Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2019 06:57 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 19 ЮНИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 2500 Коментари: 0 Гласове:
-20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 19 ЮНИ

 

Разсъждение

 

Едни монаси попитали Паисий Велики: „Кажи ни, отче, слово за спасение и как трябва да живеем по Бога?“. Старецът им отговорил: „Вървете, изпълнявайте Божиите заповеди и пазете Преданието на Отците“. Преданието на Отците е опитът на светиите в духовната област, огромен опит от почти две хиляди години, опит на много стотици и хиляди свети мъже и жени. Каква по-богата съкровищница на мъдрост! Какво по-невиждано изобилие от доказателства за всяка истина в Свещеното Писание! И всичкото това съкровище, всичката тази мъдрост, всичките тези доказателства, всичкият този опит протестантите са отхвърлили! О, неизразимо безумие! О, просешка сиромашия!

 

БЕСЕДА за отмъщението и Отмъстителя

 

Не казвай: „Ще отвърна за злото“; остави на Господа и Той ще те запази (Пртч. Сол. 20: 22).

 

Не отмъщавай; не връщай зло за зло. Доста е злото от твоя съсед; ако ти му върнеш зло за зло, ще удвоиш злото в света; ако пък не му отвърнеш, той пък може с покаяние да изгори своето зло; и ти с търпение и прощаване да намалиш злото в света. Не отмъщавай; не отвръщай на злото със зло; чакай Господа, Той вижда и помни, ще разберете и ти, и твоят злосторник, че Господ вижда и помни. Питаш се: „Какво съм постигнал с това, като не съм отвърнал на злото със зло?“. Направил си най-мъдрото нещо, което си могъл да сториш в дадения случай, а именно: оставил  си тази борба на По-Силния  от тебе, и По-Силният победоносно ще се бори за тебе. Ако влезеш в борба със злосторника, може да бъдеш победен. Отстъпи, значи, своята борба на Победоносеца и Непобедимия и търпеливо чакай. Научи се от малкото дете – когато детето бъде нападнато от някого в присъствието на своя родител, то не отвръща на нападението с нападение, а гледа към родителя си и плаче. То знае, че родителят му ще го защити. Как ти не знаеш онова, което малкото дете знае? Твоя небесен Родител е непрестанно до тебе. Затуй – не отмъщавай; гледай към Родителя и плачи. Само така ще осигуриш за себе си победа в стълкновението с лошите хора.                                                                 

 

О, Всесилни Господи, Който си казал: Отмъщението е Мое, защити ни с всесилната Твоя десница от неправедника, и ни възпри от отмъщение. Вразуми ни с Твоя Свят Дух, че по-голямо геройство е да претърпим, отколкото да отмъстим. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764964
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031