Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 17:57 - Най-старият военнопленник в света става на 96 години
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2126 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.07.2009 18:06


image

















Определяният за най-стар военнопленник - един от последните от Втората световна война, Ерих Прибке, навършва днес 96 години. Но защо е нужно един грохнал старец да бъде държан все още в плен, 64 години след края на войната? Случаят "Прибке" е напълно непознат в България и затова ще се помъчим накратко да ви запознаем с него. Той е шокиращ и същевременно отново ни демонстрира  истинското на лице на тези, които днеска под знамето на либерално-демократичните ценности ни се представят за пазители на човешките права и свободи.

Ерих Прибке е германски войник от СС, който през ВСВ е зачислен към германското посолство в Рим, където изпълнява функциите на заместник, полицейско аташе. През март 1944 г. комунисти партизани извършват бомбен атентат срещу германски полицейски отряд, при който умират 33 полицаи, 10 случайно минаващи италианци и едно 13-годишно момче. Съгласно заповедта на Хитлер, за отмъщение при такива случаи, за всеки убит германец се разтрелват 10 пленника (в същото време съотношението при съюзниците е било един за двеста!!!). Екзекуцията е извършена от полицейски служители в адриатическите скали. След края на войната Прибке успява да избяга от военнопленническия лагер, където е настанен и се връща при жена си в Германия. Междувременно неговият пряк началник и колегите му участвали в разстрела са оневинени от италиански военнен съд. През 1948 година Ерих Прибке заминава със семейството си в Аржентина, където се установява да живее и работи. Там той си изгражда добро име и дори след пенсионирането си става президент на германо-аржентинското дружество за културен обмен. 1994 година неговата история става известна на широката общественост чрез предаване по американската телевизия АВС. Следва искане за екстрадиране от италианските власти, което е удовлетворено и през 1995 г. той е изправен пред военен съд в Рим. image
Отначалото справедливостта възтържествува и той е обявен за невинен, защото действията му са квалифицирани като „нормална постъпка по време на война”. Но това предизвиква силно негодувание от антифашистки и еврейски кръгове, които успяват да издействат втори процес. Този път Ерих Прибке е осъден на 15 години затвор. Но заради дългия си предстой в следствения арест и закон за амнистия в Италия, той трябвало да бъде скоро отново свободен. Кампанията на вече споменатите кръгове обаче продължава и италиански военно-касационен съд осъжда Прибке на доживотен затвор, който той, заради тежкото си здравословно състояние, излежава под домашен арест в една къща в Рим. Многото молби за помилване от различни лица и организации, включително и италиански такива, не дават резултат и милост за Прибке няма.  През изминалата седмица в Германия се проведоха различни мероприятия на солидарност с Ерих Прибке, организирани от националната съпротива, включително и пред италианското посолство и външното министерство на Германия в Берлин.

Екипът на Altermedia България честити рождения ден на този достоен за уважение човек и завършва тази статия с девиза на Ерих Прибке, който и до днес му дава сили за живот, въпреки напредналата възраст и тежката му участ: НИКОГА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙ!
                 източник:Altermedia България
                 
http://bg.altermedia.info/

  Автор: avitohol 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28370809
Постинги: 4301
Коментари: 7559
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930