Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2014 15:51 - Г.С.Раковски: „българите забравиха храбрия Атила“.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 22517 Коментари: 30 Гласове:
11

Последна промяна: 13.11.2014 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Иван Шишманов като разглежда тракийската хипотеза на Цани Гинчев, пише: Раковски поменува траките само пътьом, като не им отдава по-голямо значение, отколкото на галите, фръзите и пр. В туй именно се състои и разликата от Гинчева.“ (Тракийската теория на Цаня Гинчев. Иван Шишманов. Избрани съчинения, Том 2, 1966 г.)

Раковски отдава значение на произхода на българите от кимерийците. Той е убеден, че българите имат старина и древност, при това произхода им е индоевропейски.

През краят на 1856 и началото на 1857 години Раковски е помолен от родолюбиви българи в Белград да напише българска история. По същото време хаджи Найден Йоанович, книгопродавец от Пазарджишко, дава на Раковски в Белград ръкопис, донесен от Света гора, в който български летописец дава сведение, че произхода на българите е кимерийски и още отпреди времето на Александър Македонски.

image

Раковски започва да събира данни за древните българи, чете и сведенията на Херодот за кимерийците. Той напуска Белград и се установява в Нови Сад, откъдето пише в писмо до Т.Д.Душанов, че изучава българските поговорки и умотворения, защото „това е извора на източниците за много изяснения на нашата изгубена древност“. Това е гениална мисъл на Раковски, който е убеден, че тези фолклорни „речеви жанрове“ (понятие на М. Бахтин) са наситени с историко-културна информация за миналото и битието на българите. От Нови Сад Раковски пише: „Какво по-сладко занимание може да има от това да се занимава човек с издирване на древностите на премилия свой народ." (писмо от 23 юни 1857 г. до П. Златев).

image

Две години по-късно в Одеса Раковски решава да започне издаването на няколко историко-филологически съчинения, под общото заглавие „Основни начала на Българската най-стара повестност“. Трябва да имаме предвид, че през 1865 г. в книгата си „Българска старина“ Раковски директно уточнява, че гръцката дума „история“, чийто корен е „ист“ произхожда от българската дума „вест“, където „в“ е отпаднало, а втория звук е видоизмемен в „и“. Тоест, под „повестност“ Раковски разбира „история“.

Началото на своите основни начала  на Българската най-стара история Раковски поставя с труда си „Показалец или Ръководство как да се изискват и издирват най-старите черти на нашия бит и език, народопоколението, старото ни управление, славното ни прошествие (движение-б.м.) и проч.

За Раковски най-старата ни древност е от Индия, т.е. той застава на индо-европейските позиции за произхода на българския език и етнос. След като е дал конкретен отговор на произхода ни, съответствие със изискванията на Европейската наука по негово време, Раковски посочва, на основата на ръкописа от Света гора, че „прошествието“ на българите на Балканите е от Волга, където те „се звахо гимери и кимери(Българска старина, 1865 г., изд. Букурещ, стр. 200).

От 1859 г., когато излиза с помощта на Николай Миронов в Одеса „Показалец“ името на Раковски става известно, както в Русия, така и на запад, като ерудиран учен. Всички са възхитени. Одеса, Киев, Букурещ, Прага…отвсякъде валят положителни отзиви. Точно по това време и Цани Гинчев се запалва по историята. Той усърдно разпространява Раковски в Румъния. От Свищов Теодор Т. Хрулев пише на Раковски: „Слава и благодарение на скъпите Ви трудове откриваме тъмната завеса на българската народност, жив да сте новий Венелине! Нека Ви бъде халал българското млеко, което Ви е отдоило, нека Ви бъде халал живота и таланта!

Дякон Аверкий пише до Раковски на 9 май 1859 г.: „Вашето имя потомството ще запише в нашата народна История безсмъртно.

Райко Жинзифов пише ода за Раковски:

Г-не Раковский,

Мудры юнак Българский

Радуй ся ты душо мудра

Весели се душо блага

Чест и слава си добила

Вечно име оставила“.

Още през 1857 г. Раковски има план както за древната българска история, която свързва с кимерийците, така и за късно-античната българска история, която българите също не познават, според него. "Нашите българи въобще не търсят и не обичат народното просвещение. Те са люде недвижими, те не знаят какво ще рече любов народна и просвещение народно. Те отдавна в несвяст са забравили своите златни векове от времето на храбрия Атила, Кардам, Боян, великия Владимир, славния Първи Асен и прочие.", пише Раковски в писмо от 1857 г.

 image

 

Литература:

Д-р Боби Петров. Биография на Георги Стойковъ Раковски, С. 1910




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. letopisec - Навремето през 1930 г. Рънсиман ...
13.11.2014 15:56
Навремето през 1930 г. Рънсиман опонира на Златарски и му каза, че след като никъде не е посочено, че Атила не е от рода Дуло, значи имаме право да допуснем, че е от същият род, от който е и сина му: Ернак/Ирник е от рода Дуло („Именник на българските владетели“!)…
цитирай
2. aristotelis - От куче не може да се роди котка! Наивни и детски приказки които не подлежат дори на елементарна критика подобни на мики-мау-седонците!
13.11.2014 16:04

Академик Проф. Васил Гюзелев
Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.

Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Прабългарската религия се характеризира с подчертан синкретизъм. Подобно на другите тюркски народи прабългарите почитат един върховен бог, богът небе – Тангра. Ханът е и първожрец на Тангра. Своите погребения те извършват чрез трупополагане в посока север–юг. В гроба поставят личните вещи и оръжието на починалия.

Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня). Календарът най-вероятно е заимстван от високоразвитата в древността китайска култура.

Прабългари

Първото писмено сведение, в което прабългарите са отбелязани със своето народностно име – Vulgares, е Анонимен Римски хронограф от 334 г. В него се посочва, че са народ, който живее северно от Кавказ, в земите на днешен Казахстан.

Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури.
Според Прокопий Кесарийски в средата на VІ в. сред народите, населяващи Северното Черноморие и Приазовието на запад от Азовско море и р. Дон, живеят кутригурите, а източно от тях – утигурите. Най-вероятно става дума за два големи военноплеменни съюза, обозначавани по-късно с имената на тези две племена. През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна.
цитирай
3. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава !
13.11.2014 16:05
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
4. aristotelis - ПРОФ. Д.И.Н. ИЛИЯ ТОДЕВ: Към средата на 9 век България е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари
13.11.2014 16:06
Покръстването на България е процес на въвеждане на християнската вяра в България, който започва през 864г. Още със създаването на българската държава през 681 година се оформят два основни етноса – славяни и прабългари. Те обаче не могат да се слеят в един народ, тъй като между тях има съществени различия – племенни, етнически, културно-религиозни, битови. Такова сливане би станало възможно само ако има единна религия и за двете етнически общности, която да наложи общи норми и ценностна система.
Друга причина е необходимостта от християнството за обяснение на задълбочилите се социални различия – „божественият произход на всяка земна власт” и „непротивенето на земните владетели”. Християнският монотеизъм, с идеята си за единен Бог, укрепва самодържавието и единовластието, заложени и в религията на българите.
Към средата на 9 век България е могъща държава, но ѝ липсва равнопоставеност по отношение на другите европейски държави, тоест тя се излага на международна и културна изолация. Тя е считана за варварска държава и страна на езичници и варвари.
Нуждата от приобщаване към процеса на развитие на европейската духовна и материална култура, изградени върху християнството налагат приемането на новата вяра. Непосредствено преди покръстването княз Борис I има предложения да приеме юдаизма или исляма, но той предпочита християнството, тъй като той осъзнава неговите предимства. Преди да се покръсти обаче той е имал и битки със съседите - франки, сърби и византийци, които не били с щастлив край за него. Това още повече убедило Борис да приеме християнството. Княз Борис се прекръстил на Михаил през 864 г. Друга важна причина е т.нар. "Дълбок мир", който бива сключен през 863 г. в град Константинопол между славяни и прабългари.
С този договор България приема православното християнство от Византия, а не от католическия Рим. Освен това присъединените вече към България славяни са християни и така се увеличава драстично броя на хората почитащи Исус Христос в държавата.
цитирай
5. aristotelis - Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......
13.11.2014 16:08

Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......Прочетете официалния сайт на Българското Посолство в Англия: http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=93. The Proto-Bulgarians: The original homeland of the ancient Bulgarians (or Proto-Bulgarians) was in Middle Asia, in the mountainous region of Pamir and Hindu Coush and may be described as emerging in Antiquity (1-st century BC) when they formed their first state union (Balhara or Baktria). The Ancient Bulgarians constituted an ethnic community of Indo-European origin, the Indo-Iranian element being increasingly considered to be a determinant one. As a highly developed civilization they had culturally influenced the territories of Central Asia for a continued period of time. They have left to the World a rich cultural heritage in the field of philosophic understanding of the World as well as in the State administration, social structure, military art, writing, linguistic culture, construction, astronomy and matematics. Eloquent exemple of this is their calendar based on the sun cycles, which is perfect from astronomical and mathematical point of view. UNESCO has recognised it as one of the most accurate ancient calendars known so far. The European appearance of the ancient Bulgarians dates to 165 AD according to the oldest chronicles of the Bulgarian Kingdom (Khanate). The powerfull State Union of the ancient Bulgarians known as Great Old Bulgaria (632 AD) with khan Kubrat at its head existed on the territories between the Caspian Sea and the northern part of the Black Sea until the middle of the VII-th century AD when it expanded and separated into two Khanates – Volga Bulgaria and Danube Bulgaria. As a sign of honor, the Roman emperor Hyracleus conferred to khan Kubrat, who was Christian, the title of “Patrician”.
цитирай
6. letopisec - 2. aristotelis
13.11.2014 16:15
Всеки ще бъде овъзмезден, всичко ще си дойде на мястото. Къдогледите професорчета ще си отидат от българската хуманитаристика. Летописец е тук...Тракедонисти, македонисти, тюркофили и фанариоти ги чака сблъсък с моето перо...
цитирай
7. letopisec - Все пак ти си по-упорит от Гет. Имаше едно време един Гет-коментатор. Увехна...
13.11.2014 16:18
aristotelis написа:

Българско Посолство в Англия: Протобългарите идват в средата на 7-ми век след христа от Средна Азия, Хиндукуш, Памир......Прочетете официалния сайт на Българското Посолство в Англия: http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=93. The Proto-Bulgarians: The original homeland of the ancient Bulgarians (or Proto-Bulgarians) was in Middle Asia, in the mountainous region of Pamir and Hindu Coush and may be described as emerging in Antiquity (1-st century BC) when they formed their first state union (Balhara or Baktria). The Ancient Bulgarians constituted an ethnic community of Indo-European origin, the Indo-Iranian element being increasingly considered to be a determinant one. As a highly developed civilization they had culturally influenced the territories of Central Asia for a continued period of time. They have left to the World a rich cultural heritage in the field of philosophic understanding of the World as well as in the State administration, social structure, military art, writing, linguistic culture, construction, astronomy and matematics. Eloquent exemple of this is their calendar based on the sun cycles, which is perfect from astronomical and mathematical point of view. UNESCO has recognised it as one of the most accurate ancient calendars known so far. The European appearance of the ancient Bulgarians dates to 165 AD according to the oldest chronicles of the Bulgarian Kingdom (Khanate). The powerfull State Union of the ancient Bulgarians known as Great Old Bulgaria (632 AD) with khan Kubrat at its head existed on the territories between the Caspian Sea and the northern part of the Black Sea until the middle of the VII-th century AD when it expanded and separated into two Khanates – Volga Bulgaria and Danube Bulgaria. As a sign of honor, the Roman emperor Hyracleus conferred to khan Kubrat, who was Christian, the title of “Patrician”.

цитирай
8. aristotelis - Всеки ще бъде овъзмезден, всичко ще ...
13.11.2014 18:06
letopisec написа:
Всеки ще бъде овъзмезден, всичко ще си дойде на мястото. Къдогледите професорчета ще си отидат от българската хуманитаристика. Летописец е тук...Тракедонисти, македонисти, тюркофили и фанариоти ги чака сблъсък с моето перо...

Тракедонисти, македонисти, тюркофили и фанариоти ги чака сблъсък с моето перо......Много слабо ти е перото и безначимо!
цитирай
9. letopisec - Капка по капка, вир става...
13.11.2014 19:37
aristotelis написа:
letopisec написа:
Всеки ще бъде овъзмезден, всичко ще си дойде на мястото. Къдогледите професорчета ще си отидат от българската хуманитаристика. Летописец е тук...Тракедонисти, македонисти, тюркофили и фанариоти ги чака сблъсък с моето перо...

Тракедонисти, македонисти, тюркофили и фанариоти ги чака сблъсък с моето перо......Много слабо ти е перото и безначимо!

цитирай
10. letopisec - В Уйкипедия пише следното:
14.11.2014 14:54
Рожденото име на Георги Стойков Раковски е Съби Стойков Попович. По-късно се преименува на Сава Стойков Попович...
............................................................................................

Това не е верно. Съби се е казвал дядото на Раковски, а Раковски е кръстен Сава, при това в Котел, както пише биографа на Раковски от 1910 г. д-р Б. Петров, Съби и Сава са се възприемали за едно и също име.
цитирай
11. letopisec - В Уйкипедия пише следното:
14.11.2014 14:59
Чорбаджи Стойко Попович е авторитетен терзия, водач на местните еснафи. Той е родом от сливенското село Раково, откъдето идва и приемното фамилното име Раковски.
............................................................
Това не е верно. Рода на Раковски много преди баща му се заселва в Котел. Дядо му е от Котел, чичовците са от Котел.....
цитирай
12. get - - Повехна ти Леснописецо ... още преди да "цъфнеш" :((( !
14.11.2014 20:36
7. letopisec написа:

- Все пак ти си по-упорит от Гет. Имаше едно време един Гет-коментатор. Увехна...


- При всички тези исторически спекулации, които има при теб! - Какъв е смисъла да коментирам?
- Има ли смисъл, да правя превод и давам препратки от украинската археология, в която твърдят ... че между балканската (условно "тракийска") и южно-Украинска (северно Черноморска) материална култура (артефакти) от ПЕТНАДЕСЕТИ ВЕК ... ПРЕДИ ХРИСТА !!! - няма критерии по които да се разграничат(находките), тъй като са идентични по своя характер!
- Трябва ли да обяснявам във връзка с добив и метало-обработка бронз и по-късно желязо съществува понятието: "Циркумпонтийска металургическа провинция" ... а самата тя произхожда от Балкано-Карпатската металургическа провинция
- Да дам ли още примери за ИДЕНТИЧНОСТ ... Между население от ПРИЧЕРНОМОРИЕ, което включва в себе си Мала азия, Балкани и до Предкавказие - И то още от ПРЕДПИСМЕНИ, ТОЕСТ пред исторични времена - Които говорят за ОБЩНОСТ - Езикова, Културна(материална и духовна) ... дори и антропологична?!
- Да цитирам ли английският археолог К. Ренфрю, с присъдената му титла за научни достижения "сър" - и неговата Теория, че Прото Език, Народ и Култура на ЕВРОПЕЙЦИ ... НАЧЕВАт от Мала Азия и Балкани и то във време около ОСЕМ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА?!

- Но за теб е по-важно ДА РАЗГРАНИЧИШ ... тоест да изкараш, че хората от Меотида и Предкавказие (вероятносни създатели на Майкопска култура ?!) - нямат нищо общо с народи от Балкани - Защото БИЛИ КИМЕРИЙЦИ, и от издигнатото до Аксиома при теб Българите са Кимерийци - Да отричаш БЛИЗКА РОДСТВЕНОСТ между създателите на Тракийските могили и на Кимерийските "кургани" ?
- За мен си ПОРЪЧКОВ ПИСАТЕЛ - На който му е възложена заместваща роля ... тъй като предходниците (ти) с тяхната пра-българско-хунска-тюркска теория им се видя края ... Та те мисля, за следващият "троянски кон" в българската ни история - това ще кажа и дано разбереш мотивите ми, да не пиша в блога ти?!
цитирай
13. letopisec - 12. get
14.11.2014 21:50
Гет, благодаря ти, че ме възприемаш като част от конспиративна група, каквато всъщност сте вие, тракедонистите. Хора, които изпълняват поръчка да наложат автохтонна теория, хора за които не е важно какво са автохтоните - траки, пеласги или етруски - важното е да се наложи автохтонна теория. Аз, Гет, съм кабинетен автор, зад който не стои никой, при това хората ме четат и ми вярват, понеже не преиначавам фактите и не правя другите на ненормални, не измислям фантазии за трако-българи, не се интересувам от априорна теза, а от научната добросъвестност. Нещо, което, ти трудно можеш да проумееш.
цитирай
14. get - - Ти човека, който работиш по предпоставената(априорна) теза КИМЕРИ = БЪЛГАРИ ...
15.11.2014 00:19
... ми приписваш своите грехове - Похвално! :(((
13. letopisec написа:

... автохтонна теория, хора за които не е важно какво са автохтоните
... не се интересувам от априорна теза, а от научната добросъвестност.

- Продължавам да те възприемам ... не като кон - а като : http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=39&WorkID=652&Level=1

- На няколко пъти ОБЯСНЯВАМ МОЯТ "АВТОХТОНИЗЪМ" (но явно "бавно сгряваш":))) - Той се простира ПРЕЗ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ ... като почнеш от МЯСТО НА първото-ПОРАЖДАНЕ Т-У-К ... ТА СТИГНЕМ и до последната точка ОТ МИГРАЦИОННИЯТ ХОД на ЕВРОПЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ(да речем зап.Китай и сев. Индия)!

- Единствено при теб и ултра-националистите юдеи равини ... съм срещнал ЕКЗОТИЧНАТА като подход ИДЕЯ за извеждане ГЕНЕАЛОГИЯ НА "чист" НАРОД - При теб, това се изразява: българите са "хуни" ... Ерго "кимерийци" и други хора не участват в генезиса ни като народ :)))!
Но, че след кимерите на същото място живеят скити, после сармати ... и т.н. за теб е без значение - Ние сме "кимерийци" и точкА :)))!

- А това, че Раковски не обръщал внимание на балканско население, което има участие в етносно, езиково и културно формиране, като народ ЛЪЖЕШ! ... или (по-лошото) си алитерат, поради изпитвана антипатия, което подсказва за твоята НЕ ОБЕКТИВНОСТ ?! Искаш ли доказателства, с цитат от Раковски - ОТ ИМЕТО НА КОЙТО ВИЖДАМ че СПЕКУЛИРАШ ? Давайки некоректното мнение по Шишманов, а не по Раковски?
Имам в предвид - това?
13. letopisec написа:

„Раковски поменува траките само пътьом, като не им отдава по-голямо значение, отколкото на галите, фръзите и пр.

- Така че, цитирайки НЕКОРЕКТНОТО СЪЖДЕНИЕ на Шишманов, досежно Раковски ... ти ЛЪЖЕШ: "траките са му безинтересни" за да придадеш убедителност на своята "теза" - а това показва пристрастност ... Което пък говори за НЕОБЕКТИВНОСТ при Теб!

- Най-веселото в цялата тази картинка, която представлява(илюстрира) пристрасноста ти на "кимеродонист" е че(значението на), името на "кимерите" може да се изведе от "глоса", за която твърдят, че е "тракийска" - Хе-хаха!! - Искаш ли цитата и автора ... който не е "любимият" ти Г. Ценов, дори не е българин ... или тракедонист-автохтон ....:)))
цитирай
15. letopisec - Ако искаш да ме убедиш, че името траки и понятието индоевропейски народ, е едно и също, нямам против...
15.11.2014 07:05
get написа:
... ми приписваш своите грехове - Похвално! :(((
13. letopisec написа:

... автохтонна теория, хора за които не е важно какво са автохтоните
... не се интересувам от априорна теза, а от научната добросъвестност.

- Продължавам да те възприемам ... не като кон - а като : http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=39&WorkID=652&Level=1

- На няколко пъти ОБЯСНЯВАМ МОЯТ "АВТОХТОНИЗЪМ" (но явно "бавно сгряваш":))) - Той се простира ПРЕЗ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ ... като почнеш от МЯСТО НА първото-ПОРАЖДАНЕ Т-У-К ... ТА СТИГНЕМ и до последната точка ОТ МИГРАЦИОННИЯТ ХОД на ЕВРОПЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ(да речем зап.Китай и сев. Индия)!

- Единствено при теб и ултра-националистите юдеи равини ... съм срещнал ЕКЗОТИЧНАТА като подход ИДЕЯ за извеждане ГЕНЕАЛОГИЯ НА "чист" НАРОД - При теб, това се изразява: българите са "хуни" ... Ерго "кимерийци" и други хора не участват в генезиса ни като народ :)))!
Но, че след кимерите на същото място живеят скити, после сармати ... и т.н. за теб е без значение - Ние сме "кимерийци" и точкА :)))!

- А това, че Раковски не обръщал внимание на балканско население, което има участие в етносно, езиково и културно формиране, като народ ЛЪЖЕШ! ... или (по-лошото) си алитерат, поради изпитвана антипатия, което подсказва за твоята НЕ ОБЕКТИВНОСТ ?! Искаш ли доказателства, с цитат от Раковски - ОТ ИМЕТО НА КОЙТО ВИЖДАМ че СПЕКУЛИРАШ ? Давайки некоректното мнение по Шишманов, а не по Раковски?
Имам в предвид - това?
13. letopisec написа:

„Раковски поменува траките само пътьом, като не им отдава по-голямо значение, отколкото на галите, фръзите и пр.

- Така че, цитирайки НЕКОРЕКТНОТО СЪЖДЕНИЕ на Шишманов, досежно Раковски ... ти ЛЪЖЕШ: "траките са му безинтересни" за да придадеш убедителност на своята "теза" - а това показва пристрастност ... Което пък говори за НЕОБЕКТИВНОСТ при Теб!

- Най-веселото в цялата тази картинка, която представлява(илюстрира) пристрасноста ти на "кимеродонист" е че(значението на), името на "кимерите" може да се изведе от "глоса", за която твърдят, че е "тракийска" - Хе-хаха!! - Искаш ли цитата и автора ... който не е "любимият" ти Г. Ценов, дори не е българин ... или тракедонист-автохтон ....:)))

цитирай
16. leonleonovpom2 - Гет е прав!
15.11.2014 08:54
Римляните считат кимерите за траки
летописец , отричайки и отхвърляйки траките като компонет при формирането на българския народ, реже клона на който седи
Просто кимерийската му теза става логическа безсмислица:
Българите не са траки, а кимери, които пък са траки
Кимерите са едно от близо стоте тракийски племена и докато останалите търсят общо в траките произходът на българите, Милчев идентифицира племето, но твърди ,че не е тракийско
Траки е общо понятие Омир в Одисеята е посочил-много народи хивеят при Тъмното/ Черно/ море и говорят един език
Вижда се и сега кои са тези народи
Милчев, отсега ти благодаря за ехидната реплика, която сигурно ще последва
Обаче запомни-пишеш се за учен -изследовател, тръбиш го, но поведението ти не е на учен Коригирай го, ако искаш да има съответствие между това което говориш и действителния резултат
цитирай
17. letopisec - Адютантът инженер на Гетъ се изказа повече от научно, направи трибунално...
15.11.2014 18:14
leonleonovpom2 написа:
Римляните считат кимерите за траки
летописец , отричайки и отхвърляйки траките като компонет при формирането на българския народ, реже клона на който седи
Просто кимерийската му теза става логическа безсмислица:
Българите не са траки, а кимери, които пък са траки
Кимерите са едно от близо стоте тракийски племена и докато останалите търсят общо в траките произходът на българите, Милчев идентифицира племето, но твърди ,че не е тракийско
Траки е общо понятие Омир в Одисеята е посочил-много народи хивеят при Тъмното/ Черно/ море и говорят един език
Вижда се и сега кои са тези народи
Милчев, отсега ти благодаря за ехидната реплика, която сигурно ще последва
Обаче запомни-пишеш се за учен -изследовател, тръбиш го, но поведението ти не е на учен Коригирай го, ако искаш да има съответствие между това което говориш и действителния резултат



Драги, г-н Симеонов, аз твърдя и съм го писал, че вероятно кимерийците са траки, да траки са, приемете, че са траки, но и арменците са мизи, т.е. траки....Не всички траки са автохтони. Вие не може да преглътнете факта, че сме траки, но не сме автохтони, това е...И то не може да го преглътнете, защото това е директивата от горе...Кажете, инженере, арменците като са траки, т.е. мизи, от Балканите ли са...Не, оформили са се като арменци при Ефрат...Така и с кимерите, те са вероятно едни от траките, които имат история като самостоен народ не на Балканите, т.е. българската история е балканска едва след 681 г. Това е...
цитирай
18. get - - Ех Милчев, кога ще се освободиш от нарцистичната по своя характер ... твоя същност ?
16.11.2014 20:36
letopisec написа:
leonleonovpom2 написа:
Римляните считат кимерите за траки
летописец , отричайки и отхвърляйки траките като компонет при формирането на българския народ, реже клона на който седи
Просто кимерийската му теза става логическа безсмислица:
Българите не са траки, а кимери, които пък са траки
Кимерите са едно от близо стоте тракийски племена и докато останалите търсят общо в траките произходът на българите, Милчев идентифицира племето, но твърди ,че не е тракийско
...
Милчев, отсега ти благодаря за ехидната реплика, която сигурно ще последва
...



Драги, г-н Симеонов, аз твърдя и съм го писал, че вероятно кимерийците са траки, да траки са, приемете, че са траки, но и арменците са мизи, т.е. траки....Не всички траки са автохтони. Вие не може да преглътнете факта, че сме траки, но не сме автохтони, това е...И то не може да го преглътнете, защото това е директивата от горе...Кажете, инженере, арменците като са траки, т.е. мизи, от Балканите ли са...Не, оформили са се като арменци при Ефрат...


- Какъв "адютант" вменяваш на инж.Симеонов, който ми е напълно непознат ... явно ти вероятно, не си се чувствал комфортно ... та сега правиш ... някакви свои алюзии, изхождайки от твоето място и роля в кабинета на Ив. Костов? А Костов, както се правеше на "демократ", си беше поръчкова пионка, изпълняваща желаното от Москва?!

- Второто, което много смущава в модела ти на разсъждение по тема:
letopisec написа:
Така и с кимерите, те са вероятно едни от траките, които имат история като самостоен народ не на Балканите, т.е. българската история е балканска едва след 681 г. Това е...

- Милчев, започваш да разработваш въпроса с политически, а не исторически категории?
- Второ, обвиняваш ме, че "работим по поръчка"(мн. ч. ?)а на практика, ти си защитника на руските историч. тези?!
- Трето, бъркаш за генезиса на арменците при които вторият етносен елемент не е МИЗИЙСКИ а ФРИГИЙСКИ - цитирай коректно казаното от Херодот, по въпроса за генезиса им?!
цитирай
19. letopisec - Мен Костов не ме интересува, интересувам се само да не приватизирате историята, като него...
17.11.2014 11:46
get написа:
letopisec написа:
leonleonovpom2 написа:
Римляните считат кимерите за траки
летописец , отричайки и отхвърляйки траките като компонет при формирането на българския народ, реже клона на който седи
Просто кимерийската му теза става логическа безсмислица:
Българите не са траки, а кимери, които пък са траки
Кимерите са едно от близо стоте тракийски племена и докато останалите търсят общо в траките произходът на българите, Милчев идентифицира племето, но твърди ,че не е тракийско
...
Милчев, отсега ти благодаря за ехидната реплика, която сигурно ще последва
...



Драги, г-н Симеонов, аз твърдя и съм го писал, че вероятно кимерийците са траки, да траки са, приемете, че са траки, но и арменците са мизи, т.е. траки....Не всички траки са автохтони. Вие не може да преглътнете факта, че сме траки, но не сме автохтони, това е...И то не може да го преглътнете, защото това е директивата от горе...Кажете, инженере, арменците като са траки, т.е. мизи, от Балканите ли са...Не, оформили са се като арменци при Ефрат...


- Какъв "адютант" вменяваш на инж.Симеонов, който ми е напълно непознат ... явно ти вероятно, не си се чувствал комфортно ... та сега правиш ... някакви свои алюзии, изхождайки от твоето място и роля в кабинета на Ив. Костов? А Костов, както се правеше на "демократ", си беше поръчкова пионка, изпълняваща желаното от Москва?!

- Второто, което много смущава в модела ти на разсъждение по тема:
letopisec написа:
Така и с кимерите, те са вероятно едни от траките, които имат история като самостоен народ не на Балканите, т.е. българската история е балканска едва след 681 г. Това е...

- Милчев, започваш да разработваш въпроса с политически, а не исторически категории?
- Второ, обвиняваш ме, че "работим по поръчка"(мн. ч. ?)а на практика, ти си защитника на руските историч. тези?!
- Трето, бъркаш за генезиса на арменците при които вторият етносен елемент не е МИЗИЙСКИ а ФРИГИЙСКИ - цитирай коректно казаното от Херодот, по въпроса за генезиса им?!

цитирай
20. leonleonovpom2 - Благодаря, Милчев!
17.11.2014 16:08
Чудих се дълго, дали при подобен, очакван отговор си струва да коментирам Но след като все пак е факт, доброто възпитание го изисква!
За новата ми длъжност! Заплатата ти ли ще ми превеждаш или ще ми посочиш мястото, откъдето да я получавам?

Отдавна ти задавам този въпрос, какво те притеснява и каква е разликата в това траките дали са местни или не?! Какъв е плюсът и какъв минусът!? Има ли ги изобщо?!
Ако попиташ някакъв хазяин, даващ стаи под наем и му опишеш нашия случай или казусът ти на траките, ако сме местни, ще каже ,да , собственици са, ако сме външни ,както ти твърдиш - квартиранти са , ще каже
Държиш да сме квартиранти ли! Обясни защо, какво е предимството, че по-лесно може да се посочи вратата ли!
Не , просто при местните са дошли не местни, които са им много близки, това е!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Ох, Милчев!
17.11.2014 16:11
За нещо , описано от Цицерон, ти ще тръгнеш и срещу себе си!
Кимерите вероятно са траки, ти твърдиш Тогава логически аз ще заключа, че ти вероятно си тракедонист Тракедонистите, които ти тържествено обяви ,че си ПОБЕДИЛ!
цитирай
22. letopisec - Инженер Симеонов, тракедонистите се опитват да разпространяват, че
17.11.2014 16:16
leonleonovpom2 написа:
Чудих се дълго, дали при подобен, очакван отговор си струва да коментирам Но след като все пак е факт, доброто възпитание го изисква!
За новата ми длъжност! Заплатата ти ли ще ми превеждаш или ще ми посочиш мястото, откъдето да я получавам?

Отдавна ти задавам този въпрос, какво те притеснява и каква е разликата в това траките дали са местни или не?! Какъв е плюсът и какъв минусът!? Има ли ги изобщо?!
Ако попиташ някакъв хазяин, даващ стаи под наем и му опишеш нашия случай или казусът ти на траките, ако сме местни, ще каже ,да , собственици са, ако сме външни ,както ти твърдиш - квартиранти са , ще каже
Държиш да сме квартиранти ли! Обясни защо, какво е предимството, че по-лесно може да се посочи вратата ли!
Не , просто при местните са дошли не местни, които са им много близки, това е!


ние българите и траките, които през ІІ в. падат под римско робство, сме едно и също. Те твърдят, че това са българите, т.е. българите имат история до ІІ в. от н.е. Това е недопустимо, то си е направо извръщение спрямо късно-античната история на българите извън Балканите подробно описана в източниците...Ето защо за мен няма значение дали кимерийците са траки, те със сигурност не са точно тия траки дето нямат история след ІІ в. Надявам се да сте ме разбрал този път, че на Гет му е трудно и при по-прости разяснения.
цитирай
23. letopisec - Виж коментар 22
17.11.2014 16:17
leonleonovpom2 написа:
За нещо , описано от Цицерон, ти ще тръгнеш и срещу себе си!
Кимерите вероятно са траки, ти твърдиш Тогава логически аз ще заключа, че ти вероятно си тракедонист Тракедонистите, които ти тържествено обяви ,че си ПОБЕДИЛ!

цитирай
24. leonleonovpom2 - Не очаквай повече посещения и коментари от мен!
17.11.2014 16:26
Ако твоят отговор е подобен на предишния ти към мен!
Търси други събеседници-екзорсист и подобните им, знаеш кои имам предвид !
цитирай
25. leonleonovpom2 - Добре ,да сглабим картинката Милчев, пъзела!
17.11.2014 16:43
Първо, има Сапейско ,тракийско царство Преди него, Митридат/ от Крим, от Пантикапея, обединява Черноморските ни, тракийски земи За кратко, докато е победен от Рим
След като Рим в средата на първи век става пълновластен господар на всички български земи, много от траките-местните се прехвърлят отвъд Дунав гетите например стават там даки И други Отиват и търсят свободата
Е, защо не приемеш, че те после ,под друго име се връщат тук!

Часай сега Тук нещо не е наред, за това имаме ли или нямаме история след втори, по-точно първи век!
Какво да кажат гърците?! Ами и те нямат история, никаква и то 150 години преди нас Но не съм чул подобна приказка от тях Напротив!
Историята на нашия народ включва и историята на земите ,в които живеем сега и историята на Българските империи, както са ги наричали на запад!
цитирай
26. letopisec - Аз благодаря за коментарите.
17.11.2014 16:47
leonleonovpom2 написа:
Ако твоят отговор е подобен на предишния ти към мен!
Търси други събеседници-екзорсист и подобните им, знаеш кои имам предвид !


Старая се за кой ли път да обясня какво имам предвид, дори щом не се разбира, ще напиша специален пост, за да стане ясно, че мен не ме притеснява изобщо какъв е произхода на кимерийците, напротив, даже съм написал специална статия тук в blog.bg, че източниците сочат, че е възможно кимерийския произход да е тракийски, но сведения за кимерийци на Балканите няма. Първите сведения за кимерийците в източниците са от 814 г. пр.н.е. в асирийските клинописи и те сочат, че кимерийската държава е на север от Урарту, на територията на дн. северна Армения и южна Грузия.
цитирай
27. letopisec - Ето и г-н Диданов се интересува траки ли са кимерийците. Ще се наложи тези дни да пиша и разясня!
17.11.2014 16:50
здравейте
Вашите изследвания и постинги за кимерийците са достойни за цяла книга. Но все ме гложди мисълта, защо кимерийците да не са тракийско племе? Ако може това дори да се предположи , нямат ли именно кимерийците да бъдат свърващата брънка между траки, хуни и българи?
Поздрави
Изпратено: 13:58 От: didanov
цитирай
28. leonleonovpom2 - Е Милчев, ако смяташ, че римляните ...
17.11.2014 19:49
Е Милчев, ако смяташ, че римляните са сгрешили, обясни им къде е грешката им Те са възпитани, ще са благодарни, не като съвременните " българи"
цитирай
29. letopisec - Старческа немощ е факт, но и има мерак.
18.11.2014 10:05
leonleonovpom2 написа:
Е Милчев, ако смяташ, че римляните са сгрешили, обясни им къде е грешката им Те са възпитани, ще са благодарни, не като съвременните " българи"

цитирай
30. leonleonovpom2 - Немощен сбъ. . . . як със свръхмер...
18.11.2014 15:19
Немощен сбъ....як със свръхмерак!
Не са ми нужни твоите определения Запази си ги за романите, ще ти потрябват Разликата ни е десет години, тази немощ виждам, че при тебе не чука на вратата, тя ти е вродена
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11487906
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ