Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2009 21:12 - ВЕНТА БЕЛГАРУМ – СТОЛИЦАТА НА БОЛГИТЕ В БРИТАНИЯ. Автор: sparotok
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.11.2009 21:13


"От всички гали белгите са най-храбрите, понеже са най-отдалечени от влиянието на римската култура....а също са и съседи на германите, с които  водят непрекъснати войни..."

Гай Юлий Цезар, Галските Войни

 

Освен, че са владели значителна част от Галия белгите са обитавали и цяла Южна Британия. Тяхна столица Вента Белгарум е в продължение на дълго време важно търговско средище. Векове наред белгите контролират обмена на стоки между Британия и континента. Дървесина, калай, луксозна керамика, осолено свинско месо и др.  стигат дори до римския пазар. За жителките на Вечния град се внася и козметика, наречена колор белгика. Ключовата позиция на белгите и техните търговски умения им донасят несметни богатства. Още през II-ри век преди Христа в земите им биват сечени масивни златни монети. На някои от тях за герб са изобразявани знаци подобни на българския  IYI, чийто произход се крие в Неолитната Писменост на Балканите – пето и четвърто хилядолетие преди Христа.

Ако не бяха посяни раздор и вражди между племената на Южна Британия, Рим нямаше да успее да завладее тези смели и способни хора,  а в наше време Вента Белгарум щеше да е космополитен град от типа на Хонконг. Днес обаче дори името не е останало. Тиберий, Клавдий и др. елиминират благородническта класа на белгите, но запазват градовете непокътнати. Когато обаче англо-саксите нахлуват в Британия те не само, че донасят разруха, но и променят имената на селищата. Вента Белгарум става Уинта-Kаестре, познат днес като Уинчестър. Явно частицата Белгарум не се е харесвала на англо-саксите по една, или друга причина.

 

Вента Белгарум означава Тържище на Белгите ( Болгите). Вентатържище е свързано със старобългарския глагол венитипродавам, което е просто древна диалектна форма на менитименя, заменям. Точно това е търговията – замяна на стоки срещу други стоки, или пари. Белгарум е дателен падеж мн.ч. на етнонима белги ( болги), т.е. на белгите ( болгите). Белгарум е вариант на нашето Българомъ – на българите.

 

Могъщото племе на белгите не е британско, или галско по произход, а принадлежи на трако-пеласгийския етнос. Днес се признава, че белгите от времето на Цезар са и митичните болги от ирландския епос “Левор Гавала Еирен”. За тях се казва, че са потомци на Немед от Скития (според Страбон най-древната Скития това е България). След като пребивават известно време в Ирландия болгите се завръщат в Източна Европа и се заселват в Гърция (която си е била и тяхна земя). Там те са третирани зле от пришълците гърци  и поради тази причина потеглят отново за Ирландия...

Тази легенда прилича поразително на разказа на Херодот за пеласгите. В дълбока древност цяла Елада е била обитавана от пеласги и е наричана Пеласгия. С идването на Данай (предводителя на гърците) пеласгите започват да губят територии, а гърците променят много от имената на старите им селища. Бащата на историята твърди, че пеласгите били изключително способни строители и те са хората издигнали стената около Акропола в Атина. Като заплата гърците им дали пустееща бедна земя, но понеже пеласгите били и добри земеделци те успели да облагородят почвата до такава степен, че я направили по-плодородна от тази на гърците. Подбудени от завист и омраза елините прогонват пеласгите и завземат владенията им...Напълно е възможно част от прокудените пеласги да са заминали за Галия и Ирландия понеже доста оръжия и инстументи от Британските острови имат прототипи сред оръжия и инструменти от Тракия и Гърция ( носеща в древността името Пеласгия). 
 

Явно поне едно от мигриралите трако-пеласгийски племена е носело името болги, понеже така са и документирани в ирландските саги -Фир Болг (фир означава мъже и е сродно със старобългарската дума фрътъ- мъж). Те всъщност са били три групи Фир Болг, Фир Домнан и Гайлеон. Фир Болг са цезаровите белги от Галия и Британия, Фир Домнан са домнуните -съседи на белгите, а Гайлеон означава просто бойци-копиеносци. Името на домнуните се обяснява с галската дума думно/тумно-тъмно, дим (имащ стара форма дымъ ).

 

Друго сродно и съседно племе на белгите ( болгите ) са дуротригите. Дуротриги означава търговци на дървесина. Дуро е дърво, а триг отговаря на търг, търгувам. Роднини на дуротригите са дубуните, чието име е обяснимо с думата дъб. Дубуни е просто дъбяни, хора живеещи сред дъбовете. Племе с подобно име населява и Галия, става дума за мандубиите. Абмброжич тълкува името им като малките дъбове. Ман отговаря на мъничък, а дубии на дъбове.

Анализа на болгските топоними и етноними показва, че това са хора говорили близко ( ако не и идентично ) до българския език наречие.
Да не забравяме, че исторически извори, легенди и археологически находки също показват, че родната земя на болгите е България.

 

Идващите от Тракия белги ( болги) и техните роднини допринасят съществено за икономическото и технологично развитие на Западна Европа през Желязната Епоха. От предците, ни римляните вземат нов тип кораб, който е бил лесно управляван и в плитки реки. Този плавателен съд е бил толкова лек, че понякога е бил теглен по суша от една река към друга. Интересна подробност е, че латинската дума корабус е точен еквивалент на нашата кораб... Жителите на вечния град заемат и различни видове товарни коли: карука ( каруца), реда и др. Римската плетена ризница, кавалерийските мечове, метателното копие-матарис и др. са изобретение на нашите предци. Първите жътварски машини са дело на болгите. Все още има изображения на примитивни болгски комбайни. Дедите ни са тези, които научават населението на Галия как да съхранява жито в ями. Днешни изследвания показват, че това е било най-добрия метод за времето си...

Ние сме благословен народ. Враговете ни са ни грабили, унищожавали са собствеността ни, приписвали са си изобретенията ни, но духът ни не са успели да вземат! Винаги сме били дарители на култура, знания и технологии.

Единственото нещо, което ни трябва е единство. Станем ли единни ще се превърнем отново в богат и благоденстващ народ. Можем и трябва да го направим! Както бе казал Сенека – “Не се опитваме да сторим нещо не защото е трудно, а е трудно защото не се опитваме”. Осъзнаем ли що за велик народ сме, осъзнаем ли, че не трябва де се делим, а да се обичаме един друг, то началото вече е положено. Другото ще дойде от само себe си.

 

Автор: sparotok
........................

За да има единство и разбирателство, е нужно, наличната, но игнорирана и скривана до сега, историческа информация за многохилядолетното ни славно минало, да се систематизира и полуляризира, въпреки огромната съпротива на зложелателите ни!
 
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28368704
Постинги: 4301
Коментари: 7559
Гласове: 8248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930