Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2013 17:00 - Убииствата на прехода - Сретан Йосич поръчал Васил Илиев и Илия Павлов
Автор: nikidichev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 58223 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

image

Погребението на Васил Илиев

image

Погребението на Георги Илиев


image

Изпращането на Самоковеца

image

Убийството на Емил Кюлев

image

Разстрела на Иван Тодоров - Доктора

Повече от 10 години след някои от най-знаковите и показни убийства в България, те продължават да бъдат неразкрити и дори да създават конспирации за инсценировки и спокоен живот със спестените милиони зад граница.

Въпреки голямата част неразкрити убийства на прехода в България, се оказа, че полицаите имат информация и подозрения в това кой кого поръча и застреля. Липса на доказателства или други причини обаче остават тези показни убийства безнаказани.

Един от първите показни разстрели на престъпните фигури бе този на основателя на ВИС-1 – Васил Илиев на 25 на април 1995 г. близо до хотел “Мираж” в София. В този ден неизвестни стрелци започват да стрелят по колата му с хърватски пистолети “Заги” и оставят охранителите му безмълвни. Български спецполицаи имат информация, че убийството е поръчано от сръбски гражданин, заловен през 2002 г. в България и по-късно екстрадиран в Холандия. Има данни, че двама сръбски граждани, гравитиращи около предполагаемия поръчител са влезли с чужди паспорти в страната няколко дни преди убийството.

image

Приятелката на Драгомир Илиев – Драшко, която дълго плака върху трупа му

На 9 март 2001 г. в хотел “Сонеста” на остров “Аруба” е застрелян Пантю Колев Пантев, по-известен като Поли Пантев. Според източници от МВР, в българското разузнаване по-късно са получени данни от партньорска разузнавателна централа, че убийството е поръчано от сръбския гражданин, смятан за поръчител и на убийството на Васил Илиев през 1995 година.

На 4 ноември 2002 г. е застрелян хасковския бизнесмен Валентин Подмолов – Подмола, който гравитира около кръга на ВИС-2. По оперативна информация, убийството на Подмолов е поръчан от фигура в тогавашната групировка СИК и извършено от криминално проявени лица от Димитровград.

Една от най-влиятелните и богати фигури на България е показно застреляна на своя територия, пред погледа на охранителите си. На 7 март 2003 г. пред офиса на “Мултигруп” е застрелян президентът йИлия Павлов. Той е смятан за един от най-богатите хора в държавата с капитали от около 1,3 млрд. лева. Като физически извършител бе задържан Серафим Антонов – Фиката, който по-късно бе окончателно оправдан. Според източници от полицията, убийството е поръчано от бивш ресторантьор, известен с доброто си приятелство с министър-председателя на България в периода 1997–2001.

image

Убийството на Георги Стоев

На 19 август 2003 г. автомобил “Mercedes” S600 с рег. номер BB FN 888 спира на червен светофар на бул. “Гоце Делчев”. В следващия момент от друг автомобил излизат двама въоръжени мъже и с автомати “Калашников” започват да стрелят по “Mercedes” – a. Пътуващия на пътническата седалкаФилип Найденов – Фатик загива на място, а шофьора му Румен Желязков – Жабока е намерен две години по-късно мъртъв в село Душинки. Румен Желязков е единствения видял убийците на Фатик. Има оперативни данни, че това е Асен Петров – Шаки и още трима души, но срещу тях няма достатъчно доказателства. Асен Петров – Шаки е обкръжението му гравитират около групировката СИК. За Петров и приятелите му има оперативни данни, че са извършители и на други убийства и отвличания, но към днешна дата те не са осъдени.

Един от наследниците на убития Поли Пантев е застрелян на 5 ноември същата година. Евгени Стефанов – Женята е убит от двама стрелци, които много професионално са успели са уцелят мишената си в главата и след това да се оттеглят. Минути след стрелбата е намерен автомобил “Ауди” с включени чистачки и разбита ключалка, който е бил използван от стрелците за бягство. По оперативни данни поръчителя на убийството вече не е между живите, след като също бе застрелян в ресторант “Славия” през 2004 година. Вероятните физически убийци са българи и са добре познати на полицията с други престъпления.

На 27 ноември 2003 г. пред блока в който живее в столичния квартал “Хладилника” е убит кума наГеорги Илиев – Румен Маринов – Нарциса. Той е причакан от двамата си килъри, който умишлено са блокирали асансьора и са планирали да го убият вътре. Маринов обаче е усетил стрелците и е побягнал към съседен блок, където е опитал да се скрие под джип “Тойота”. За убийството на Румен Маринов – Нарциса полицаите подозират като поръчител друга фигура от ВАИ Холдинг, изчезнала в деня на неговото погребение и до ден днешен е в официална неизвестност. Основното доказателство срещу поръчителя е телефонен разговор между Георги Илиев и Румен Маринов, няколко минути пред той да издъхне. Има данни, че предполагаемите физическите убийци на Маринов – регистрирани за автокражби, са ликвидирани няколко месеца по-късно.

image

Тялото на Косьо Самоковеца

Кадрите от показното убийство на Константин Димитров – Косьо Самоковеца са едни от най-гледаните в Интернет. Той е застрелян пред магазин за диаманти, докато пазарува подаръци за приятелката си – манекенката Цеци Красимирова. Физическия убиец се казва Едвин Векер и е от холандски произход. Въпреки, че бе осъден на 15 години затвор за убийството, Едвин Векер и до днешна дата не признава кой му е платил за да убие Константин Димитров.

Мистерия в убийството на Константин Димитров – Самоковеца е в това, че холандската полиция е заловила физическия убиец, минути след като е извършил убийството и бяга по улицата, благодарение на подаден от българските служби сигнал за подготвяното убийство на Константин Димитров в Холандия. Не е ясно поради каква причина, българските служби скриват информацията, която подават към Холандия от Константин Димитров – Самоковеца.

На 19 януари 2004 г. е сложено началото на новата “показна” година с мощен взрив, отнел живота на едно от лицата на СИК в сянка – Стоил Славов и тримата му охранители. Бомбата избухва точно когато Славов и охранители му се качват в асансьора на офиса на “Булинс”. По оперативна информация поръчители на убийството са двама братя, съдружници със Стоил Славов. Спецполицаи споделят, че бомбата е направена и поставена от големи специалисти, които обаче никога не биха могли да влязат в сградата без съдействието на вътрешни хора.

На 30 юли 2004 г. е изпълнено едно от най-професионалните убийства в България. Около 15:00 ч. пред ресторант “Славия” в София спират два автомобила с надписи “Полиция” и мъже с полицейски униформи и автомати заповядват на един от основателите на СИК – Милчо Бонев – Бай Миле и охранителите му да легнат с лица към земята. След като всички стриктно изпълняват заповедта са застреляни в главите и телата с автомати “Калашников”. За изпълнители на това професионално убийство спецполицаи посочват хърватска група, влязла в страната през 2003 г. Има оперативни данни, че групата от няколко хърватски граждани изпълнява заповеди на сръбски гражданин, заловен в България през 2002 г. и екстрадиран в Холандия.

На 24 октомври 2004 г. в София на излизане от заведението “UpStairs” на бул. Витоша е застрелянДимитрий Минев – Димата Руснака. Стрелбата е извършена от апартамент в отсрещната сграда, собственост на депутат от партия НДСВ. Димата Руснака е от кръга на групировката СИК и спецполицаи спрягат като поръчител на убийството друга фигура от СИК, вече напуснала България. Стрелбата по Димата Руснака е извършена професионално с един изстрел в сърцето и се предполага, че извършителя и наемник, извън групировката СИК.

image

Убийството на Митко – Бретона

Разчистването на сметки свързани с трибуквената групировка СИК продължава и през 2005 г., когато на 16 февруари в ресторант “Бъфало” в жк. Люлин е застрелян Димитър Тодоров – Митко Бретона. Около 13:00 ч. в заведението влязъл мъж с тъмно зелен балтон и шапка, който се приближил до масата на Бретона и натиснал два пъти спусъка на пистолета “Макаров”, скрит в джоба му. Един от куршумите попаднал в дясната буза на Митко Бретона, а другия в гърдите му. Според информация от спецполицаи, Димитър Тодоров – Митко Бретона е поискал процент от печалбата на други фигури от престъпната им дейност, за чието създаване той е помогнал. Според спецполицаите поисканата сума е била много висока и е излязло много по-евтино да бъде нает професионален стрелец, който да премахне Митко Бретона. 

На 5 април 2005 г. в Равда е застрелян основния свидетел по делото за убийството на Димитър Стаматов – Мастара – Мариян Георгиев – Марата. Според запознати той е предупреждаван многократно да не свидетелства по делото и са правени няколко опита за неговото убийство, до 5 април, когато стрелци с автомати “Калашников” го правят на решето в офиса на фирмата му в Равда. За поръчител се смята известна бургаска фигура, избягала от България през 2002 г. и екстрадирана у нас през януари 2012 г.

image

Антон Милтенов – Клюна

 

Една от знаковите престъпни фигури на прехода – Антон Милтенов – Клюна е разстрелян на 30 юли 2005 г. пред сладоледената къща “Джимис” в центъра на София. С него загиват и охранителите му – Иван Тодоров – Призрака и Милен Върбанов – Цайко. За извършител на убийството се смята също убития по-късно Райко Василев – Райко Кръвта. Причина за убийството преразпределение на пазара на наркотици в столицата.

За едно от най-знаковите убийства в България се счита това на президента на ВАИ Холдинг – Георги Илиев. Той бе убит на 25 август 2005 г. в един куршум в сърцето от снайперист през собственото си заведение в Слънчев бряг. За поръчители на убийството на Георги Илиев се спрягат кръг от няколко души, някои от тях към момента в управлението на държавата. Като причина за премахването на Георги Илиев запознати спрягат засегнати сериозни бизнес интереси в частния сектор.

image

Убийството на Емил Кюлев

На 10 октомври 2005 г. е убит близък приятел и бизнес партньор на Георги Илиев - банкера Емил Кюлев. В момента на убийството си Емил Кюлев е сочен за втория най-богат човек в държавата с капитали от 1,5 млрд. лева. Той е застрелян на място в колата си “BMW X5″ на бул. България в София. За физически убиец на Емил Кюлев спецполицаи посочват Георги Петков – Дачи от групата на “Килърите”. Има информация, че поръчителите на убийството са същите, които са поръчали и убийството на Георги Илиев. Най-вероятната причина за убийството на Кюлев е засегнати бизнес интереси в проекта “Супер Боровец“.

На 7 април 2008 г. в близост до хотел “Плиска” в столицата бе застрелян писателя на книги за българската мафия Георги Стоев. В книгите си той разказваше, че е бил наеман от различни хора за да извършва убийства, но никога не го е направил. Източници от МВР смятат, че Георги Стоев не е участвал в поръчки за убийства и не е бил в близки отношения със сочените за поръчители в неговите книги. Запознати твърдят, че Георги Стоев е имал познанства с хора от обкръженията на личностите, за които пише и те са били източниците му на информация, която той е “допълвал”. Спецполицаи имат данни, че част от информацията, която Стоев е написал в книгите си е засегнала сериозни бизнес интереси и това му е коствало живота. Запознати твърдят, че поръчителите на неговото убийство са сред живите, а част от тях в управлението на държавата.

На 5 януари 2010 г. е застрелян радио-водещия Борислав (Боби) Цанков. Цанков се представяше по медиите като част от престъпните структури в България и заявяваше, че играе важна роля там.Оперативни работници оборват тези истории и заявят, че Боби Цанков е извършвал измами с големи суми пари чрез своите радио предавания. Със спечелените пари, Цанков си е купил брониран джип и е успявал да си наеме охрана, с които да затвърди историите си за участие в престъпните структури. Като причина за убийството на Борислав Цанков разследващите изтъкват измама с голяма сума пари на престъпна фигура, близка до групировката СИК.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikidichev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2168414
Постинги: 103
Коментари: 712
Гласове: 304
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031