Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2014 11:00 - Насилствената ислямизация по българските земи(уж извършена "с огън и меч" и клане на дръвниците) - имало ли я е , или е изобретена
Автор: nekonventsialen1 Категория: История   
Прочетен: 1545 Коментари: 3 Гласове:
-2

Последна промяна: 29.10.2014 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
по подобие на поръчковия роман "Време разделно"?
image Има едно изследване на  Евгения Иванова "Балканите: съжителство на вековете",
изд. НБУ, София, 2005 - чели ли сте го? Наред с отговорите на много важни въпроси , в него можете да намерите и отговори свързани с този въпрос.
  Лично аз разбрах , че преобладаващата част от мюсюлманите (става въпрос за всички тюркоезични) в България не са потомци на християни, които да са принуждавани насила да се потурчат, т. е. да приемат насила исляма. Те са си мюсюлмани, независимо от къде са дошли (повечето в резултат на колонизацията след завоюването на Балканския полуостров). Другата част от мюсюлманската общност, а това главно са помаците, са потомци на християни. По този въпрос почти не се водят спорове, включително и в сериозната турска историография. Години наред в българските учебници по история по политически причини бе спекулирано с насилствената ислямизация. Разбира се, истината за периода, в който България е била част от Османската империя започва да си пробива път, въпреки циментираните в главите ни клишета, тъй като има достатъчно свидетелства на епохата, завещани ни от и от български, и от чужди автори, а днес на божидардимитровци им става все по-трудно да удържат тенденциозните си тези, тъй като Партията вече няма монопол над историческите изследвания.
в българската историческа наука вече не се спори, а има единомислие по въпроса за способите, методите и средствата, чрез които се постига ислямизацията. На последно място е ислямизирането "с огън и меч". На първо място и то в преобладаващите случаи, постепенно и търпеливо чрез икономически средства - данъчни и др. облекчения, превилегии. Това е продължителен процес. Едно от най-сериозните доказателства за това са запазените данъчни регистри за различни селища. В тях се среща например: "Иван син на Асен", "Хасан син на Асен". Според мен, тезата за ислямизирането "с огън и меч" е несъстоятелна и поради факта, че приелите тяхната религия, т. е. днешните помаци, са оставени свободно да говорят родния си език. Да пеят песните си. Ако наистина е било "с огън и меч" едва ли са щели да ги оставят до средата... Щели са да карат докрай, като ги принудят да научат и езика им.
 Свободите , които българинът е имал тогава не са били възможни във времето на социализма.През Възраждането българинът е имал свободи: можел е да пътува по света, да бъде самостоятелен, дори диарбекирските заточеници пращат дописки до българските вестници.И гражданско общество е имало, по- здраво от сега, защото то  извоюва самостоятелността на българската църква, заедно с духовенството.
  Като едно бодящо очите доказателсво може да приемете и топонимията в родопските села - примерно тази на село Ягодина, Смолянско. В самият център на селото има малко възвишение, което и до днес се нарича "Чарквата". Срещу него е високият каменен връх "Свети Иля". Около селото има над 40 пещери. Преобладаващата част от тях са само с български имена. Начело например е "Димитрова дупка". Всички местности носят звучни  български имена. За езикът да не говорим... Песните също...Ако завоевателите са искали да асимилират напълно това население след като по един или друг начин са го принудили да приеме исляма, сигурно е, че наистина са щели да отидат докрай. Вече казах - да го принудят да научи турски и забрави българския. Да забрави и песните си дори. Ще добавя - ще сменят изцяло всички останали имена - на местности и т. н. Както това правят гърцките асимилотори ...




Гласувай:
4



1. podvodni - Та значи г-жа е. Иванова взема че ...
29.10.2014 11:10
Та значи г-жа е. Иванова взема че издава няква книжка и издателството било НБУ.
Т.е. "Отровено общество" - т. е. Джордж Сорос
Само това е достатъчно да се приеме, че твърдението в книжката е 90% лъжа и 10 % изкривена истина.

Спомням си, преди време отново със съдействието на НБУ - "Отровено общество" - Джардж Сорос, няква подобна г-жа твърдеше, че баташкото клане е било мит и Априлско въстание никога не е било провеждано.
цитирай
2. nekonventsialen1 - Имаш възможност
29.10.2014 11:26
ако можеш и знаеш направи си свое изследване и със свои аргументи я обори , но така априори...нали знайш звучиш грачещо , като лице с циментирани в главата му клишета.
цитирай
3. marknatan - е в това е проблема Потурнаците б...
05.11.2014 10:03
е в това е проблема Потурнаците българи ли са или само прабългарите са турци

турците по днните на безпристрастната статистика в Османската империя към 1850 г са само 900 000 души. Днес само в делиормана доганско татарските пълчища довлечени от батюшката след парада му във Варна се пишат 3 млн

като от дума не разбирате поне не мое ли да сметате
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nekonventsialen1
Категория: Политика
Прочетен: 121327
Постинги: 159
Коментари: 92
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930