Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 09:37 - Откъде е дошъл дяволът, който се появил пред Адам и Ева в образа на змия?
Автор: diamantsredstaklata Категория: Хоби   
Прочетен: 45364 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 22.01.2010 09:51


Адам, Ева, змията
            Искам да ви предложа едно ново виждане за първородния грях, написано от Ошо. За мен беше много интересно неговото виждане. Ако не сте съгласни, поне ще вдите нещата под един по-различен и нов ъгъл.

            Текста е дългичък, но за мен поне беше много увлекателен.

Трябва да разберем един много простичък прин­цип - ако излъжеш веднъж, после трябва да излъжеш още хиляда и един пъти, за да защитиш казаното в първата лъжа. И въпреки всичко тя си остава лъжа. Дори хиляда и една лъжи не могат да се превърнат в истина. Могат да заглушат първата лъжа, но тя си ос­тава там, под купчината лъжи. Всяка лъжа си остава лъжа и трябва да бъде подкрепена с още купища лъжи. Лъжата не може да бъде подкрепена дори с частица истина. Истината не се нуждае от защита. Когато каз­ваш истината, тя си остава истина и е очевидна сама по себе си. Не е необходимо да добавяш нещо, истина­та е достатъчна сама по себе си. Тя е автентична по своята същност.

Една от лъжите в подкрепа на основната лъжа е митът за дявола, който съблазнил Адам и Ева, и оттам започнало падението на човешкия род. Преди да разгледаме тази исто­рия, бих искал да ви дам пълната й версия. Обикновено тя не се знае. Предава се само част от нея, тъй като другата й част е твърде неудобна за клерикалите.

Адам и Ева не са първите хора, създадени от Бог. Истината е, че Ева е вторият му опит, преди това има­ло друга, която той създал. И така, първо създал Адам и някаква жена. Ако човек се позамисли, ще види, че тази история е доста поучителна. Бог създал мъжа и жената, но не бива да забравяме, че това е богът на ев­реите. Тя е измислена от евреин, който ще да е бил та­къв до мозъка на костите си - направил само едно лег­ло, при това толкова тясно, че и сам човек не могъл да се събере в него. Мъжът и жената просто не можели да легнат един до друг в тази теснотия. Затова още пър­вата нощ - първата нощ на медения им месец - се пре­върнала в истински кошмар. Първата им караница би­ла кой ще спи в единственото им легло. Като всеки мъж и Адам не могъл да допусне думата му да се строши на две, но поради липсата на прецедент няма­ло как да докаже на жената своето превъзходство. Той бил първият мъж на земята, а тя - първата жена. Же­ната се оказала доста несговорчива, настоявала, че тя трябва да спи в леглото. Цяла нощ се карали - първата крамола за възглавницата... И още на другия ден Бог трябвало да се отърве от жената. Оттогава нататък ис­тинската жена престанала да съществува.

Дори една измислена история е твърде показа­телна за начина на мислене на онзи, който я е създал. Първата и единствено истинска жена трябвало да из­чезне. Едва тогава била създадена Ева, но не като са­мостоятелен индивид - Бог я създал от реброто Ада­мово. Това означава, че сама по себе си тя е зависима, тя е част от нещо друго. За разлика от нея, първата же­на била абсолютно независима. В случая не става дума за това дали тя превъзхожда Адам или той стои по-високо от нея. Втората, създадена от Бог жена, по де­финиция е подвластна и по-нисшестояща от мъжа, след като е създадена от реброто Адамово - нищо по­вече, тя е само частица от нечие друго тяло. Оттук на­татък деградацията на жената е напълно обяснима. Падението на Адам идва много по-късно, докато па­дението на жената е част от самото й създаване и ней­ното робство през вековете е заложено още от първия миг в самата й същност, още в мига, когато Бог е отхвърлил първата създадена от него жена.

Като всеки мъж и Бог държи на това думата му да не бъде скършена на две. Нима не би могъл още от­начало да заяви, че и мъжът, и жената са равни, и не е необходимо да се борят помежду си за превъзходство? Не бива да забравяме обаче, че става дума за еврейския бог. Като истински евреин той не е могъл да направи разхищение за малко по-голямо легло, където да се съберат и двамата. Не бива да забравяме и че в случая не става дума само за големината на леглото. Искам да ви кажа, че става дума за нещо много по-важно - Бог просто не можел да допусне мисълта за равенство между мъжа и жената. Не можел да приеме съвместно­то им съществуване като равнопоставеност, без никой от двамата да има решаващата дума. Не можел, естест­вено, да остане безпристрастен. Затова оставил не же­ната, а мъжа. Жената трябвало да бъде премахната ка­то нещо опасно и ненужно. А втората създадена от не­го жена е фалшификат на първата, тя е просто псевдожена. От самото начало Бог положил в началото на женския пол една псевдожена. Това е историята, която служи като доказателство, че Ева никога не може да бъде равна на мъжа. Възможно ли е една частица да бъде равна на цялото?

Когато обаче някой бъде поставен по-ниско от другия (което е съвършено несправедливо и нечестно), рано или късно бунтът става неизбежен. Онези, които измислили на времето тази история, може би дори не са съзнавали какво правят. Така или иначе никой не я е интерпретирал в светлината, в която я разглеждам аз. По всяка вероятност жената носи от векове у себе си силата на неотприщен бунт. Може би жената очаква рано или късно да получи възможността да каже на Бог: "Щом поначало си постъпил несправедливо, ни­що не би ме спряло да съсипя това, което искаш да постигнеш". В душата й назрява бунт. Според Библия­та, и християните и евреите придават огромно значе­ние на ролята на змията. Това обаче им служи само ка­то извинение. Важното в случая е, че когато се опит­ваш да наложиш някому робство и състояние на под­чинение, неизбежно е да пожънеш горчивите плодове на негодуванието. Рано или късно ще последва бунт.

Защо змията не се опитала първо да изкуши Адам? Това би й се удало много по-лесно, тъй като по принцип мъжът се смята за по-интелигентен, по-рационален, по-егоистичен и много по-склонен към рискове и приключения. Тези качества са много по-удобни за змията - сиреч дявола - за да настрои мъжа срещу Божия ред, да го провокира към бунт и непод­чинение. Точно тези качества би трябвало да се окажат напълно адекватни от гледна точка на логиката и пси­хиката на човека.

За разлика от мъжа, през цялата история на чо­вешката раса, жената никога не е въставала. На прак­тика се оказва, че бунтове са вдигали само мъжете, при това - многократно. Жените никога не са въставали. Но след като първата жена е възнегодувала по един или друг повод, за дявола било много по-лесно да убеди точно нея - а това е съвършено несправедливо и неубедително, тъй като и до ден днешен най-дълбоко вярващите във всяка религия са не мъжете, а жените. Жените са опорният стълб на всяка религия по света. Ако жената реши да предложи на някого своята подк­репа, това неизменно ще бъде не дяволът, а светият отец, който за нея е олицетворение на Бог. За религия­та мъжът има твърде несъществена роля, той е почти без значение. Нищо в истинската му същност не е свързано с религията по принцип. Навсякъде по света, във всяка религия, жената е основният поддръжник на вярата. Ако не беше така, всички религии отдавна щя­ха да бъдат изтрити от лицето на земята.

Затова единствено приемливи са следните две възможности - или религиите са внушени от дявола, като логично заключение от разказаната по-горе исто­рия (което означава, че религията е просто стратегия и тактика на дявола, който все още се придържа към стария номер да манипулира жената, а следователно -и мъжа), или пък цялата тази история има за цел да заклейми завинаги жената като такава. Онези, които са измислили тази история, са го направили с цел да зак­леймят жената като потенциална опасност за човека, като съучастница, влязла в заговор с дявола. И мъжът трябва да е наясно с това.

Папите и християнството са направили много в тази насока по време на средновековието. Благодаре­ние на тях хиляди жени били принудени да признаят, че са магьосници. Думата "магьосница" не означава непременно нещо лошо, сама по себе си тя не съдържа негативен нюанс. Според първоначалното си значение, "вещица" означава "мъдра жена". Но отдавна никой не помни това значение - през вековете то е било мно­гократно променено, клерикалите са вложили в тази дума желаното от тях допълнително значение - "ве­щица" придобива смисъла на понятие, което означава жена, свързана в интимна връзка с дявола. Безброй обикновени жени били принудени да направят приз­нание и били изгаряни живи... След като една жена признаела себе си за вещица и любовница на дявола, тя била осъдена да умре, след подобно признание не могла да остане жива дори за миг. Тя носела отговор­ност за дяволското семе в човешката кръв. Тя отравяла и замърсявала кръвта на целия човешки род, за това и трябвало да бъде изгорена жива. При това не става ду­ма само за най-обикновени жени - насила изтръгвали признание в магьосничество от монахини, дори от игуменки на манастири.

Къде е мястото на мъжа тук? Той остава в сянка, няма нищо общо с греха. Цялата отговорност ляга върху жената. Така, както аз възприемам цялата ситу­ация, змията успява да прелъсти мисленето на жена­та... На Изток обаче възприемането на змията е в пъл­на противоположност на това, което се възприема на Запад. Тя не е символ на злото, както е представена в религията на юдеите и християните. На Изток змията се смята за най-мъдрото създание на света.

Индийците се прекланят пред змията като пред Бог. Веднъж годишно имат празник на змията и на милиони змии се оставят панички с мляко и се извър­шват ритуали в тяхна чест. На Изток змията е символ на мъдростта. Каква е причината за това? Движенията на змията са еднакви с начина, по който се придвижва жизнената енергия кундалини в човешкото тяло. На английски език "кундалини" се превежда като "силата на змията".

Ако сте виждали изправена върху опашката си змия, неизбежно сте си задавали въпроса как е въз­можно това, след като змията няма кости. Това е ис­тинско чудо - на какво се опира, след като няма кос­ти? Змията обикновено лежи или е в поза на полусе-деж, а тялото й е свито на кълбо. Същото е и с кунда­лини. "Кундалини" означава "кръгообразни, концент­рични движения". Това е нормалното състояние на вътрешната енергия при сън и отдих.
           При змията има още нещо, което изглежда доста странно.
Тя няма слу­хов орган и въпреки това танцува под звуците на оп­ределен вид музика. Учените до днес не са могли да повярват на собствените си изводи, когато установили със сигурност, че змиите нямат слух. Как е възможно да се танцува в ритъм, ако нямаш слух? Наскоро бе ус­тановено, че змиите нямат слух. Това е доказано със сигурност, но в крайна сметка се оказва, че тялото на змията е чувствително към вибрациите. И така, змията реагира не на самата музика, а на усещането от нейни­те вибрации, на звуковите вълни, които действат върху змията. Тялото й е особено чувствително към вибра­циите и реагира в унисон с тях. Напълно уместна е и аналогията с вътрешната сила - кундалини. Тя също може да се издигне в синхрон с определен вид музика. Кундалини също няма слух, дори тялото няма слух. Кундалини е чиста енергия.  Определени вибрации обаче могат да окажат огромно въздействие върху вътрешната енергия.

Ние на Изток отдавна сме открили какъв вид му­зика или напевна рецитация могат да въздействат вър­ху кундалини. Монотонното, продължително повторе­ние на Ом въздейства върху латентната енергия. Ом има за цел единствено да събуди и да издигне нагоре вътрешната енергия. Същият ефект се постига и със звука Хуу, както и с някои други звуци. За тези два звука обаче се знае със сигурност, че въздействат вър­ху вътрешната енергия. Източната музика се различава съществено от музиката на Запад. Западната музика е насочена преди всичко към развлечението - поне, в най-добрия случай, е така. В другата крайност остава вариантът, при който музиката също е в състояние да възбуди змийската сила, но не нагоре, а обратното -надолу, в противоположна посока. Затова западната музика   обикновено   действа   върху   сексуалността.

Обърната в посока надолу същата тази енергия се превръща в сексуална. Насочена нагоре, тя е усъвър­шенстване на духовното в човека. Когато силата на змията стигне най-висшата степен в човека - седмата чакра - енергията въздейства върху чакрата и тя се от­варя като цвят на лотос. Аналогията е толкова удачна, че на Изток лотосът има изключително символично значение.

Историята как дяволът, маскиран като змия се явил пред Ева и прелъстил мислите й, е измислена от идиоти. Бог им забранил да ядат от плодовете на две дървета - дървото на знанието и дървото на живота. Ако отхвърлим всякакви предубеждения и погледнем на тази история безпристрастно, кой е причинил по-голямо зло на човека - Бог или дяволът? Бог не дава възможност да достигнем до знанието, а след като чо­век не знае нищо, с какво е по-различен от някой зе­ленчук - зелка или бамя например? Знанието си остава абсолютно недостъпно и за човека и за зелката. Такава е и целта на Бог - човекът да остане зеленчук завина­ги. Зеленчукът не може да се разбунтува. Зеленчукът остава неизменно в подчинено положение.

Знанието е опасно. Интелектът - също.

Ако отхвърлим натрупаните предразсъдъци, ще видим, че змията всъщност е не враг, а приятел на чо­века. Дори в библейския мит този образ е в съзвучие с източната мъдрост, въпреки че онези, които са го създали, дори и не са допускали възможността за подобна интерпретация. За такива като мен обаче всичко е въз­можно. Змията няма нищо общо с дявола. А и трябва да си дадем сметка какво точно означава думата "дявол". На санскрит "дявол" означава "божествено", те произлизат от един и същи корен; следователно, двете понятия не се различават особено по своята същност. И двете думи имат един и същ произход - от санскритския корен deva, който на английски език се разви­ва съответно в divine (божествено) и devil (дявол).

А сега искам да продължа още малко с тази ис­тория - нещо, за което не се говори в църква, разбира се. Никой не казва, че дяволът е творение Божие. Дяволът обаче престанал да пее дитирамби в Божия чест (той се оказал най-интелигентният ангел) и започнал да задава разни въпроси - все такива, за които отговор няма, защото ако Бог можел да отговори на всички въпроси, не би изгонил дявола от райските градини. Какъв ще да е този Бог, автор на цялото ми­роздание, който няма отговор на толкова въпроси? След като е създал всичко съществуващо, би трябвало и всичко да знае. А и напълно разбираемо би било да приветства всеки въпрос, зададен не от друг, а от не­гов ангел. Бог обаче застава в позицията на диктатор, на деспот... Всякакви въпроси са недопустими, той може да раздава единствено заповеди: "Прави това!", "Не прави онова!", "Не задавай въпроси, които започ­ват с думата защо. Не си дорасъл до въпроса "защо". Можеш само да изпълниш заповедта или да умреш, но не и да питаш защо трябва да правиш това или онова.

И така, един от ангелите започнал да пита "за­що". Затова и бил изгонен от царството Божие. Точно този ангел бил заклеймен като дявол, сатана и какъв ли не още. Та той, виждате ли, внушил на Ева следната идея: "Бог се страхува, че ако вкусите от плодовете на знанието и живота, ще станете равни нему, а той нико­га не би го допуснал. Той иска да остане над всички, да бъде по—висш от най-висшите - единственият всез­наещ, единственият, който разбира от всичко и може да раздава заповеди. Бог е ревнив и не търпи съперни­ци. Но човекът така и няма да разбере какво е живо­тът, ако не вкуси от забранените плодове на онези две дървета. Никога няма да проникне в загадките на тайнството и красотата..."

Защо, все пак, Бог е избрал не Адам, а Ева, след като пътят към Адам изглежда доста по-прав... И за това има причина. Адам е мъж, Бог - също. Онзи ангел бил прокуден, защото започнал да задава въпроси и да изпитва съмнения. На всичкото отгоре се досетил, че Ева страда, защото Бог не иска да я разбере и се отнася с нея нечовешки... Бог й определил положението на робиня, още преди да я създаде. Няма как да стане не­зависима, затова дълбоко в себе си тя неизбежно таи потенциалната възможност за бунт.

Но Адам няма нищо против Бог. Точно обратно­то, Бог махнал първата жена, която се опитала да про­тиворечи на Адам. Той е предпочетеният, единствени­ят, заченат от Бога. Не е кой да е, заради него Бог унищожил първата жена. Заради него Бог създал дру­га, която трябвало да му се подчинява винаги и във всичко. Такава жена няма как да му внуши идеята за бунт или негодувание. Самият Бог има интерес от ин­вестирането в подобна система. Бог е системата, сле­дователно няма как да не се облагодетелства от нея. А и за какво му е на Адам да негодува? За негодуванието се иска желание за мъст, за отплата за нанесена рана. И единствено змията отново се оказва тази, която про­явява разбиране.

Сами виждате какво правя аз - винаги съм бил на страната на жената, а не на мъжа, по простата причи­на, че жената е експлоатирана и потискана в целия свят от векове, никой не се е отнасял към нея като към човешко същество - заклеймяват я дори Буда, Рама, Кришна и Махавира, да не говорим за простосмъртни­те. Жената е толкова изстрадала през вековете, че от­давна е забравила за друго съществуване, освен за мъ­ката.

Убеден съм, че змията наистина е била мъдра.

А в корените на злото е самият Бог, който забра­нява на хората да вкусят от плодовете на знанието и живота. От него идва цялото зло на света. На всичко отгоре твърди: "Ако не ми се подчинявате, ще бъдете прокудени от райските градини на Едем. Ще бъдете лишени от закрилата на ръката божия и всичко ще се струпа на ваш гръб. А в райските градини нямате гри­жа дори за прехраната си, всичко ви е осигурено..." Всъщност раят е концентрационен лагер. Едем веро­ятно е бил обграден с телена мрежа, през която тече електричество. На змията обаче, никак не й било трудно да проникне през мрежата. Бог е коренът на злото, дори само поради факта, че обявява неподчине­нието за най-страшния грях. Аз пък ви казвам нещо съвсем друго - най-страшният грях е смирението пред Бога.

Вслушвай се в собствения си здрав разум и пос­тъпвай така, както смяташ за правилно - това означава не подчинение пред нечия воля, а поведение, продик­тувано единствено от разума. Ако благодарение на здравия си разум установиш, че нещо не е наред, неза­висимо от всякакъв риск и възможни последствия, трябва да се изправиш срещу системата. Никоя систе­ма не може да стои по-високо от собствения ти инте­лект.

А Бог изрично обявява неподчинението за най-страшния грях, всички други прегрешения били негов вторичен продукт. Това кражби, обирджийство, изна­силвания и убийства - не са никакъв проблем. Ако Адам изнасили жената, това не се смята за престъпле­ние. Е, не би могъл да изнасили друга жена, освен Ева, просто защото по негово време нямало други жени, за­това пък имало какви ли не животни. А знайно е, че има хора, които се съвкупяват и с животни. И такива са не хора, а животни. Човек може да коли и убива животни, за да се храни с месото им. Може да се храни с плътта на себеподобните си и ако няма такива под ръка, убива животни. Такъв човек, сам по себе си, не е нещо повече от животно.

Но това не било грях, видите ли, не било прес­тъпление. Бог не казва нищо по въпроса. Няма нищо против всякакви насилници, мазохисти, садисти и престъпници като Адолф Хитлер, Чингиз хан, Тамерлан или Йосиф Сталин. Не, от значение е единствено неподчинението пред самия него.

Чудна работа, Бог да нарежда подобни неща... Би трябвало да каже на чедата си: Ум и разум ви трябват.У съвършенствайте интелекта си, следвайте вътрешния си усет и собственото си съзнание."
           Но няма нищо по­добно, Бог иска човекът да остане зависим от него във всяко отношение. Само един диктатор може да иска това
. Затова не мога да заклеймя дявола, напротив -мога да му засвидетелствам своето уважение, уваже­ние огромно и от все сърце, защото благодарение на дявола човешкият род съществува и се развива, създа­ва личности като Чарлз Дарвин, Микеланджело, Галилей, Коперник, Алберт Айнщайн, Фройд и Маркс. От дявола са разните Буди и Исуси, хора като Питагор, Хераклит и Сократ. Всички те идват от дявола. Те са единствено негова заслуга. Без дявола... Без него щеше да има само зелки и бамя, нищо друго.

Е, на Ева никак не й е било трудно да убеди Адам. Онзи, който е измислил този мит, вероятно е разбирал малко от психология - ако обичаш една же­на, трябва да й угаждаш на прищевките. Дори ако си принуден да избираш между Бог и любимата жена, ще предпочетеш нея. За мъжа любовта е от такова значе­ние, че заради нея би забравил и рая с всичките му наслади. Не е случайно, че споровете около първород­ния грях продължават и до днес, защото жената прос­то предала на Адам дословно думите на змията: "Чуд­на работа, никой да не ни каже, че в такава прекрасна градина има дървета с отровни плодове и не бива да ядем от тях; никой не ни каза, че можем да се отровим, че от тези плодове няма полза или, че те натоварват излишно стомаха и храносмилането. Знаехме само, че трябва да стоим настрана от онези две дървета, които и без това нямаше да намерим сами без чужда помощ.

Жената винаги е била много по-практична, по-прагматична и по—земна от мъжа. Тя не предлага кой знае какви аргументи в един спор, не я бива много в такива неща, затова пък в определени отношения има много по-силно развита интуиция. Не са й били нуж­ни доводи, за да вникне в простичката истина: "Не ни се дава достъп до знанието... А знанието разкрива нео­бятни хоризонти към приключения и нови открития. Какво всъщност правим тук, след като не можем да научим нищо? Има ли изобщо смисъл да стоим тук до края на живота си?" И това дърво на живота... Ще си живеем тук и тук ще си умрем, без да сме разбрали какво е животът. А ако не сме познали живота, как ще разберем какво е смъртта? Бог ни затваря плътно вра­тите пред реалното съществуване."

Змията им показала кое е дървото на знанието. Приказката обаче така и си останала недовършена, тъй като Бог следи зорко развоя на събитията. Всеки дик­татор си има своето ФБР, КГБ, Скотланд Ярд или не­що от този род. Страхливо нещо са това диктаторите, все треперят да не би някой да върви против установе­ните от тях порядки. И така, Адам и Ева били заловени на местопрестъплението още при първото дърво, затова така и не успели да вкусят от плодовете на зна­нието. И на мига били прогонени от рая, в противен случай сигурно щяха да открият и другото дърво.

Ако човек вкуси от плодовете на знанието, нима би могъл да намери покой, докато не научи нещо по­вече за живота, за смъртта, за това, което е било преди него и което ще дойде след това, кое откъде идва и ка­къв е смисълът на всичко...

Затова никак не е трудно да стигнем да мисълта, че на следващия етап човекът е трябвало да вкуси от плодовете на живота. Но Бог побързал да го прогони от рая и да тръшне завинаги вратата зад него, за да не вкуси от тях и да не постигне безсмъртие. А двамата били чисто голи и сам-сами в един съвършено непоз­нат свят. А този, който ги изпъдил съвсем голи, дори без един кат дрехи, без храна поне за ден или два, без подслон... Това ли е Бог?

Мисля, че е най-добре да разменим ролите... Дя­волът да рече - не яжте от плодовете на онези дървета, а Бог да се яви в образа на змията и да събуди у човека мисълта за бунт.

И оттогава насам, след като вратите на рая се затворили завинаги за човешкия род, трябва да разбе­рем най-после, че това не е никаква загуба, напротив -от това само печелим. Човекът непрекъснато се разви­ва и неизменно върви към прогрес. Разбира се, слугите Божии също не престават с опитите си да пречат. Ма­кар че си изгонен от рая, слугите Божии следват всяка твоя стъпка - от Ватикана не те изпускат от погледа си, следят те разни имами и шанкарачарии... А Бог все гледа да изпрати някой свой син - пангамбара, тиртанкара, аватар... Защо? Само защото не иска човекът сам да стигне до истината.

Всички религии се противопоставят на науката.

Всички религии се противопоставят на стремежа към истината.

Всички те проповядват единствено вяра, а вярата няма нищо общо със знанието.

Категорично се противопоставят на възможност­та човек да разбере, че е вечен, тъй като в противен случай той просто ще махне с ръка и ще каже на Бог: "Гледай си работата". На кой му пука за някакъв си бог? Какво би те засягало това, ако знаеш, че си безс­мъртен? И защо аз не давам и пукната пара за Бога?

Въпреки че родителите ми неизменно повтаряха: "Не говори против Бог, не се знае - може и да има Бог. Никой не ти пречи да не вярваш в него, но все пак не­дей да богохулстваш." И учителите все това повтаря­ха: "Не те ли е страх?"

Аз съществувам, имало ме е и преди и ще про­дължавам да съществувам!

Думата Бог изгуби значението си за мен в мига, в който си дадох сметка, че притежавам собствено съз­нание и това съзнание е вечно.

Дяволът е оказал огромна услуга на човешкия род.

Благода­рение на откритията в областта на биологията човек може да доживее триста години, като се чувства млад и в добро здраве.

Може би не всички знаят, че и днес в  Кавказ има народ, известен със своите сто­летници - хора на по сто и петдесет, сто и шейсет го­дини. Човек може да види тези хора не в някоя болни­ца, на легло с окачени на екстензия крака, а живи и здрави те продължават да работят. В Кавказ се случва сто и двайсет годишен човек дори да се ожени! Създал е човекът шест поколения и смята да се ожени за по­реден път.

В Индия има една неголяма област, която на времето била част от Кашмир, по-късно била завзета от Пакистан. Там също има хора на по сто и петдесет години, като това е средната им възраст. За тях няма нищо необичайно в това да надхвърлят стоте.

 

Чудесна е тази история за Адам и Ева, винаги съм я харесвал. Но хората я използват неправилно и спекулират с нея. Цитират я като доказателство, че чо­век е вторичен продукт, създаден от първородния грях на Адам и Ева. Човек бива заченат в грях, затова по рождение е грешен. Той е самият плод на греха.

И единственият път към спасението е безпрекословното подчинение пред Бога. Такова е посланието на тази история. Ако искаш отново да се върнеш в рая, трябва да се подчиняваш на Бога. Да вярваш в него, да хра­ниш непоколебима вяра и никога да не допускаш и капка съмнението в душата си. Тогава Бог с отворени обятия ще те приеме отново в райските градини. Но дали ти ще поискаш да се върнеш там и пак да се пре­върнеш в Адам или Ева? Самият аз категорично отх­върлям подобна идея и непоколебимо отказвам да из­пълня онова тъпо условие за подчинението. Милиони хора обаче се опитват да се придържат към него.

Християни, мохамедани и индуисти - всички се опит­ват да се върнат в рая и да променят стореното от Адам, Ева и змията.

На моите хора казвам - не, ние няма да проме­няме нищо. Адам, Ева и змията са извършили истинс­ка революция, но ние трябва да стигнем още по-надалеч, да проникнем още по-надълбоко и да научим много повече.

Нито едно кътче от съществуването не бива да остане неизследвано за мрака на невежеството. Навсякъде трябва да внесем светлина. Докато не нап­рави това, човек неизменно ще бъде подложен на бол­ка и страдания. Вярата няма да го спаси, няма да го спаси дори абсолютната, безпрекословна вяра.

А градините на Едем са пълна измислица. Те съ­ществуват само в главите на психично болните, редом с безброй други несвързани мисли.

Цялата тази история е съчинена с една-едничка цел - изборът между подчинението и бунта.

Аз ви уча да се бунтувате. За подчинението нищо не се иска - нито ум, нито смелост. Нищо не ви трябва за да се придържате към подчинението.

Но за бунта са необходими сериозни качества, защото човек трябва да направи всичко сам.

А докато не разбере, че е сам, никога няма да познае сам себе си.


Ошо, от Библия том 2




Тагове:   Адам,


Гласувай:
4



1. iliada - Изключително бунтарска статия!
22.01.2010 10:32
Колкото до извода за подчинението и бунта съм съгласна .Харесаха ми мислите споделени по отношение на змията.Аз я харесвам ,но не съм съгласна с виждането за Ева.Не съм чувала за съществуването на истинската и отхвърлена жена и не си я представям така,но определено четейки статията в мен се наложи мнението ,че на Адам нещо му липсва.Няма как да не се съгласите-такова е твърдението в статията ,а и това е официалната версия в християнската рилигия. Адам е останал с едно ребро по- малко , но пък Ева е съвършенна-на нея нищо не и липсва - даже интуицията и е в повече та така -отричайки я показват от векове мъжета страха си от нея и нейните възможности:)))

цитирай
2. diamantsredstaklata - Здравей! Добре дошла тук ! Знаеш ...
22.01.2010 15:23
Здравей! Добре дошла тук !
Знаеш ли, четох, че науката е изследвала човешки ембриони и ембриони на млекопитаещи животни. Установено е, че ембрионите първо са женски, едва след това като се развиват като мъжки. Даказва се, че всяко млекопитаещо още в утробата на майката първо е женско, а после може да се развие като мъжко с достатъчно количество тестостерон. Т.е. женския организъм е основата, първичен, трябва да се преобразува за да стане мъжки.
Мисля, че го четох в книгата "Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния".
Просто искам да кажа, че е крайно време да спрем да се заблуждаваме и да вярваме на приказки, които са имали определени мотиви за да се появят на времето си. Вече сме надраснали тези неща.
Нека да потърсим истината :)
Благодаря ти!
цитирай
3. asthfghl - Ами Лилит?
26.01.2010 16:08
Никой не спомена за нея. Първата жена на Адам (според гностиците, които са оригиналните християни, сред които се е движил Исус и които широко са взаимствали идеи от Изтока).

Според тях, Лилит е първата жена на Адам, създадена от кал като него. Била му е равна по всичко. Но се възгордяла. И била отритната. След което - втори експеримент с "реброто" - и се пръкнала Ева. Малка и послушна, следваща навсякъде Адамчо...

А Лилит... тя и до днес е заклеймявана като демон. Защо ли? Ами защото е дръзнала да се противопостави на волята на създателя си, който е имал други планове за нея - да я превърне в придатък на Човека (Мъжа).

Същото е и с Луцифер (луци-фер, носителят на светлина). Донесъл светлина (т.е. познание) на хората - също като Прометей, който открадва огъня от боговете и го дава на хората - и съответно бива жестоко наказан.

Наказанието на Луцифер също е жестоко и вечно - историята се пише от победителите, а в случая победителите са ясни - тези, които са го описали навсякъде като символ на злото и мрака.

Все пак, Дървото на познанието е било забранено за хората. Докато не са вкусили плодовете му. Това деяние неминуемо носи със себе си последствия и отговорности. Преди това, хората са били животни. След това се пръква цивилизацията. Поне символично. Митовете са символи на отминали събития.

Замислете се все пак, кой се стреми да държи хората в мрак и невежество? Кой ги е лъгал векове наред, че светът е плосък и стои в центъра на Вселената? Кой е изгарял на клада инакомислещите, като е скалъпвал псевдо-обвинения във вещерство и е изтръгвал лъжливи самопризнания? Кой и до ден днешен се противопоставя на просвещението, прогреса, новаторството и отворените взаимоотношения между хората?

Познахте. Същият този, който ни е налъгал за Лилит, за Луцифер и за всичко останало. За жалост, хората са коне с капаци и не са склонни да си задават тези въпроси. Много жалко.
цитирай
4. diamantsredstaklata - asthfghl- интересен коментар :)
28.01.2010 12:41
Лилит съм чела като термин в астрологията.
Ошо не е против Бог, той е гностик и търси отговорите за Бога чрез личен опит и медитация. Ошо е против религиите като търговска фирма, която вменява на хората несъществуващи вина и грях, за да държи в подчинение.
Ние не сме извършили първороден грях! Няма нужда да ни се се вменява някаква вина. Няма нужда да изкупваме нещо. Ние сме свободни!
Енергията, която е във всички нас не ни обвинява за нищо, ние сме част от нея. Всичко е част от нея. Тя е чиста любов, без условия, без обвинения в някакви грехове.
Ошо затова го казва- да се изчистим от всички убеждения, които са ни вменени, за да освободим съзнанието си за истината, такава, каквато я намерим в себе си. Чрез личен опит, който от знание се превръща в познание.
Да се съмняваме в това което ни казват, дори от векове, защото чрез съмнението и личния опит, имаме шанс да стигнем до истината.
Това, че една лъжа се повтаря от векове, от поколение на поколение, че е приемлива за нечии интереси, че има много произведения на изкуството на тази тема, не я прави истина.
Винаги съм се питала, преди да чета Ошо- защо дървото на знанието е нещо лошо? Още от дете. Виждала съм го за много странно хрумване....
Децата са с чисто съзнание и не случайно виждат нещата по-ясно.
Защото , както каза един психолог-блогър тук, когото много уважавам - "Истината ни прави свободни!"
Приятен и успешен ден!
цитирай
5. diamantsredstaklata - asthfghl
28.01.2010 18:21
Но всичко това, което написах, ако някой го прочете, трябва да подложи през собственото си съмнение!
И сам да стигне до СВОИТЕ усещания за нещата!
цитирай
6. mamas - Ошо е интересен автор.
29.01.2010 13:58
Благодаря ти за тази публикация!
цитирай
7. diamantsredstaklata - mamas
30.01.2010 19:22
за нищо :)
цитирай
8. raztvoritel - Въпрос
22.02.2010 16:11
Интересно.
Нима бунтът сам по себе си е ценност?
цитирай
9. анонимен - payday loans 420 6386
26.10.2012 15:20
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#1794>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#9106>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#15940 payday loans
цитирай
10. анонимен - Ascendant tidings Silderab
02.11.2012 03:59
Made to <a href="http://www.sildenafilin.com ">viagra over counter</a> perform the word-for-word as its brand named <a href="http://www.viagraonlinebuying.com ">viagra buy</a>, but at a fraction of the price, <a href="http://www.hortonkama.sitew.com ">cheap kamagra online</a> hand down from you intuition like yourself again; youthful, <a href="http://www.viagrapricemd.com ">cheap viagra</a> energized and ever on the brink of as a service to <a href="http://www.raycialisvog.com ">cialis cheap</a> active.
http://www.sildenafilin.com cheap viagra to buy
цитирай
11. анонимен - levitra online 5672
02.11.2012 05:29
<a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#wcivy>levitra online</a> - <a href=http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#qegou >buy levitra</a> , http://ordercheapgenericlevitrahere.com/#zbtok levitra online
цитирай
12. анонимен - propecia online 20635
04.11.2012 11:25
<a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#hobrq>buy propecia online</a> - <a href=http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#iojzd >buy propecia</a> , http://ordercheapgenericpropeciahere.com/#cevuy buy propecia
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diamantsredstaklata
Категория: Хоби
Прочетен: 169698
Постинги: 30
Коментари: 210
Гласове: 1364
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930