Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2019 11:31 - Балтите
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1163 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 07.08.2019 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Балтите (на литовски: baltai; на латвийски: balti) са индоевропейски народи в Прибалтика. Вече съм писал в блога си за прусите, които са били западнобалтийски народ, изчезнал окончателно през ХVІІ век. Други балтийски племена са били: галинди, йотвинги (судови), курони, семигали, селони, скалви, латвийци (латгали), литовци (самогити, аукщаити). Някои учени смятат, че балтийските племена са били близки до венети и анти и че в далечното минало е съществувал общия език балтославянски. В съвремието балтийски народи са литовци (lietuviai) и латвийци (latvieši). Те населяват страните Литва (Lietuva) и Латвия (Latvija). За историята на латвийците съм писал подробно в статията ми за Ливония. Тя е обща с тази на естонците. Литовците създали в 1236 Великото Литовско Княжество, което през 1386 влиза в лична уния с Кралство Полша. Великото Литовско Княжество (Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė) е обхващало цяла Литва и Беларус и части от Молдова, Полша, Украйна и Русия след разпада на Киевска Рус. Рутенският език станал официален за държавата. От него са произлезли беларуски, украински и русински. Освен него се е говорил литовски, а в православните църкви се е служило на старобългарски. След унията с Полша официален станал и полския език. В 1569 Полша и Литва се обединили в държавата Жечпосполита (на полски: Rzeczpospolita; на литовски: Žečpospolita). За нея също съм писал подробно. В 1561 южната част от Ливония, днешна Латвия, станала част от Великото Литовско Княжество, а от 1569 от Жечпосполита. От 1721 Ливония (Латвия) била завладяна от Руската империя. Същата съдба сполетяла и Литва в 1795. Двете страни възстановили независимостта си след Октомврийската революция, но отново били завладяни от СССР в 1940. Чак през 1991 Литва и Латвия обявили независимостта си от СССР. Днес са членки на ЕС и НАТО, въвели са еврото като валута и са две проспериращи европейски държави.

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nkf - Познавам литовка, която ми е раз...
04.08.2019 16:17
Познавам литовка, която ми е разказвала доста интересни неща за балтийските народи. По нейни думи, латвийците са обособена група литовци, изпаднали твърде рано под чужди влияния и малко или много отдалечили се от корена си. Смяташе, че прусите са съхранявали много по-автентичен вид старата балтийска култура и вярвания. Освен това, казвала ми е, че всички балти водят началото си от земите около северното Черноморие и в последствие са мигрирали на север, но това е било доста отдавна, въпреки че именно такава миграция е съхранена в техния фолклор. Освен това, има поразителни съвпадения в лексиката между български и литовски. Всъщност за пряка корелация Балкани- Черноморие-балти пише и обосновава Мария Гамбутас. Обикновено се смята, че литовския / и другите диалекти от групата/ са най-близо до първичния арийски език и ако това е така и връзката между българския и литовския показва най-основни, базови връзки по отношение на множество понятия, то тогава самият санскрит е производен, а не първичен и в този смисъл заключенията на Раковския, че санскрит е дериват на много стар български е много точна.
цитирай
2. nkf - Мжду другото, литовците са подл...
04.08.2019 16:22
Мжду другото, литовците са подлагани на тежък асимилационен натиск от полша, с подкрепата на църквата. Тази асимилация я има и днес, но по-фина и прикрита Факт е, че литовското население в полша е стопено към ден днешен на едва няколко десетки хиляди души, като в същото време полските аспирации към Литва са от година на година по-големи и по-големи като за целта използват голямата полска диаспора живееща в Литва. По лични мои наблюдения литовците са несравнимо по-качествени хора от поляците.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099875
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961