Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2019 05:00 - Жената в светлината на Библията
Автор: monbon245 Категория: Други   
Прочетен: 218 Коментари: 0 Гласове:
0



 БИБЛИЯТА - ОСНОВА НА ЖЕНСКОТО СЛУЖЕНИЕ
Жените сме половината от населението на Земята и ние сме тези, които на практика пряко въздействаме, за да се моделира характерът в първите най-важни години на цялото следващо поколение, защото всички с деца, с много малки изключения, растат в семейства. Като християнки ние трябва да приемем това като дълг, най-първостепенно и най-важно служение. Защото ние моделираме не само техния характер, но и ги насочваме и им помагаме в първите техни стъпки на вярата, макар че много или малко майката-християнка цял живот въздейства на децата си. Тя никога не престава да се моли и за порасналите си деца. А с примера си на живот, с обходата и с поведението си жената влия не само в дома си, но и в църквата и в обществото.
Видяхме, че ако вършим всичко в Божието име и за Негова слава, тогава целия наш живот, с многостранните му дейности, е служение на Бога.

За да изпълним правилно своите отговорности и задължения, ние трябва да сме просветени. Трябва да познаваме Божието Слово, неговите принципи, неговия дух. Когато те бъдат основа на нашия личен живот, тогава ние ще бъдем проводници на библейските принципи, тогава, ще изграждаме своите домове и семейства на тази основа.

В своята книга „Жени наставници на жени“ Вики Крафт дава пример с опитите, които като деца сме правили в училище. Върху мокър памук в малка чашка поставяхме семенца и след време наблюдавахме как от тях поникваха растения. Независимо дали стига до пълна зрялост или не, израстващото растение е от такъв вид, от каквото семенце сме посели - от боба пониква боб, от домата - домат и пр.
По същия начин крайния резултат от всяко женско служение ще зависи до голяма степен от вида семе, което сме посели. Ако сеем семе от Библията, ще пожънем плодове за вечността, защото „Каквото посее човек, това и ще пожъне“ и „Който сее за плътта си, ще пожъне тление, а който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот“ (Гал. 6:7, 8).

1. Културата и църквата.
Нека помислим за това дали и как културата и традициите  на една страна влияят на християните, на църквата в тази страна. Да, малко или много те оказват влияние. По-възрастните помним как хората живееха в миналия век - в честност, в доверие един към друг, ключовете слагахме под изтривалките, а сега слагаме блиндирани врати и аларми. Народът имаше висок морал. Библейските принципи бяха повлияли културата, традициите и оттам целия живот на народа ни. Сега след години отричане на Бога, на Библията и нейните принципи виждаме каква е действителността - абсолютна морална разруха, която разтройва всички области на живота. Изкуство, медии, литература, взаимоотношения и цялостният живот са пълна противоположност на библейските изисквания. Винаги е имало взаимодействие между култура, традиции и библейски принципи. Важното е ние като християнки да не допуснем културата да промени нашите християнски принципи. Напротив, ние трябва да се стараем по всякакъв начин и винаги да отстояваме нашите библейски принципи. Когато те се изявяват в нашия живот, много или малко те въздействат на околните.

Ще цитирам думите на своя съпруг П-р Христо Куличев: „По-рано църквата променяше света, сега светът променя църквата“. За съжаление, има много истина в тях.

Много добър пример за пагубното въздействие на културата е Израил. Бог искаше Неговият народ да бъде отделен от другите народи, народ, който да живее според Божия закон. Затова заповяда, когато влязат в Ханаан, да унищожат всичко - не само хората, но и градовете с техните предмети и идоли.  Бог искаше да не остане нищо от езическите народи и култура, което можеше да повлияе на Израил да се отклони от Него.

Културата е преходна, традициите са човешки, променливи и нетрайни, но Божието слово трае вечно. Библията е божествено откровение, затова е вечна и неизменна. Тя не се влияе от времената, културата и традициите.

2. Божието слово - истинно и непроменяемо.
Човекът е ограничен, несъвършен! Той се развива, обогатява знанията си, затова изменя своите виждания, преценки, норми и закони.

Бог е съвършен! И всичко, което Той е направил, е завършено съвършено, затова е вечно. Неговото слово е истинно и неизменно.

Ще си послужа с няколко примера. През 1861 г. Френската академия на науките публикува една брошура, в която били отбелязани 52 „факта“, противоречащи на Библията. Един от тях е много интересен. Бретонски селяни казали, че от небето падат камъни в нивите им. По това време председател на академията бил Лавоазие. Той обяснил, че от небето не могат да падат камъни, защото на небето няма камъни. Днес и децата смятат това твърдение за наивно, защото знаят за метеоритите. Всички тези 52 „факта“ отдавна са отхвърлени от науката, защото тя не е нещо завършено, а се развива. През 19 в. тя била достигнала до това ниво. Но 3000 години преди това Библията описва такъв случай в Исус Навин 10:11, когато говори как Господ помогна на Израил в Гаваон - „Господ хвърляше върху тях големи камъни от небето“.
Създателят знае какво е създал. Ето защо, това, което пише в Библията е истина и не се изменя, а остава до века.

Хилядолетия преди учените да стигнат до истината, Библията казва: „Ето, самата Луна не е светла“ (Йов 25:5) и „простира севера върху празния простор; окача Земята на нищо“ (Йов 26:7). Неща, които учените откриха много по-късно. Сега знаем, че действително на север голямата звезда сияе сама, както и че Луната няма собствена светлина, а отразява тази на Слънцето.

Божието слово ни казва, че Моисей като син на фараоновата дъщеря бе научен на цялата египетска наука, която по това време била много напреднала в много области - в математиката, астрономията, физиката. Но те учили, че света се е излюпил от едно голямо яйце. Макар че Моисей е учил тази наука, какво написа той в Битие  за произхода на Вселената и човека? - „В началото Бог създаде небето и земята. Бог създаде човека по Свой образ и подобие.“

Египетската астрономия учела, че Слънцето не дава светлина на Земята и че Земята е център на Вселената. Но Моисей - в пълно противоречие на науката по онова време, пише, че Слънцето дава светлина на Земята. Защо? - Защото Моисей пише в Библията това, което Бог Му беше открил.

По време на халдейската цивилизация и вавилонската култура също е имало наука за произхода на човека и света - наивна и погрешна. По това време са написани много библейски книги, но намираме ли нещо от тези „науки“ в Библията? Не. Защо? Защото авторите на Библията са записвали това, което Бог им е диктувал.

Като Творец на Вселената с всичките ѝ подробности и чудеса Бог знае какво е сътворил. А науката постепенно открива една по една истините, записани в Библията. Затова Библията не само че не остарява, но колкото повече време минава, толкова по-съвременна става, защото наука стига до все повече и повече истини, записани в нея.
Библията е единствената книга на Земята, в която ще намерим пророци и пророчества. Защо? - Защото е Божие слово. Този, Който създаде Вселената, Той не само я управлява и контролира, но Той знае бъдещето. Той казва: „Аз съм Бог и няма подобен на Мене, Който от началото изявявам края и от древните времена - нестаналите още неща, и казвам: „Намерението Ми ще се изпълни и ще извърша всичко, което Ми е угодно“ (Исая 46:9, 10).

Много интересно е пророчеството на пророк Исая за цар Кир. Исая живее 200 г. преди цар Кир. В своето пророчество пророка не само предсказва, че Кир ще освободи евреите и ще съгради Ерусалим, но го назовава и по име: „Така казва Господ на помазаника Си, на Кира, когото Аз държа за дясната ръка, за да покоря народи пред него ... Аз издигнах него с правда и ще оправям всичките му пътища; Той ще съгради града Ми и ще пусне пленниците Ми, без откуп или подкупи, казва Господ“ (Исая 45:1, 13). Също така: „Казвам за Кира: той е Мой овчар, който ще изпълни всичко, което Ми е угодно. Даже когато кажа, на Ерусалим ще бъде съграден и на храма ще бъде положена основата“ (Исая 44:28). Такова пророчество може да предскаже само Бог. Той е в състояние 200 г. преди раждането на цар Кир да каже: „Призовах те по име. Дадох ти почетно име, дори да не Ме познаваш“ (Исая 45:4).

В Библията намираме 133 подробни предсказания за идването на Исуса Христа. 800 г. преди Христа, пророк Михей предсказа, че Той ще се роди в малкото градче Витлеем. Когато наближава раждането Му, Мария и Йосиф живеят в Назарет, а не във Витлеем. Но тъй като преди 800 г. Бог е предсказал, че Исус ще се роди във Витлеем, малко преди Неговото раждане „излиза заповед от кесаря Августа да се направи преброяване на целия свят. И Йосиф от Галилея, от Назарет, отиде в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем, защото беше от дома и рода на Давида, да се запише с Мария, която беше сгодена за него и очакваше дете“ (Лука 2:1-5). Със своята заповед, без да съзнава, кесарят изпълнява Божието пророчество за Христа.

В Псалом 22 може да се намерят около 30 подробни описания на кръстните страдания на Господ Исус. В стих 16 четем: „Прободоха ръцете Ми и нозете Ми“. Това пророчество е писано във време, когато израилтяните са знаели, че единственото средство за наказание е убиването с камъни. Кръстната смърт е въведена много по-късно.

В Псалом 22:18 четем: „Разделиха си дрехите Ми и за облеклото Ми хвърлиха жребие“. Когато след разпятието на Христос палачите си разделят дрехите Му и за хитона Му хвърлят жребие, те също не са знаели, че изпълняват съвсем точно пророчеството за Исус.

Не само тези, но всички пророчества от цялата Библия едно по едно се изпълняват на своето време. За разпръсването на евреите по целия свят, за събирането им отново в тяхна собствена държава Израил - ние сме свидетели на всичко това.

Данаил живее 600 г. преди Христа и описва пророчество за нашето време, в което живеем днес (глава 2). В нея той дава тълкувание на съня, който цар Навуходоносор сънува - великана със златната глава (Данаил 2:32-40). Според пророчеството оттогава до сегашно време се издигнаха 4 велики империи: вавилонската, мидоперсийската, гръцката на Александър Македонски и римската. След което се изпълни пророчеството, че светът няма да види повече всемирно царство. Подобно на пръстите на великана, той ще бъде разделен на силни и слаби царства, които няма да имат спойка помежду си, както не може да има спойка между желязото и глината. И това ще продължи, докато Бог дойде и издигне Божието царство, което няма да се разруши до века.

Всеки ред в Библията е непроменяем. Това, което е записал Моисей; това, което Исус четеше в храма, е това, което притежаваме и четем и ние днес. И то не ще се промени докато свят светува.

Библията е вечна и не само природните закони са вечни, но и моралните закони в нея са неизменими. Това, което Библията определя като грях, то остава грях завинаги. То не се влияе, нито от времето, нито от обстоятелствата, нито от културата. Например Библията определя всяко съжителство между мъж и жена извън брака като грях. Нарича го прелюбодейство. За различни култури и времена светът е имал различно определение и отношение по този въпрос. Ако се водим по културата и традициите днес, ще приемем за нормални предбрачните полови връзки, съжителствата без брак, еднополовите бракове, абортите, хомосексуализма, евтаназията и още много други форми на греха. Затова казваме, че основата на нашата цялостна ценностна система трябва да е Библията и нейните принципи. Основа на нашето служение също трябва да е Библията със своите принципи.

(следва)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monbon245
Категория: Други
Прочетен: 1445783
Постинги: 2442
Коментари: 24
Гласове: 1695
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031