Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2011 06:03 - РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ЧЕРЕПИ ОТ ДРЕВНОСТТА
Автор: gepard96 Категория: История   
Прочетен: 20089 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 11.09.2011 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                         Истинското знание не е вродено, то се придобива
                                                                                                                   (Демокрит)


От материала искам да добием представа за физическите типове хора, оставили своите следи в културно – историческото развитие на българският народ.
Ще видим как е изглеждал тракийският владетел – жрец от времето на халколита (1) и с Тракийската принцеса (5) от земите на днешна Враца, както и с ичиргу-боиля – Мостич (3), с победителя на латините – българският цар Калоян (4), както и с две възстановки на лицето на великия Цар Самуил - от български и от руски специалисти (2).
Автори на повечето от възстановките е чл.-кор. д-р Йордан Йорданов директор на  
Института по експерементална морфология и антропология с музей към БАН.
1. Реконструкция на погребение №43 на 
Владетел-жрец от халколитния некропол край Варна (около 4200 г.пр.Хр.):
  image image Тракийски владетел –жрец (възстановка проф. Йордан Йорданов)
image
Варненският халколитен некропол се датира към 5-тото хил. пр. Хр. и е проявление на най-ранната цивилизация в Европа. Некрополът се намира на северният бряг на Варненското езеро, с проучени около 300 погребения и открити над 6 кг. златни предмети. Гроб № 43 е от особенно значение не само за историята на българските земи, но и за европейската като цяло, защото там са открити останките на 45-50 годишен мъж, вероятно владетел – жрец, съдейки по намерените над 1,5 кг златни накити и скиптър – брадвичка, той е съчетавал политическата, религиозна и военна власт.

2. Реконструкции на черепа на цар Самуил

а) Реконструкция на черепа на цар Самуил от проф. Йордан Йорданов:
image

б) Реконструкция на черепа на българския цар Самуил, от руски специалисти:
  imageimage Българският цар Самуил е изложен в Москва – тази вест звучи наистина чудно. Става дума за възстановка на образа на българския владетел, направена в средата на 80-те години на миналия век в известната Лаборатория за антропологична реконструкция на академик Михаил Герасимов.
От Москва ви предлагам информацията на Чавдар Стефанов:


Има няколко версии и с българска, и с гръцка следа, как една перфектна отливка от черепа на цар Самуил е попаднала в средата на 80-те години в Москва. Главното за мен е, че експертите в световно-известната лаборатория са убедени: "Черепът е на българския цар Самуил. Той е национален герой на България, опитал се да възстанови българската държавност и да обедини всички български земи срещу византийското владичество", подчертава сегашната ръководителка на лабораторията Татяна Балуева. Отдавна бях чул за череп на български цар в Москва, но опитите ми за издирване бяха безуспешни. Все пак накрая късметът ми се усмихна и попаднах в Лабораторията, която се оказа по московските мерки "в съседство" с редакцията ни.  Странно усещане изпитва човек от стотиците очи, които гледат от поставените на рафтове възстановени образи. там съзирам и цар Самуил. Татяна Балуева сподели: "Твърде изящен череп, добре изнесен нос с открити очни орбити, характерно за южните европеиди. Фин човек в напреднала възраст. Закон за нас е да извършваме реконструкция като избягваме емоциите, защото главното е да изобразим антропологичния тип. Защото, когато започнем да наслагваме определени емоции, изкривява се точността на възстановката."

Въпреки това лицето на цар Самуил вдъхва определени чувства. Научих, че автор на реконструкцията е Галина Лебединская. Дама е вече в по-напреднала възраст, но е запазила напълно своя бистър ум.

"Това бе гипсова отливка от черепа, изключително добро, прекрасно копие, - ми казва проф. Лебединская. - Главно чертите на лицето му направо ме увлякоха. Ясни, красиви... Може за някои да не е толкова красив, но в него има нещо силно привличащо. Знаех, че има много трагична съдба. Това ме впечатляваше също. Мислех си какви са били последните му минути. Това помна, сега след толкова години, като се връщам назад. А в книгата ми има само кратка и суха научна информация – кой открил останките, кога, къде, на кого са. Не зная доколко съм успяла във възстановката, за това да съдят другите. Но самата негова личност направо ме завладя и дадох всичко от себе си за да възстановя лицето така, както би трябвало да е изглеждало."

Попитах за коя книга говори. Галина Лебединская извади от огромната си библиотека едно явно ново издание – "Образът на далечните предци". Излязла е преди няколко месеца, обхваща всичките нейни близо 300 възстановки. Сред многообразието от лица от вековете за корицата е избран именно цар Самуил. Защо точно него, я попитах. "Оставих редактора да избира, и той, без да се замисли, веднага се спря на българския цар, явно с нещо го привлече."
И в лабораторията, и от Галина Лебединская не успях да разбера дали има копие на нейната работа у нас, нито кой точно е поръчал възстановката (данните за клиентите се запазвали в конфиденциалност). Но разбрах, че няма да струва много пари образът на българския цар Самуил да го има и в България.

Професор Лебединская е един от най-търсените специалисти в Русия, възстановки е правила на много известни личности по черепите, нейната възстановка считам за по-близка до действителния образ на Самуил! (
http://www.nkj.ru/archive/articles/11164/) 3. Възстановка по черепа на чъргубиля Мостич:
image
Известна е сред обществото антропологичната въстановка по черепа на ичиргу-боиля Мостич. Първоначалната  представа за известна монголоидност се била оказала погрешна (дали е било грешка - не, по-вероятно да е казано "отгоре" как да се сгреши ?!). Според  проф Й. Йорданов, тази грешка се била дължала на по-широките скули и очници. Носът е голям, гърбав  и  клюновиден. Коренът на носа е тесен, а основата широка и като цяло е изпъкнал  напред. Хлътването на бузите било свързано със старческата възраст и липсата на зъби, което определяло триъгълната брадичка. /по ЙЙ-ВГЧ стр.199-200/.

4.Пластична възстановка на лицето на Цар Калоян, направена от проф. Й. Йорданов по черепа от гроб 39 в църквата "Св. 40 Великомъченици", Велико Търново:
image  Цар Калоян е бил с ръст на великан, рядко срещащ се в средновековието, също вероятно е страдал от травматична епилепсия. Починал е на възраст 35-40 години. 
Това заяви директорът на Института по експериментална морфология и антропология към БАН проф. Йорданов, при връчването на копие на възстановената глава на българския цар на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. 
image Реконструкцията на черепа е продължила повече от 3 месеца и е направена по костните останки, открити от покойния археолог Въло Вълов през ноември 1972 г. до търновската църква “Св. Св. 40 мъченици”. 
Масивността и силно изразеният релеф на костите показват, че Калоян е бил физически много силен и с огромен ръст. Проф. Йорданов припомни, че цар Самуил е бил с ръст ок. 160 см, но за Иванко, убиеца на Асен, който е бил братовчед на Асеневци, е известно, че също е бил с много висок ръст. 
На най-високата част на черепа на цар Калоян са открити 2 заздравели костни рани, като по-голямата е оставила следи и върху вътрешната черепна обвивка. Би могло да се предположи, че цар Калоян е страдал от травматична епилепсия, което може да обясни неговите изблици на жестокост и избухливост при положение, че царят бил известен като добър човек. Той е наречен от византийците с прозвището ”Ромеоубиец”, тъй като е бил безпощаден към пленените византийци, пристъпили по-рано някакво обещание или клетва.
Проф. Йорданов отбеляза още, че Калоян е бил с 32 великолепни зъба. Според него влагата в саркофага, причинена от река Янтра, е довела до разрушаване на задната част на черепа. Вече е известно, че цар Калоян е бил с кръвна група В, но ДНК анализи още не били правени, съобщи още проф. Йорданов.    5. "Тракийската Принцеса" oт Враца, IV век пр.Хр:
Една от възстановките с които проф. Йорданов се гордее много, е тази на главата на тракийска принцеса, чийто кости са били открити в Могиланската могила при Враца. Един запазен кътник е позволил да се определи възрастта. Оказва се, че принцесата е била на 16 години и е най-младата съпруга на тракийския владетел, положен в могилата.  Тракийските велможи са имали по много жени. Тези които притежавали само четири съпруги се смятали за бедни и безбрачни, твърди "бащата" на историята Херодот.   След като моделира меките тъкани на лицето върху гипсово копие на черепа, установява, че принцесата има право, почти детско чело, прав нос и волева брадичка. Златна игла е открита под тила позволява да се установи, че косите са били на кок. Открит е златен венец с тегло 280 грама  положен на главата.
Членът на ЦК на БКП Цола Драгойчева поискала копие на венеца и се изживяла като тракийска принцеса, но листенцата на венеца  „повехнали” - изпоогънали се защото златото не било обработено чрез коване. 

6. Възстановка, на череп от неолитния некропол при с. Малък Преславец (Силистренско), VI хил.пр.Хр.(проф.Й.Йорданов): Според проф. Йорданов погребаният мъж е от протоевропеидния расов тип. image

7. Възстановка по череп на жена (40 г.) с. Садовец, Плевенско.
Късен халколит, втората половина на IV хил.пр.Хр.
:

image

8. Реконструкция по черепа на българин от Волжка България:
image
От  антропологичния  анализ  на  ранно-средновековните български погребения правят впечетление  следните факти: 
- Изследванията от Кавказ и Поволжието (Трофимова-1956,  Кондукторов-1956, Герасимов-1955г.) доказват че (пра)българите са типични  представители на памиро-ферганската раса. 
- Срещат се няколко северни и средиземноморски  расови  типове. Наблюдава  се  еднаквост с аланския  и  сарматски  расови  типове. /по ЙЙ-ВГЧ,стр.168 /
- Някои автори като Боев (1957 г., 1972  г.)  твърдят  че  “тюркската  принадлежнаст  на  прабългарите  се  потвърждава  от  ИДЧ (изкуствена деформация на черепа)”. Оказва  се  че  е  точно обратното, ИДЧ  изключва тюркска  принадлежност! /по ЙЙ-ВГЧ стр.176/
Повечето от възстановките могат да се видят в експозицията "Човека говори" в
Националния антропологичен музей
 се намира на бул.”Цариградско шосе” 73 и е отворен за посещения от понеделник до петък, 9.00 – 16.00 часа. 
Автори на експозицията са проф. Йордан Йорданов и д-р Бранимира Димитрова. Могат да се видят 60 възстановки направени от професора от 1974 година насам. Използван е  метода на видния руски антрополог  Михаил Герасимов. Реконструкцията на човешка глава обаче е изобретение на българския учен. От експозицията се вижда колко древни са представите на традиционният българин, за дясното мъжко и лявото женско начало, запечатани в погребения от 6 – 3 хил. пр. Хр. Освен това от експозицията се вижда, че населението по нашите земи е познавало колелото от 3-тото хил. пр. Хр., и исвен горните възстановки между другите известни лица са капитан Дядо Никола и Г.С.Раковски (сн. долу).  imageВъзстановка на Г.С.Раковски
Литература: 
1. Й. Йорданов - Въстановяване на главата по черепа (ВГЧ). С. 2000 г. 
2. Г. Лебединская - Человек из далекого прошлого, Наука и жизнь, 1998 г.   Нефертити възкръсна 3000 г. след смъртта си във възстановка по-мумията на царицата image Три хилядолетия след смъртта на  легендарната владетелка на Нил Нефертити нейният образ възкръсна
в целия си божествен блясък. Екипа, ръководен от британеца д-р Джон 
Флетчър, цели 12 г. е събирал информация, правил е различни ренгенови
снимки и томографски образи преди да възстановки напълно царствения
лик с лебедова шия. Възстановката е по мумията на древната владетелка.
Тя е по-прекрасна от скулптурата й, намерена преди век от Джон Картър в
гробницата на Тутанкамон. Нефертити 17 години е била жена нафараона
Аменхотеп I, известен като бунтаря Ехнатон. 
Тя е самостоятелна владетелка за три години, след което става жертва на
интриги и е принудена да се омъжи за по-възрастен от нея царедворец.
  image
Мумията на Нефертити всъщност била мъж?
Мумията, която според британски египтолози е на древната владетелка
Нефертити, е по-скоро на мъж - юноша на възраст между 16 и 19 години,
твърди ученият Захи Хауас, цитиран от "Ройтерс". 
Захи Хауас, който е главен секретар на египетския съвет по антиките, 
твърди, че има съмнения относно пола на мумията, открита в гробницата
на фараона Ехнатон. Според британската изследователка Джоан Флетчър,
специалист по мумифицирането, е много вероятно поданиците на
Нефертити да са я изровили от гробницата й в Долината на царете.
За това съобщи и телевизия "Дискавъри", която финансира експедицията
по разпознаването на мумията.

imageВ гробницата археолозите се открили на три мумии. 
Първата била на момче, втората - на жена на средна
възраст, а за третата учените решили, че е на млада 
жена, тъй като нямала черти на мъж. Именно за нея
се смята, че е царицата. За заблудата помага и факта,
че ухото било продупчено, за да се сложи обица. Според Захи Хауас в
онези времена обици носели мъжете, а не жените.
Американските учени не са съгласни с подобно твърдение. Те смятат, че
мумията има развити млечни жлези и принадлежи на жена на възраст от
18 и 30 години.
Друг аргумент против хипотезата за мумията на Нефертити обаче е фактът, 
че владетелката е раждала шест пъти и тазът й би трябвало да е широк -
докато при откритата мумия бил тесен.
Рентгенът може да се установи дали мумията е на жена, която е раждала,
смята професор от американския университет в Кайро.




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. solinvictus - Цитат: Известна е сред общест...
30.10.2011 23:41
Цитат:
Известна е сред обществото антропологичната въстановка по черепа на ичиргу-боиля Мостич. Първоначалната представа за известна монголоидност се била оказала погрешна (дали е било грешка - не, по-вероятно да е казано "отгоре' как да се сгреши ?!)

Този цитат обезмисля цялата 'научност" на този псевдометод !
Има две възстановки на Самуил които се различават тотално а са по еднин метод (русняшки по герасимов)
тъй че всичко това е политика и няма нищо общо с историята ни!
цитирай
2. анонимен - Путёвки в санатории Белокурихи. Отдых в горном Алтае и других санаториях, пансионатах, базах отдыха России и за рубежом
17.12.2011 10:54
<img>http://www.avs-tur.ru/images/stories/news/rossiya/belokuriha/ot1605/Lechenie%20v%20Belokurihe_150x200.jpg</img>

Отдых и лечение в санаториях.
Что может быть лучше активного отдыха ? Устав от суеты мегаполисов и надоевших офисов, мы стремимся прикоснуться к природе, подышать чистым воздухом, чтобы набраться сил для трудовых будней.
Также, имеются детские санатории, развит отдых и лечение для маленьких гостей курорта.
Пожалуй, сравниться с отдыхом на Алтае может только отдых на курортах Краснодарского края – (Сочи, Геленджик, Анапа, Абрау-Дюрсо), Турции, Греции, Египта. Красота Черноморского побережья с его песчаными пляжами, залитый солнцем, сверкающий морской простор – все это не оставит Вас равнодушным, а порадует, успокоит и исцелит, оставшись в вашей памяти на долгие годы.

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah/254-lechenie-revmatoidnogo-artrita.html>лечение ревматоидного артрита в санаториях</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah/221-lechenie-podagry.html>подагра лечение санаторий</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/otzyvy/rossiya/kurort-belokuriha.html>отзывы транссиб белокуриха</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/san/sanatorii-belokurihi/solnechnaya-belokuriha.html>санаторий солнечный в белокурихе цены</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gepard96
Категория: История
Прочетен: 1381942
Постинги: 73
Коментари: 533
Гласове: 643
Архив