Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2018 01:06 - Адвокати питат: Кога точно ще заработи Търговският регистър? Държавата е в колапс!
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 458 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 18.08.2018 01:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В отворено писмо до президента, премиера и правосъдния министър

Голяма част от работата на фирмите е напълно блокирана. Недопустимо е в страна с еврокомисар по дигитализация регистърът да остава недостъпен вече осми ден, твърдят юристите

Адвокати поискаха точен срок, в който ще бъде възстановен Търговският регистър, предаде Дарик. В отворено писмо до президента, премиера и правосъдния министър близо 70 адвокати заявяват, че без Търговски регистър държавата не работи, тъй като голяма част от работата на фирмите е напълно блокирана. По думите им е недопустимо в страна с еврокомисар по дигитализация регистърът да остава недостъпен вече осми ден. 

Защитниците настояват за прокурорска проверка в правосъдното министерство и отговорност от страна на правителството. Няколко часа по-късно изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, въпреки че в сряда заяви, че няма такива намерения. Сайтът на Търговския регистър пък постепенно възстановява някои функции, но регистрацията на нови фирми остава блокирана поне до следващата седмица, а от агенцията така и не дават по-конкретен срок. 

По думите на адвокат Стела Николова без Търговски регистър фирмите на практика са блокирали дейностите си, като например откриване на банкови сметки, теглене на пари и кредити, и прехвърляне на имущество.

Работата и на адвокатите също е затруднена: "Връщаме клиенти, губим доходи. Нашите клиенти не могат да си обслужват банковите сметки. Не могат да си продадат МПС-тата на фирмите, не могат абсолютно никаква сделка да сключат във връзка с свой имот. Търговският оборот в страната е абсолютно спрял". 

Сайтът на Търговския регистър се срина миналия петък, като едва в сряда бе възстановена малка част от функциите му, като например справките за актуално състояние на фирми и справките по ЕГН. От днес е възстановен и обменът на данни със средата за междурегистров обмен RegiX, което облекчава прехвърлянето на собственост. Остава невъзможна обаче регистрацията на нови фирми, както и промяната във вече регистрирани такива. От Агенцията по вписванията пък обещават единствено това да стане някъде през следващата седмица.


Адвокатите обаче настояват за по-конкретен срок: "Аз не съм чула в друга държава подобно нещо да се случва и обясненията на правителството, че това се случва, че може да се поправи и един ден следващата седмица, незнайно кой, Търговският регистър ще заработи, не е нормална ситуация. Не може да се дават обяснения от рода "работи се", без конкретна дата и конкретен срок" . 

Адвокатите настояват още за прокурорска проверка в Министерството на правосъдието и отговорност от страна на правителството. По-рано днес изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, въпреки че няколко дни по-рано обяви, че няма такива намерения. 

Стела Николова определи оставката като закъсняла: "Госпожата трябваше да си поеме отговорността още първия ден и да заяви какво се случва, а не на петия ден да излиза и да казва, че се работи. Смятаме, че е редно и политическа отговорност да се появи. Г-жа Цецка Цачева да не казва, че сигурно има виновни. Вероятно има виновни, след като държавата вече осми ден е в пълен колапс. Не вярвам да има каквато и да е държава, ако ще и в третия свят, и това нещо да се случи и никой да не дава никакво обяснение. Имаме еврокомисар по дигитализацията, нямам представа как в ЕС ще приемат това събитие у нас, дали знаят, дали са информирани. Радвам се, че не се случи по време на Европредседателството, защото щяхме да станем съвсем за смях, макар че и сега сме".
 

БАЦЕ ЗАКРИ ДЪРЖАВАТА, НИЩО НЕ РАБОТИ

 

imageСлед Търговския регистър и сайта на Правосъдното министерство в небитието отиде и сайтът на ГРАО.
При опит да се влезе в страницата се показва надпис: „В момента сайтът не е активен“. Вижте скрийншота.

Акад. Петър Иванов

 

 



Гласувай:
1



1. reader - Корнелия Нинова: Няма вече държава в „държавата“ на ГЕРБ
18.08.2018 01:41
Внасяме подписи за извънредно заседание на парламента, на което искаме да изслушаме премиерът Бойко Борисов за кризата в електронните системи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде „Фокус“.

„Внасяме подписи за свикване на извънредно заседание на НС другата седмица“, съобщи Нинова и уточни, че става въпрос за Търговския регистър, както и проблема със сайта на Министерство на правосъдието, който не можеше да бъде зареден няколко часа.

„Това, както знаете засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения на фирми“, заяви Нинова.

По думите й правителството е безсилно 7-ми ден да се справи с кризата. Нинова поясни, че в Министерство на правосъдието също се съхраняват изключително важни данни.

По думите й втората точка, която БСП предлага в извънредното заседание е обсъждане на възможностите и изслушване на министъра на финансите. И накрая допълни „Няма вече държава в „държавата“ на ГЕРБ“ .

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1172126
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031