Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2019 09:40 - Да бъде цяла България чиста БИО зона!
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 731 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 12.12.2023 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На новинарския поток ми излизат заглавия за кризата на родното производство. Генерално погледнато, къде е проблемът с БИО-то?

За мен проблемът се състои в това, че зададеният съвременен модел е неустойчив във времето. Това, че хората си мислят че ще разграфят земята на отделни парчета и ще сложат етикет: био и всичко останало е продукт на човешко, несъвършенно мислене, по грешните земни регулации, но това няма нищо общо с възприемането на Земята като едно цяло, един цялостен жив, дишащ, пулсиращ, взаимосвързан организъм, а ако отидем по-далеч - като тяло на Христос, особено след Голготата и след първата пролята Негова капчица кръв, попита от същата тази Земя! Съответно, изхождайки от цялостната картина на света, най-адекватният призив за мен е: "Да бъде цялата Земя био! Да бъде цяла България био! От днес нататък обявяваме цяла България за чиста био зона!!!" - Колко хора желаят, копнеят за това? Вярвам, че ако достатъчен брой хора го пожелаят, ще се случи! Антиприродните, замърсяващи практики в земеделието са аномалия.

Друг проблем относно сертифицираното био е че то служи по един задкулисен начин на псевдо-решенията, участвайки в една мръсна игра по заробването и отслабването на хората в качеството на наобходимият полюс. Има една хладна логика - колкото по-отровна и замърсена ще бъде т.нар. конвенционална храна, толкова по-дефицитни, скъпоструващи, търсени, недостъпни и предназначени за аристократичната класа ще бъдат т.нар. органични стоки. Съответно, това няма как да е ефективно, устойчиво във времето, справедливо решение. Наличието на ГМО и химично замърсена храна е трагедия и страдание за цялото човечество, без значение дали еди-кой си се храни от подбрана продукция собствено производство или със сертификат за органик; ако следваме посланията на християнството, то мисълта за това че нашият ближен консумира от долнопробната масова продукция, вече внася общочовешко страдание, така както и Земята страда и ние сме потопени в това страдание. Дори да имам най-чудната градинка-оазис с най-подбрани сортове и най-прилежно приложени биодинамични практики, липсата на свързаност с всичко заобикалящо, ще внася тъга, дисонанс, а природата, за която няма граници, ще донесе чрез вятъра нежелани семена, чрез подпочвените води и кръговрата - химикалите и отровите. Това ще бъде усещано още по-силно и ярко в бъдеще (6-тата културна епоха), когато човек няма да изпитва щастие при наличие на заобикалящо го чуждо нещастие и ще изпитва чуждото страдание като свое лично.

Ето защо отправям пожелание, посланията да бъдат за цялостно обновление, за кардинална промяна. Ако раздробим Земята на сектори за наше човешко, твърде човешко удобство, търсим индивидуално спасение поединично и индивидуализирано "щастие" - това е заблуда, която времето много ясно и категорично ще разсее и за жалост, био мотивът ще бъде в криза! Допълнително, противоречията са твърде много - като например, как една държава, която е допуснала добив на шистов газ, претендира за био и биодинамично производство, как , с какви очи и съвест? Друг проблем е че всички ние, които се доверяваме на комисиите, даващи и продаващи за солидни пари разрешителни, печати и сертификати, правим това с доза суеверие в приемането на абстрактната идея за "божествената" безпогрешност на чиновническия апарат, който ще се погрижи за всичко и ще реши всичко, стига потребителят да не задава критични и неудобни въпроси и да бъде колкото се може по пасивно приемащ.

Наблюдаваната фрагментарност в подхода не съответства на Вселенските принципи.

За вдъхновение, бих казала, че литературното творчество на дейци като Иван Вазов, подсилва именно святото чувство към природата, земята, която заобикаля човека. Още в ранна ученическа възраст, този автор ме впечатли с това как възторжено и пламенно възпява красотата и величието на България, как вгражда природните картини за разгръщането на широк спектър от човешки въпроси. Неговият идеализъм, неговият възторг, неговото съчувствие за бедите на България... ме подтикваха към дълбоки размисли за съдбата на родината ни и нейният народ; учех стихотворенията му и се изпълвах с този струящ идеализъм, обич и преклонение. Благодарна съм че опознах тази литература, бидейки на български географски ширини. И сега искам да попитам, нима Вазов би разграфил святата земя българска на участъци, нима би се съгласил с моралните компромиси, с които живеем днес! О, имаме отчаяна, спешна нужда от сърца любящи, от сърца милеещи за прилагането закона на Чистотата във всяко едно отношение.

image


Ще допълня тази статия с написани мои размишления на 31 юли 2020г. по друг повод, но разкриващи същата тема:

Oнзи ден отделих време да изгледам репортаж-разследване на Нова тв със заглавие: "Биотероризъм или как земеделци тровят храната ни", изнасящ много шокови данни!

Питам: какви управляващи заслужават тези български производители, които най-съзнателно тровят природата и хората, при това вземайки парите на вторите. Заслужават ли високо ерудирани, морално извисени алтруисти, жертвоготовни християни като техни политически водачи? А каква форма на управление и какви бъднини заслужават? … ?!

Има някои хора сред българите, които са родолюбци, обичат да четат исторически препратки за величието на траките в културно-цивилизационно отношение, нашите славни предци. И аз милея за България, но все пак ще кажа: много ми се иска да бях видяла тези велики траки в болничните заведения, в училищата и университетите, на улицата и на пазара… Много бих искала! Пазарът е показателен за нивото на българите. Посетете го и вижте какъв процент от търговците имат желание да ви изиграят, измамят, вземат парите и пробутат развалена/негодна стока с трик… Проучете как се третират насажденията при конвенционалното земеделие и каква „етика“ са си изработили голяма част от производителите – „етиката“ – за моето семейство отглеждаме продукция отделно без третиране, но за масовия пазар отглеждаме друга продукция, химически третирана. В такова мислене, християнството като мироглед тотално отсъства!

Сдържах се да го напиша, но и днес нагледно видях как гласуваното доверие от моя страна е обезличено. Ще поясня – зная, че когато купувач си купува стока на пазара, най-добре е да си я слага сам. Но отново реших с добро да подходя и да гласувам доверие, казах на продавача да напълни една щайга с нектарини. Това, че не го контролирам тотално и настойчиво е мекият израз, че вярвам в доброто начало в него, вярвам че ще постъпи добре с мен, ще прояви добросъвестност. Е, за пореден път не се случи. Ловко и набързо използва момента (на лична свобода) да ми напълни половината щайга с (полу)развалени плодове и да си получи печалбата, колко познат номер! Не ми е за парите и за неприятният момент с изхвърляне на негодна храна, а ми е тъжно, че не можеш да гласуваш доверие дори на този, при когото многократно отиваш, разговаряш с него, гледаш го в очите, даваш му парите си, и той пак избира да те изиграе. А за потенциалното количество химия в иначе прекрасните български плодове (заради природните дадености, а не човешкият фактор) не ми се повдига подробно въпроса, но обстоятелствата стоят по такъв начин, че човек не може всичко да си произведе сам…

Ами не заслужавате да ви се гласува доверие… И не сте достойни с добро да се подходи към вас, защото злоупотребявате всеки път, принуждавате купувачът да е мнителен на максимум и ако няма контрол от страна на втория, то по-добре е да си няма работа с вас… Жалко за толкова долнопробни взаимоотношения! Пазарът, пазарът показва нивото на българите!

По този въпрос, правилните разсъждения би били, че производството и реализирането на екологично чиста храна по правилния начин е вид служба на Бога, начин за правене на Добро, вид любов към ближния, вид преобразуване на света в по-добра светлина и насока на развитие!
Ето в какво се състои висшата награда и благодат!


*****************

Ще цитирам
Татяна Благоева:

"В България и Германия казваме “селско стопанство”. Повечето народи имат друг израз, който според мен е по-подходящ: “агрокултура”.
Обработката и грижата за почвата отново трябва да стане задача на културата, творческа дейност, която създава оптимални условия, за да дадем възможност на растенията да растат здрави и да дават качествен плод. И това със съзнанието, че същинската работа в почвата не се извършва от човека, а от растенията и от живите същества в нея. Човекът трябва да създаде условията за това, трябва да култивира така средата, че това да бъде възможно. Нужни са 500 години, за да се образуват отново 2,5 см плодородна почва."



Автор: Юлия Радойкова



Гласувай:
2



1. anthroposophie - Напълно сте права! Леля ми, която ...
30.04.2019 20:13
Напълно сте права! Леля ми, която макар да е представител на материалистичната наука химия, винаги е гледала скептично на рекламираните и продавани по пазарите био продукти. Тя казва от позицията на химика, че всичко е свързано - въздух, земя, вода, няма значение, че един си тори и пръска с химикали продукцията, а друг - не. Накрая всички ядем еднакво замърсена храна.
А във Вазов е работил активно българският архангел, затова езикът и стиховете му са толкова мощни.
цитирай
2. radoykova - Био и еко е начин на мислене и отношение към земята и природата, а не система от документи, подписи и печати, търговски марки и надценки
27.12.2020 14:57
"„Биото“ и американския вариант – „organic“, няма да спасят нещата. Ограниченията за някои препарати не са достатъчни, защото системата на практика остава същата. Гледа се на земята като на стрелкови полигон, просто оръжията са по-различни. Четете „The Omnivore’s Dilemma“, гледайте „The Permaculture Orchard“.

Какво био или еко има в чушка или краставица, която е отгледана в монокултурно поле или оранжерии от десетки и стотици декари, пръскана с богата смеска химия, после транспортирана 2000 км до твоя магазин?! Но със сертификат, нали.

Био и еко е начин на мислене и отношение към земята и природата, а не система от документи, подписи и печати, търговски марки и надценки.

Био сертифицираните продукти могат да се пръскат с много голямо разнообразие от препарати. Списъкът е дълъг и основно позволява на медна и серна основа, но не само. Например Шампион, Фунгуран (меден хидроксид) и други – разрешени за био производство."

https://bobydimitrov/earth/145642/the-illusion-of-separation
цитирай
3. radoykova - линк към въпросното разследване на Нова тв:
12.12.2023 09:46
https://nova/news/view/2020/07/12/293590/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BDa-nova-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%86%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/?fbclid=IwAR3v-RVW7FJfohEV5nm6QcFAa7Y4_Fvnmr_roX8NoPVFSr13xNB6GCLy-ds
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 278145
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386