Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 09:29 - Априлското въстание по онова време е успяло. Руско-турската е лъжа на русофилите рубладжии - фалшифицират история.
Автор: universalnia Категория: Други   
Прочетен: 1389 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 05.12.2019 10:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По онова време Априлското въстание е успяло. Руско-турската е лъжа на русофилите рубладжии - фалшифицират история.
Въстаниците използвали укрепления от редути. Редутите са землени укрепления от два последователни рова и вала. Ровът между двата вала служи като траншея, добра защита срещу артилерийски огън. Предният ров и вал са сигурна защита срещу атаки на нож. Това спасява въстаниците от по-многобройните турци. (Турция е с около 800 000 войска)
Въстаниците организират манифактурно-занаятчийско производство на многобройни иглени пушки наречени неправилно Кримка(от кремъклийка, понеже са занаятчийска продукция). Иглени пушки система Самоков правени от Чакър воевода(чакмакци, чакмаклии) - като стандартна винтовка с затвор, калибър 7,5мм, с патрони от пресован барут с запресован куршум увити в маслена хартия. Барута се възпламенява от удар - от иглата.
С същите патрони стрелят и иглените револвери система Самоков правени от Чакър воевода.
Шишене - заглушител за пушки и револвери(става и за дългоцевни пистолети като парабел), нанизва се на цевта като нож - щик.
Нарезни цеви се правят като се отливат от желязо в калъп с сърцевина с винтов нарез която вади с завъртане. Така може да се правят цеви за пушки, револвери и топове.
Снаряди се правят с пръстени от меко желязо за нарезите. Запалки за снаряди се правят от мека ламарина напълнени с пресован барут който при удар гърми.
Правят самоделни железни оръдия и снаряди, топовете са дълги 2м, по-добри от оръдията Круп, който е не повече от 1,20м дълъг. Вместо пироксилин - бял барут от смляна слама и селитра, по-добър е от него.
Имат пещи с висок комин за добив на желязо и стомана, а и за леенето им.
Черчевета топове са дървени катюши двуколки касетки с барутни ракети, имаме ги още от Аспарух от Изтока, монголите ги ползват мн. по-късно. Залповете им очистват лагерите на турците. Предпочитат нощните удари.
Тези оръжия може да се правят от занаятчии и в занаятчийски манифактури работилници
Разчитат на драгуни - лека кавалерия която се и спешава.
Освен въстаналите селища в 4ти революционен окръг се използва четническата тактика. Има над 30 000 четници с воеводи капитан Петко воевода и Георги Бенковски. Има и известен брой други по-малки чети. Постепенно въстаниците се увеличават привличайки още хора. Достигат 200 000 души. Въоръжават се от завзетите турски складове и избити турци. Побеждават турците с добрите укрепления и гъвкава тактика - подвижни отряди, заемане добри позиции, изненадващи удари, засади, удари в гръб.
София е завзета от 2000 въстаници, тя е 10 000 души по това време. Най-известните боеве са при Шипка и Плевен. Плевен става укрепения въстанически център на Сев.Бълг. Отбива много турски атаки. Тук е разбит Осман паша с видинския отряд, което освобождава и Видин. Ударен е в гръб докато напада плевенските укрепления.
Въстанието успява. България е Освободена. Не успяват да освободят българските земи Македония, Одринска и Беломорска Тракия. Великите сили ни режат Северна Добруджа, Ниш и Пирот. Тези земи си връщаме Балканската и Първата световна войни.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Поздравления за тази уж „фиктивна“ ...
17.06.2019 21:23
Поздравления за тази уж „фиктивна“ информация, за която е добре да намерим неизгорени и изтрити от Русия изтоници! И най вече чрез „дипломацията“ на Граф Игнатиев, на плочките на улицата му дет‘ още се гордеем!
А самата „освобождение“ е боло такава смешна военна афера, че западните военни експерти са се чудели, тези „генерали“ дали току що са излезли от балната зала в Москва.
Дженуарио Макгахан е знаел прекалено мнооого май... за преживее и до цялата война, и пишейки и близо до княза, а да си отиде странно лесно...
Всичко изплува приятелю... не се гори история лесно, но то се гаси... :-)
цитирай
2. universalnia - Киевска Рус - прабългари езичници.
18.11.2019 09:40
Това са късни руски(московски) фалшификации на историята. Киев е прабългарски, уногондурите обитават цяла Украйна освен Балканите, казаците те са езичниците отцепили се при Борис Покръстител, за това са наречени в по-късната история Рус - от северни - се верни вярата в Тангра - Вселената. Украйна е покръстена едва от Богдан Хмелнишки.
цитирай
3. universalnia - Историята е фалшифицирана от Априлския пленум
16.03.2020 11:13
Историята е фалшифицирана от Априлския пленум. По поръчка на Рашата.
Маруся, Маруся, коя Сафие ти роди Татото вместо тебе...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnia
Категория: Други
Прочетен: 387486
Постинги: 330
Коментари: 265
Гласове: 188
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031