Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2014 16:48 - Специфична въглехидратна диета - Прекъсване на порочния цикъл (Илейн Готшал)
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 6435 Коментари: 0 Гласове:
0



 image       Заболявания на чревния тракт: болест на Крон, язвен колит, улцерозен колит, цьолиакия (целиакия), възпалителни заболявания на червата (IBD), синдром на дразнимо черво (IBS), хронична диария, спастично дебело черво.

През 1951 г. д-р Сидни В. Хаас (Dr. Sidney V. Haas) и синът му, д-р П. Мерил Хаас (Dr. Merrill P. Haas), публикуваха книгата си "Управление на улцерозен колит" (Management of Celiac Disease), която подробно описва години на успех при използването на диета за лечение на различни чревни заболявания, включително улцерозен колит. Новаторският подход на д-р Хаас при управлението на чревните заболявания е издържал проверката на времето.
Специфичната въглехидратна диета е разработена от д-р Сидни В. Хаас (Sidney V. Haas). Илейн Готшал, биохимик (Elaine Gottschall) спомогна за популяризирането на диета след като диетата помага на дъщеря й да се възстанови от язвен колит. Илейн Готшал продължава изследванията за хранене и през 1994 г. публикува собствена книга, ”Прекъсване на порочният цикъл: чревно здраве чрез диета”.

Илейн Готшал и нейният съпруг завеждат дъщеря си при д-р Сидни В. и Мерил Хаас. В рамките на две години от започване на радикалната версия на диетата, дъщеря им е без симптоми. Момичето се върнало към нормален режим на хранене няколко години по-късно и е останала в добро здраве за повече от 20 години.

Какво представлява Специфичната въглехидратна диета?
Специфичната въглехидратна диета е диета свободна от лактоза и захароза, която е малко по-ограничителна от безглутеновите храни.
Теория на д-р Хаас е, че въглехидратите, които са форма на захарта, могат да насърчат развитието на бактерии и дрожди в червата, което води до дисбаланс и евентуалното разрастване на бактерии и дрожди. Той смята, че бактериалният свръх растеж би могъл да навреди на правилното функциониране на ензимите върху повърхността на чревните клетки и да попречи на правилното храносмилане и усвояването на въглехидратите. Това ще доведе въглехидратите да се застоят в червата и да осигурят още по благоприятна среда за бактерии и дрожди.
Токсините и киселините, които се образуват от бактериите и дрождите могат да наранят лигавицата на тънките черва. Прекалено много слуз се отделя като защитен механизъм срещу дразнене, причинено от токсини, киселини и необработени въглехидрати.

Според д-р Хаас, редица заболявания могат да се развият от променения храносмилателен баланс:
- Болест на Крон
- Язвен колит
- улцерозен колит
- цьолиакия
- Възпалителни заболявания на червата (IBD)
- Синдром на дразнимо черво (IBS)
- Хронична диария
- Спастично дебело черво

Д-р Хаас препоръчва специфична въглехидратна диета за коригиране на дисбаланса чрез ограничаване на въглехидратите на разположение на чревните бактерии и дрожди. Само въглехидрати, които според него се абсорбират добре се консумират при диетата, така че чревните бактерии да няма с какво да се хранят. Това, което той предлага, ще помогне да се коригира бактериалният свръх растеж, свързаният с него слуз и производството на токсини.
Храносмилането и усвояването на хранителни вещества ще се подобри, което ще доведе до подобряване на хранителния статус, както и функционирането на имунната система.
Поддръжниците на диетата твърдят, че има 80% възстановяване при болестта на Крон и 95% при възстановяване от дивертикулит. Те също така твърдят, че подобрение може да настъпи след по-малко три седмици и че пълното възстановяване е възможно за много хора с дивертикулит, синдром на дразнимото черво и улцерозен колит след една година.

Какво включва Специфичната въглехидратна диета?

Храни за избягване
- Захар, меласа, захароза, фруктоза, високо фруктозен сироп от царевица, кленов сироп или сироп от преработена захар
- Консервирани зеленчуци, консервирани плодове, освен ако не са приготвени в собствените си сокове
- Всички зърна като: пшеница, ечемик, царевица, ръж, елда (гречка), просо, спелта (лимец), ориз, овесени ядки, triticale (?), теф (teff, африканско житно растение), камут, както зърнени закуски, брашна, хляб направени от тях. Кускус, булгур, пшеничени зародиши, оризови трици, пшеничени или овесени трици, ленено семе, амарант (семена от вид живовляк), киноа и др.
- Някои бобови растения и брашна от тях, в това число нахут, хумас (hummas, смлян нахут и сусамово семе с лимонов сок и чесън), бобови кълнове, соя, мунг боб, фава боб
- Нишестените грудки, като картофи, сладки картофи и пащърнак, соево или оризово мляко.
- Морски водорасли, странични продукти, като например агар-агар (желатин направен от водорасли) и карагенан.
- Консервирани и повечето преработени меса, особено тези, които съдържат добавки (царевица, нишесте и захар - лактоза или сукроза), като кренвирши, салам болоня (bologna), всички салами с подправки, панирана риба, пушени меса (освен ако няма добавена захар). Повечето пушени меса имат значително количество рафинирана захар. Пушен бекон може да се яде веднъж в седмицата, леко припържен.
- Всички видове мляко, с високо съдържание на лактоза сирена (най-често меки сирена зрели по малко от 30 дни като рикота, мозарела, сирене и топени сирена и кашкавал, извара, сметана), както и търговско кисело мляко и кефир, високо маслена сметана и мляко, млечни протеини.
- Хляб, тестени изделия, както и други храни, съдържащи скорбяла, като макарони, спагети, фиде и др.
- Рапично масло, търговска майонеза (поради добавки), нишесте, сладолед, бонбони, шоколад, рожкови, суроватка на прах, маргарин, търговски кетчуп, стивия, кубчета бульон, пектин, бакпулвер, балсамов оцет и продукти, съдържащи FOS (fructooligosaccharides).
- Бира, сладки вина, ликьор, бренди, шери.
- Черен чай и кафе.
Други: цветен прашец.

Храни за ядене
- непреработени меса (прясно или замразено говеждо, телешко, агнешко, свинско), птици, риба, миди, яйца, маслини
- консерва риба само с олио или вода
- пресни, замразени, сурови или варени зеленчуци (без захар или нишесте), като броколи, брюкселско зеле, обикновено зеле, карфиол, моркови, целена, краставици, патлажан, чесън, кале, марула (всички видове), гъби, лук, магданоз, тиква, спанак, домати, алабаш, кресон. Различни бобови култури без брашна от тях, включително зрял бял фасул, леща, червен боб, лима боб (трябва да се накисват преди готвене), зелен грах, зелен фасул.
- ядки кашу непечени , както и фъстъци в черупка, естествено фъстъчено масло, бадемово мляко.
- кокосово мляко и кокосово брашно, тахини (смляно сусамово семе)
- сирена, зрели повече от 30 дни като чедар, колби, суха извара, кърд (curd), домашно приготвено кисело мляко, ферментирало най-малко 24 часа, тофу, синьо сирене, бри сирене, чедар сирене, лимбергер сирене, романо сирене, швейцарско сирене.
- Мед за подсладител (ако се понася), захарин
- Плодове (пресни, сурови, сварени или замразени без добавена захар), като ябълки, авокадо, кайсии, банани (добре узрели с кафяви петна), всички дребни (горски) плодове, череши, фурми, киви, лимони, манго, праскови, портокали, папая, круши, грозде, ананас, диня, стафиди (за предпочитане тъмни), сини сливи, мандарини. Някои хора са алергични към сулфатите добавени към сушените плодове. Да се приемат ограничено.
- Повечето ядки, като бадеми, пекан, орехи, лешници, фъстъци без никакви добавки. Печени фъстъци да се приемат ограничено.
- Зехтин, бадемово олио, царевично олио, ленено олио, слънчогледово олио, соево олио и други видове олио използвани за салата, краве масло.
- Различни видове кисело и туршии без прибавена захар.
- Слаб чай и слабо кафе (без заместители, мляко и други добавки), горчица, оцет и сокове без добавки, билки. Някои билкови чайове действат слабително. Ограничете се до употреба само на мента и джоджен.
- Само сухо вино
Други: витамин С, сол, содиум бензоат, сулфати (използват се при консервиране), сода бикарбонат

Специфичната въглехидратна диета има свои привърженици и критици. Има смесени отзиви от пациенти, така и от лекарите. Причините са, че диетата трудно се следва.

Превод от сайта на Илейн Готшал, биохимик (Elaine Gottschall) и автор на книгата: ”Прекъсване на порочният цикъл: чревно здраве чрез диета”.


Специфичната въглехидратна диета е помогнала на хиляди хора с различни форми на заболявания на червата, както и при други заболявания, като значително подобрява начина и качеството им на живот. В много случаи хората смятат, че са излекувани.
Това е диета, предназначена предимно за:
- болестта на Крон
- улцерозен колит
- дивертикулит
- кистозна фиброза (муковисцидоза)
- хронична диария.

Tова е много здравословна, балансирана и безопасна диета, която е полезна за здравето на всички. Храните, които са разрешени за Специфичната въглехидратна диета се основават на химичната структура на тези храни. Въглехидратите са класифицирани по тяхната молекулна структура.
Разрешените въглехидрати са монозахариди и имат една структура на молекулата, които им позволяват лесно да се абсорбират от чревната стена. Комплексните въглехидрати, които са дизахариди (двойни молекули) и полизахариди (верига молекули) не са разрешени. Комплексните въглехидрати, които не са лесно смилаеми са храна за вредните бактерии в червата, което предизвиква свръх растеж и раздразване на чревната стена. Диетата работи като лишава тези бактерии от храна и възстановява баланса на полезните бактерии в червата ни.

За да се разбере как работи диета, е важно да се разбере болестният процес, проявяващ се в червата.
Специфичната въглехидратна диета се основава на разбирането, че язвен колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва, и невъзприемчивост на глутен са следствие от свръх растеж и дисбаланс на чревната микробна флора. Чрез промяна на храната, която приемаме, ние можем да променим състава на нашата чревна флора и да върнем в равновесие храносмилателният ни тракт и да възстановим правилното усвояване на хранителните вещества.
Стомашно-чревния тракт формира богата екосистема, състояща се от над 400 видове бактерии. Някои от тях са безвредни, а други не. В червата на здравите хора, тези различни общности на микробите се конкурират помежду си за оскъдните хранителни ресурси. Следователно, те съществуват в състояние на равновесие. Стомахът и тънките черва са слабо населени с бактериална флора. В дебелото черво, всеки вид бактерии (микроби) пречи на изобилието на другите и това пречи на отпадъчните продукти и токсини от определен вид микроб да преобладават и натоварват тялото. Стомахът и горната част на червата са защитени с висока киселинност и също от действието на перисталтиката.

Порочният цикъл
Когато балансът в червата е нарушен, това може да доведе до свръхрастеж на чревната флора. Микроби мигрират към тънките черва и стомаха, пречат на храносмилането и се конкурират за хранителни вещества. В червата става претоварване с вторични продукти на храносмилането. Този бактериален свръх растеж може да бъде предизвикан от прекомерна употреба на антиациди, намалена киселинност стомаха, поради застаряване, отслабване на имунната система чрез недохранване или неправилно хранене, както при промяната на чревната среда чрез микробна антибиотична терапия.
Компонентите на тази диета, особено въглехидратите, играят огромна роля за повлияване на типа и броя на микробите в чревната флора. Когато въглехидратите не са напълно обработени и абсорбирани, те остават в червата ни и стават храна за микробите, които живеят там. Микробите усвояват неизползваните въглехидрати чрез процес на ферментация. Отпадъчните продукти от ферментацията са газове като метан, въглероден диоксид и водород, както и млечна и оцетна киселини и токсини. Всички дразнят и навреждат на червата. Има данни, че повишена киселинност в стомаха поради малабсорбция и ферментация на въглехидрати, може да доведе безвредните чревни бактерии да мутират в по-вредни такива. Освен това, млечната киселина, получена по време на ферментацията е замесена в необичайна мозъчната функция и поведението, понякога свързани с чревни разстройства. При свръх растеж на бактерии в тънките черва се предизвиква влошен цикъл на производство на газ и киселина, което допълнително пречи на усвояването и води до още по-вредни странични продукти от ферментацията. Ензимите на повърхността на тънките черва са унищожени от момента, в който там има бактерии, и това допълнително затруднява храносмилането и усвояването на въглехидратите, което води до допълнителни бактериален свръх растеж. Тъй като микробната флора и техните странични продукти вредят на лигавицата на тънките черва се провокира производство на прекалено много защитен слуз, което допълнително пречи на храносмилането и усвояването.
Увреждането на лигавичния слой е свързано с нараняване на микровилите (microvilli) на клетките за абсорбция. Тези микривили действат като последната преграда между хранителните вещества, които приемаме и кръвообращението. Тъй като усвояването се потиска, дефицит на фолиева киселина и на витамин В12 може да доведе до нарушено развитие на микровилите и на необичайно дебел слой слуз, който не позволява контакт между микровилните ензими и въглехидратите, които приемаме. Тънките черва отговарят на това нарастващото раздразнение с производството на повече слузоотделящи клетки, създавайки още повече слуз. И накрая, слузоотделящи клетки стават изчерпани, чревната повърхност се разголва и се поврежда допълнително, а вероятно и разранена. Тъй като все повече въглехидрати са оставени в червата, те причиняват водата и хранителните вещества да преминат в дебелото черво, което води до хронична диария. Усвояването на хранителните вещества се възпрепятства още повече от диарията.

Въвеждане на диетата - извадки от 9 глава, "Прекъсване на порочния цикъл: чревно здраве чрез диета"
Основният принцип на диетата трябва да бъде твърдо установен и постоянно да се спазва: никакви храни, които съдържат въглехидрати не трябва да се приемат освен плодове, мед, правилно ферментирало мляко, зеленчуци и ядки посочени в списъка.
Понеже плодовете и суровите зеленчуци имат слабителни свойства, те трябва да се приемат с внимание при наличие на диария. Всички плодове, всички сурови зеленчуци, също и мед могат да се приемат, когато диарията отшуми (изчисти). Най добре е да ги елиминирате за известно време. Когато плодовете се въведат след седмица или две, те трябва да бъдат добре узрели, обелени и сварени. Суровите зеленчуци като салатни зеленчуци, моркови, стъбла от целина, краставици и лук не трябва да се въвеждат, докато не се изчисти диарията.
Добре узрели банани е първият не сварен плод, който може да се опита. Започнете с четвърт банан през първият ден. Само добре узрели банани, без следи от зелено по обвивката, а с кафяви петна тук там. Достатъчно мек, за да се направи на каша. Повечето от въглехидратите в добре узрелите банани са във форма на нишесте, което се трансформира в процеса на узряване в монозахариди, които лесно се абсорбират при тези с малабсорбция.
Ако се предпочитат сварени плодове, те трябва да бъдат приготвени в къщи. За подслаждане използвайте захарин или мед.
Специфичната Въглехидратна Диета включва млечни продукти, като домашно приготвено кисело мляко (24 часа ферментация при температура 38-43 С). При никакви обстоятелства не трябва да се съкращава времето на ферментация. Целта е лактозата да бъде изцяло усвоена от бактериите.
Сухо домашно сирене (dry curd). Целта е след ферментацията на няма остатъчна млечна захар (лактоза). Лактозата е от вида дизахариди и са необходими чревни ензими за абсорбиране.
Когато диарията отшуми може да се въведат в диетата яйца. Когато има не повече от 2-3 движения в червата дневно, могат да се въведат варени зеленчуци. Но внимателно, по малко, с достатъчен период на изчакване при всяко ново въвеждане (нов зеленчук). Ако диарията се появи отново, въвеждането на плодове и зеленчуци трябва да се отложи за по късно.
Добре се толерират сварени: тиква, домати, зелен боб и моркови. Мазнините също добре се толерират: в месото, краве масло, сирене и домашно приготвено кисело мляко.
Специфичната Въглехидратна Диета е добре балансирана и хранителна, но зависи от вашия избор на храни. Не трябва да консумирате само някои храни от списъка, а разнообразие от различни позволени храни.
Бульон от телешки, агнешки и други кости. Да се варят 4-5 часа и повече. Костите трябва да се натрошат или нарежат с трион за да може костния мозък да се стопи при варенето. Меките тъкани около костите и костния мозък са най-добрите средства за защита и изцеление на чревната лигавица и имунната система. (ЧИПС, д-р Н. Кампбел)
Картофи не се позволяват.
Повечето хора с хроничните чревни заболявания страдат от малабсорбция на витамин В12. Витамини В- комплекс трябва да се вземат като добавка. Витамин С също, поради прием на повече готвена храна. Приемането на много големи дози витамини не се препоръчва.
Белите кръвни клетки се нуждаят от приблизително 12 различни минерали. Минералите се съревновават за усвояване от чревните стени и липсата на някои минерали може да наруши деликатния баланс. Най добре е балансирано хранене и чрез храната да се снабдява тялото с необходимите минерали. Ако минералното ниво е ниско като например на важните минерали калций, желязо, йод и натрий може за кратко време да се приемат за да се коригира малабсорбцията. Минералите не сако витамините да се разрушават от температурата и от въздуха, но могат да бъдат загубени във водата при готвене. Калцият е много необходим при бебета и подрастващи деца.

Храни богати на витамин В12 са: миди, стриди, черен дроб, хайвер, телешко и агнешко месо, риба, раци, сирене, яйца. (бел. от блога)
http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-vitamin-B12.php

Всякакви зърнени закуски са стриктно забранени, като царевични, овесени ядки, житни, ечемични, оризени, от просо и елда и всякаква форма на хляб и кекс от брашно, припечени филии, спагети, макарони или пица. Също амарант и киноа, трици.
Ако някои от храните посочени в диетата предизвикват анафилактична реакция (от хранителна алергия, като кожни прояви, подути устни, затруднено дишане, гадене, повръщане, спазми, диария и др.), елиминирайте я от диетата завинаги.
Ако в миналото някоя храна в диетата (позволените храни) ви е причинявала проблеми, спрете я и след една седмица отново я въведете в малки количества. Ако отново ви причинява проблеми, отстранете я от диетата.
Не включвайте зеленчуци от семейство Кръстоцветни: зеле, карфиол (цветно зеле), брюкселско зеле, алабаш, репички, бяла и черна ряпа докато диарията не е отшумяла.
Когато започнете да се чувствате по добре въведете постепенно и останалите храни от диетата. В повечето от случаите подобрения се забелязват след три седмици. Понякога през втория или третия месец може да се случи влошаване, даже когато диетата се спазва стриктно. Може да се случи поради някоя инфекция или без видима причина. Не трябва да се обезкуражавате. След като преодолейте това състояние подобренията са вече ще бъдат стабилни.Много от случаите на целиакия, спастично черво, дивертикулит се излекуват в рамките на година. За болестта на Крон и улцерозен колит е необходимо повече време, минимум две години на диета. А най добре е още една година докато последния симптом изчезне.

Диета
Специфичната въглехидратна диета се базира на принципа, че, специално избрани въглехидрати, който изискват минимални храносмилателни процеси, се абсорбират добре и почти не оставят неизползвани за продължаване на микробното обрастване в червата. Тъй като микробната популация намалява поради липсата на храна, производството на вредни странични продукти също намалява, като освобождава повърхността на червата от вредните вещества. Вече не се нуждае от опазване, слуз произведащите клетки престават да произвеждат прекомерно много слуз и храносмилането на въглехидратите се подобрява. Малабсорбцията се заменя с усвояване. Усвояването на хранителните вещества става нормално и всички клетки в организма са правилно захранени, включително клетките на имунната система, които след това могат да помогнат за преодоляване на микробна инвазия. Простите по структура въглехидрати се усвояват по лесно от организма. При монозахаридите (единични молекули глюкоза, фруктоза, или галактоза) не е необходимо разделяне от храносмилателни ензими, за да се абсорбират от организма. На тях се разчита в диетата. Сред тях са тези плодове, мед, някои зеленчуци и киселото мляко.
Двойните захарни молекули (дизахариди: лактоза, захароза, малтоза и изомалтоза) и нишестета (полизахариди) предимно се избягват от диетата. Някои нишестета са показали, че се толерират, особено тези в семейството бобови (само боб, леща и грах). Въпреки това, те трябва да се накиснат за 10-12 часа преди готвене, а водата да се изхвърли, тъй като съдържа и други захари, които са несмилаеми, но които са отделят при накисването. Малки количества бобови растения могат да се добавят към храната, след около три месеца. Скорбяла във всички зърнени храни, царевица, картофи трябва стриктно да се избягва. Царевичен сироп също така се изключва, тъй като съдържа смес от нишесте "къса верига".

Кисело мляко
На последно място, Специфичната въглехидратна диета разчита на правилно ферментирало кисело мляко, а в някои случаи, ацидофилус добавки, за да помогнат за заселването на червата с благоприятна чревна флора. С увеличаването на "добрите" бактерии в червата, свръх растежът на вредните бактерии е поставен под контрол. Разнообразието на чревната флора се връща обратно в баланс. Киселото мляко трябва да бъдат добре подготвено, като ферментира в продължение на 24 часа (добре е да се поддържа температура около 43 С). Това позволява достатъчно време на бактериите в киселото мляко за разграждането на лактозата (дизахариди) в млякото в галактоза (монозахарид). В търговската мрежа киселите млека не са правилно ферментирани.
Позволени сирена са тези, които практически не съдържат лактоза. Процесът на получаване на сирене без лактоза трябва да включва отделяне и премахване на суроватката (суроватката съдържа най много лактоза) и ферментиране на останалата част от лактозата в изцеденото вече сирене чрез бактериална култура.
Позволени сирена: синьо сирене (Рокфор), бри (Brie), Camembert, Chedar (не много), Edam, Havarti, Limburger, Parmesan, Romano, Swiss.
Непозволени сирена: крема сирене, бяло обикновено сирене, Mozzarella, Ricotta.

Трябва да се вземе решение дали Специфичната въглехидратна диета да се приложи със или без млечни продукти. (стр. 59, Връзка с аутизма)

В началото на програмата, когато симптоми като диария и спазми са тежки, следната основна диета трябва да се спазва в продължение на около пет дни. В други случаи един или два дни този основен хранителен режим е достатъчен. Размерът на определени храни за консумация зависи от индивидуалния апетит, няма ограничения по отношение на количества.
Може да откриете, че изпражненията променят цвета си по време на началната диета. Това е най-вероятно поради първоначалното измирането на бактериалния свръх растеж, която е една от причините началната диета да е толкова важна. Тя ще ви помогне да почистите храносмилателната система, така че да може да започне да се лекува.

Когато се въвежда Специфичната въглехидратна диета е важно да се има предвид, че през първата седмица до десет дни стават големи промени в храносмилателния тракт: стотици различни семейства на микроорганизми променят метаболитните си функции в следствие на липса на хранителни вещества към които са приспособени и от които те са лишени сега. Някои деца може да се чувстват добре даже и през първата седмица. Други ще минат период на приспособяване, което е свързано с детоксикацията. Много е полезно и насърчително през това време да имате поддръжка от други родители, минали този период. (Според мен най голямата поддръжка може да дойде от Бог: молете се! Бел. от блога)

Закуска:
Прецедена (суха) извара или твърдо домашно сирене (смесва се с домашно кисело мляко)
Яйца (варени, на очи или бъркани)
Домашно изцеден ябълков или гроздов сок, смесен 50% вода.
Домашно направен желатин със сок, желатин без добавки с посладител мед или захарин
Обяд:
Домашно приготвена пилешка супа
Печено говеждо или печена риба
Кекс със сирене или кекс с бадемово брашно
Домашно направен желатин със сок, желатин без добавки с посладител мед или захарин
Вечеря:
Вариации на горните

Ако храната посочена в диетата е известно, че причинява анафилактична реакция, да се премахне завинаги от диетата. Ако в миналото, някои от споменатите разрешените храни не ви понасят, да се отстранят за кратко време (около една седмица), и опитайте отново в малки количества. Ако след една седмица на елиминиране, храната продължава да създава проблеми, не ги включвайте в диетата.
Ако е невъзможно да си набавите суха извара, използвайте заместител на рецептата с крема сирене (изцедено домашно кисело мляко)
Когато диарията и спазмите отшумят, варени плодове, много узрели банани (трябва да имат кафяви петна), както и допълнително варени зеленчуци може да се приемат. Ако те предизвикват допълнително газ или диария, когато се добавят към храната, да се отложи тяхното използване за по-късно.

Един от основните принципи на Специфичната въглехидратна диета: трябва твърдо и упорито да се следва:
Не трябва да се приема храна, която съдържа въглехидрати, различни от тези в плодовете, мед, добре ферментирало кисело мляко, и тези в зеленчуците и ядките от списъка.
Въпреки че, този принцип може ясно да се разбере, понякога е трудно на практика да се разпознае наличието на въглехидрати в различни храни. Малки количества въглехидрати, различни от тези, определени често се вмъкват в диетата. Трябва най-строго внимание да се отделя на всеки елемент в храната. Препоръчително е, нищо да не се яде, различно от изброените храни, посочени в списъка.

Рецепти от кулинарната секция на книгата: ”Прекъсване на порочния цикъл. Чревно здраве чрез диета” - Илейн Готшал
Домашна Пилешка супа
Използвайте голяма тенджера, напълнете половината от нея с частите от пилето.
Изчистете около десет моркова и ги прибавете към пилето.
Добавят се две големи глави лук, няколко стръка целина и магданоз.
Подправя се със сол.
Напълнете тенджерата с вода.
Оставете да ври на слабо за около 4 часа.
Премахнете най-горния слой мазнини (не се притеснявайте, ако не можете да го премахнете напълно).
Направете на пюре (може в блендер) морковите и ги върнете в бульона.

Лук, целина, магданоз не трябва да се използват в началото на хранителния режим, тъй като влакнестите части на тези зеленчуци могат да предизвикат проблеми.

Тиквички на фурна
Количество по избор от следните зеленчуци; в зависимост от тавичката (стъклена или глинена)
Нарязани тиквички
Нарязани домати
Нарязан лук и зелени чушки
1 с.л. зехтин, пол. чаша пармезан (по избор)
Подправки: риган, сол, черен пипер
Нарязвате зеленчуците и ги подреждате на нива в тавичката. Слагате зехтин и поръсвате подправките.
Добавяте вода, поне малко повече от 1 см от дъното. Поставяте тавичката във фурната предварително загрята на 200 С, непокрита и печете докато зеленчуците омекнат. Разбърквайте от време на време.

Лазаня с тиквички
Около 750 гр. телешка кайма
2 средни по големина тиквички, нарязани на дебели резени (1 см)
2 чаши твърдо домашно сирене (dry cottage cheese)
1 чаша доматен сок
1 глава лук
1 чаша гъби, нарязани
1 ч.л. риган, ј ч.л. босилек, сол и черен пипер на вкус
Запържете месото с малко олио; оставете го настрана.
Подредете нарязаните тиквички в тавичката.
Смесете сиренето със запържената телешка кайма и ги поръсете върху тиквичките.
Смесете доматения сок с подправките и ги излейте отгоре в тавичката
Печете при 190 С докато омекнат тиквичките заедно с другите съставки.

Кюфтета
750 гр. телешка кайма
1 яйце
1 домат или Ѕ чаша доматен сок
1 лук, нарязан на ситно
Малко магданоз, целина на ситно и малко зелена чушка
1 морков, нарязан
Поставяте домата или доматения сок в блендера и включвате за малко. Добавяте яйцето и отново включвате за малко.
Добавяте останалите зеленчуци в блендера и ги смилате докато станат на каша.
Разбърквате каймата с кашата от блендера. Добавяте сол и черен пипер на вкус. Оформяте кюфтетата, слагате ги в тавичка и печете при 180 С за един час.

Кекс със сирене (cheese cake)
Плънка:
3 яйца
1 / 3 чаша мед
1 / 2 чаша домашно приготвено кисело мляко или домашно приготвена сметана
2 чаши домашна извара
2 супени лъжици ванилия
Разбъркайте всички съставки на ръка или в блендер, след това ги сложете в съд за печене (тава).
Пече се във фурна при 180 °C за около 30 минути или докато краищата придобият кафеникав цвят. Охлажда се и се съхранява в хладилник.

Крема сирене (сметана)
Сложете кърпа (тензух) в сито за прецеждане. Налейте охладеното кисело мляко и го оставете да се прецеди за около 6-8 часа. След това вдигнете кърпата от двете противоположни части, сложете я на равна повърхност и отделете "крема сиренето". Може да подсладите с малко течен мед.Съхранява се в хладилник.
              



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1233404
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930