Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2009 21:37 - Защо забравиха "Секуритате" и ДС?
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1654 Коментари: 0 Гласове:
2



Брюксел продължава да изпраща предупреждения за корупцията и правосъдието. Но има една сфера, засягаща всички останали, по която ЕС за съжаление не поиска нищо и Румъния (както и България) фактически не е сторила нищо: разчистването на диктатурата.
...........................................

Статията е публикувана през 2007-ма година във вестник "Франкфуртер Рундшау" по повод влизането на Румъния в ЕС.
Авторът на текста, Херта Мюлер е наградена с нобелова награда за литература за 2009-та година

---
Румъния се опита да изпълни критериите за влизане в ЕС. Икономически хората са добре в някои райони. Брюксел продължава да изпраща предупреждения за корупцията и правосъдието. Но има една сфера, засягаща всички останали, по която ЕС за съжаление не поиска нищо и Румъния фактически не е сторила нищо: разчистването на диктатурата. В Румъния претендират, че тя е изчезнала яко дим, а в действителност цялата страна е обзета от колективна амнезия. Макар че бе една от най-бруталните диктатури на Източна Европа след Сталин с най-злия диктатор и култ към личността, съперничещ на този в Северна Корея.

Чаушеску бе холерик, завършил четвърти клас, който разнасяше при обиколките из страната цистерна с вода за ваната си. Той бе парвеню със слабост към дворците и златни кранове на душовете. Той изравни със земята старата част на Букурещ. Неговият семеен клан и тайните служби контролираха всичко, включително църквата. Осем процента от православните свещеници директно получаваха заплати от "Секуритате": тайни агенти в раса. Едва ли е било по-различно сред журналистите, лекарите, професорите, юристите. Но не знаем дали е било така и няма как да открием. "Секуритате" оцеля.

Причината е съвсем проста: "Секуритате" стои зад свалянето на Чаушеску, обвиняването му в един свръхскоростен процес и екзекутирането му пред стените на една казарма. Официално тайните служби бяха разпуснати след т.нар. революция, но служителите им продължиха да получават заплати. Част от "Секуритате" просто се преля от старите в новите спецслужби. А по-хитрата част използва измъкнатия с шантаж капитал, за да си пробие път в пазарната икономика.

Информацията от архивите на тайните служби беше и остава капитал за изключително богатство с много мрачен или полумрачен произход. Ето защо корупцията съществува днес в най-висшите среди на управлението. Нейните кълнове превземат страната под формата на всекидневна корупция, в която старото мислене работи с нови методи. В болниците например става все по-зле всяка година: нищо не достига и нещата се движат от рушвети за всички - от главния хирург до чистачката.

Години след Чаушеску архивът на "Секуритате" продължава да се управлява и манипулира от стария персонал, преместил се в новите спецслужби. На 1 януари 2007 г. най-после 1.6 милиона досиета бяха предадени на института за тяхното съхранение, основан през 1999 г. със скърцане на зъби. Ще промени ли това нещо? Преди години бяха прокарани законите за достъп до досиетата. Но всеки закон остава неефективен и дава власт да се прикриват всевъзможни факти, за които всекидневно трябва да се изисква достъп от спецслужбите. Те остават пълновластен господар с пълен контрол над това какво да излезе на светло и какво не. Понякога се отговаря, че по дадено досие "още се работи". Понякога след публичното дискредитиране на някого досието съвсем изненадващо изскача на бял свят.

Властите промениха информацията, която ми беше предоставена. Първо, имаше досиета за мен, после ми казаха, че те са изчезнали. При закрити врати беше заявено, че най-експлозивните досиета все още са в категорията "секретно".

В годините на диктатурата хора всеки ден бягаха през границата. Мнозина така и не се добраха до Запада - изчезнаха, вероятно застреляни. Има безброй смъртни случаи по границите, цели гробища, и роднините не знаят какво се е случило с близките им и кой е отговорен за това. Убиването на "врагове на държавата" в страната и в чужбина, дори самоубийства и убийства, инсценирани да приличат на автопроизшествия - всичко това остава заключено в досиетата и извършителите им се разхождат свободно. А с тях - и безброй информатори, платени и доброволни шпиони.

Ето защо се стига до сюрреалистични сцени с престъпници и жертви. Бивш дисидент получава работа в администрацията и е извикан да положи клетва. И когато отваря вратата, там седи бившият следовател от Секуритате, който го е разпитвал, готов да приеме клетвата към демократичната конституция. Или пък бивш политически затворник кандидатства за кредит в спестовната банка на своя град. Директорът на банката, който отказва, е бил началник на затвора, където човекът е лежал.

В Брюксел казват, че в такъв случай човекът трябва да отиде в друга банка. Ако има такава банка в града, критериите на Брюксел са покрити. Въпросът е кой е директор и в другата банка?

Копирано от в-к "Дневник"
---


А аз се питам: дали ако заменим "Секуритате" с ДС, както и всички имена и съкращения с родните им аналози, някой ще разбере, че статията не е писана от Българин?


Автор: jedi


Малко допълнение, по темата:

Да, в България е същото, и малко по-зле.

Например, аз съм осъждан 6 пъти от Държавна Сигурност (ДС) и прекарах по затворите 13 години, по политически причини. Бях и един от малцината, които есента на 1986 г. успяхме да подпишем и изпратим колективен апел за човешки права, до заседаващата тогава "Виенска конференция", и за пореден път прекарах 2 месеца в килиите на ДС, на ул "Развигор", но този път се отказаха да ни съдят, а бях интерниран принудително в Добруджа, на румънската граница, за срок от 3 години. А от есента на 1988 г., до 10-ти ноември 1989 г. бях координатор на "Независимото дружество за защита правата на човека" – първата опозиционна политическа организация, от така наречените "неформални групи"!

Но по времето на "демокрацията" и "демократичните" правителства на СДС, винаги ми отговаряха, че "в архивите на МВР няма данни за изселването ми", и въпреки че уж гласуваха закони "за досиетата", ми заявяваха - нагло и лукаво, че не съм имал досие в ДС!?

Изводите оставям на вас!

Но по-лошото е, че първопричината за толерирането на комунизма и комунистическите репресивни служби, и за тоталното владеене на "националния мафиотски капитал" от "бившите" комунисти", е в "демократичния" запад!

И така, вече 20 години, живеем в "демокрация"!?

Ето това са реалностите, и в Румъния, и в България, и в Русия... и в ЕС, и в САЩ!

А ако не сте напълно съгласни с мен, посочете ми, колко пъти България е била критикувана и заплашвана със санкции, от страна на Европейекия Съюз и САЩ, затова че не отваря архивите на комунистическата ДС?

– Отговорът е: нито веднъж!

И така ще си продължаваме, защото Един, май се казваше Христос, когото ни учат да забравим, е казал някога - много отдавна: "Княз на света е Сатана"!

А ние си мислим, или ни внушават да мислим, че казаното от Него не се отнася за нашето време и за нас, защото около нас "всичко е прекрасно", телевизиите са шарени, списанията с курвите, педерасите и бандитите, са лъскави, а джиповете на мафиотите - "бизнесмени" и политици, са модерни - даже фантастични...




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314931
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031