Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2017 11:39 - Откриване на фирма става лесно, но закриването е сложно
Автор: regifirm Категория: Бизнес   
Прочетен: 850 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 За разлика от лесното и почти безпроблемно откриване на фирма, процедурата по нейното заличаване  е доста по-дълга и сложна. По принцип заличавайки една фирма от Търговския регистър, тя вече не съществува  и загубва своите права като търговско дружество. Както и при регистрация на фирма, процедурата се осъществява пред Търговския регистър, но има доста специфични елементи, които трудно се реализират без помощта на специалист по фирмено право. За да се заличи една фирма задължително се подават документи не само в Търговския регистър, но и в съответната  Дирекция на НОИ и НАП. Те трябва да бъдат задължително уведомени по реда на чл. 77 от ДОПК, че търговското дружество прекратява своята дейност и въз основа на това издават специфични удостоверения. Тези удостоверения са нужни за да съпътстват заявлението до Търговския регистър, което се подава. С него се заявява, че фирмата прекратява дейността си и желае да бъде заличена от него.

Друг документ с огромно значение, който трябва да придружава самото Заявление за отписване от Търговския регистър е  Решение на общото събрание на Търговското  дружество.  Необходимо е провеждане на такова общо събрание, на което да се вземе такова решение и да се назначи ликвидатор на дружеството.  Ликвидатор може да бъде и самият управител на дружеството или някои от съдружниците ако има такива. От момента на определяне на ликвидатор чрез общото събрание , той  представлява изцяло дружеството. Ликвидаторът може да не е само едно лице в зависимост колко голямо е дружеството.

След общото събрание и определяне на ликвидатор или ликвидатори, се изпращат официални писма до кредиторите на фирмата  ако има такива, с които се уведомяват за закриването на дружеството и се поканват ако имат вземания от него да ги предявят. Не малка е и ролята на счетоводната фирма, която е осигурявала счетоводни услуги за дружеството.

Една от основните функции на ликвидаторите е да  довърши текущи сделки  и поети задължения на дружеството и евентуални  вземания. След приключване на тези процедури и издължаване на дружеството към кредитори, се пристъпва към  разделяне на евентуално останалото имущество между съдружниците във фирмата.

Ако в дружеството е имало наети лица  освен декларация до НОИ  за прекратяване дейността на фирмата е нужно да бъдат предадени заедно с приемо –предавателен протокол и трудовите договори на тези лица, и разплащателните ведомости като това се прави в ТП на НОИ.

Документите от всички тези процедури се събират и се добавят към  второто заявление, което се подава в Търговския регистър. Срокът, за който трябва да се приключи всичко  е най-малко 6 месеца. Това означава, че заличаването на една фирма не може да стане за по-кратък срок от 6 месеца по закон.

Второто заявление се подава в края на процедурата вече от ликвидаторите на дружеството като към него се добавя целият набор от документи по самата процедура на ликвидация. В резултат на това заявление фирмата бива заличена от Търговския регистър, с което вече не съществува в правния свят и не може да осъществява дейност.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: regifirm
Категория: Бизнес
Прочетен: 69988
Постинги: 17
Коментари: 3
Гласове: 19
Архив