Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2017 08:08 - българия в нато
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 789 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НАЙ-ОПАСНАТА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА И ВОЕННА ИДЕЯ НА НАТО. СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД СТРАНИТЕ ОТ ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН НАТО Отношенията в моретата и океаните се подчиняват на принципите и нормите на международното морско право Основните принципи са: свобода на корабоплаване на кораби в открито море, свободата на полети над открито море, на правото на мирно преминаване през териториалното море, правото на транзитно преминаване през международните проливи и прелитане над тях, правото на научните изследвания и риболов. Заедно с държавите влияние върху формирането на международното право оказват и международни организации Значимо участие след Организацията на обединените нации има Международната морска организация (IMO). Стандартите на международното морско право се разработват и в Международен морски комитет, Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО, Международния съвет за изследване на морето и в Международната морска организация за спътникови връзки Морските пространства са класифицирани в съответствие с правния статут:

1. Пространства под суверенитета на крайбрежната държава, в неразделна част от националната територия.

2. Международни (общи) пространства – те могат да бъдат използвани от всички членки на равна основа (в открито море, морското дъно района и въздушното пространство над тях);

3. пространства със смесен правен режим (континенталния шелф и изключителната икономическа зона).

Специален правен режим има Черно море, защото, подобно на Балтийско море, това е „затворено море“.

Концепцията на „затворено море“ е въведена в практиката в договор от края на XVIII век. и началото на XIX век. и Конвенцията на ООН по морско право от 1982 година даде определение на „затворено или полузатворено море, което означава залив, басейн или море, заобиколен от две или повече държави и свързано с друго море или океан, тесен канал, или съставляващо се изцяло или предимно от териториални морета и изключителни икономически зони на две или повече крайбрежни държави.“. Конвенцията не предвижда специфичен правен режим и насърчава държавите, граничещи със затворени или полузакрити морета, пряко или чрез подходяща регионална организация, да се стремят към координация, управление и опазване на живите ресурси, опазването на морската среда за съвместни изследвания, както и да си сътрудничи с държави без вход към брега и международни организации.

Тази правна система, приета от Конвенцията на Организацията на обединените нации от 1982 г. е в съответствие с Конвенцията за проливите, приета през 1936. в Монтрьо (Швейцария). Тя е постановила, че Черно море е открито за плаване през Проливите и е свободно за всички страни в света.

Особености съществуват единствено за военни кораби:

1) Военните кораби на черноморски държави – за да се премине, 8 дни преди това трябва да бъде предупредена Турция; подводниците трябва да плуват на повърхността; тежки бойни кораби могат да прохождат само един по един, придружени от 2 малки миноносни кораби. Няма ограничения в размера и времето.

2) Военни кораби на нечерноморски държави, с изключение на посочените по-горе изисквания, се нуждаят от покана от страните от Черноморския регион; Държава, чийто кораб е бил поканен, не може да бъде воюваща, а пребиваването на корабите в Черно море не може да продължи повече от 21 дни; размерът и теглото на превозните средства не може да надхвърля 15000 бруто регистър тона; броят на корабите трябва да се вмести в рамките на тези бруто регистър тона и не може да превишава числото 9; от общият тонаж на всички военни кораби, които не са на черноморски държави, не може да надвишава 45,000 бруто регистър тона.

По време на война, ако Турция се явява воюваща страна, се позволява свободното движение на търговски кораби, непринадлежащи към страна, която е в състояние на война с Турция. Преходът по време на война е разрешен, при условие, че не съдейства на враг на Турция. Преходящите трябва да влизат в Проливите само през деня, по оказан определен път от турските власти.

В духа на Конвенцията на ООН от 1982 година, стимулирайки сътрудничеството между страните от региона, включително и България, бе подписана „Истанбулска декларация“ за създаването на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). Д0 30.04.1999 г. ЧИС изпълнява главно ролята на междуправителствен форум в многостранното икономическо сътрудничество. Нейните решения нямат задължителен правен характер.

На 01.05.1999 година започна да функционира Организация за Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). Тя координира и подпомага сътрудничеството на страните членки в следните области: търговия и икономическо развитие; банковото дело и финансите; комуникация; енергия; транспорт; туризъм; селското стопанство; здравеопазването и фармацевтичната промишленост; опазване на околната среда; науката и технологиите; статистика и икономическа информация; борба организираната престъпност, тероризма и трафика на наркотици и радиоактивни материали; въпросите на граничния контрол на достъпа и обичаи; контактите между хората. Основният орган на ЧИС е Съвета на министрите на външните работи на страните членки, които се срещат редовно два пъти годишно. Конкретни проекти и програми се разработват в 14-те работни групи. Съвместните проекти са стимулирани от специално създаден фонд за предварително обучение. Важна роля в насърчаването на регионалната търговия и инвестиции играе Черноморска банка за търговия и развитие (Солун, Гърция).

Приоритет за ЧИС има партньорството с Европейския съюз. ЧИС е в активно сътрудничество с Икономическата комисия за Европа, ФАО, Световната банка и Световната търговска организация на обединените нации. Държавите -членки са: Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция, Украйна и Сърбия. Наблюдатели са: Австрия, Беларус, Германия, Египет, Израел, Италия, Полша, САЩ, Словакия, Тунис, Франция, Хърватия и Чехия. ЧИС са подписали споразумение за сътрудничество със секторните асоциации – Съюз на международен трафик в региона, Асоциация Сдружение на пристанищата в Черно и Азовско море; Международната асоциация на собствениците на кораби в Черно море, Асоциацията на фирми, които правят ремонт корабите в региона на Черно море, Асоциация на Регионална Общност в областта на комуникациите; с Черноморска университетска мрежа.

Няма да се спирам на всички 204 войни и конфликти, в които е участвала САЩ след края на Втората световна война. Ще се спра само на някои от 1990 година насам, след разпадането на СССР: Ирак, Египет, Либия и цялото северното крайбрежие на Африка, Йемен, Сомалия, Сирия, Ливан, Иран (неуспешно), Грузия, Украйна. И по същия модел – арабска или друга „пролет“. Или цветни революции, основният цвят на които е цветът на кръвта, и то в изобилие.

И тази кръв не е на техните синове или бащи, а на „поробени“ и „унижени“ народи, които са имали неблагоразумието да избират по демократичен начин такива „злодеи, диктатори и военнопрестъпници“, като Муамар Кадафи, Милошевич, Саддам Хюсеин, Янукович, Башар Асад. Ако е така, господа, хуманни и човеколюбиви демократи, ако те са такива злодеи, защо вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън след 17 години се извини на сръбския и черногорския народи?

И какво сега, съжалявате? Утешихте ли семействата на невинно загиналите в центъра на Европа? Или ви стана срамно от думите на папа Франциск, който публично се извини за всички престъпления срещу местното население на Южна и Централна Америка, за геноцида срещу тях, в името на Бог? Ако наистина разбирате силата на личния пример, може да се започне с вашето коренно американско население, което по най-демократичен начин избутахте в резервати, подобно на евреите в концентрационните лагери. Индианците сега протестират срещу изграждането на газопровод в Съединените щати от Севера към Юга, в сблъсъци с полицията, те са бити, репресирани и арестуван.

Миналото лято беше наистина горещо в Европа, Балканите и Черно море. Логиката е ясна: агресивната политика на НАТО срещу Русия продължава.

НАТО преди всичко е военен блок, отразяващ интересите на САЩ и на англо-американската ос на стария континент. Ясно е, че отговора на Русия също ще бъде военен, за защита на нейните интереси. Третата световна война от хибридна влиза в гореща фаза, която обхваща Северна Африка, Близкия изток, Турция, Балканите, Украйна, Полша и балтийските държави.

След брилянтната операция на Русия в Сирия, положението на НАТО на южния фланг се усложни. Затова те пренасочиха усилията си на северния фронт – по рубежа от Прибалтика до Черно море и Турция.

В края на лятото трябваше да има експлозия. Въпреки това, както вече знаем, на 15.07.2016 година операцията претърпя провал и планът за отстрела на новия „диктатор и злодей“ в Европа и врагът на руската държава, не се реализира. Провалът на тази операция, наречена „демократична революция“, блокира действия, които, по мое мнение, са били внимателно планирани:

1. Откриване на темата за новата държава в Близкия изток, наречена Кюрдистан;
2. Началото на гражданска война по сирийски модел;
3. Отбиване водещата позиция на Турция в Близкия изток;
4. Премахване на подобрените отношения между Анкара и Тел Авив, Анкара и Техеран, Анкара и Москва;
5. Спиране на икономическото развитие на Турция, стопиране на газовите проекти и нефтопроводи;
6. Вълната от бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак да бъде комбинирана с турци. И Европа ще трябва да приеме Турция в ЕС, не по договор, а в буквалния смисъл на думата;
7. За нашето Черно море това щеше да бъде краят на Конвенцията от Монтрьо. И тогава ще ни опази ли НАТО от „руската заплаха“? И кой ще ни опази от НАТО?

Новата военна стратегия на САЩ в Европа е пределно ясна: американската армия прехвърля тежестта от Франция, Германия и Брюксел към страните от Източна Европа, правейки ги жертви, като предна преграда за Западна Европа срещу Русия.

На Изток се откриват на нови основи, там се праща оръжие, образуват се нови военни структури.

Появилите се сериозни проблеми в единството и ефективността на НАТО, нежеланието на централните членки да увеличат милитаризацията на икономиката (разходите на Германия, Италия и Франция не са достигнали необходимите 2% от БВП) принуди САЩ да отиде към двустранни военни отношения с отделните страни в рамките на НАТО, за да създаде нова база за противоракетна отбрана (BMD).

Според последните данни, само 7 страни от НАТО увеличават финансирането за въоръжените си сили до 2016: 19,9% в Полша, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Словакия.

Систематичното обкръжаване на Русия от САЩ и НАТО продължава. Основното бойно поле на TMB не е Западна Европа, а така наречената „Интермариум“ /междуморие/: 7 държави – Беларус, Украйна, Румъния и България.

„Интермаруим“ се превръща в най-опасната геополитическа и военна идея на земята.

Русия няма друг избор, освен да отговори, колкото е необходимо, за да се премахне елементът на изненада от страна на НАТО. Въпреки това, в сравнение с епохата до Втората световна война, сега Русия има много по-малко пространство за маневриране в западна посока, особено след преврата в Киев и вероятната агресия на НАТО в Украйна и балтийските държави. Поради това, няма значение къде и под какъв претекст САЩ ще започне война: Русия ще бъде принудена да използва ядрено оръжие, в съответствие с военната си доктрина.

Ако, не дай Боже, започне ядрена война с Русия, по-голямата част от хората в Източна Европа ще имат само един избор – смирено да чакат смъртта, защото оцелелите ще завиждат на мъртвите.

Във войната между НАТО и Русия повече от всички ще пострадат Украйна, балтийските държави, Норвегия, Англия, Германия, Холандия и Белгия: там е съсредоточена базата и силата на Пакта. Затова сега те се преместват на изток - „Интермариум“.

Подготовката тече, в това число и с последните маневри „Анаконда 16″ в Полша, с участието на 25,000 войници от 19 страни от НАТО и шест партньори – Грузия, Украйна, Косово, Македония, Швеция и Финландия. В навечерието на „Анаконда 16″ Полша заяви, че ще увеличи броя на войските си от 100 000 – 150 000 през 2017 година.

Поради това и поради разполагането на американски ракетни бази в Полша и Румъния, в случай на ядрена война, те се превръщат в така наречената „нулева зона“.

Разбира се, всичко е оправдавано с факта, че „руската агресия заплашва „най-приятелския алианс в света“ - НАТО и нагло приближава неговите граници“. Това бе и лайтмотивът на срещата на високо равнище на 8 – 9.07.2016 година на НАТО във Варшава. Основната дискусия е била политическата игра с основния акт на НАТО – Русия от 1997 г. насам.

Припомням, че през 1997 г. Русия и НАТО подписаха споразумение, в което на Северноатлантическия алианс заяви, че не възнамерява да пуска големи военни части и тактически ядрени оръжия в новите територии на държавите -членки.


Тагове:   черно море,   сащ,   конфликти,


Гласувай:
4



1. batogo - !!!:))) Бвен?!
15.12.2017 11:09
Никой не е достатъчно луд и малоумен, за да започне ядрена война, защото всички са наясно, че в нея няма да има оцелели освен поради активната радиация и поради твърде голямата вероятност мощта на ядрените взривове да отклони планетата от орбитата й.
Засега силата и количеството на ядрените оръжия са основния гарант на световния мир и ще бъде така, докато нивото на съзнание не достигне достатъчни висоти, за да стане то гарант за световния мир.
А що се отнася до агресори - в момента единствено примитивните правителства на КНДР, Русия и откачалките от международната терористична мрежа останаха агресори и си играят с военните заплахи, за да държат света в напрежение, от страх да не загубят властта над народите си.
Останалото са инсинуации на пропагандната хибридна война. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867707
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава