Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2009 22:36 - "Изчезването на един народ". част 2
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4249 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 13.09.2009 22:38


Ако сравним тракийските топографски термини с български, словенски и чешки думи ще видим, че не само нашият език е близък до тракийския. Словенския и чешкия също показват силни прилики.  

    Табл. 2 

 

ТРАКИЙСКИ

БЪЛГАРСКИ

 СЛОВЕНСКИ

ЧЕШКИ

1

ДАВА/ДЕВА

ДЕВАМ/ДЯВАМ

ДЕВАТИ

ДАВАТ

2

ПАРА/БАРА

БАРА

БАРА

БАРИНА

3

ВИС

ВЬСЪ

ВАС

ВЕС

4

ГОРД/ЗОРД

ГРАД

ГРАД ( крепост)

ХРАД ( крепост)

5

БЕЛТЕ

БЛАТО, БЕЛ/БЯЛ

БЛАТО, БЕЛ

БЛАТО

6

БУРД

БРОД

БРОД

БРОД

7

ПЕРГ

ПРАГ

ПРАГ

ПРАХ

8

ДРУМ

ДРЪМЪ

ДРВО

ДРЕВО

9

ВОДА

ВОДА

ВОДА

ВОДА

10

ЗЕМЛА

ЗЕМЛЯ/ЗЕМЯ

ЗЕМЛЯ

ЗЕМЕ

11

МОРЕ

МОРЕ

МОРЙЕ

МОРЕ

12

БРИЯ

БРАТИ

БЕРА-събрание

БРАТИ

Освен това забравената от нас ВЬСЪсело, селище все още се използува от словенци и чехи. Съществуват тракийски топоними, чието значение не може да се разбере, ако се направи сравнение с българския, но за сметка на това са прекрасно обясними с помощта на словенски и украински. Георгиев признава, че името на тракийското селище Балзина намира обяснение в словенската дума блазина греда ( мост). Името на тракийския Курписос пък се тълкува с украинския глагол корпати- копая т.е. Курписос означава изкоп. Тракийския хидроним Струмон ( Струма ) е обясним с българската дума струя, но полската струмйенпоток, течение е по-близка. Тракийския етноним добери ( добри) пък е по-близък до словенската дума добер- добър. 

Това не са необясними парадокси, а потвърждение на сведенията на старите автори, че славяни е новото име на гети и веси. И гетите и весите са роднини на мизите ( наричани още българи), всички тези племена са говорели един език, или поне близки диалекти. Сравнителната таблица с тракийските топографски термини доказва това.

 

Трябва да бъде направено важно уточнение: траките са били славяноезичен народ, но това не означава, че всички славяни са траки. Симоката и Маркелин говорят само за славяните от нашите земи. Родствените на траките скити ( според Страбон в древността дори и траките са наричани скити ) са предци на украинци и руснаци. Учените на царска Русия са го знаели, но след октомврийския преврат тези сведения биват укривани. Дори и западни учени са стигнали до извода, че скитите са славяни, но по политически причини тези данни остават недостъпни за широката публика.

 На запад от траките са живели техните роднини илирите. От времето на Римската империя до Средновековието се е знаело, че LINGUA ILLYRICA – илирийски език е било равностойно на славянски език ( този на сърби, хървати и словенци). Самия етноним илири, или по-точно илури идва от Илурия, чието име е обснимо с тракийската дума ил- кал, глина, тресавище. Йил е чешкия еквивалент, ил е полския, иловаца се среща в словенския, сръбския и хърватския, да не забравим и старобългарската илъ-кал, глина. Имената на илирийски племена като озериати и дервани имат чисто славянска етимология. Озериати и свързано с езеро/озеро, а дервани е просто по-стария вариант на названието на славянското племе дервяни.

Обърнете внимание, че могъщите и многобройни в древността траки, илири и скити са обявени от модерните учени за изчезнали народи. Това е фокус, на който и Дейвид Копърфийлд може да завиди. От демографска гледна точка е напълно невъзможно три големи ( роднински) народа да изчезнат без следа, а от нищото да се появят трите клона на огромната славянска общност. Несериозно е да се твърди, че незабелязани от никого славяните са нарастнали дотолкова, че да залеят цяла Източна и Юго-Източна Европа презVI-ти и VII-ми век. В древността населението е нараствало много бавно понеже детската смъртност е била висока. Оцелелите пък е трябвало да бъдат хранени и обличани, а това изисква средства. Логичното обяснение на факта, че през VII-ми век славяните са най-голямата етническа група в Европа е това, че те са потомци на траки, скити и илири...т.е. траки, скити и илири живеят и днес, но под други имена.

 

Автор: sparotok





Тагове:   траки,   Славяни,


Гласувай:
1



1. анонимен - Поздравления за автора
14.09.2009 07:34
Преди около година вследствие на някаква подобна статия си зададох въпроса "След като сме наследници на прабългарите(племе, дошло от Азия) как е възможно да имаме толкова сходен език с руснаците?" От тогава съм дълбоко убеден, че това, повече от каквито и да е доказателства показва, че ние сме от един род. И при това има многовековно разделение върху една огромна площ(особенно за времето). Винаги съм се питал какво е станало с траките и настоящата статия хвърли светлина и по този въпрос. Много благодаря на автора за материала и считам, че такива изследвания ще покажат, че славянските народи около нас са само едни "забравени" братовчеди. И както винаги е ставало в миналото максимата "Разделяй и владей" е приложена много успешно за покоряването на големи народни маси.
цитирай
2. grigorsimov - Веда Словена!
14.09.2009 14:12
В публикуваните в края на 19-ти век, древни родопско-македонски песни, наречени основателно "Веда Словена", на множество места се споменават "70 крале", населяващи целия днешен Балкански полуостров и околностите му, които традиционно признават върховенството на един общ Цар! И макар в стотиците песни, много от които съдържат по хиляди строфи, никъде да не се споменават, нито славяни, нито българи, нито траки, от езика на песните, от празниците и обичаите става напълно ясно, че става въпрос за нашите прадеди, които са живели без прекъсване, по нашите краища, най-малко още от хиляда и петстотин години преди Христа!
цитирай
3. pomiqrat - Като си зададеш въпроса кой е дал ...
17.09.2009 11:33
Като си зададеш въпроса кой е дал езика на руснаците ще разбереш защо имаме сходен език. И едни родове изчезват като се смесят с други, които се населят на територията им. По същия начин в момента френската цивилизация изчезва и през 22 век няма да я има.
цитирай
4. horbar - Пълна с лъжи е световната истоОРиа!!!
03.10.2009 23:02
[url]http://ziezi.net/_07_EZ.pdf[url]
цитирай
5. horbar - history&religion&polytics
03.10.2009 23:03
http://ziezi.net/_07_EZ.pdf
цитирай
6. horbar - history&religion&polytics
03.10.2009 23:04
http://ziezi.net/zograf/4.htm
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313454
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031