Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2017 17:40 - Най-красивите български язовири (снимки)
Автор: riba365 Категория: Хоби   
Прочетен: 2329 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Най-красивите български язовири image

Язовирите имат много приложения – помагат за контролиране на нивата на реките, доставят питейна и напоителна вода и генерират електричество за милиони хора. Още от ерата на древните египтяни язовирите играят важна роля за построяването на света такъв какъвто го познаваме днес.

Освен изброените по-горе приложения язовирите са и интересна туристическа забележителност и предлагат възможности за спорт (риболов, гребане) и рекреация. В следващите редове ви предлагаме да разгледате някои от най-красивите български язовири.

 

 

 

 

Дoспат

image

Доспат е язовир на река Доспат в Западните Родопи. Разположен на 18,3 кмІ на 1200 м надм. височина и е сред най-големите по площ и обем в България. В него може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда.

Наводнените от язовира територии преди са представлявали плодородна долина, в която се сеели житни култури. Жителите на селата от целия край са били наемани като жътвари, когато се прибирала реколтата. Построяването на язовира и наводняването на долината довело до евакуиране на селата Орлино (Божалан)[3] и Бърдуче[4], разположени от западната страна на реката, както и на Арнудли, разположено от източната страна.

Въча

image

Въча е язовир в Южна България, в района на Родопите, по поречието на р. Въча, на границата между Област Пловдив, Област Смолян и Област Пазарджик и е част от каскадата Доспат-Въча. Осигурява част от питейната вода за Пловдив и се използва за напояване на Пловдивското поле. Язовирът притежава най-високата язовирна стена в България - 144,5 м. В яз. Въча има голям брой понтони.           

В язовир Въча вирее голямо разнообразие от риба - бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Поради това той е много известна дестинация за риболов. Около язовира се намират част от Родопите с красива природа. Добра гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия.

Ивайловград

image

Със своите 36 километра, това е най-дългият язовир в страната. Язовирната стена е в коритото на р. Арда в община Ивайловград, но басейнът на язовира е голям и се простира също на територията на общините Маджарово, Любимец и Крумовград. Построен е през 1964 г. и има 64 км брегова ивица Голяма част от нея е покрита с гъсти широколистни гори. Водите на язовира са дом на много видове риба - сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други. Това го прави особено подходящ за риболов. Тук има условия за практикуване на водни спортове – ежегодно в началото на месец юни тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

Тича

image

Обиколката на язовир Тича е над 100 км – най-голямата язовирна обиколка в България. В язовира могат да се ловят платика, шаран, сом, каракуда, червеноперка, кефал и бяла риба.

Най-близкият град е Велики Преслав, който е на по-малко от 10 км от преливната стена на язовира. При създаването на язовира под нивото на водите му остават селата и землищата на Виница и Староселка, а жителите им са изселени. При разкопки на могила край язовира е открита уникална каменна крепостна стена с три кули от 5-тото хилядолетие преди Христа.

Батак

image

Язовир Батак се намира на около 1100 м надморска височина в Западните Родопи, област Пазарджик. Изграден е на река Мътница и отстои на 4 км от Батак и на 12 км от Велинград. Площта му е 22 кмІ, а обемът - 309 млн.куб.м. Язовир Батак е завирен през 1959 г. на мястото на Баташкото блато. Дължината му е около 9 км, а максималната дълбочина – 34 м.

Това е предпочитано място за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за целогодишен риболов. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк, а на другия бряг летовище Дъното.

Огоста

image

Язовир Огоста се намира в северозападна България и е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в България. Той събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, и се намира на 600 метра от крайните квартали на град Монтана. Строителството на язовира трае 20 години и завършва през 1986 година.Още от момента на пускането си в експлоатация, язовирът буди съмнения, че е опасен за разположения в непосредствена близост областен център и околните села. Широко разпространена в Монтана градска легенда е, че на дъното на язовир „Огоста“ живеят огромни риби-мутанти, продукт от замърсяването на водата.

Жребчево

image

Язовирът се намира в красива подпланинска местност, до селата Баня и Асеновец. Кръстен е на потопеното под него през 1965 година село Жребчево (Атлари). Разположен на 25 кмІ площ, Жребчево е четвъртият по обем язовир в България, след Мандра, Искър и Студен кладенец. Язовирът има много ръкави с удобни за риболов места.

Студен кладенец

image

„Студен кладенец“ е язовир разположен по средното течение на река Арда, на югоизток от град Кърджали. Със своите 27 кмІ площ, Студен кладенец е втори по големина в България.

Запалените рибари трябва задължително да го посетят, тъй като разнообразието от видове риба е много голямо. Студен кладенец е най-живописният язовир в Родопите, а може би и в цялата страна. Под стената на язовира има ествествен каньон, който е наречен „Шейтана“” и е единственото подобно природно творение на Балканския полуостров. Над северния бряг на язовира се извисява връх Юмрука, който в древността е бил опасан с 800 метрова стена, основите на която личат и днес. В централната част на язовира има остров, на който са заселени елени и муфлони.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: riba365
Категория: Хоби
Прочетен: 78639
Постинги: 44
Коментари: 14
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031