Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 10:41 - ФБР подготвя САЩ за военно положение. от: http://nwo.blog.bg/viewpost.php?...
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1516 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2009 10:45


На 9 май 2007 г. Джордж Буш издаде президентската си Директива по национална сигурност № 51, озаглавена "Цялостна национална политика". В нея той инструктира вътрешния министър да се координира със "собствениците и стопаните на критична инфраструктура от частния сектор, както е необходимо, с оглед да бъде осигурено получаването на жизненоважни услуги по време на военно положение".
..............................................................

Матю Ротшилд*

Г-жа Филис Шнек се гордее с връзката, изградена между НСЧИ и ФБР. "Ако трябва да позвъните на номер 1-800-FBI (ФБР), може и да не си направите труда", казва тя. "Но ако познавате Джо от местната ви среща на кафе с поничка, по-вероятно е да му се обадите. И за да дадете нещо, и за да получите. Ние искаме всеки да има малка черна книжка."
Въпросната черна книжка може да влезе в работа при спешна нужда. "На гърба на всяка членска карта", обяснява Шнек, "имаме всички необходими номера: на МВР, на ФБР, на кибер-центъра. И когато член на "Инфрагард" се обади, задължително ще го изслушат. Тя казва още, че членовете могли много по-лесно да се сдобиват със "специална телекомуникационна карта, която позволява на обаждането ви да бъде прието, когато нечии други не могат".
Е, тъкмо този специален статут тревожи АСГС. "ФБР не бива да създава превилегирована класа от американци, които да получават специално обслужване", казва Джей Стенли - директор на образователната програма по технологии и свободи към съюза. "В службите на реда няма "бизнес класа". Щом съществува информация, която ФБР може да сподели с 22 000 корпоративни шефове, защо не я сподели с обществото? Тъкмо с него трябва да гради своите "специални връзки". Секретността не е някаква услуга, да се дава само на приятели... Тук нещата много напомнят как ФБР предоставя "облаги" на корпорациите в замяна на използването им в механизма за вътрешно наблюдание".
Когато правителството повишава нивото на тревога, "Инфрагард" е на първа писта. Например, в една публикация от 7 февруари 2003 г., вътрешният министър и главният прокурор обявиха, че тревогата на национално ниво била вдигната от жълто на оранжево. Сетне те посочиха "допълнителни стъпки", които агенциите предприемали, за да "подсилят своите защитни мерки". Една от тези стъпки бе "осигуряване на информация по програмата за "Инфрагард". "Те са доста напред по отношение на подготвеността", казва говорителката на вътрешното министерство Ейми Кудуа. "Осигуряваме им лектори, както и съвместни презентации (с ФБР). Така и ние се упражняваме покрай тях, и те участват в упражнения по подготвеност."
На 9 май 2007 г. Джордж Буш издаде президентската си Директива по национална сигурност № 51, озаглавена "Цялостна национална политика". В нея той инструктира вътрешния министър да се координира със "собствениците и стопаните на критична инфраструктура от частния сектор, както е необходимо, с оглед да бъде осигурено получаването на жизненоважни услуги по време на военно положение".
Запитан дали НСЧИ е имало участие в тези планове, Шнек отговори, че "на този етап не участва пряко". А пък председателят на надзорния съвет в дружеството Хършман каза, че участвало. Членовете на НСЧИ, понякога стотици души едновременно, са бивали използвани при "подготвителни тренировки за извънредни случаи", признава председателката. "Така, ако нещо стане, всички са подготвени", пояснява Норм Аренд, който оглавява клона на "Инфрагард" в Медисън, щата Уисконсин, и е директор по безопасността в консултантска фирма. "Най-много се обсъжда какво би станало тъкмо при извънреден случай".
Един бизнесмен в САЩ обаче ми каза, че членовете на "Инфрагард" били съветвани как да се подготвят за военно положение - и каква би била ролята им тогава. Той ми показа членската си карта с името и и-мейл адреса му отпред, наред с логото на сдружението и неговия девиз - "Партньорство за защита". На гърба на картата се намираха номерата за спешни случаи, за които Шнек споменава.

Бизнесменът сподели, че присъствал на малък форум на "Инфрагард", където агенти от ФБР и служители от МВР обсъждали в удивителни подробности какво биха били карани членовете да вършат. "Срещата зпочна съвсем безобидно, като отначало говорителите заприказваха за корпоративния шпионаж", разказа ми той. "Оттам нататък, нещата станаха сериозни. Изведнъж ни затрупаха с онова, което трябвало да вършим, когато бъде обявено военно положение. От нас се очакваше да споделим всичките си ресурси, но в замяна сме щели да получим специални облаги." Сред облагите влизала, посочи бизнесменът, възможността да пътуват из забранени зони и да изваждат хора оттам.

Ала и това не било всичко. "Сетне те казаха, че когато - а не ако - бъде обявено военното положение, наша била отговорността да защитим собствената си инфраструктура, пък дори да се наложело да използваме сила и да причиним смърт, нямало да бъдем преследвани от закона", обясни същият бизнесмен. Успях да установя, че срещата наистина се е състояла там, където човекът каза, и че ФБР и МВР наистина са правили презентация. Друг един член на "Инфрагард", присъствал на форума, отрече въпросът за прилагането на сила да е бил повдиган. Но предният бизнесмен бе 100 % сигурен. "Като ти казвам това, нищо не печеля, а само мога да загубя", допълни той. "Толкова съм изнервен, а пък иначе не съм някой, който лесно се изнервя."
Макар да признава, че ФБР и МВР правели презентации пред сдружението, г-жа Шнек отрича възможността членовете му да имат каквито и да било функции на граждански патрули или законоохранители. "Никога не съм чувала, на хора от "Инфрагард" да им е казвано да употребяват крайна сила", настоява тя. Бюрото също твърдо отрича. "Това са глупости", заяви говорителката на ФБР Кетрин Милхоун. "Ако искате да цитирате бизнесмен, който да ги потвърди, пробвайте. Щом точно това искате да отпечатате, ваша работа."
Обаче се намериха членове на сдружението, един от които потвърди казаното от първия бизнесмен, а друг пък не го отрече. Бизнес консултантът от Медисън, щата Уисконсин, г-жа Кристин Морки каза, че членува в "Инфрагард" и че е присъствала на събиранията, на които в детайли са обсъждали какви функции имат гражданските партули - в т. ч. прилагане на сила, която може да причини смърт - и как членовете могат да бъдат призовани да ги поемат (функциите?). "Имаше такива дискусии и дори съм участвала в тях", посочи тя.

Кърт Хогън е изпълнителен директор на компания, която извършва "стратегическо планиране, възстановяване на разрушения, физическа и информационна охрана, разработка на бизнес политика, вътрешен контрол, подбор на кадри и транспортна безопасност", съгласно сайта й. Хоган ми каза, че бил бивш агент от ФБР и членува в "Инфрагард" от много години. Той дори се похвали: "Това е единствената организация, в която има публично-частно партньорство. Вътре всички се знаем кой какъв е. Щом познаваш някого, значи му имаш доверие. Така се работи!"
Той казва, че сдружението "с абсолютна сигурност" провеждало подготвителни тренировки за извънредни случаи. Когато го попитах за обсъжданията, водени от ФБР и МВР с членове на "Инфрагард" относно употребата на крайна сила, Хогън отвърна: "Е, това вече не мога да го коментирам. Но и като частно лице, вие пак имате правото да прилагате сила, щом сте заплашен."
"Бяхме уверени, че ако сме принудени да убием някого, за да защитим нашата инфраструктура, няма да ни държат отговорни", настоя обаче изнервеният бизнесмен. "Тъкмо това ме плаши най-много!"
............................................

Благодарение на
Автор:
nwo    –   http://nwo.blog.bg/viewpost.php?...



Тагове:   BG,   http,   PHP,   Blog,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28296900
Постинги: 4280
Коментари: 7543
Гласове: 8235
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031