Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 14:18 - НАШИТЕ ПРАДЕДИ - ТРАКИТЕ И ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ. Автор: sparotok
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4780 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 25.09.2009 14:24


Преди известно време, в интервю за Български Дипломатически Преглед директорът на института по Тракология К. Йорданов изказа мнение, че траките са безписмен народ [1]. Това е едно доста неиздържано изявление за човек, чиято цел би трябвало да бъде задълбоченото и непредубедено изучаване на тракийската история. Може сега функцията на Йорданов да е само административна, но от 1971 до 1998 той е  автор на доста научни публикации. При тяхната разработка  се изисква прочитане и анализ най-важните  исторически извори. За да се каже, че траките са безписмени, то трябва да се представят доказателства за това. Странното обаче е, че никой  от класическите автори не нарича древните обитатели на нашите земи неуки. Херодот, Тукидит, Страбон, Ксенофон, Плиний и др. свидетелстват за богатството, културата и духовната извисеност на траките и техните роднини пеласгите. В свой труд за старите цивилизации В. Дюруй посочва, че в античността траки, пеласги и илири са били считани за три клона на една и съща общност [2] стр.23-24. Това се потвърждава от В.Георгиев (цитиран от Порожанов) който изказва тезата си, че трако-пеласгийския език е говорен в Юго-Източна Европа още от Неолита [3] стр. 43. Представителите на трако-пеласгийската общност са и първите европейци  имащи писменост. Това научаваме от  Диодор Сикулски, който споделя, че  пеласгите са първите, които използват кадмейските (финикийските) букви и поради това те са наричани още пеласгийски [4] стр.208. В миналото се считаше, че кадмейския мит е от източен произход, но както отбеляза С. Янакиева ( цитирана от  К. Порожанов) преданието за финикиецът Кадмос е палеобалканско [3] стр 60, т.е. трако-пеласгийско. Г. Херм потвърждава казаното от Порожанов и Янакиева пояснявайки, че финикийците са амалгама от ханаанци и морски народи [5] стр 61. Последните са несъмнено трако-пеласги. Египтяните предават някои от имената им като пелесет (пеласги), дрд (дардани), чкр ( тевкри), мешуе (мизи), уешеш (веси), шерден (серди ) трш ( трауси)... [6].[7].

 

Йорданов  явно не знае, че буквите на ханаанската азбука, от която идва и финикийската [8] имат своя прототип в много по-старата палеобалканска писменост [9] стр.514-519 т.е. посоката на разпространение на най-древната азбука е от Балканите към Азия, а нейни носители са били древните трако-пеласги. Особеностите на ханаанските надписи от Лакис и Бет Семеш [8] показват връзка с много по-старата неолитна писменост от нашите земи. Става дума за пунктуациите и хоризонталните редове за разделяне на текста, които се срещат за първи път  в Търдош ( Дакия) [10]   и Градешница ( Тракия) [11].

 

Явно Йорданов не е запознат с факта, че тракийското племе фриги е оставило над 340 епиграфски паметника [12] стр. 302, а в земите на същинска Тракия са оцелели  ситовския, кьолменския, дуванлийския, езеровския,  да не забравим и двадесетината надписа от Самотраки [13] стр 86-92. Пълна загадка е защо нашия виден учен не споменава за тези факти? Данните за тях са достъпни дори за любител историк. Изявление като това на нашия академик би било разбираемо, ако бе направено не в наше време, а през XIXти век, когато се знаеше твърде малко за тракийската култура. Трябва да се отбележи, че в  началото на XX-ти  век вече са били известни тракийски надписи от V- ти век преди Христа [13]  стр. 86. По-късно с откритието на  фригийските епиграфски паметници от Гордион става ясно, че тракийските племена са са имали висока култура през IX-ти  и X-ти век преди Христа [14]. Ще бъде напомнено, че древните обитатели на нашите земи разполагат с азбука дори и преди този период. Диодор Сикулски свидетелства, че Орфей и Линей са ползвали пеласгийската азбука [3] стр. 208. Споменатите от римския историк траки са живели през второто хилядолетие преди Христа. За още по-ранна тракийска писменост от трето и четвърто хилядолетие преди Христа дава сведения  нашия лингвист И. Дуриданов [13]  стр.92.

 

Как е възможно една традиция траеща хилядолетия да бъде премълчана!

Освен, че е директор на института по Тракология, К. Йорданов заема и други постове, а именно председател на научния съвет на Института по тракология, член на Международния съвет по индоевропейски и тракийски науки, да не забравим и, че участва в редакционните колегии на Studia Thracica, Seminarium Thracicum, Thracia Antiqua...[1].

 

Определено К. Йорданов не си върши работата както трябва, а това е в ущърб на всички нас. Той не само, че е в неведение относно най-древната писменост на траките, но и не споделя нищо по отношение на историческите извори, в които старите българи са отъждествявани многократно с траките. Верно е, че човек с неговата позиция трябва да е изключително внимателен с изказванията си, но от друга страна Йорданов няма от какво да се бои защото дори и археологическите данни показват, че дедите ни са палеобалкански народ. От друга страна имаме и мнението на един от най-уважаваните учени на нашето време сър К. Ренфрю, според когото езикът на траките е сроден с този говорен днес в България [15]стр. 176. Да не забравяме приетите отдавна от западноевропейски учени работи на Г. Ценов, който изследвайки рекорден брой исторически извори доказа, че ние сме древен народ, наричан в древността с различни имена скити, гети, масагети, хуни, българи и славяни [16].

 

Да се наречем потомци на траките не е тракомания, или фалшификация на историята, а справедлива претенция за своето. Не го ли поискаме сами, никой няма да ни го даде. Първият цивилизован народ на Европа са трако-пеласгите, те са дали писменост, култура и религия на гърците и са наричани богоравни в Илиада. Това е наследство, на което множество народи завиждат, нека не им го подаряваме!

Използвана литература:

 

1. http://www.diplomatic-bg.com/c2/content/view/1097/47/

2.V. Duruy, The World of the Legendary Greece, Leon Amiel Publ.Edition Minerva, Geneve, 1975;

3.К. Порожанов, Общество и държавност у траките, Studia Thracicа 6, БАН, София, 1996;

4. Historical Library of Diodorus the Sicilian, printed by W. Mc Dowell, London, 1814;

5.G Herm, Die Phцenizier, Econ Verlag, Dьsseldorf, 1974;

6. Морските народи-  http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Peoples

7. Морските народи.-http://i-cias.com/e.o/sea_people.htm

8. Протоханаанска писменост:    http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/protocan

9. J Šavli, M Bor, I Tomažič, Veneti –First Builders of European Community, Editiones Veneti, Wien, 1996;

10. http://www.prehistory.it/ftp/winn10.htm

      http://www.prehistory.it/fase2/sitovo.htm

11. http://www.prehistory.it/ftp/winn4.htm

12.J.P. Mallory, D.Q. Dearborn, Encyclopedia of the Indo-European Culture,

Fizroy Dearborn Publ. Chicago, 1997;

13. И. Дуриданов, Езикът на Траките, Изд.Наука и Изкуство, София, 1976

1 4. Фрийгийcка писменост

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

15.C.Renfrew, Archaology and Language, The Puzzle of the Indo-European Origins, Penguin Books, London, 1977;

15.Г. Ценов, цитиран от  -http://ziezi.tripod.com/bulgarite/43.htm

 

Автор: sparotok


Коментар

nadagr написа:

какво мислите за книгата на Стефан Гайд "Тракийското писмо ДЕКОДИРАНО- II"?

отговор на 
sparotok:

Методът на Стефан Гайд е доста странен поне за мен, но по-принцип съм съгласен с него, че траки са занесли писменост в Египет. Жалкото е, че Гайд не подкрепя твърденията си с факти.
В работите на Емери, Поуп, Колдред, Бест, Монгаит и др. има достатъчно полезна информация.
За да постигне убедителност Гайд просто трябваше да спомене, че произхода на изкуствената черепна деформация при египтяните идва от земите на траките.
Можеше и да спомене за български думи в староегипетския, има достатъчно такива.



Тагове:   Славяни,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. анонимен - Ето ти малко литература:
04.10.2009 12:43
http://www.ivanstamenov.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28369481
Постинги: 4301
Коментари: 7559
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930