Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2008 23:19 - СТРОГО СЕКРЕТНО - 1987 г. ИНФОРМАЦИЯ НА МВР до партийното ръководство, относно "Откритото писмо – апел" за човешки права
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2599 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 24.01.2010 19:12


МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

№ 501 екз. № 3              
 (Тук има печат и надпис: Разповерено(?) 2004 г.)

ДО ЧЛЕНА НА ПОЛИТБЮРО

И СЕКРЕТАР НА ЦК НА БКП

ДР. МИЛКО БАЛЕВ


ИНФОРМАЦИЯ

ОТНОСНО: Пропагандни спекулации срещу НР България

През март т.г. на заседание на Виенската Среща, представител на американската делегация съобщил, че в посолството на САЩ в София, бил получен „Апел – открито писмо“ от шестима „политически затворници“ в НРБ. Подписалите апела твърдели, че в България няма сигурни гаранции за защита правата на човека, и предлагали Виенската среща да упражнява контрол в това отношение.

Непосредствено след това изложение на запад е направен опит да се раздуха случаят и да се организира антибългарска пропагандна акция. Френският вестник „Кутидиен дьо Пари“ публикувал клеветнически материал, а радиостанциите „Свободна Европа“ и Би Би Си излъчили четири провокационни предавания. Специално се акцентирало на два момента – за първи път, отправяни официални протести от български граждани, не били анонимни, и второ, макар да не ставало дума за дисиденти от ранга на Сахаров и Солженицин, важен е самият факт за „потърпевши“ заради техните убеждения, лица, независимо от тяхното обществено положение.

Установено е, че „Апелът“ е написан ноември 86 г. От Григор Симов Божилов – 35- годишен, от с. Парамун, Пернишки окръг, многократно осъждан за нелегално преминаване на границата и за шпионаж. Под него се подписали също Илия Стоянов Минев – 70-годишен, от град Септенври, бивш легионер, два пъти осъждан за създаване на противодържавни организации, и Цеко Кръстев Цеков, – 30-годишен, от с. Клисурица, Михаиловгадски окръг, осъждан като ръководител на нелегална група.

На 19 декември м.г. Божилов предал материала в посолството на САЩ, където го посъветвали да намери и други съмишленици, които да подкрепят протеста. Впоследствие към апела се присъединили, с писма пуснати в пощенската кутия на Американското посолство, Едуард Генов – 41-годишен, от София, профилактиран като ръководител на нелегална организация, поставила си терористични цели, осъждан за разпространяване на вражески листовки; Стефан Димитров Савовски – 65-годишен, от София, осъждан за шпионаж, и Божидар Евстатиев Статев – 42-годишен, от София, осъждан за криминално престъпление и опит за бягство през граница.

Замесените в това деяние лица, са профилактирани в Главно следствено управление, а спрямо автора на „Апела“ е приложена административна мярка, установяване в друго населено място. С оглед случаят да не се използва за антибългарски спекулации, воденото следствие е прекратено и от виновните лица няма да се търси съдебна отговорност.

Независимо от тава, има данни, че някои от тези лица продължават да се занимават с нелоялна дейност. Ето защо от страна на Министерството на вътрешните работи се предприемат комплексни диференцирани мерки за разлагане на групата и неутрализиране на евентуални нежелателни последици.

Успоредно с това се засилва оператиният контрол спрямо осъжданите за противодържавни престъпления и лицата от политизирания криминален контингент, за недопускане на подобни прояви.


Стп. В 3 екз.
№ 1 – др. Т. Живков
№ 2 – Памет
№ 3 – К. Д.
Изп. Пр. Тодорова
Нап. В. Калчева – 772                               МИНИСТЪР: (подпис)
                                                                          /Д. Стоянов/

24.04.1987 год.

Това "писмо" е било "разповерено" (или – разсекретено?) 2004 г.  
Преписах го от ксерокопие на документа,  от следния адрес:
http://www.wilsoncenter.org/topics/va2/docs/25_870424bg.pdf

В оригинален, пресниман вид, документът може да се свали и от:
http://www.4shared.com/file/75807331/26efc313/___online.html


Ето и писмото от 1986 г., за което става въпрос:

 

                                          До конференцията във Виена, 
                                  разглеждаща изпълнението 
                                      на договореностите от Хелзинки

О Т К Р И Т О  П И С М О А П Е Л

от български радетели за човешки права, 
дългогодишни политически затворници

Уважаеми представители на европейските страни, на САЩ и Канада. Ние се обръщаме към вас и към широката европейска общественост, с апел: конференцията във Виена да не приключва своята работа, преди да бъдат осигурени най-елементарни човешки права, за всички европейски народи, – като:  право на свободно движение и емиграция; право на обективна информация и право на свободна трудова дейност!

Докато не дойде ден, когато всеки гражданин в Европа, ще може свободно и без страх от преследване, да изразява своите мисли, мнения и убеждения, в писмена или устна форма, – хелзинкският процес няма да оправдае оказаното му доверие!

Ние сме напълно убедени, че без елементарни права и свободи, истински мир и сигурност, неможе и няма да има!

Ако на конференцията във Виена не се удаде да постигне напредък по ключовия раздел от хелзинкските споразумения, – раздела за човешките права, – ние предлагаме, да бъде съставена постоянна европейска, междуправителствена комисия, която непрекъснато да следи и да разобличава, пред своите правителства и пред европейската общественост, онези правителства, за които подписването на раздела за човешките права, от хелзинкския документ, е било само една от заблуждаващите маневри, и които и до ден днешен, единадесет години след Хелзинки, не са осигурили нито едно от основните човешки права на своите народи!

 




Гласувай:
2



1. анонимен - arhivite na rezhima
14.10.2008 17:36
Съдържанието на това писмо е плесница в грозното лице на Тошовата върхушка, на милиционерите (юмрукът на Партията-им) и на тяхните доносници, кой в ролята на доброволна слуга, кой като жертва.

Съдържанието на писмото е и обяснението за всеки, който не успява да разбере защо правителството на СДС не отвори архивите.

Важен е и въпросът защо предприетите „комплексни диференцирани мерки за разлагане“ на СДС и „неутрализиране на евентуални нежелателни последици“ от демократичните стремежи на хората успяха и продължават да са успешни вече 20 г.

Моите искрени почитания към Григор Симов Божилов, Илия Стоянов Минев, Едуард Генов, Цеко Кръстев Цеков, Стефан Димитров Савовски, Божидар Евстатиев Статев...
цитирай
2. анонимен - Това са истинските дисиденти
23.12.2009 17:18
И Моите искрени почитания към Григор Симов Божилов, Илия Стоянов Минев, Едуард Генов, Цеко Кръстев Цеков, Стефан Димитров Савовски, Божидар Евстатиев Статев
Към тях добавям Любомир Собаджиев, Ахмед доган
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28378779
Постинги: 4303
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930