Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 12:01 - Съществувала ли е България на североизток от Дунав през 680 г.? На територията на днешна Украйна.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 21395 Коментари: 17 Гласове:
14

Последна промяна: 10.03.2014 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Една голяма лъжа обикаля и до днес по нашите учебници по история. Според нея Аспарух дошъл с малката си орда от Приазовието и над делтата на Дунав се настанил временно при някаква местност Онгъл, чието име идвало от славянската дума „ъгъл“ (Иречек) и така се подготвил да нападне през 680 г. на юг от Дунав.

image
Онгъл (или Онглос) е първото поселение на Аспаруховите българи след заселването им на Долни Дунав през втората половина на VII век. Укрепеният лагер и едноименната местност се намирали в района на дунавската делта, но точното им местонахождение не е установено безспорно. Името се среща у византийските историци и хронисти Теофан Изповедник (под формата Оглос) и патриарх Никифор (под формата Онглос). Дълги години се смята, че това име означава "ъгъл", но напоследък надделява мнението, че неговото старо тюркско значение е "укрепено място". Предполага се, че укрепеният лагер на прабългарите е бил на несъществуващият днес остров Певки.//////////////ЕТО КАКВИ ГЛУПОСТИ УЧАТ НАШИТЕ ДЕЦА
image


Велика България загубва от Хазария през 669 г. Всеизвестно е, че на запад Хазария стига до р. Днепър, но понеже през времето на социализма бе забранено да се пише за държавата на Кубрат, нямаме нито една книга, която да ни дава представа докъде са стигали на запад от р. Днепър българските земи, които не са превзети от Хазария през 669 г.?

Според хрониката от ІХ в. на Теофан, след като хазарите превземат през 669 г. Велика България, Бат Боян станал техен „данъкоплатец“, а „Аспарух, преминавайки Днепър и Днестър и установявайки се при Ογλον, на реката течаща северно от Дунав, се заселил между първите реки и тази последната, намирайки се отвсякъде обезопасен и обграден: отпред от блата (очевидно има предвид широката делта на Дунав – бел. К.М.), а от другата страна защитен от реките (т.е. Днестър и Днепър – бел. К.М.).“

През ХІХ в. Иречек решава да видоизмени „ογλον„ на „ογγλον„  и да го преведе чрез славянски като „онгъл” (ъгъл).

      През 1905 г. е издадена за първи път българска хроника от ХІV в., превод на хрониката на Симеон Логотет от Х в. В нея българския тълмач превежда Крумовите αυλήν, като „дворове“, т.е. жилища.

Така става ясно, че Аспарух, след като напуска през 669 г. земите на изток от Днепър, установява жилищата си и на тези, с които напуска, от р. Серег, северния ръкав на Дунав до западния бряг на Днепър…

Тази територия, ако имахме сериозно изследване за Велика България, щяхме да знаем, че е българска и тази българска земя остава независима от Хазарския каганат. Нещо повече, името на антите след Кубратовата България, вече не се среща в изворитеsuzhdenia.ruspole.info/node/3546,т.е. изследователите допускат, че те приемат името „българи“ и тази територия от Дунав до Днепър, след разширяването на юг от Дунав на българските земи през 681 г. и учредяване на столицата в Плиска, е окрайнината/украйна на България.

Нещо повече, тя дори е носила името България, както става ясно от протокол от 16-тото заседание (9 август 681 г.) на VІ Вселенски събор, където презвитер Константин от гр. Апамея изрича следните думи: "Казвам се Константин. Презвитер съм на Светата божия църква, която се намира в Апамея, провинция Сирия Секунда. Ръкоположен съм от Авраамий, епископ на Аретуса. Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България.“

     Презвитер Константин е умерен монотелит и до последно е смятал, че монотелитството не трябва да бъде обявявано за ерес от VІ Вселенски събор. А когато е обявено, той смята, че така Византия си е навлякла божия гняв и сочи
„нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България!“

Мнозина изследователи си задават въпроса какво има предвид, понеже презвитера не казва „българите“, а „България“. И погрешно смятат, че на североизток от Дунав до Днепър не е имало България, а презвитера говори за Велика България като цяло. Но хазарите превземат териториите до Днепър на Велика България през 669 г., а превзитер Константин е от 681 г. и говори за България.

 Ех, ако имахме летопис, който да ни дава повече яснота?

  Оказва се, че такъв летопис има. Превода от ХІV в. на хрониката на Симеон Логотет, който е правен по същото време, когато е превеждана и „Манасиевата хроника“.

image
Симеон Метафраст или Симеон Логотет (на гръцки: Συμεών Μεταφραστής) е византийски светец, държавник, църковен писател-хронист, поет, историк и агиограф. Роден е в Константинопол, умира ок. 960 г.
         През ХVІІ в. този български ръкопис е в Молдова. За ръкописа се грижели архиепископ Анастасий Кримка и молдовския воевода Василий Лупул, управлявал от 1634 г. до 1654 г.

           В края на ХІХ в. летописа е вече в Санкт-Петербурската Академия на Науките и от 1898 до 1905 г. е подготвян за издаване.

   „Симеон Метафраст и Логофет. Съписание мира от Бытия и летовник собран от различных летописец.“ Изд. В. Срезневский. СПб, 1905. 

              Препечатки в Лондон (London, 1971
) и Мюнхен  (Mьnchen, 1971). В нашата страна? Разбира се - не.

            То и на руски от 1905 г. е в забвение, нали ще вземе някой да прочете, че за тоя български преводач не съществуват „склавини“
(славяни) и навсякъде ги превежда „българи“ или пък може ужасено да разбере, че през 917 г. Симеон Велики не водил битка при Анхиало и р. Ахелой, а при Тутхони и реката на Тутхони…

image
Българската победа на Симеон Велики през 917 г. при Тутхони. Хрониката на Йоан Скилица.

 Защото според този наш български преводач, българското име на Анхиало и Ахелой, е Тутхони, при това го споменава неколкократно…

А най-интересното, във връзка с нашата тема е, че според българския преводач през 680 г. българския народ минал Дунав и се заселил край Варна, „отделяйки се от своеплеменните си.

image
България на север от делтата на Дунав.

          Сиреч, от онези отвъд Дунав, както впрочем отдавна знаем от Именникът на българските князе…Но това, което не знаехме, е че и през 680 г. териториите на северо-изток от Дунав са заселени от „своеплеменни“ и точно тази земя от Днепър до Дунав презвитер Константин нарича „България“.

image

image



Гласувай:
15


Вълнообразно


1. letopisec - коментар във ФБ
21.02.2014 14:09
Ekaterina Gustavsson Bravo blagodarenie na Симеон Логотет znaem pove4e!
цитирай
2. letopisec - коментар във ФБ
21.02.2014 14:23
Emil Varbanov Интересен летопис
цитирай
3. letopisec - коментар във ФБ
21.02.2014 14:24
Михаил Михайлов Edno nemoga da razbera. Kakvo vse gledame minaloto ...... gledaite sega kade sme

Kiril Milchev Прав сте, но и миналото трябва да се знае...Някои казват, че без минало нямало и бъдеще...
цитирай
4. syrmaepon - Това, че между Днепър и Дунав има ...
21.02.2014 14:27
Това, че между Днепър и Дунав има "своеплеменници" е логично. В какви отношения са те с Кубрат и неговата държава - дали са включени в нея или не не може да се каже. Нсе пак в Панония при аварите по това време също има българи, в смисъл, че българи живеят в различни обединения и не е задължително също всички да са били в това на Кубрат. Въпрос на политики - и Аспарух и Батбаян се разделят поради различни виждания - единият се покорява на хазарите , другия не. Възможно е политиките също да се определят според отношенията с Византия - съюзни или обратно - враждебни. Кубрат - християнин и патриций в добри отношения с Византия може и да не е успял да обедини съвсем всички.
цитирай
5. letopisec - Alexandra Petrova Господа блогеры ...
21.02.2014 14:52
Alexandra Petrova Господа блогеры ! А не убрали-бы вы этого провокатора из группы ?! Он постоянно поднимает вопрос древних границ государств !!! Нет-ли у него намерения спровоцировать на захват части Украины, пока там горячо ?! Какой-то американский привкус у этой каши ;(

Kiril Milchev В случая, нямам намерение да преразглеждам граници, а пиша за миналото и не от американски комикси, а от сведения, които дават историческите хроники...При това хроники издадени в Русия...„Симеон Метафраст и Логофет. Съписание мира от Бытия и летовник собран от различных летописец.“ Изд. В. Срезневский. СПб, 1905.
цитирай
6. letopisec - 4. syrmaepon...Елена ГАЛКИНА. К вопросу о роли Великой Булгарии в этнополитической истории Восточной Европы.
21.02.2014 15:02
Археологические памятники Северного Причерноморья VI – первой половины VII в., которые можно отнести к кочевникам, весьма скудны и не представляют собой единой культуры. Предположительно, с воинской элитой Великой Булгарии связывают Перещепинский клад и Вознесенский комплекс (есть даже гипотезы о принадлежности указанных памятников, соответственно, Кубрату и Аспаруху[27])...Пастырская культура имеет продолжение в древностях Дунайской Болгарии — в Плиске, Добрудже, у горы Раздельна и др. Также присутствуют и славянские памятники, связанные с пеньковской культурой. Это дает болгарским исследователям основания считать, что славяне и племена сармато-аланского круга из Среднего Поднепровья входили в состав Великой Булгарии и переселились на Дунай вместе с ордой Аспаруха.... Начало «пастырского этапа» (наличие пастырской посуды и ремесленных изделий на пеньковских поселениях) датируется концом VI в., то есть временем формирования Великой Булгарии, его финал — концом VII в.[86] Заметим, что к середине VII в., то есть также к эпохе Великой Булгарии, относится появление в Среднем Поднепровье «аланской» керамики «канцирского» типа. Тесные контакты ранних булгар, сарматских и аланских племен как в Предкавказье, так в Северном Причерноморье и Поднепровье VI–VII вв., не вызывают сомнений. Об этом говорит и иранское имя одного из сыновей Кубрата, Аспаруха..... Этнической элитой Великой Булгарии были, естественно, булгары. Впоследствии этот этноним употреблялся по отношению к кочевникам Приазовья, Волго-Камья и Подунавья, происхождение которых в источниках связано с Великой Булгарией....Великая Булгария по своей материальной культуре входила в своеобразную дугу, которая охватывала Кавказ (с выходом на Иран и Сирию), Приазовье, степное и лесостепное Поднепровье, Подунавье до Карпатской котловины[100].
цитирай
7. letopisec - коментар във ФБ
21.02.2014 15:08
Magdalena Nikolova Естествено, че е съществувала. Никога не съм се съмнявала в това.
цитирай
8. letopisec - Много точен коментар...Благодаря.
21.02.2014 16:48
анонимен написа:
На мен също ми беше направило впечатление, че самите византийци свидетелстват, че ПОНЕ непосредствено преди битката при Онгъла, България е съществувала след разпада на Кубратова България. И което е не по-малко важно - че това не е България в Кавказ или на Волга, а България на Дунава.

Това, че само някои от българите са се отделили от "своеплемеенниците си" на юг от Дунава, потвърждава съществуването на България, свидетелствайки за уседналост на останалите на север от Дунава.



цитирай
9. raders - И какво от това? Тези неща се знаят ...
21.02.2014 20:25
И какво от това? Тези неща се знаят отдавна, както и факта, че границите на държавите са се местили многократно през вековете. Дори не е имало граници, а някакви размити предполагаеми, временни местонахождения на различни племена. Но този епизод е предъвкван хилядократно от различни "стратези" и "патриоти"; вече е досадил достатъчно на всички.
цитирай
10. sandlih - @>Александра Петрова или която ...
21.02.2014 22:45
@>Александра Петрова или която сте, не става дума за никакви граници, а за исторически факти. Ето Ви такива, сама да се запознаете с тях и обърнете внимание, че те се отнасят за едни времена, края на 14-и и началото на 15-и век, когато Втората Българска държава е под ятагана на османлиите. Потърсете http://litopys.org.ua/rizne/spysok/spys04.htm с приложена карта, изследване на един от най-коректните руски автори на исторически теми, М.Н. Тихомиров, което не е опровергано до сега. Обърнете внимание на югоизточната част на картата от линията Н. Новгород - Белгород, дали има някой руски град. Та за тази теритроия става дума, че в нея има българи. А като прочетете историите за казаците ще има да се чудите, как така руските и украинските учени знаят всичко, а за тях нищо или пак нищо за времената преди 16-и 17-и век. Ако видите калпаците на българските гвардейци и тези на казаците сама бихте се запитали как стават такива съвпадения на такива големи отстояния. Последно, има едно изследване на Евгений Болгар за покръстването на великата княгиня Олга и там авторът привежда едно доказателство : "Митрополит Макарий [може би същият, който е управлявал църквата в 1542 г.], посочва в своя летопис, че Българите, известни преди като Козари (Хазари,к.м.), които живеели по реките Днепър и Дунав, и които, както смятат, имали един и същ език със северните Россияни, били обърнати (към християнската вяра,к.м.) от Методий и Константин-Кирил, синовете на Лъв Селунски." А ето и текст от Макарий: ” слова преподобного Нестора: "Приидоша от скуфь, рекше от казар, глаголемии болгаре, и седоша на Дунаеви", а дунайские болгары, как мы видели, были племени по преимуществу славянского; 2) мнение святого Димитрия Ростовского, что "беседоваху козаре языком славянским" и были вообще народ славянский; и 3) свидетельство наших запорожцев, что казаки наши до XVIII в. назывались также казарами.” От него става ясно, че северните россиани (на север от бреговете на Черно море), запорожците и българите имат един и същ език, точно по времето, когато живее Константин VII и пише на синовете си за Есегел и българите на тази територия. По същото време Москва не съществува и тези населени места около нея Случайно да виждате там Полтава и дали около Вознесенка? има руски селища? Река Ворскла е най-югоизточната започва сев.изт. от Хотмышль и се влива в Днепър югоизт.до Омельники.
цитирай
11. letopisec - Наистина има разговори, но е необходимо нещата да бъдат доказвани и фактите да намират място в учебниците по история на България.
22.02.2014 08:37
raders написа:
И какво от това? Тези неща се знаят отдавна, както и факта, че границите на държавите са се местили многократно през вековете. Дори не е имало граници, а някакви размити предполагаеми, временни местонахождения на различни племена. Но този епизод е предъвкван хилядократно от различни "стратези" и "патриоти"; вече е досадил достатъчно на всички.

цитирай
12. letopisec - БЛАГОДАРЯ ЗА ВАЖНОТО РАЗЯСНЕНИЕ.
22.02.2014 20:08
sandlih написа:
@>Александра Петрова или която сте, не става дума за никакви граници, а за исторически факти. Ето Ви такива, сама да се запознаете с тях и обърнете внимание, че те се отнасят за едни времена, края на 14-и и началото на 15-и век, когато Втората Българска държава е под ятагана на османлиите. Потърсете http://litopys.org.ua/rizne/spysok/spys04.htm с приложена карта, изследване на един от най-коректните руски автори на исторически теми, М.Н. Тихомиров, което не е опровергано до сега. Обърнете внимание на югоизточната част на картата от линията Н. Новгород - Белгород, дали има някой руски град. Та за тази теритроия става дума, че в нея има българи. А като прочетете историите за казаците ще има да се чудите, как така руските и украинските учени знаят всичко, а за тях нищо или пак нищо за времената преди 16-и 17-и век. Ако видите калпаците на българските гвардейци и тези на казаците сама бихте се запитали как стават такива съвпадения на такива големи отстояния. Последно, има едно изследване на Евгений Болгар за покръстването на великата княгиня Олга и там авторът привежда едно доказателство : "Митрополит Макарий [може би същият, който е управлявал църквата в 1542 г.], посочва в своя летопис, че Българите, известни преди като Козари (Хазари,к.м.), които живеели по реките Днепър и Дунав, и които, както смятат, имали един и същ език със северните Россияни, били обърнати (към християнската вяра,к.м.) от Методий и Константин-Кирил, синовете на Лъв Селунски." А ето и текст от Макарий: ” слова преподобного Нестора: "Приидоша от скуфь, рекше от казар, глаголемии болгаре, и седоша на Дунаеви", а дунайские болгары, как мы видели, были племени по преимуществу славянского; 2) мнение святого Димитрия Ростовского, что "беседоваху козаре языком славянским" и были вообще народ славянский; и 3) свидетельство наших запорожцев, что казаки наши до XVIII в. назывались также казарами.” От него става ясно, че северните россиани (на север от бреговете на Черно море), запорожците и българите имат един и същ език, точно по времето, когато живее Константин VII и пише на синовете си за Есегел и българите на тази територия. По същото време Москва не съществува и тези населени места около нея Случайно да виждате там Полтава и дали около Вознесенка? има руски селища? Река Ворскла е най-югоизточната започва сев.изт. от Хотмышль и се влива в Днепър югоизт.до Омельники.

цитирай
13. letopisec - коментар от ФБ
22.02.2014 23:03
Димчо Димов МЕГДАН-МАИДАН абе нещо много ми е познато........
......................

Прав сте...
цитирай
14. veselins - Слънчо
23.02.2014 08:26
Провери историята за норманското нашествие в АНГЛия :) спри да се пънеш
цитирай
15. letopisec - Какво точно искате да кажете, ако можете да се изразявате смислено?
23.02.2014 12:33
veselins написа:
Провери историята за норманското нашествие в АНГЛия :) спри да се пънеш

цитирай
16. letopisec - коментар от ФБ
26.02.2014 14:28
Daniela Gortcheva много интересно! Благодаря от сърце
цитирай
17. devnenetz - Поздравления, Авторе!
06.11.2014 17:05
Въпреки положените усилия не можах да намеря в интернет „Симеон Метафраст и Логофет. Съписание мира от Бытия и летовник собран от различных летописец.“ Изд. В. Срезневский. СПб, 1905. Имам голяма молба да ми помогнете да се добера да оригиналния и преведен текст отнасящ се за времето на пребиваването на Аспарух на север от Дунав и преминаването му на юг. Благодаря предварително. Уверен съм, че ще удовлетворите молбата ми, стига да имате възможност.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11485721
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ