Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2008 12:36 - За Борис Арсов и д-р Васил Пеев
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5019 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 01.01.2013 23:42


Двамата цивилни влизат в килията му и затварят вратата зад себе си! Сутринта намират Борис Арсов в килията, обесен за решетката на прозореца! (Вече не съм сигурен, но май, очевидеца каза, че намерили Арсов, обесен надолу с главата?)

Не всичко е забравено, господа, 
– не е забравен и Борис Арсов

Есента на 1974г. на една страница във вестник “Работническо дело” бяха поместени две малки статийки. По-отгоре пишеше “Хуманен Акт”, където тържествено се съобщаваше, че по случай годишнината от “социалистическата революция” се дава амнистия на емигранти “невъзвръщенци”, които доброволно се завърнат в родината !

В другата статийка под заглавие “Демагогски ход”, пишеше, че по повод една година от преврата, – президентът на Чили, Пиночет, дава амнистия на всички задържани след преврата срещу комуниста Алиенде, които се съгласят да напуснат страната!

Набиваше се в очите, че ако заглавията на двете статии се разменят, щяха да си дойдат на място, защото по амнистията от “хуманния акт” пуснаха показно от затвора, само един-двама, явно техни хора, и толкова! А пет-шест души, повярвали на уловката, дълги години търкаха наровете на родните затвори, след наивното си завръщане от запад ! Такъв беше "Хуманият акт"!

 

Но от “демагогския ход” на Пиночет, – стотици, ако не и хиляди задържани чилийци – комунисти, бяха освободени и радушно бяха приети в много европейски страни, включително и в България! А в същото време, в “социалистическата ни родина”, – хиляди младежи, без да сме извършили каквото и да е престъпление, ни мъчеха години в затворите, само за това, че искахме да видим свят и да напуснем режима, превърнал родината ни в "строго охраняван затворнически лагер"! Обаче, на комунистическата ни власт и през ум не ъ минаваше да ни амнистира, а още по малко, да ни разреши да напуснем страната, както бе направил Пиночет! Така че, нека всеки сам разсъди за “хуманния акт на Живков” и “демагогския ход на Пиночет”!

 

Същата есен бе оповестено, че бил задържан некой си Борис Арсов, опитвал се от чужбина да организира борба против комунистическата власт в България. Търсел помощ от различни правителства и пращал обръщения и декларации! – Дейност, напомняща за времето на Раковски!

Тогава неможехме да разберем нищо повече от това което писаха в комунистическите вестници, но с течение на времето научих доста неща !

По това време, мен и още двама души (Христо Угринов и доктор Васил Пеев) ни съдеха за “шпионаж” , затова че като затворници 1972г. по инициатива на Угринов, записвахме номерата на колите в “Школата на Държавна сигурност” в Симеоново, където ни караха да работим. Групата ни “за събиране на сведения” бе от пет души, но останалите останаха неразкрити !

 

По това дело, Христо Угринов получи присъда 12 г., аз 8, а доктор Пеев бе осъден на 3 години, защото “знаел но не казал”! Неколко пъти ни караха на „дело” в Съдебната палата, и там, в една от по-отдалечените килии за арестанти, където по стечение на обстоятелствата ме затвориха, попаднах на следния надпис на стената:

 

Бор. Ар. осъден на 15 г. за рев. дейност.

А доктор Пеев е бил в една килия с Борис Арсов по време на следствието им, на “Развигор”. Там Арсов му е разказал следното: Идват един ден в жилището му, в Дания (ако не се лъжа), неколко непознати. – "Как си бай Боре, какво правиш?" – докато влезнат! После го връзват, качват го на една кола и на пристанището, направо с колата го качват на кораб! Така Борис Арсов се озовава на “Развигор”!

 

След около година чухме, че Арсов се “обесил” в пазарджишкия затвор! Беше ясно, че са го убили, но още не се знаеше нищо конкретно!

 

Десет години по-късно, – 1984, когато бях пак в Софийския затвор, осъден за “подготовка за създаване на противодържавна организация”, ме заговори един колега, който през 1975 г. е бил в Пазарджишкия затвор, в наказателното отделение, точно срещу килията на Борис Арсов.

Този колега, специално ми разказа как видял през процепа за "сигналната палка" (или през шпионката?), следното: Една вечер надзирателите пускат в отделението двама цивилни и им отварят килията на Арсов! Той като ги вижда, явно ги познава и се отдърпва назад в килията си. Двамата цивилни влизат в килията му и затварят вратата зад себе си! Сутринта намират Борис Арсов в килията, обесен с чаршаф за решетката на прозореца!

 

(Вече не съм сигурен, но май, очевидеца каза, че намерили Арсов, обесен надолу с главата?!)

 

 

 ВЕЧНА ПАМЕТ И ПОКЛОН НА БОРИС АРСОВ ! 
(май 2001г.)


 

д-р Васил Пеев и ненаписаният български "ГУЛАГ"

Васил Пеев познавам от кремиковския зтвор, където беше зъболекар, но тогава не бях много близък с него. През 72-ра година, Угринов криел събираните от нас "шпионски" листчета, под балатона в зъболекарския му кабинет, разбира се, с неговото знание! Незная за какво беше тогава в затвора, но вероятно и той е бил за бегство. Помня, че на окачената на стената на кабинета му карта, по негово настояване, му "начертах" маршрут за минаване на границата, през Трънско!

Пеев, без да знае, че и аз съм в групата на Угринов, каза: – "Тоя Угринов е луд! Събира некакви сведеня за "кисело млеко", и само ще направи некоя беля" (Става дума за бележки с данни за школата на ДС в Симеоново, където ни караха да работим, като затворници) А то си беше почти така, но аз си премълчах, все едно не знаех нищо.

След излизането си от затвора, Угринов пренесъл "листчетата", в дома на Пеев, а той в последствие ги изгорил! Това научих по време на процеса, и най-вероятно, е било така!

Макар че с Пеев след това бяхме заедно, и в осмо отделение, и в първи отряд, на Старозагорския затвор, – незная колко години беше лежал в затвора! Но от разговорите ни, зная че е бил в повечето затвори на социалистическа България, включително и в Белене! Мечтата му бе, да напише български "Архипелаг ГУЛАГ", пред който, този на Солженицин, щял да бледнее, защото Пеев е бил свидетел на безброй затворнически съдби и одисеи, на масови жестокости и диващини, а и целенасочено разпитваше и помнеше много случки и драми!

Последните два пъти, Пеев лежа за опити за бегства, и най вероятно и предишните му присъди са били затова, но до 68-ма година, за бегство са "давали" от 5, до 15 години.

Заради стремежа си да опише нописуемата епопея на българските комунистически затвори и лагери, Пеев често повтаряше: – "Аз трябва да оцелея ! Аз трябва да оцелея"!

От други затворници, разбрах, че по време на последната му присъда за бегство, комунистите умишлено затворили Пеев в седмо отделение, с криминални мародери, които неколко месеца го малтретирали жестоко (Така направиха и с моя приятел Огнян Ченгелиев)! Там Пеев заболял от рак, и малко елед като излязъл от затвора, починал!

Доктор Васил Пеев не оцеля и най-вероятно не е успял да напише българския "Архипелаг ГУЛАГ"! Но дано все пак има запазени някакви негови записки! Дано!

(Две заглавия от книгата ми "Срещу течението",
Григор Симов)




Гласувай:
1



1. анонимен - ДРАГИ,
29.03.2009 12:08
ЗАГЛАВИЕТО НА КНИГАТА Е - AНАТОМИЯ -1- НА ПОЛИТИЧЕСКОТО УБИИСТВО НА Стефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ - 1981

..............
http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=bg_roman
..............

ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ И ДА ЧЕТЕТЕ ПО МАЛКО, ЗАЩОТО КНИГАТА Е ВЪЗ ДЕБЕЛИЧКА И СЕГА Я ПУСКАМ НА ЛЪЖИ-ЧКИ ДА ПАПКАТЕ !
..............
ВСИЧКО ДОБРО ВИ ПОЖЕЛАВА
-
НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
-
ШВЕЦИЯ
цитирай
2. анонимен - Борис Арсов, Георги Заркин и десетки други, засега неизвестни
21.10.2010 16:01
Пазарджишкият затвор е бил предназначен за ликвидиране на най-твърдите противници на комунизма, дисиденти, непоправими борци за свобода и т.н. По нареждания-устни, разбира се- са убити жестоко, без присъди, Борис Арсов (1974 г.), Заркин (1977 г.) и други като тях, които не се знаят.Същата съдба постига и писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон, не смогнал да се спаси от дългата ръка на ДС. Срам за българското правосъдие, за българския народ, за българската демокрация и за всички т.н. демократични правителства след 1989 г., които не потърсиха отговорност нито от преките изпълнители на зверствата, нито от тяхните вдъхновители...Може би защото те не са един или двама, а хиляди?! Българи, помнете че комунистите са зверове и не се спират пред нищо, когато се касае за власт, пари и надмощие. Трябва да бъдат изключени от обществения живот, презрени и изобличени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317053
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031