Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2016 14:44 - Нови доказателства защо е прав Прокопий, че хуните са били кимерийци.
Автор: arhivar Категория: История   
Прочетен: 13534 Коментари: 17 Гласове:
5

Последна промяна: 07.03.2016 14:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През ХІ в. грузинският историк Леонти Мровели написва, ползвайки стари извори, съчинението „Животът на картлийските царе“, в което ползва стари извори и посочва древният произход на кавказките народи.

image
www.vostlit.info/Texts/rus8/Mroveli/text.phtml

Един от местните народи на Кавказ, са хоните. Те, заедно с бояндурите (урартите, бийан) са в региона на дн. Грузия много преди иберите, т.е. протогрузинците, да се установят там чак в края на ІV в. пр.н.е.

Според  Г. Д. Грумба, „хоните са догрузинско население на Картли” (Иберия – бел.м.), което дошло „от юг на Кавказ”. Това сведение за „хоните” се потвърждавало от „древноарменските и древногрузинските писмени източници за преселението им под натиска на вавилонците” („Об истоках исторической концепции грузинского историка ХІ века Леонтии Мровели”).
apsnyteka.org/806-gumba_g_ob_istokah_istoricheskoi_kontseptsii_leonti_mroveli.html

Според грузинския летопис от V в. от н.е. „Мокцевай Картлисай“, хоните били на Кавказ още по времето на Александър Македонски:

image

Когато цар Александър обърна в бягство потомците на Лот и ги отблъсна към полунощната страна, тогава (той) за първи път видял свирепите племена бундурк, живеещи по течението на Кура в четири града с тяхните предградия: град Саркин, Каспи, Урбнис и Одзрах, и крепостите им (чети: цитаделите – бел.ред.): голямата крепост Саркин, правителствените (чети: царските – бел.ред.) Каспи, Урбнис, Одзрах… Удивил се Александър и проучил, че те били потомци на йевусейците. Понеже не беше във възможностите му да воюва с тях, царят се отдалечи. Тогава дойде отделилото се от халдейците войнствено племе хони и измоли от владетелят на Бундур място за заселване и като даде данък, се заселиха в Занави. И владяха тези земи, плащайки данък, и тази местност се нарича Херки” (гл. І, Мокцевай Картлисай).

„Мокцевай Картлисай“ е християнски документ от V в. от н.е. за обръщането на езичниците ибери в християнството. Имената на „хони“ и „бундурк“ и кои народи се крият под тях, са били неясни за преписвачите от стари архиви и след VІ в. в преписите вече не срещаме самоназванието на урартите (бун, боян, бийан) а грешното „бун-тюрки”. Вместо изследователите да реконструират името на остатъчните урарти към ІV в. пр.н.е., които са се срещали на юг от Кавказ с армията на Ал. Македонски, някои от тях тенденциозно се опитват да изкарат турци в Кавказ още по времето на вавилонците, при положение, че „Бун” (Бийан) и „дур“ (ср. с Дер-бент), е всъщност самоназванието на Урарту, както стана ясно при разчитането на урартските надписи в началото на ХХ в.

image

Още през ХІ в. „Мровели не го е удоволетворявала вече съществуващата версия за преселение на грузинците в Картли едва в края на ІV в. пр.н.е., а така също уседналите тук до идването на грузинците други народи – хони, бунтурки (чети: бундурк – бел.м.), за които съобщава „Мокцевай Картлисай”, ето защо Мровели умълчава за догрузинското население на Картли – хоните, наричайки ги „коренни картвели”, независимо, че както отбелязва Г.А.Меликишвили, малко по-долу пояснява, че това са тези „които наричаме бунтурки” (Грумба, пак там; виж: Меликишвили Г.А., К истории древней Грузии, Тбилиси., 1959, с. 282).

Всъщност, хоните са ясно различени от бундурките в „Мокцевай Картлисай”, при това за тях се казва, че са дошли от Халдейската земя, т.е. от Вавилон.

И наистина, вавилонския летопис „Хрониката на Геда“, фиксира, че през 609 г., освен вавилонци и мидийци, в превземането на Асирия, е участвал още един народ, наречен в летописа „уман манда“.

image

През 2012 г. в Cambridge University Press излезе книгата на Selim Ferruh Adali „ The Scourge of God: The Umman­manda and Its Significance in the First Millennium BC“, която според мен слага край на дългогодишните спорове кои са тия Umman­manda? Преводът на автора, че под това име трябва да се разбира „бич божий“, потвърждава предположението на редица учени, че това са кимерийците, които заедно с мидяни и вавилонци участват в разгрома на Асирия.

Как кимерийците придобиват името хини, хони, хуни?

image

Дали пък не е възможно самите урарти ( бундурк) да са нарекли кимерийците с името „хуни“? За целта е необходимо да се обърнем към античната история на Урарту (=Бийан, Бунд) и да потърсим в асирийските и урартските клинописи отговор.

Думата "хини (ли)" в урартския език има две значения: едното е "син", в смисъл урартския цар около 780 г. пр.н.е. Аргишти І е син (= хини-ли) на Менуа, предишния цар.

Но самият Аргишти създава на левият бряг на река Аракс крепостта "Аргиштихинили".

image

Тeзи "хини-ли", които живеят в тази огромна крепост-град, какви са му на Аргишти?

Явно не са му всичките деца, нали? Тоест, думата „хини“ („ли“ е афикс) е имала още едно значение, освен „син“ и то е било „поданик, зависим, подчинен“.

Затова ли българите са нарекли всички свои подчинени „хуни“? На този въпрос ще търси отговори заедно…

Към 643 г. или 639 г. пр.н.е. урартския цар Сардури ІІІ, предвид на военната си слабост, доброволно признава върховенството на Асирия и се именува "син" на асирийският цар. Тоест, видно е, че думата "син" (хини-ли) в урартският език, освен семейно значение, е имала и значение близко до горепосочените, в случая "зависим, подчинен". Все пак, Сардури ІІІ, след като се именува "син" на царя на Асирия, демонстрира външно-политическа зависимост.

Живеещите в града на Аргишти І, т.е. в Аргиштихинили, са в същата зависимост (хини-ли) към създателя на града.

С други думи, кимерийците, които към VІ в. пр.н.е. губят своята мощ в Анатолия и се завръщат в родината си Гамирая („северна Армения и южна Грузия), са били приемани на път за там и в поселища на пост-урартците (бундур), които също през VІ в. падат под зависимостта на Мидия.

Едно от тези селища е било Занави и данните са съхранени в грузинското съчинение от V в. „Мокцевай Картлисай”: „Тогава дойде отделилото се от халдейците войнствено племе хони и измоли от владетелят на Бундур място за заселване и като даде данък, се заселиха в Занави. И владяха тези земи, плащайки данък, и тази местност се нарича Херки

Всъщност, нещата още повече се изясняват, ако имаме предвид, че Херки е кимерийски боен град още през VІІ в. пр.н.е.

В своята статия "За скитското нахлуване в Палестина" И. Медведская пише: „В последните две издания на аналите IT и H, съставени съответно в 640 и 639 години, се съобщава, че кимерийският цар Дугдами, който се намирал в трудно положение " назад ... се върна в страната си " или "армията си и лагера си, той оттеглил в града Харцалас (местоположение на този град не е известно)“.
history.rodenkrai.com/new/proizhod_na_prabylgarite/za_skitskoto_nahluvane_v_palestina.html

Медведская се позовава на 18] Иванчик. Ук. соч. С. 121-122: С. 48:151-152. С. 49:14.

Това е книгата на Иванчик А.И. Киммерийцы. Древневосточные цивилизации и степные кочевники в VIII—VII веках до н.э. М., 1996., чието първо издание е: Les Cimmriens au Proche-Orient // Orbis Biblicus et Orientalis. CXXVII. Fribourg, 1993...

books.google.fr/books

Следователно, нито големият кимеролог Иванчик, а той не би пропуснал да отбележи, ако някой друг знае къде е кимерийския град Харцалас, нито Медведская знаят къде е...

 В персийско-византийския мирен договор от 562 г., преразказан дословно от Менандър (VІ в.) , присъства един непознат на учените термин за проход в Кавказ, който не е Дербент и учените предполагат, че е Дарялския проход над Грузия. Никой обаче друг византийски летописец не е упоменал този проход като Хоруцон. Следователно можем да предположим, че това е персийско название, което явно има много по-древна история и е заето в персийския език от асирийския, където четем за град Харцалас.

 „Ще покажем какво е съдържал договора за мир. Решено било като първа точка: персите да не позволяват нито на хуните, нито на аланите, нито на други варвари да достигат до римските владения, като преминават през прохода, наречен Хоруцон, и през Каспийските врата (Дербенд – бел.ред.)”. (Менандр Византиец., отрывок 11; в: Византийские историки. Санкт Петербург, 1860)

  И така, очевидно кимерийският древен град Харцалас се е намирал на юг от Дарялския проход и е дал и името Хоруцон на прохода в Кавказ...

image

 «Дарьяльское ущелье», картина Р. Г. Судковского, (1884), — Государственный Русский музей.

image

 

 

 

 




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. arhivar - При обзора на късно-античната е...
07.03.2016 15:35
При обзора на късно-античната епоха модерните учени приемат Прокопий Кесарийски от VІ в. като стандарт на историческите сведения и почти всичко от него днес е в учебниците по история, но незнайно защо неговото известие, че хуните произхождат от кимерийците, е пренебрегнато от просвещенско-модерните учени и няма задълбочено проучване дали Прокопий е бил прав за произхода на европейските хуни?
цитирай
2. arhivar - През VІ в. Прокопий, който е черпил ...
07.03.2016 15:35
През VІ в. Прокопий, който е черпил сведения от стари автори, но е ползвал и устни данни на утигури, съюзници на византийският император Юстиниан І (527-565), пише:

„Зад сагините живеят много хунски народи. Простиращата се оттук страна се нарича Евлисия (очевидно Прокопий ползва сведения от „Анонимният Перипъл на Евксинския Понт”, където тази страна от сагините до Дон и Азовско море, е изписана всъщност „Евдоусия”-бел. ред.); крайбрежната й част, както и вътрешността е заселена от варвари чак до така нареченото „Меотийско блато” (Азовско море – бел. ред.) и до река Танаис (Дон – бел. ред.), която се влива в „блатото”. От своя страна то се влива в Евксинския Понт (Черно море – бел. ред.). Народите, които живеят там в древността са се именували кимерийци, а сега се наричат утигури. (кн.ІV.4, Войната с готите)”.
цитирай
3. arhivar - Според Прокопий, кимерийци са били ...
07.03.2016 15:36
Според Прокопий, кимерийци са били ония хуни, които през втората половина на ІV в. нападат готите (пак там, ІV.5):


„В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури. Всички те живеели на едно и също място, имали едни и същи обичаи и начин на живот, и не общували с хората, които били на западната страна на Меотида (Азовско море - бел. ред.), защото те никога не били ходили отвъд тези води и нямали представа, че могат да ги пресичат; имали някакъв страх от това толкова лесно начинание и даже не се опитвали да пробват. На отсрещната страна на Меотида и до Черно море живеели така наречените готи-татраксити […], значително встрани от тях били готите-визиготи, вандалите и всички останали готски племена. В предишните времена те се наричали също скити, понеже всички племена заели тези места се наричали с общото име скити, а някои били наричани савромати, маланхлени. По техните разкази, ако легендата е вярна, един път няколко млади кимерийци гонели с техните кучета сърна по време на лов, но тя навлязла във водата. Младежите обладани от хъс, обхванати от страст или пък подведени мистериозно от волята на божество, се втурнали след сърната и заедно с нея стигнали до отсрещния бряг. Там преследваното животно в миг изчезнало [Кой може да каже как е било точно? Според мен, животното имало само тази цел да причини нещастие на живеещите по този бряг варвари.], но младежите, които претърпяли неуспех в лова, успяли в друго: открили неочаквани възможности за битки и трофеи. Върнали се те възможно най-бързо при своите и уведомили всички кимерийци, че водите не са пречка и са преодолими. И тогава целия народ се въоръжил и преминал на отсрещния бряг. По това време вандалите се били изнесли от тези места и се утвърдили вече в Либия, а визиготите се заселили в Испания. Тогава кимерийците внезапно нападнали живеещите по тези равнини готи и много от тях убили, а другите обърнали в бягство. Онези, които можели да бягат, взели децата и жените си и напуснали родните си места и през р. Истър (Дунав – бел. ред.) стигнали до земите на римляните. Те причинили в началото доста зло на живеещото тук население, но след това с позволението на императора се заселили в Тракия“ (Прокопий. Войната с готите, кн.ІV.5).
цитирай
4. arhivar - Явно Прокопий Кесарийски от VІ в. е ...
07.03.2016 15:38
Явно Прокопий Кесарийски от VІ в. е убеден, че хунското нашествие през втората половина на ІV в. (около 363-375) на запад от Азовско море, е извършено от тези кимерийци - кутригури и утигури, а когато след краха на Атиловата държава към 460 г. те се върнали от запад на изток, според Прокопий, кутригурите заселили земите около град Херсон (днешният Кримски град Севастопол) до Боспор (Пантикапея, днешния Кримски град Керч), а утигурите били на изток от Дон до сагините при северен Кавказ.
цитирай
5. raders - Хм, до там ли я докарахме? Пък на мен ...
07.03.2016 20:12
Хм, до там ли я докарахме? Пък на мен все ми се чини, че хуните са си хуни.
цитирай
6. marknatan - Хуните са Турки и са Германците...
07.03.2016 22:41
Хуните са Турки и са Германците
Има ли връзка между цар Олдин, който е обявен за цар между Тиса и Дуная, докюментирано во време га не требало да имат цар, и който всички знаят е измилсил руните и "германците" са го запомнили , като Один е още по голема загадка и то не по вина на историк анархизма, а зачтото т.нар. германци крият яките си турски корени.

След разпадането на хунската империя , връзкарите в нещ по стар изпитан шуробаджанашки принцип получават визи и са настанени отвъд желязната завеса, като икономически имигранти.

За увлечените от средна азия с хуните турски племена остават само териториите на това ,което сега географски се намират ферегейците и техните пртньори ,славяните прутенци,получили името прусаци и потем гедерейци.

Воийствените турки стават шефове и формират висшата военна аристъокрация на местните славянски аборигени и това е в основата на т.нар. след Лутер Германия.

Не случайно средноазиатската Руна на Один е и знака на знаците за германците!

Да не говориме за физиономиите на сите ръководители на Третия Райх!

До ена са Хунски физиономии,с изключения на славянина Фюрер от Австрия,който бе направен герман ец в 1932 г с цел да им стане канцлер на немюушите и който проведе войната безупречно по тактиката на великите си предци моголците,които когато завладяха европа и реазбиха тевтонските рицари,унгарците,поляците и папищяците бяха разделили армията си на три групи Север, Център и Юг.

Само, че вместо прочутите скитски воини Фюрера водеше швестерчета и те го предадоха за да си запазят меките швестерски задници.

виж:
Хуни идва от хинду-си, индийци. хуните са масагетите, които са царските скити

http://marknatan.blog/history/2011/07/30/huni-idva-ot-hindu-si-indiici-hunite-sa-masagetite-koito-sa-.793145
цитирай
7. arhivar - Добре е, че ви се е чинило, сега вече ще знаете със сигурност...
08.03.2016 09:36
raders написа:
Хм, до там ли я докарахме? Пък на мен все ми се чини, че хуните са си хуни.

цитирай
8. arhivar - 6. marknatan
08.03.2016 09:39
Ернак, известен от „Именника на българските канове” като Ирник от рода Дуло, е третият син на Атила (Бъри, Макуарт, Рънсиман, Вернадски, Артамонов, Мюсе).



През 448 г., византийският летописец Приск Панийски е с византийско посолство, водено от Максимин, в града на Атила в Панония.



По това време Ернак е малчуган.
цитирай
9. arhivar - Стивън Рънсиман също смята, че хуните са българи.
08.03.2016 09:40
През 1930 г. Стивън Рънсиман пише: „Атила заема такова видно място в нашата история само защото дейността му е била насочена предимно към завладяването на Запада. Ернак, който е бил определено източен владетел, може и да е водил завоевателни войни на изток, за които не знаем нищо, и може би е бил по-значителна фигура от Атила в източната традиция”.
цитирай
10. arhivar - Оказа се, че не само има шифър на Леонардо, прословутият The Da Vinci Code, но има и The Attila Code.
08.03.2016 09:41
marknatan написа:
Хуните са Турки и са Германците
Има ли връзка между цар Олдин, който е обявен за цар между Тиса и Дуная, докюментирано во време га не требало да имат цар, и който всички знаят е измилсил руните и "германците" са го запомнили , като Один е още по голема загадка и то не по вина на историк анархизма, а зачтото т.нар. германци крият яките си турски корени.

След разпадането на хунската империя , връзкарите в нещ по стар изпитан шуробаджанашки принцип получават визи и са настанени отвъд желязната завеса, като икономически имигранти.

За увлечените от средна азия с хуните турски племена остават само териториите на това ,което сега географски се намират ферегейците и техните пртньори ,славяните прутенци,получили името прусаци и потем гедерейци.

Воийствените турки стават шефове и формират висшата военна аристъокрация на местните славянски аборигени и това е в основата на т.нар. след Лутер Германия.

Не случайно средноазиатската Руна на Один е и знака на знаците за германците!

Да не говориме за физиономиите на сите ръководители на Третия Райх!

До ена са Хунски физиономии,с изключения на славянина Фюрер от Австрия,който бе направен герман ец в 1932 г с цел да им стане канцлер на немюушите и който проведе войната безупречно по тактиката на великите си предци моголците,които когато завладяха европа и реазбиха тевтонските рицари,унгарците,поляците и папищяците бяха разделили армията си на три групи Север, Център и Юг.

Само, че вместо прочутите скитски воини Фюрера водеше швестерчета и те го предадоха за да си запазят меките швестерски задници.

виж:
Хуни идва от хинду-си, индийци. хуните са масагетите, които са царските скити

http://marknatan/history/2011/07/30/huni-idva-ot-hindu-si-indiici-hunite-sa-masagetite-koito-sa-.793145

цитирай
11. shtaparov - Прав е разбира се, щом и езиковата ...
08.03.2016 13:54
Прав е разбира се,щом и езиковата археология го доказва.
цитирай
12. arhivar - Разбира се: хини, хион, хионит, хони, хуни, са един и същ народ...
09.03.2016 10:19
shtaparov написа:
Прав е разбира се,щом и езиковата археология го доказва.

цитирай
13. iliyanv - Хонолулу, Хондурас и Хонг Конг
09.03.2016 11:59
имат хонски произход.
цитирай
14. letopisec - "4-ти километър" е хонски път, спокойно само
09.03.2016 12:25
13. iliyanv - Хонолулу, Хондурас и Хонг Конг
iliyanv написа:
имат хонски произход.

цитирай
15. shtaparov - За да няма повече поле за спекулации ...
09.03.2016 20:35
За да няма повече поле за спекулации и произволни тълкувания като онова под №13. ще напиша директно какво съм имал предвид:

Кимери= Химери (Хумари,Хунари,Хунори) и в такъв смисъл гр. Хумар (Хунар) е техен стар племенен център. Хуните явно са вид Български племена а именно Царското племе на Българите,както посочват древните летописци. Затова мястото на първото масирано заселване на Хуни в границите на Римската империя е наречено Онгъл (Онгър,Онгур) т.е. Оногур,а Оногурите разбира се са Хоно-гури (Хуно-хора). Това е единствената теза,която получава 100% подкрепа от древните извори и не може да бъде критикувана от никой друг освен от тюрколозите- хора със съветски манталитет без всякаква съвест и морал,които се представят за учени но не признават нито факти,нито логика.
цитирай
16. marknatan - През 1930 г. Стивън Рънсиман пише: ...
10.03.2016 00:35
arhivar написа:
През 1930 г. Стивън Рънсиман пише: „Атила заема такова видно място в нашата история само защото дейността му е била насочена предимно към завладяването на Запада. Ернак, който е бил определено източен владетел, може и да е водил завоевателни войни на изток, за които не знаем нищо, и може би е бил по-значителна фигура от Атила в източната традиция”.


какво казал олд Фарт за хисторито на булгаристанците, като им разчели историята на стела с непознат , но турски език, са писания осмяни още от г-на златарски който мимоход под черта рзпра чергата на фарта не заслужаващо по- дълги обяснения за това как научено пръцкал съра глишав Гъз от Атлантика за хисторито
цитирай
17. bls - Това има 100% подкрепа само от дефектлогията на езика, логопедията!!!
11.03.2016 09:38
shtaparov написа:
За да няма повече поле за спекулации и произволни тълкувания като онова под №13. ще напиша директно какво съм имал предвид:

Кимери= Химери (Хумари,Хунари,Хунори) и в такъв смисъл гр. Хумар (Хунар) е техен стар племенен център. Хуните явно са вид Български племена а именно Царското племе на Българите,както посочват древните летописци. Затова мястото на първото масирано заселване на Хуни в границите на Римската империя е наречено Онгъл (Онгър,Онгур) т.е. Оногур,а Оногурите разбира се са Хоно-гури (Хуно-хора). Това е единствената теза,която получава 100% подкрепа от древните извори и не може да бъде критикувана от никой друг освен от тюрколозите- хора със съветски манталитет без всякаква съвест и морал,които се представят за учени но не признават нито факти,нито логика.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arhivar
Категория: История
Прочетен: 1385556
Постинги: 86
Коментари: 803
Гласове: 321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031