Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 14:31 - Тайната на биологичния часовник
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 15489 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.01.2014 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Здравето и болестта си имат свой ритъм. Онова, което китайците са знаели преди хиляди години, се потвърждава едва днес от съвременната медицина. Както в онези времена, така и сега далечните азиатци са диагностицирали болките в тялото по биологичния часовник.

Съвременната физиология продемонстрира удивително съответствие на понятията за биоритмите и циркадните ритми, представени от традиционната китайска медицина, които представляват особен интерес за клиницистите.

Спонтанната хипогликемия, появяваща се в края на утрото, съответства на часовете на повишена активност на далак - панкреас. Чернодробните колики често безпокоят около 1 часа в полунощ, тъй като съответстват на повишена активност на жлъчния мехур. От практиката е известно, че астматиците имат пристъпи особено между 3 и 5 часа сутрин.

Също така ритъмът на сърдечните съкращения е в права зависимост от честотата на дишането (ако честотата на дишането се намали, намалява се веднага и сърдечния пулс). Вероятно, по тази причина древните са определили меридиана на белия дроб като начален (да не забравяме "първата глътка въздух" - началото на съзнателния ни живот!).

Един от най-важните биоритми е денонощният (циркадният). Например, знаем, че трябва да спим, но кога? Изследователите са доказали, че най-благоприятното време за това е между 21 - 22 часа, тъй като след 22-23 часа става един от физиологическите спадове на организма и след това време е много трудно и следователно, вредно и изтощително (с по-голям разход на енергия) - тогава се подготвя за "тежка" работа очистващият организма орган - черният дроб. 

Функциите на организма действат по биологичния си часовник не само в рамките на 24-часовия ритъм (цикъл), но също така и по време на годишните и лунни фази. Телесната температура, регенерирането на кожата, обмяната на веществата, сърдечната дейност, промените в черния дроб, зарастването на рана, повишаването и спадането на кръвното налягане и още много други функции на организма се променят в различните часове на денонощието. Който се съобразява, следова-телно, с този ритъм, живее здравословно.

Древните китайци по него са откривали смущенията в тялото си. Ритъмът на органите в човешкото тяло е отговарял на потока от жизнена енергия, протичащ в тях за 24 часа. Именно този кръговрат активизира на всеки 2 часа определена функция на тялото. Часът, в който започва болката, информира за причината за проявата й. Почувстваме ли се зле преди обяд, ще знаем, че ни очакват проблеми със сърцето и т.н. Най-ценен е този часовник за бебетата, защото те не могат да ни кажат къде ги боли.

На кой древен опит се базира биологичният часовник? Според китайската философия, на двете противоположни сили Ин и Ян (фиг.57). С Ин и Ян далекоизточните медици и сега обясняват сложните процеси в човешкия организъм. Дали в Космоса или в тялото на човека Ян е движещата сила, а Ин е пасивната сила (енергия), която осигурява баланса и необходимото ни спокойствие.

image



Активност на енергийните меридиани в денонощието. В центъра - китайската монада (Ин-Ян)




Биологичният часовник на съвременната хронобиология (учение за ритъма на живота) потвърждава по същество древнокитайската философия, че всеки орган работи ту силно, ту слабо, според това дали го изисква дневната активност или нощната почивка на тялото.

Човекът е жив слънчев часовник - часовников план на организма

Какви са денонощната периодичност и колебанията на интензивността на физиологическите процеси в организма на човека чрез биоенергетичните кръговрати в посочения интервал и около часовете на денонощието се вижда от фиг. 57:

1 - 3 часа - активност на меридиана на черния дроб, максимална активност на жлъчния мехур. Трудни часове за черния дроб в неговата напрегната дейност - идва голямата "стирка" - пречистване на тялото, освобождаването от ядовете.

1-4 часа - налягането на кръвта и честотата на дишането са минимални. Тялото отдъхва, физически сме напълно изтощени, чувствителни към болка.

1-5 часа - понижение на температурата на тялото. Минимално е количеството на захарта в кръвта. Тялото работи на най-малки обороти, но слухът се обостря и често реагира на шум.

2 часа - рязко свиване на капилярите на кръвоносните съдове

2-5 часа - минимална физиологична активност (човекът е слаб). Минимална е работоспособността на белите дробове, пулсът и дишането са забавени.

3-5 часа - максимална активност на меридиан на белите дробове.

3 часа - най-ниско налягане на кръвта. Започва фазата на събуждането. Организмът постепенно превключва от дълбок покой в действие.

4 часа - минимален пулс. Мозъкът получава минимално количество кръв. Това е часът, в който най-често умират хората.

4-5 часа - максимална активност на костния мозък. Налягането е още ниско, мозъкът все още се снабдява с малко количество кръв.

5 часа - температурата на тялото е минимална. Бъбреците са свободни и нищо не отделят. Кръвоносните съдове бавно се свиват, бронхите се стесняват, което може да доведе до затруднено дишане. Пробуждането от сън е по-бързо.

5-6 часа - чувство на глад. Дори ако ние искаме да спим, тялото ни се пробужда. Налягането се повишава.

5-7 часа - максимална активност на белите дробове и на меридиана на дебелото черво. Сърцето бие по-бързо.

6-7 часа - най-голяма скорост на еритроцитите. Имунната защита на тялото е най-голяма.

7 часа - Надбъбрекът произвежда активния хормон адреналин, предизвикващ сърцебиене и повишаване на кръвното налягане. Бавно се задейства и чревният тракт.

7-9 часа максимална активност на дебелото черво и меридиана на стомаха. Снижение на активността на жлъчните продукти и работата на жлъчката.

7 часа - Максимално съдържание на адреналина в кръвта. Повишава се психическата активност, намалява се чувствителността към болка. Кръвното налягане се понижава да минимум. Сърцето работи с пълен капацитет. Стомахът се активизира, за да поеме и преработи закуската. Но точно тогава става слепването на кръвните плочки, което увеличава риска от сърдечен инфаркт (при китайците този риск е до 13 часа).

8-9 часа - тялото ни е отдъхнало, черният дроб напълно го е освободил от вредни вещества. В това време е особено вреден алкохолът!

9-10 часа - максимално количество на захар в кръвта.

9-12 часа - първи пик на повишена работоспособност

9-11 часа - максимална жлъчна активност и на меридиана на далак-панкреас.

10 часа - най-силен и работоспособен човек!

11 часа - имунната ни защита достига най-ниската си точка. Според китайците, далакът принадлежи към защитните органи. Мозъкът по това време е най-активен, т.е. жизнеспособен.

11-12 часа - чувство на глад. Сърцето продължава ритмична дейност.

11-13 часа - максимална активност на панкреаса и далака, на меридиана на сърцето. Черният дроб отдъхва, в кръвта постъпва не много гликоген. Максимум на броя на червени кръвни телца и количеството на хемоглобина.

12 часа - максимално възбуждане на биологически активните точки на жлъчните пътища. Максимално чувство на глад.

13 часа - рязко се снижава работоспособността на органите на кръвообращението. Първият период на активност е преминал, чувство на слабост. Почти всички органи работят с пълна сила, което за сърдечноболните означава натоварване. Постепенно градусът на оборотите намалява и организмът ни се подготвя за следобедна "почивка".

13-15 часа - активност на меридиана на тънко черво. Минимална физиологическа активност (най-слаб човек). Максимална сърдечна активност.

15 часа - организмът напряга всички сили да смели обяда, особено ако той е тежък и обемен.

15-17 часа - активност на меридиана на пикочния мехур. Максимална активност на тънки черва.

17 часа - чревният тракт все още е много активен. Постепенно се покачва жизнеността ни. Най-висока пулсова честота и телесна температура.

15-19 часа - втори подем на трудоспособност. Органните "чувства" са обострени до краен предел, особено обонянието и вкусът.

16 часа - максимално количество на азот в кръвта. Нивото на захарта в кръвта се повишава, но след първоначалното оживление настъпва спад.

16-17 часа - чувство на глад.

16-18 часа - най-ниско съдържание на хемоглобина в кръвта.

17-19 часа - активност на меридиан на бъбреците.

17 часа - втори пик на повишена трудоспособност.

17-19 часа - максимална активност на пикочния мехур. Настъпва много лошо време за алергиците. Психическата стабилност е на нула, повишена нервност.

17-20 часа - максимална активност на лимфатическите възли и слезката.

18 часа - максимална температура на тялото. Максимален пулс (брой). Капилярите са разширени. Много адреналин в кръвта. Намалява се усещането за физическа болка.

19 часа - органите на тялото се подготвят за вечерен отдих. Спада кръвното налягане, спада и захарта в кръвта, намалява сърдечната дейност.

19-21 часа - активност на меридиан на перикарда. Максимална активност на бъбреците. Кръвното налягане се повишава, започват болки в главата.

20 часа - минимално количество на азота в кръвта. В този час теглото ни е максимално, реакциите са удивително чисти.

20-21 часа - чувство на глад. Нормално психическо състояние. В това време особено се избистря паметта.

21 часа - рязък спад на работоспособността на органите на кръвообращението. Намалява се работоспособността на сърдечните мускули. Кръвообращението се успокоява и "потъва в сън". Чревният тракт - също.

21-22 часа - максимална скорост на утаяване на еритроцитите.

21-23 часа - активност на меридиана на тройния обгревател. Максимална активност на съдовите системи. Кръвта е пренапълнена с бели кръвни телца. Температурата на тялото се понижава.

22-23 часа - физиологически спад (пренастройка на организма към нощен цикъл).

23 часа - начало на съня. Нервите се отпускат, тялото изпитва крещяща нужда от сън. Някои от органите ни отморяват. Една късна вечеря остава необработена в стомаха.

24-1 часа - пик на лъжлива продуктивност у хората нощен тип, за които е прието да се наричат "сови" за техния нощен умствен труд. Чувство на глад. Дълбок сън. Сънуване. Само жлъчката и черният дроб функционират и се занимават с шлакоизтласкването.

До 3 часа - Изграждат се подхранващите вещества в черния дроб. По време на съня се подхранват и клетките на кожата. След евентуално нараняване тъкмо тогава протича зарастването.

Всеки човек трябва да знае за благоприятните и неблагоприятните за него периоди, за да може при случай да ги предотврати. Трябва да се вслушваме в своя организъм в трудните часове на денонощието. Например, максималната вероятност за възникване на инфаркт попада в 9 часа, 17-18 часа и 2 часа през нощта. Затова сърдечноболните трябва да започват работа след 9 часа, а да приключват не по-късно от 17 часа. Организмът не обича угнетяването и нарушенията на денонощния цикъл. Режимната ритмичност е присъща на Природата, а нашата задача е да живеем в съюз с нея!

Защо се е наложил с хилядолетията този естествен слънчев цикъл - биоритъм? Даже в атомния век трудно може да се приеме, дори изглежда парадоксално, че фактически всичко живо на нашата планета получава енергия за сметка на ядрените процеси, протичащи на Слънцето, а може би по същия модел и начин произтичат и в нашия микро-космос?! (Сумарният резултат от ядрените реакции, произтичащи на Слънцето, може да се изрази по следния начин: 41Н1 ® 2Не4 + 21е0 +hn

В тази реакция енергията се освобождава във вид на гама квант-излъчване hn ( h - постоянна константа на Планк, а n представлява честотата на излъчване). След серия от последващи реакции, в които гама-излъчването се поглъща от електрони, при което значителна част от енергията се освобождава във вид на фотони или квант светлина. Светлината достига до Земята и служи като източник на енергия за зелените растения, които от своя страна я доставят за живите организми. Да преценим какви са сравнителните загуби от енергии в животинския свят. Както показват измерванията на астрономите, Слънцето освобождава около 4 . 1029 кал/ч. (виж фиг. 48). Интересно е, че например 1 г от тялото на човека средно отдава в час топлина 10000 пъти повече, а 1 г бактерии - даже 2000000 пъти повече, отколкото 1 г вещество от Слънцето! Човек при бягане използва толкова енергия на единица тегло, колкото е нужно за един голям океански параход. Мухата в полет в този смисъл е сравнима с автомобил, а бактериите - с реактивен самолет. Разбира се, не бива да забравяме за колосалните размери на Слънцето при сравнението, но този пример показва каква огромна мощ е свойствена за енергетическите процеси на живите организми.)
  image  Чи минава по определени меридиани в организма. На всеки два часа тече особено интензивно през системата на даден орган. Когато жизненоважната енергия минава безпрепятствено, човек е здрав. Ако по някой меридиан се получи "запушване", може да се стигне до появата на болка, неразположение, алергии, безсъние или депресия. Възстановяването на енергийния баланс е първа задача на всеки лекар, практикуващ традиционна китайска медицина.

Как обаче сами да се ориентираме по симптомите? Те може да са пряко свързани със съответния орган или пък да не са. Понякога запушеният нос може да насочи терапевта към проблем със стомаха, ако оплакването се появява сутрин между 7 и 9 часа. Тогава най-активен е енергийният меридиан на стомаха. Храносмилането върви на пълни обороти. Тръгва по-бързо и отделянето на хормони. Може би затова се е появила и поговорката "Сутрин изяждай всичко сам, на обяд го раздели с приятеля си, а вечеряй с врага си."

Дванадесет часа по-късно, между 19 и 21 часа, стомахът е в най-слабата си фаза. Храната, поета късно вечер, почти не се преработва и сутрин човек няма апетит, ако преди да си легне, е прекалил с хапването. Поради тази причина се препоръчва след 19 ч да се приема само лека храна. Иначе в храносмилателната система се стига до гниене и ферментация, особено ако сме яли трудносмилаема сурова растителна храна.

Следващите два часа (от 9 до 11 ч) са подчинени на панкреаса и далака според традиционната китайска медицина. В този момент съпротивителните сили на тялото са във върхова форма. Това време е най-подходящо за операции, ваксини и рентген, както и за ускорено лекуване на рани. Към 10 ч телесната температура стига своя максимум. Между 10 и 11 часа краткосрочната памет и способността за учене са най-добре, затова периодът е добър за изпити.

Между 11 и 13 часа трябва да се избягват силни физически натоварвания, стрес и операции, тъй като тогава сърцето е най-уязвимо. Към 12 ч способността ни за концентрация пада, а стомахът отделя активно киселина.

През следващите два часа се препоръчва да се избягва активният спорт. Тогава активен е меридианът на тънките черва. Кръвоснабдяването обслужва предимно храносмилането и преработката на храната. Кръвното налягане и нивото на хормоните са ниски. Намаляло е и възприятието на болката, особено от 14 до 15 ч. Активира се отделянето на жлъчна киселина. Тялото е много еластично.

Меридианът на пикочния мехур е активен от 15 до 17 часа. Обедният енергиен спад е преодолян. Човек усеща прилив на енергия. Дългосрочната памет е в най-добра форма. Кръвното и кръвообращението достигат своя втори пик за деня. Засилва се отделянето на урина. От 17 до 19 часа е времето на бъбреците и свързаната с тях система в тялото. Обмяната на веществата и виталността се активират. Бъбреците филтрират кървта усилено. Стомахът отново отделя повече киселина след обедния пик. Много подходящо е в този момент да се приемат билкови чайове. Лечебният ефект ще е по-добър.

Следващият меридиан е на кръвообращението. След 19 ч кръвното налягане и пулсът намаляват. Сега е добре да се пият антибиотици и противоалергични препарати. От 19 до 21 часа е фазата за отпускане и почивка на основните органи. Смущенията в кръвообращението може да се проявят в този момент като депресии.

След 21 часа настъпва периодът на щитовидната жлеза.

В китайската медицина свързаната с нея система се нарича "трикратно затопляне", тъй като тази жлеза има важна роля за затоплянето и регулирането на общите телесни функции.

През двата часа до 23 ч се активира имунната система, а храносмилането постепенно преминава към покой. Хормоналните жлези се регенерират. Моментът е особено подходящ за медитация, защото чакрите и центровете на жлезите са особено активни.

Час преди полунощ се активира енергийният меридиан на жлъчката. Отделянето на кортизол намалява силно, а тялото се отпуска за почивка. Телесната температура, обмяната на веществата и кръвното налягане намаляват. Кожата се обновява, тъй като между 23 ч и 1 ч клетките се делят най-усилено. През тези два часа обикновено се появяват и коликите в жлъчката, ако при нея има някакъв проблем.

Следва фазата, през която организмът се освобождава от отровите. От 1 до 3 часа през нощта е моментът, когато енергиите в тялото се концентрират в черния дроб. Студът се възприема по-осезаемо, а кожата реагира по-слабо на болка. Пациенти с проблеми в черния дроб или с мигрена (често причинена от слаб черен дроб) се събуждат по това време. Способностите на човек да действа на физическо и психическо ниво са най-ниски през тези часове на нощта.

Според класическото учение за акупунктурата часовникът на органите започва сутрин в 3 часа. Тогава настъпва максимумът на белия дроб. Отделя се мелатонин, той е особено важен за добрия сън. Кръвното започва леко да се покачва. Хора със сърдечна недостатъчност се будят по това време, тъй като не могат да си поемат нормално дъх. По това време са най-чести пристъпите на астма. Човек усеща леко мръзнене, което е проява на връзката между белите дробове и кожата.

Между 5 и 7 часа се задейства енергийният меридиан на дебелото черво. Отделя се активно тестостерон, затова и много мъже са с повишено либидо рано сутрин. Към 6 часа нивото на кортизола започва да се повишава и събужда тялото. Към 7 часа се активира и отделителната система.                                                         image  По принцип, рефлексивната връзката между зъбa от една страна и органите
от друга е енергетична и се дължи на това, че споделят един и същи енергиен меридиан според традиционната китайска медицина. Спрямо това разбиране, проблем в челюстта може да повлияе почти всички части в тялото.
Вашите предни зъби - първите четири, както на горната челюст така и на долната челюст са свързани с меридианите на бъбреците и пикочния мехур. Заболявания на някои от тези зъби може да повлияе тези органи и да предизвика проблем навсякъде в урогениталния тракт. Освен това могат да бъдат засегнати глезените, ректума, носа, челният синус и надбъбречните и епифизната жлези.
Когато говорим за кучешките зъби на горната и долна челюст установяваме връзка с меридианите на черния дроб и жлъчния мехур. Поради това тези органи могат да бъдат засегнати от смущения при патогенни изменения в тези дентални структури. Сфеноидалните синуси, бедрата, половите жлези и хипофизната жлеза също могат да бъдат повлияни при проблем с тези зъби.
Меридианите на дебелото черво и на белия дроб са свързани с 4 и 5 зъб от горна челюст и 6 и 7 зъб от долната челюст. Смущения в някои от изброените зъби или костите под тях може да доведе до проблем с червата, белите дробове, вените, артериите, ръцете, краката, носа, раменете, хипофизната или тимусната жлеза.
Зъбите разполагащи се на място 6 и 7 вдясно на горна челюст и 4 и 5 вдясно на долна челюст се пресичат с меридиана на стомаха. От противоположната лява страна същите зъби (6 и 7 вляво на горна челюст и 4 и 5 вляво на долна челюст) пресичат меридианите на стомаха и далака. Нарушения, в който и да е от зъбите, може да доведе до проблеми с далака, панкреаса, хранопровода, паращитовидната жлеза, млечните жлези, стомах, коляното и ставите на глезените, лимфните съдове, максиларните синуси или щитовидната жлеза.
Третият кътник или мъдрец се кръстосва с четири отделни меридиани (сърцето, тънките черва, San Jiao меридиана и меридиана на перикарда). Ето защо, смущения при всеки от тези зъбни структури и костите под тях може да доведе до редица системни проблеми, най-вече със сърцето, тънките черва и нервната система. Раменете, лактите, ръцете, краката, ушите, езика, сакроилиачната става и лимбичната система също могат да бъдат засегнати.
В допълнение към тези енергийни връзки между зъбите и органите има още един начин, по който оралните заболявания могат да имат системни последици. Това е чрез миграцията на микроби и / или техни токсини, до други органи чрез лимфната и кръвоносна система. Токсини, свързани с изменения в денталните структури могат да се разпространят по цялото тяло и да се локализират в отслабените органи.
Как инфекцията на даден зъб, която включва венците и костта около зъба може да засегне някой орган? За по-просто визуализирайте тази връзка като електрическата верига в дома си. Инфекцията предизвиква смущение в енергията или в електрическа верига. Резултатът е болка в зъба или проблем в съответния орган.                         



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8687603
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031