Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 15:38 - ЗА ШПИОНИТЕ ,РАЗУЗНАВАЧИТЕ И ДОНОСНИЦИТЕ - Автор: andrei
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1985 Коментари: 1 Гласове:
1



На 28.7.2009г. в сутрешния блок по Нова Телевизия се появи председателят на движение „Защита" и без капчица смущение на дълго и широко разясни на българските зрители разликата, между понятията за шпионин, разузнавач и доностник.

Разбира се, шпионите бяха все от външни вражески сили и страни,обкръжили границите на много, ама много ”суверенната” България. С такъв патос говори за сигурноста на България, че въобще и не му мигна окото за факта че бяхме зависими изцяло от Съветския съюз.

Но в тези си разяснения и дума не отрони за стотиците германци, чехи, поляци и хора от други националности, решили да избягат от социалистическият рай, и намерили смърта си от куршумите на ДС по българските граници. Тези хора той нарече - терористи и шпиони.

Всеки здравомислещ човек знае, че така наречените шпиони са имали прекрасните възможности и средства да посещават България по най-легален начин, а не пеша през граничната бразда. Забележителното в случая е, че вместо да си вършат шпионската дейност в България – те хуквали пеш през границата. Логика от странна, по-странна. Та нали задачите им навярно са били, да извършват дейност внедрявайки се в страната!

Но без капчица срам и съжаление, вместо да признае вината на службите от ДС, той я прехвърли върху местното погранично население. Население мачкано десетилетия от същите служби, независимо, че е имало и самоинициативаи от местни величия и активисти. Така на дълго и широко се опита да разясни, колко героична е била мисията на тези служби и разузнавачи. Облече ги набързо в бяло, и наметнал им героичен ореол забрави да спомене, че всеки служител на ДС (а и на БКП) по презумция е задължен да донася за хора несподелящи партийната линия на БКП и респективно критиките към власта. Така набързо разграничил доносниците от разузнавачите, се впусна да обяснява, как дори хората се натискали да сътрудничат на ДС, като агенти-доностници. Но незнайно защо забрави да спомене за хора отказали сътрудничество на службите, и какво им се е случило след такъв отказ.

От моя личен опит знам, че репресията към такива хора бе незабавна и жестока. Отстраняваха ги от университетите, от работните им места, и не им се издаваха характеристики за работа в чужбина в така наречените приятелски страни. Както и солидна доза пердах.

Такъв бе и моят случай.

При вербовка обикновенно се обещават всевъзможни неща: получаване на допълнителна заплата по друга ведомост от службите; носене на оръжие, командировки и не на последно място повишение в службата и в органите на ДС.

На тези така примамливи предложения, за някои хора, -отвърнах кратко и категорично, че такъв хляб не ям. Както по горе споменах, този ми отказ не мина безнаказано, както навярно сте се досетили. Този мой опит и досег с тези толкова ”патриотични” служби, не го споменавам, за да се оплаквам, а за да Ви покажа един от възможните варианти за вербовка. Мои познати пещерняци все още с умиление си спомнят за един агент на ДС - бивш зам-председател на народното събрание, с нежното име Бончо, съпровождал ги неотлъчно в експедициите им. Така, че каквото и да ви говорят, съгласилите се да бъдат вербувани, не са го направили от гол патриотизъм.

В ход е кампания за героизацията на тези служби.
Организации, като ”ЗАЩИТА”, в които членуват агенти, вербовчици и доносници на ДС, съвсем не са така разделени, както ги описа председателят им. Ако случайно човек се е докоснал до техните сбирки, не без изумление ще установи, че водката и руските революционни песни се леят, със същото такова изобилие, както са се лели в школите на КГБ с патриотичният патос на руския език.

В заключение ще кажа, че формулировката (бивш агент и доносник на ДС) е несъстоятелна и невярна. Това е зависимост за цял живот, за което има достатъчно доказателства. Изявлението на новият министър на вътрешните работи Цветанов, че въпросите на хората, за агентите и доностниците на ДС, са загубили своята актуалност, е опит да се оправдае присъствието им в партия ГЕРБ.

С опитите  да се героизира агентурната  дейност на ДС, прозира желанието на определени среди да се впишат в не напълно реформираните структори на МВР, и от там и във власта.

Явно се разчита на късата памет на хората, но ще им позволиме  ли това?!!!

  Автор: andrei



Гласувай:
1



1. анонимен - Браво adrei
30.07.2009 00:16
Браво andrei, написаното е ясно и без "увъртания". Както, надявам се, ще разсъждава по темата и следващото поколение. И когато, в сутрешния блок по Нова Телевизия, ви поканят Вас, а не незнам си кой от гадните (колебая се в прилагателното) им служби, то това ще е вече сигурен знак, че "преходът" най-после е приключил. Любопитен е и парадокса - т.нар. НОВА телевизия кани по темата не andrei, а някакъв тип с мислене на 1000 годишен алигатор :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28377564
Постинги: 4303
Коментари: 7561
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930