Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2009 22:45 - Да избием поповете! Или дискредитирането на православната църква
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3683 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 03.10.2009 22:46


Нахлупил сталински каскет и облечен в комисарска тужурка, Димитров нарежда да се ликвидира великобългарският шовинизъм.


На 2 октомври 1944 г. от Москва идва знаково писмо, което е показателно за времето си. В него можем да прочетем следното:

Скъпи другари, днес за никого не може да бъде тайна, че един от най-важните корени на всички национални нещастия и катастрофи, които постигнаха нашия народ през последните десетилетия, лежи върху великобългарския шовинизъм, във великобългарската идеология и политиката на хегемония на Балканите и господството над съседните народи. На тая почва безчинстваше фашизмът у нас. На тая почва германската агентура при цар Фердинанд и цар Борис предаде България на германците и я превърна в оръдие на германския империализъм против нашите освободители и нашите съседи, западни и южни. Без безмилостното унищожение на великобългарския шовинизъм - тая язва на живото тяло на нашата страна – не е възможно изграждането на възродена, нова България. Необходимо е, наред с обезвреждането на носителите на тая смъртна зараза, да се извърши огромна разяснителна работа всред народа и неговата интелигенция, за да не остане и помен от великобългарската идеология и авантюристична политика. Необходимо е с Желязната метла да се очистят авгиевите яхъри на мрачното подло и порочно фашистко наследство, за да се оздрави общественият и политически възход на българското небе. В тази област лежи една от големите задачи и на нашата партия…

Приемете, скъпи другари, моите горещи поздрави.


28 септември, Москва. Ваш Георги Димитров.”

Това писмо на идеолога на БРП (к) развързва ръцете на “революционните сили” и само след два дни е обнародван създаденият преди това в Москва “Наредба-закон за съдене на виновниците от Народния съд”. Той е утвърден с указ № 22 от 4 октомври 1944 г. Ударите следват един след друг.

“Наредбата-закон…” засяга първоначално повече от 150 свещенослужители в страната. Мнозина духовници заедно със семействата си са изселени, други са въдворени в трудововъзпитателни лагери, стотици са в следствените отделения на МВР.

Първата стъпка е забраната на вероучението

Веднага след 9.9.1944 г. Министерството на народното просвещение с поредното си “Окръжно…” премахва вероучението от учебните програми, както и отправянето на молитви преди и след завършването на учебния час. С Наредба-закон в Държавен вестник, бр. 7 от 10.1.1945 г. обучението по религия са допуска само факултативно:

“Религията е несъвместима с науката. Религията е частно дело на всеки гражданин. Затова вероучението няма място в програмата на основното училище нито като религиозен предмет, нито като факултативно обучение. Училищната сграда не може да се използва за религиозно обучение под каквато и да е форма.”

Въпреки тези репресивни мерки министър Стоян Костурков с негово Окръжно до училищните инспектори под № 235 заповядва да се продължи вероучението, като за това моли Светия Синод да му изпрати списък на свещениците, които да преподават отхвърлената материя в класните стаи на комунистическата вече държава. С протокол № 4 от заседанието на Политбюро на БРП (к) от 30.1.1946 г. контрират: “Принципно становище на комунистическата партия е освобождаването на училището от всякаква религиозна пропаганда. Заповедите в това отношение са правилни, но БРП (к) трябва да се съобразява с вражеската кампания, отвън и отвътре в България, като приеме, че част от свещениците са свързани с народа. Може да има факултативно изучаване на евангелието и вярата, но факултативно изучаване да се води от учители, а не от свещеници, и то само по един час седмично. А свещениците нека да си гледат черквата.

БРП (к) иска народната черква да подпомага народната власт!

Кампанията против Българската православна църква (БПЦ) все повече се засилва. Взема се решение Духовната семинария “Св. Йоан Рилски” в София да се премести на гара Черепиш, Врачанско. Прави се всичко възможно Богословският факултет към Софийския университет да бъде закрит. Известно е, че по време на Втората световна война двете духовни семинарии са евакуирани заради бомбардировките над София. Софийската е преместена в Габрово, а пловдивската в Бачковския манастир. Учебната 1944/1945 г. е пред провал. Просто няма класни стаи, в които да се провеждат занятията. Та в тях са се разположили съветските воини-освободители, а

ректорът на Софийската духовна академия архимандрит Николай лежи в килиите на ДС

Той е предаден на Народния съд заради участието си в международната комисия по установяването на истината за избитите полски офицери при село Катин от КГБ през 1941 г. С писмо от името на правителството Васил Коларов настоява сградата и материалната база на Софийската духовна семинария да бъдат предадени за нуждите на новосъздадената пионерска организация “Септемврийче”. Светият Синод не отстъпва, но въпреки всичко правителството се налага силово и сградата в Лозенец е отнета и превърната в “Дворец на пионерите”. Странно, а може би закономерно е, че дълги години директор на този “дворец” е съпругата на генерал Мирчо Спасов - Кина Спасова, която вместо да назначава работници по поддръжката на огромната застроена площ и парка, ползва безплатно осъдени политически затворници като общи работници, чистачи и строители.

Къде отиват парите по щат, вече никой не може да каже, тъй като цялото семейство се пренесе най-нелепо в отвъдното. Директорката Кина претърпява автомобилна катастрофа и десетилетия е прикована в инвалиден стол. Бившият зам.-министър на ДС и приближен на Живков М. Спасов и неговият син умират в жестоки мъки от рак… Слава Богу, че мнозина от инакомислещите затворници се спасяват в този лек режим на работа като прислужници в Пионерския дворец, а дълги години децата, възпитаници на самодейните кръжоци, се питат защо непрестанно са срещали пред очите си градинари или чистачи в “Пионерската светиня”, вежливо съпровождани от тежковъоръжени милиционери?

За да се прекратят тези своеволия и тотални беззакония,

митрополит Стефан наивно пише писмо до министъра на вътрешните работи Антон Югов,

в което дословно е казано:

“Господин министре, Светата Софийска митрополия има сведения, че органите на ОФ в някои села и градове са арестували и задържали енорийски свещеници от Богодаруваната ни епархия, които са били обвинени за противодържавна и фашистка дейност. Смятаме за нужно да Ви припомним, г-н министре, повеленията на епархийския устав, чл. 161, 162 и 163, според който духовните лица могат да бъдат задържани само от епархийска духовна власт и съдени с разрешение на епархийския архирей. Съобщавам ви горното, за да бъдат избегнати евентуални грешки и нежелани инциденти.

Ваш молителствувател Софийски митрополит Стефан“.

Малко след това писмо се разнася новината за убийството на протосингела на Софийската митрополия архимандрит Ириней, високообразован духовник и чичо на днешния известен български актьор Ириней Константинов. Малко по-късно с пет куршума от шмайзер е пронизано тялото на митрополит Борис, оглавяващ Неврокопската епархия. Убиецът е заловен и съден, но след месеци е пуснат на свобода. По-късно този “меч на революцията” ще заема редица важни партийни и държавни постове дълги години. Никой не му иска обяснение.

Според българската историография

от 9. 9. 1944 до 1953 г. се провеждат три удара върху БПЦ

Всеки пети български духовник е бил засегнат от тях. Осъдени са 152 свещеници и духовни лица - от тях 13 на смърт и 13 на доживотен затвор. 45 свещеници са задържани без каквато и да е заповед, 25 се водят “безследно изчезнали”. Едва за четирима се признава, че са убити след зверски изтезания и гаври.

Втората вълна е по време на т.нар. Студена война. Тя започва с арестуването на игумена на Рилския манастир архимандрит Калистрат и мнимия преврата срещу Екзарх Стефан през 1948 г.

Тогава се създава и Дирекцията на вероизповеданията към Министерството на външните работи, чийто директор отнема реално функциите на Светия Синод на БПЦ. Властниците искат да определят и коригират действията на Църквата. Политиката й. Да назначават архиереи и свещеници, които са удобни на управляващата партия. Отново мнозина духовници са изселени, а онези, които са на свобода, остават без заплати и пенсии. Лозунгът на управляващите е:

ПОПОВЕТЕ ДА СПРАТ ДА ЗАБЛУЖДАВАТ. ДА ИЗБИЕМ ПОПОВЕТЕ!”

Това го казва някакъв обикновен пиян милиционер

Но тези думи запленяват богоборците и те не се крият, работят за тази политическа кауза. И ако редовият милиционер не всякога е отговорен за думите си, то един министър трябва да е. Ето цитат от изказване на д-р Минчо Нейчев, който също не е благоприятно настроен към православието, въпреки че като управляващ министерство на външните работи е длъжен да бъде безпристрастен по въпросите на духовната уредба в държавата: “Аз съм комунист и безбожник и като такъв желая да говоря с вас открито. Ние си имаме своя просветна политика и в никой случай не бихме позволили, щото възпитаници на духовните училища да нахлуват в гражданските ведомства и да внасят един съвършено противен на тази политика елемент. Това ще рече, че ние сами допускаме да влезе мътилка в живота на нашия народ, който ние искаме да изградим на чисто социалистически научни основи…”


Черната хроника

В архивна справка от 1958 г. четем следното:

“Православни свещеници, осъдени от Народния съд в момента - 97. Един умрял, 13 осъдени на смърт. В затвора към края на 1957 г. се намират 12 свещеници. Освободени бивши затворници – свещеници - 71. От тях 21 са готвени за повторни арести. Въдворени в Трудововъзпитателни общежития (ТВО) - 19.”

А от официално съобщение разбираме какво е състоянието на духовенството през този период: “В страната има 2950 православни храма, които се обслужват от 2280 свещеници. Манастирите са 246, от които само 87 са действащи с 350 монаси и монахини. За разлика от 1954 г. можем да отбележим, че само за три години България е загубила 555 духовници.”

Любен СТОЯНОВ

в. НАД 55


Автор: slivenplus



Тагове:   Георги Димитров,


Гласувай:
1



1. анонимен - Може би
04.10.2009 15:34
защото православието е измишльотина и ще трябва да изчезне http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?t=626
цитирай
2. pomiqrat - Слава богу, че се е появила парти...
05.10.2009 09:21
Слава богу, че се е появила партията, за да спре църквата, защото тя е едно много по-голямо зло от всяка друга диктатура и под нейно ръководство са избити в пъти повече хора отколкото при режимите на Ленин, Сталин, Кастро, Живков.
цитирай
3. grigorsimov - Юдомасоните!
05.10.2009 21:17
Юдомасоните признават всичките си ужасни престъпления и коварства, само и само да посеят съмнение по отношение християнството, и особено - православното християнство!
И резултатът, са вашите две мнения, на анономен и на помиярът.
Вижте признанята на биографа на Ротшилд - евреина Ели Раваж!
цитирай
4. pomiqrat - Инквизициите, гоненията на хората ...
06.10.2009 10:42
Инквизициите, гоненията на хората съзрели истината, кръстоносните походи това измислица ли е?
цитирай
5. grigorsimov - Прочетете "Ели Раваж" и дано сам си отговорите!
08.10.2009 02:47
Или поне само за момент си представете, че всичко, което мислите че знаете, може и да е, и в повечето случаи - е точно обратното. А това не е станало случайно и за един ден.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28311685
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031