Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2016 11:43 - Седмата чаша на Божият гняв - «Сбъдна се!»
Автор: dartanjan Категория: Други   
Прочетен: 1028 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.04.2016 12:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отче наш,
сега ще изучаваме последната чаша, в края на която ще станем свидетели на крайния резултат от големия конфликт между доброто и злото.
Молим, помогни ни винаги да помним ценното послание на надежда, което Ти даваш на Твоите деца, които по време на изливането на седемте последни язви, ще чакат с нетърпение Твоето голямо избавление.
В името на Исус се молим.
Амин.   Откровение 16:17 "Тогава седмият ангел изля чашата си във въздуха."

Седмата чаша на Божия гняв се излива «във въздуха», което показва, че тази последна присъда ще удари не само непокаялите се човеци, но и техния лидер, «княза на въздушната власт», Сатана.

Ефесяни 2:1,2 [Вие] бяхте мъртви чрез вашите престъпления и грехове, в които сте ходили някога според вървежа на този свят, по княза на въздушната власт, на духа, който сега действа в синовете на непокорството.
Откровение 16:1,17 "И чух от храма силен глас, който казваше на седемте ангела:
«Идете и излейте на земята седемте чаши на Божия гняв.» (...)
Тогава седмият ангел изля чашата си във въздуха; и от храма излезе силен глас от престола и каза:
«Сбъдна се!» Докато седмият ангел излива последната чаша, глас изрича думите: «Сбъдна се!».
Това потвърждава, че със седмата чаша ще дойде краят на изливането на Божия гняв върху нечестивите.
Идващ от храма, този глас е същият като този, който нарежда да се излеят седемте чаши.   Откровение 21:6 "Сбъдна се!
Аз съм Алфа и Омега, Началото и Краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота."

Викът «Сбъдна се!», повторен от Исус при представянето на Новият Ерусалим, напомня думите «Свърши се!», които Христос казва на кръста, когато триумфално приключва великото дело, предоставящо ни спасение.

Йоан 19:30  А Иисус, като прие оцета, каза: «Свърши се!»
И като наведе глава, предаде дух.   Откровение 16:18 "И произлязоха светкавици и гласове, и гръмове, и стана силен трус, небивал откакто съществуват човеци на земята, такъв трус, толкова силен."

Седмата чаша ще дойде с извънредно разрушително избухване на силите на природата, което ще изпълни неразкаялите се човеци с неописуем страх.

Исая 29:6 "Ще има посещение от Господа на Силите с гръм, трус и голям шум, с буря, вихрушка и поглъщащ огнен пламък.

Книгата Откровение навсякъде описва тази ужасна сцена от седмата чаша   Откровение 11:15,18 "И като затръби седмият ангел.
Чуха се силни гласове на небесата, които казваха:
«Световното царство стана царство на нашия Господ и на Неговия Христос; и Той ще царува за вечни векове! (...)
Земните племена се разгневиха; но дойде Твоят гняв и времето да се съдят мъртвите и да дадеш наградата на слугите Си, пророците, и на светиите, и на онези, които се боят от Твоето име, малки и големи, и да погубиш тези, които погубват земята.»

Паралелът между тръбите и чашите тук все още се вижда ясно. В този случай те дори са еднакви.

Всъщност, тъй като и двете пророчески групи завършват с връщането на Исус, седмата тръба и седмата чаша описват едно и също събитие.

Откровение 16:19 "А великият град се раздели на три части. Седмата чаша ще разклати «великия град», Вавилон, и ще доведе до пълното му разрушение."
А какво означава, че ще се раздели на три части?
Откровение 18:10,21 «Горко, горко на тебе, велики граде Вавилоне, могъщи граде, понеже в един час дойде присъдата ти.» (...)
И един силен ангел взе камък, голям като воденичен, и го хвърли в морето, и каза:
«С такъв устрем ще бъде сринат Вавилон, великият град, и вече няма да се намери.»
Откровение 19:11,14,19 "След това видях небето отворено и ето, бял кон.
И Онзи, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен и съди и воюва с правда. (...)
И небесните войски, облечени в бял и чист висон, Го следваха на бели коне. (...)"
"И видях звяра и земните царе, и войските им, събрани да воюват против Яздещия на коня и против Неговото войнство."

За да отговорим на този въпрос, нека си припомним, че в края на шестата чаша, народите са събрани от сатанинската троица, за да воюват срещу Исус и Неговите ангели, при тяхното идване на земята.
  Откровение 19:20 "И звярът бе уловен, а с него и лъжепророкът, който бе извършил пред него знаменията, с които измами онези, които бяха приели белега на звяра, които се покланяха на неговия образ.
те двамата бяха хвърлени живи в огненото езеро, което гори с жупел."

При седмата чаша, Исус ще се върне със сила и слава, причинявайки падането на Вавилон, великата религиозно-политическа вероотстъпила коалиция.

Тогава Той ще разбие сатанинската троица, оглавяваща Вавилон, разделяйки змея, звяра и лъжепророка. Това е начинът, по който Вавилон ще се «раздели на три части» (Откровение 16:19).
Краят на звяра и лъжепророка ще бъде пълно унищожение.
Но какво ще се случи със Сатана, големия змей?   Откровение 20:1,2 "И видях, че от небето слизаше един ангел, който държеше в ръката си ключа на бездната и една голяма верига.
Той улови змея, древната змия, която е дявол и Сатана, и го върза за хиляда години."

Сатана ще бъде вързан, което означава обезвреден, за период от хиляда години.

Събитията, случили се по време на този период от хиляда години, наречен «Милениум», ще бъдат предмет на изучаване в отделен урок.   Откровение 20:7,10 "И когато се свършат хилядата години, Сатана ще бъде пуснат от тъмницата си. (...)"
"И дяволът, който мамеше [народите] бе хвърлен в езерото от огън и сяра, където са и звярът, и лъжепророкът."

След периода от хиляда години, Сатана ще срещне същата съдба като тази на двамата му партньори - звяра и лъжепророка: пълно и окончателно унищожение.

Ще изучаваме тези събития по подробно в урока за Милениума.   Откровение 16:19 "А великият град се раздели на три части и градовете на народите паднаха.
И Бог си спомни за великия Вавилон, да му даде чашата с виното от яростния Си гняв."

Народите, които са пили от виното на Вавилон, ще бъдат поразени от ефекта на седмата чаша на Божия гняв и също ще паднат.

Откровение 14:8 "Падна, падна великият Вавилон, който напои всички народи от виното на своето разпалено блудстване."

Народите ще пият от чашата с вино на Божия гняв: «Защото така ми каза Господ, Израелевият Бог: Вземи от ръката Ми тази чаша с виното на яростта Ми и напой от нея всички народи, до които те пращам. (...) Всички северни царе - близките и далечните, едни с други, и всички царства на света, които са по лицето на земята, а царят на Сесах ще пие след тях.
Затова ще им кажеш: “Така казва Господ на Силите, Израелевият Бог: Пийте и се опийте, повръщайте, паднете и не ставайте вече, поради меча, който ще изпратя сред вас.”
И ако откажат да вземат чашата от ръката ти и да пият, тогава ще им кажеш: “Така казва Господ на Силите: Непременно ще пиете! (...) Защото Аз ще призова меч върху всички земни жители.” (...)
"В онзи ден убитите от Господа ще лежат от единия до другия край на земята; няма да бъдат оплакани, нито прибрани, нито погребани; ще бъдат за тор по повърхността на земята.» (Еремия 25:15,26-29,33)"

Седмата чаша ще бъде катастрофална за непокаяните народи:

«Защото Господ негодува спрямо всички народи и пламенно се гневи на всичките им множества; обрекъл ги е на изтребление, предал ги е на клане. Също и убитите им ще бъдат разхвърляни и вонята от труповете им ще се вдигне, и планините ще се разтопят в кръвта им. Цялото небесно множество ще се разложи и небето ще се свие като свитък.» (Исая 34:2-4)
«Прогласете това между народите; (...) “Съберете се и елате отвред всички народи и се натрупайте заедно.” Господи, направи да слязат там юнаците Ти. “Нека станат народите и да дойдат в Йосафатовата долина; защото там ще седна да съдя всичките околни народи. Пускайте сърпа в жътвата, защото е узряла; елате, тъпчете, защото линът е пълен и каците преливат; понеже нечестието им е голямо.”» (Йоил 3:9,11-13)

Откровение 17:16 "И десетте рога, които си видял, и звярът ще намразят блудницата и ще я опустошат и направят гола, и ще изядат месата й, а нея ще изгорят в огън."

В края на шестата чаша, народите вече ще са разбрали, че не са в състояние да преодолеят Исус.

Разярени, че са били измамени от Вавилон, по това време те вече ще са започнали да го унищожават.
Но сега, виждайки славното завръщане на Исус Христос и ужасните катаклизми в природата, каква е тяхната реакция?   Откровение 16:20 "И всеки остров побегна и планините не се намериха."

Седмата чаша ясно се отнася до сцената при шестия печат и ни помага да се разберем, че при завръщането на Исус Христос, неразкаялите се човеци ще се изпълнят с голям страх.

Откровение 6:14,15 "Всички планини и острови се вдигнаха от местата си.
И земните царе, големците и хилядниците, богатите и силните, всеки роб и всеки свободен се скриха в пещерите и между скалите на планините."

Сблъсквайки се с гнева на Бога, нечестивите ще обезумеят от страх: «[Те] казаха на планините и на скалите: “Паднете върху нас и ни скрийте от лицето на Седящия на престола и от гнева на Агнеца! Защото е дошъл великият ден на Неговия гняв; и кой може да устои?”» (Откровение 6:16,17)
«Пророчество за Вавилон, изявено във видение на Исая, Амосовия син. (...) Ридайте, защото денят Господен наближи, ще дойде като унищожение от Всемогъщия. Затова всички ръце ще отслабват и сърцето на всеки човек ще се стопи. Те ще се смутят; болки и скърби ще ги обземат; ще бъдат в болки, както жена, която ражда; удивени ще гледат един към друг, лицата им - лица на пламък. Ето, денят Господен иде - лют, с негодувание и пламенен гняв, за да опустоши земята и да изтреби от нея грешните й.» (Исая 13:1,6-9)

Исая 24:16,18,21 От края на земята чухме да пеят слава на праведния.
Но аз казах: «Чезна! Чезна! Горко ми!» (...)
Защото прозорците отгоре са отворени и основите на земята треперят. (...)
И в онзи ден Господ ще накаже във височината войнството на високопоставените, а на земята - земните царе."

Народите ще изпитат голямо бедствие при изливането на седмата чаша на Божия гняв.

Езекил 38:20,21 «Всички хора, които са по лицето на света, ще се разтреперят от присъствието Ми.
И планините ще се сринат, стръмните височини ще паднат и всяка стена ще се събори до земята.
И ще призова меч против [Гог] по всичките Си планини,» казва Господ Йехова.
«Мечът на всеки човек ще бъде против брат му.»

Изпаднали в голяма опасност при тази необикновена експлозия на силите на природата, нечестивите ще започнат да се избиват един друг, така че «мечът на всеки човек ще бъде против брат му».

Агей 2:21-23 «Аз ще разтреса небето и земята; ще преобърна престола на царствата и ще съборя силата на царствата на народите.
Ще прекатуря колесниците и онези, които се возят на тях; и конете и ездачите им ще паднат - всеки от меча на брат си.
В онзи ден,» казва Господ на Силите, «ще взема тебе, служителю Мой, Зоровавелю, сине Салатиилов,» казва Господ, «и ще те положа като печат; защото те избрах,» казва Господ на Силите.

Преди Божията слава да унищожи непокаяните човеци много от тях вече ще са убити, «всеки от меча на брат си».

Съдии 7:22 "Когато израелтяните засвириха с тристата тръби, Господ обърна меча на всеки човек против ближния му в целия стан."

В действителност, Бог често използва стратегията, при която непокаялите се мъже се избиват един друг, за да запази Своя народ от атаките на противника.

2 Летописи 20:22,23 "И когато почнаха да пеят и да хвалят, Господ постави засади против амонците и моавците и против онези от хълмистата страна Сиир, които бяха дошли против Юдея; и те бяха поразени. (...)"
Те си помогнаха взаимно да се изтребят.   Откровение 16:21 "И едър град, тежък около един талант, падаше от небето върху човеците."

Седмата чаша завършва с ужасен град, всяко зърно от който тежи «около един талант», което е около 65 паунда (30 кг).

Нека отбележим, че седмата тръба също обявява този последен град. Откровение 11:15,19 "И като затръби седмият ангел. (...)
И настанаха светкавици и гласове, гръмове и земетръс, и силен град."   Изход 9:23,24,26 "Моисей простря жезъла си към небето и Господ прати гръм и град, и огън се спускаше по земята."
Господ изпрати градушка по Египетската земя.
Така имаше град и огън, размесен с града - град много тежък, небивал в цялата Египетска земя, откакто е заживял там народ. (...)
Само в Гесенската земя, където бяха израелтяните, не удари град."

С този голям град, седмата чаша напомня язвите на Египет.
  Исус Навин 10:10,11 "И Господ ги хвърли в смут пред Израел; Исус им нанесе голямо поражение в Гаваон и ги преследва по склона, по който се отива за Веторон, и ги поразяваше, докато стигна до Азика и Макида.
А докато бягаха от Израел по протежение на склона при Веторон, Господ хвърляше върху тях големи камъни от небето, като градушка, близо до град Азика, и неприятелите им измряха."
Загиналите от камъните на градушката бяха повече от онези, които израелтяните убиха с меч. Бог вече използва един голям град за наказание на насилниците на Израел...
... и Той ще го направи отново, по време на седмата чаша, при завръщането на Исус: «Виждал ли си съкровищниците за градушката, които пазя за време на скръб, за ден на бой и на война?» (Йов 38:22,23)
«Затова така казва Господ Йехова: “Непременно ще я съсипя в яростта Си с бурен вятър, в гнева Ми ще вали пороен дъжд и в яростта Ми ще падне голяма градушка от камъни, за да я разруша.”» (Езекил 13:13)
«И градушка ще помете прибежището при лъжи и водата ще наводни скривалището. Договорът ви със смъртта ще бъде унищожен и съглашението ви с преизподнята няма да устои; когато заливащата беда минава, тогава ще бъдете стъпкани от нея.» (Исая 28:17,18)
«И Господ ще направи да се чуе славният Му глас и да се види тежкият замах на мишцата Му с гневно негодувание и с пламък на поглъщащ огън, с буен дъжд, с буря и с едър град.» (Исая 30:30) Следващ ЕкранПредишен Екран   Откровение 16:21 И едър град, тежък около един талант, падаше от небето върху човеците.
И човеците похулиха Бога поради напастта на града, защото тази напаст беше твърде голяма. Градушката няма да удари верните вярващи, но ще накара грешните да похулят Бога.

Исая 32:18,19 "И Моят народ ще обитава в мирно селище, в утвърдени жилища и в тихи успокоителни места."

Но ще пада градушка върху падащата гора; и градът съвсем ще се сниши.
  Откровение 16:9 "И [човеците] похулиха името на Бога, Който има власт над тези язви."

Нечестивите, поразявани от язва след язва, първо ще похулят «името на Бога», а после «небесния Бог», докато в крайна сметка, непосредствено пред Неговото славно присъствие, те ще похулят и самия «Бог».

Откровение 16:11 "И [човеците] похулиха небесния Бог поради болките и раните си."

Откровение 16:21 "И човеците похулиха Бога поради напастта на града."
Победата на Исус над народите ще сложи край на този тъжен спектакъл: «[Десетте царе] ще воюват против Агнеца, но Агнецът ще ги победи, защото е Господ на господарите и Цар на царете.» (Откровение 17:14)
«И в дните на онези царе небесният Бог ще издигне царство, което довека няма да се разруши и владичеството над което няма да премине към друг народ; но то ще строши и довърши всички тези царства, а самото то ще пребъде довека.» (Даниил 2:44)
«Но известия от изток и север ще смутят [северния цар]; затова ще излезе с голяма ярост да погуби мнозина и да ги обрече на изтребление. (...) Но при все това ще бъде постигнат от края си и няма да има кой да му помогне. И в онова време великият княз Михаил, който се застъпва за твоя народ, ще се повдигне; и ще настане време на страдание, каквото никога не е имало, откакто народ съществува до онова време; и в онова време твоят народ ще се отърве - всеки, който бъде намерен записан в книгата.»
(Даниил 11:44 to 12:1)

Еремия 4:23-27 "Погледнах към земята и, ето - тя беше пуста и празна; към небето - и нямаше светлината му.
Погледнах към планините и, ето - трепереха, и всички хълмове се тресяха. Погледнах и, ето - нямаше човек, и всички небесни птици бяха избягали. Погледнах и, ето - плодородната страна беше пуста и всичките й градове бяха съсипани от присъствието на Господа и от Неговия пламенен гняв.
Защото така казва Господ: «Цялата страна ще запустее; но съвършено изтребление няма да нанеса.»

След седемте чаши земята няма да бъде напълно унищожена.
Милениумът ще започне и след това Бог ще възстанови напълно Своето творение.

2 Петър 3:11-14 "И така, понеже всичко това ще се разпадне, какви трябва да сте вие в свят живот и в благочестие, като очаквате и копнеете за идването на Божия ден, когато небето възпламенено ще се разпадне и стихиите нажежени ще се стопят?
А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда.
Затова, възлюбени, като очаквате тези неща, старайте се да бъдете чисти и непорочни пред Него, с мир в сърцата си."

Нека ценната препоръка на апостол Петър да ни помогне да се подготвим за седемте чаши.
  Хайде да се помолим: Боже наш,
изливането на седмата чаша при славното пришествие на Исус Христос, ще бъде ден на спасение за Твоя верен народ и кошмар за нечестивите.
Молим Те да ни дадеш цялата любов и усърдие, които са ни необходими, за да предупредим хората около нас, както и да ги поканиш да се присъединят към Твоя народ, така че и те също да се радват, когато това велико избавление дойде, а не да пият от виното на Твоя гняв.
В святото име на Исус се молим.
Амин.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dartanjan
Категория: Политика
Прочетен: 281728
Постинги: 310
Коментари: 106
Гласове: 158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031