Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2009 10:35 - Григор ЛИЛОВ - "ТАЙНИЯТ ПРОЕКТ БОЙКО БОРИСОВ" - откъс
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 27520 Коментари: 9 Гласове:
7



Книгата е политически трилър за Проекта с код Бойко Борисов, за паролите му, за тайните на този сценарий за управление, за наметката, с която е обвит и за всичко онова, което се случва, прави и създава години наред тайно у нас - без знанието, участието и съгласието на народа...

 

– От вашия лидер, господин Станишев, от господин Първанов.

 

– Господин Първанов не ни е лидер, той е държавен глава. Аз съм лидер на моята партия.

 

– Надали ще му стане приятно, като чуе, че не ви е лидер. Пази, Боже, един ден Цветанов да каже, Борисов не ми е лидер. Пази, Боже!

 

– Никога не се знае, господин Борисов...

                              

Ще ми бъде крайно неприятно, много неприятно...

 

И двамата със Сергей Станишев знаят, че това никога не се знае...

 

Един неформален и един формален лидер обсъждат своите лидери - съответно формален и неформален. Един бъдещ и един бивш премиер спорят за силата си, за действителните си роли.

 

От куклите ли са? Или са сред кукловодите?...

 

Но в такава изкривена действителност и самите кукловоди висят на нечии конци. По правило те са същите, на които са увиснали и техните кукли.

 

Кой тогава е истинският повелител - онзи, който държи кълбото с връвчици? Онова кълбо, от което тръгват всички нишки - към президенти, премиери, едно - и разноцветни политически лидери... При тоталитаризма беше ясно - Тодор Живков. В прехода безспорно се наложи повелителят Луканов.

 

А в европейската ни държава подръпват ли се жички? На Сергей Станишев, на президента, може би на самия Бойко Борисов... Кой ги подръпва? Брюксел не е - той е скромен разпоредител, измамен с гратис при евробилетите и парите му в кукления театър България.  В него се представя спектакълът - на кукловоди и кукли. Каква е пиесата, в която, макар и да сме зрители, участ­ваме и играем всички? Знаем ли режисьорът й, който ни дирижира така потайно, толкова скрито?

 

Лицето му е от шепичка хора, ала многолико.

 

Те са от авторите на Проекта за България. Бяха сред поддръжниците на Проекта Социализъм, и от родителите на Проекта Демокрация.

 

Написаха и пишат, наред с други сценарии, Проекта Георги Първанов. Сред творците са на проекта Сергей Станишев. Вдъхновиха Проекта цар Симеон. И са един от основните създатели на Проекта Бойко Борисов.

 

„Според мен това, което става в България е прекрасно, казвам го без ирония.". „Няма съпротивителна сила, която да измести Борисов.". „Сериозен политически субект, който да измести Борисов, ще има след 15 години.". „Може да е имало неофициални приказки за правителства зад кадър, но те никога не са се афиширали официално - това не е наша, а английска традиция.".

 

Британският обичай е на кабинети в сянка - т.е. знаещи се, видими, на опозицията. Българската практика е различна - на Господар, подчинени кукловоди и зависими кукли.

 

– Вие чувате ли се с царя сега, виждате ли се?

 

– Не.

 

– Но помогнахте той да дойде в България?!

 

– Това е една голяма глупост. Който е измислил тази глупост, да отговаря за нея. ... Имаше такива срещи, но те бяха отдавна... отдавна... (още през 70-е години на миналия век - б.а.) Е, сега! Аз съм един отделен българин! Не съм бил в никаква група от българи. Аз самостоятелно съм го посетил и не желая повече да коментирам това.

 

– Тогава виждахте ли потенциал в царя, като върне в България, да стане премиер?

 

– Виждах.... Така че в това няма нищо чудно - което съм виждал, това и стана.

 

Отдавна, години преди Симеон да се появи триумфално у нас като министър-председател на България, този някой от шепата хора беше видял потенциал в него. Своевременно му бяха написали и прошнуровали съдбата му, кариерата му в своя си техен пореден Проект.

 

Съдбата на Бойко Борисов също е прошнурована в подобен Проект. Секретен. Всеобземащ. Мащабен. За петилетки напред - мандат, два, 15 години...

 

Началото му е заключено с паролата „Воин".

 

Тя е нишката през времето, която навърза Тодор Живков с Бойко Борисов, минало с настояще, история с власт. Тя е онази поанта, наред с други пароли, които маркираха успеха на този Проект.

 

Защото само един подобен секретен Проект може да пресъздаде от пожарникар - политически лидер, от офицер - предприемач, от бизнесмен - Генерал, от охранител - премиер. Само той е способен завинаги да погребе в тишината на времето нелицеприятните тайни - дори една престрелка, завършила с трупове. Само “Проектът” притежава силата да манипулира години и биографии така, както ни се представят, само Проект е достатъчно силен, за да моделира по свой образ и подобие общество и народ.

 

Шифърът за съдържанието му е записан в десетилетия от онова, което е било до това, което ще бъде. Десетки са ключовете, с които се отваря: Воин, Живков, цар Симеон. „Гоце", „Нева", „Монблан", № ПР 797, „Инко", „Ипон". СИК, „Хелиос", „Б-5", РУМНО, № ВК-15146, „Елмаз- Сапфир", ГРУ,КВС...

 

Само с такъв кодиран Проект може да се застеле толкова бързия и неоспорен път до върха.

 

Аз моята история съм я написал, та написал. Не могат да ме уязвят с нищо. От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. Под нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе. Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен!...

 

Фронтално, точно срещу погледите, златисто намръщен се взира лъвът върху държавния герб. Залата пред него свел;, огряна от тежките кристални полюлеи. Отсреща - над депутатите, надвесен от ложата, е Бойко Борисов. Гледа ги отвисоко, почти като лъв в политическата джунгла. Близо половината от парламентаристите му дължат избора си. А и немалка част от останалите са поставени в зависимост от него.

 

Какви са те? Кой е героят, който ги създаде? Той ли ще строи бъдещето ни?...

 

И действително ли е герой?

 

Историята за триумфа на Бойко Борисов е историята на този непубличен, секретен проект. Новият ни премиер е негов код.

 

Оценката му е патент на историята. Но отговорът винаги започва от съвремието. Той никога не е само един!

 

Не е правилно ние да излъчим послания към най-бедните и най-социално слаби хора, че това са реалноспгте, и – вие сте обречени, това ще ви е заплатата и пенсията и нямате дори шанс да се надявате. Защото ние самите не мислим така. Все пак трябва да има и малко оптимизъм и нашите цели да бъдат такива. Защото то е, как да кажа, като в медицината - надеждата по някой път и лекува. И никой лекар не отива и казва: „Виж какво, малко ще креташ и после си отиваш". Защото, повтарям, нашето общество още не е дорасло да чуе истината и да му предпишем рецептата, за съжаление. Но това си ни е народът. Той затова и нас ни е избрал! - финализира проблема със скритите реалности една от стенограмите на новия кабинет.

 

Затова „герберите" и техният лидер са многопластови - като руските кукли „Матрьошка". В черупката си всяка от тях е скрила друга кукла, тя - още една и така почти до безкрай...

 

Десетки са тези кукли-въпроси.

 

Една от тях съдържа отговора на въпроса за щастливата звезда - защо точно пожарникарят, макар и иначе немислимо, израсна до премиер?

 

Втора - защо именно той охраняваше Тодор Живков и коя е онази тайна от далечното минало, която ги привърза елин към друг?

 

Трета - защо каратистът с история, близка до мутрите, се оказа или го представиха за нещо като техен гробокопач?

 

Четвърта - защо аристократът от Мадрид, цар Симеон, избра плебея от Банкя?

 

Пета - сегашният президент част ли от този Проект или не?

 

Шеста и седма - стрелите на Амур или нещо друго държи новия премиер до Цветелина, както и нея - до него?

 

Осма - частните интереси ли ще обслужва Генерала или обществените...

 

Но каквото и да се случи, личният му триумф е забележителен. Настоящето и бъдещето - като прегърнати в магистрална лента пътеки са проснати в нозете му. Там, в ниското - в партера са партия, апарат, народ, парламент, огряни с кристален блясък – слял се с неговия... А зад гърба му е пъртината на миналото - онази кота под нулата, от която понякога се тръгва, от която каза, че е тръгнал и за която той спомена мимоходом по пътя си към върха. Но за нея нито някой говори, нито някой си спомня, нито някой иска да я припомня...

 

Влизането във властта може и да е чудо, както нп го представиха. Но настаняването във всяка власт винаги изисква делничност и търпелива подготовка. Поне така е в днешния, отдавна лишен от героичност наш век и установяващ се нов световен ред. Затова фойерверкът около подвига на обикновения човек-пожарникар сякаш подмени затварянето на тайна папка. Онази, между чиито кори се крият разписаните страници на този Проект.

 

Има ли го или не? Ако го има, какво съдържат шифрованите му текстове, какво програмират? Кои хора ги сътвориха? Кой накрая ги парафира?

 

Възможно е явлението ГЕРБ и неговият лидер да са плод на конструкторска мисъл, на политическо инженерство на анонимни творци от чужбина. Те ли наистина превърнаха пожарникаря, охранителя, каратиста, борческия съдружник, момчето от улицата - в Бизнесмена, Общественика. Генерала, Кмета, Министър-председателя на България ?

 

Дали пък отзад не стоят родните олигарси или политическият естаблишмент, поднасящи поредната „свежа" фигура на народа-материал? Видяхме и преживяхме вече няколко - реализирания успешно сценарий за „мъдрия цар Симеон" и последвалия го за „младия необременен Станишев". Те бяха плод на Проекти - макар и различни, но еднакви по преследваните цели. Президентът „Гоце" също се вписа в тази традиция. Рожба на подобен Проект се оказа и агентът Ахмед Доган. Взривът на демокрацията го легендира като противник на БКП-БСП, обаче ДПС обслужи най-добре точно Партията - с главна буква, Москва и връзките им с Анкара.

 

А може би е обратното: образът на личността в РК-а на новият ни премиер да не е измислен?! И в действителност той да се окаже „self made men" - човек, направил сам себе си, както казват американците!

 

Коя е истината за случващото се - с или без Проекта? Бойко Борисов ли е неговият код? Или пък не е...

 

- Толкова ги мразя комунистите!

 

Кой говори, скрит зад фигурата му - гласът на електората или високоговорителят от негово име, монтиран в медиите? Родните ли интереси диктуват или са чуждите? Чии?... Но е факт, че който и да е застанал, е невидим - зад кулисите, а не както се полага - зрим, на сцената, под прожекторите...

 

Защото ние все още не знаем истинския образ на премиера: дали е комунист, отказал да хвърли червената си партийна книжка в началото на демократичните промени, или е антикомунист, въздаващ справедливост заради репресирания си прадядо?...

 

Не знаем кога е скромен бизнесмен с прозрачно предприемачество или едър охранителен бос - съдружник с повечето от най-видните сикаджийски мутри на България...

 

Не разбираме кога е човек без властови амбиции - професионалист в МВР, както сам заяви навремето, но обаче се оказва политик-властогонец, не подбиращ средствата към целта и способите за висок рейтинг...

 

Колебаем се: човек от народа ли е с къща в Банкя и същевременно член на олигархията със собствени фирми, чийто оборот се измерва с десетки и десетки милиони...

 

Кой е той? Очаквания като месия борец срещу корупцията? Или пък е трансмисията в нейната машина, лансирала приятеля си със спорна репутация Емил Димитров в редиците на ГЕРБ и депутатството...

 

Лидер със запазени ценности ли дойде да управлява или е мутирал „герой" - участник във въоръжени престрелки, завършили с трупове?!...

 

Не, наистина не знаем истинския Бойко Борисов – онзи, започнал „под нулата". А може би тя е само числото след поставената от други цифра на Проекта? Познаваме го единствено чрез ситуациите, в които блести като Герой, но не и според личността му, която може и да е на негерой...

 

Досега новият премиер се приемаше като капка от вълната на демократичните промени, извисила се до самия й гребен. Подозираха го и за пръска от засмукващото, невидимо, но винаги силно мъртво вълнение на близкото ни, тоталитарно минало...

 

Едното и другото едновременно не са възможни - това е парадокс. Затова тайната на загадката Бойко Борисов е тайната на секретния Проект с неговия код.

 

ЛЕГЕНДАТА

 

Първия код, с който новият ни премиер се представя, е неговия дядо. Всъщност той му е прадядо по майчина линия.

 

Дядо Асен Войнов е ключ в публичния имидж на премиера.

 

За политическата кариера на бившия член на БКП Бойко Борисов, убитият роднина е основополагащ камък. Той е като парола - онази, която го легитимира като подходящ за дошлата след Десети ноември 1989 г. демокрация. Защото днес званието „комунист" е компромат, а роднината - анти-комунист - своебразната реабилитация. Дори и да нямаше повод за нея, тя щеше да бъде измислена.

 

– „В изборната нощ бяхме се събрали и като разбрахме, че ГЕРБ печели, казах на сина ми - не е била напразна смъртта на дядо Асен", разказва в медиите Павлина Скобелева, негова леля.

 

После, когато лидерът на ГЕРБ е открил пресконференцията, тя се разплакала. Защото съдбата на Асен Войнов предопределя и житейския път на наследниците му.

 

„На сестра ми, майката на Бойко, не й позволиха да учи, завърши педагогически институт, записа висше педагогика, изключиха я", спомня си лелята. Самата тя е отличничка от гимназията. Получава дипломата си през 1961 г. Детската й мечта е била да бъде докторка. Но тогава във формулярите за кандидатстване е съществувал параграф за роднините. Трябвало да се попълва: „дядо - народен враг".

 

Лелята заминала като учителка на границата. На следващата година се записала в акушерско училище. Приели я и изкарала един семестър с пълен отличен. След това обаче отворили характеристиките и видели, че там пише - дядо й по бащина линия е ликвидиран като народен враг.

 

И това сложило точка на учението й.

 

– Страшно е на 17 години да разбереш, че никога не можеш да станеш някакъв в тая държава, че си обречен просто да съществуваш! - горчиво отбелязва премиерът.

 

Винаги ме е възмущавало, че някои хора говореха, че Бойко произхожда от комунистическо семейство - възмущава се Павлина Скобелева, докато гали едрата каракачанка. Естествено, породата на кучето е българска - от онази, с която се прочу Генерала. Той също е възмутен, че Иван Костов наляво и надясно разправял, че е човек на комунистите и Държавна сигурност.

 

Според родата, Бойко и сестра му не знаели подробности около гибелта на прадядото Асен. Чак след 90-те години започнали да говорят за него - явно много страх са брали дотогава. Майката на Бойко - Венета, е била на 11 години, когато прибират дядо й. Винаги е твърдяла, че е умрял от мъченическа смърт.

 

– Дядо ми Асен го отвличат комунистите от с. Хераково на 26 септември 1944 г. - твърди Бойко Борисов пред Димитър Златков. - Идват няколко въоръжени и без да се представят, го измъкват. Утрепали са го от бой с тояги в затвора, без съд и присъда. Враг на народа са го изкарали. Открихме истината за дядо 50 години по-късно, през 1994-а, когато издирихме смъртния акт. Дотогава дори не можахме да го погребем.

 

– Дядо ми са го убили комунистите още на 9 септември, но до 23-ти се е водил безследно изчезнал - е друга, също публична версия на Генерала. - Като станах секретар (гла­вен секретар на МВР - б.а.), му намерих делото. Бил умрял от червен вятър... Затова им обещавам такъв вятър да ги духа, че да не останат във властта! - заканваше се Бойко Борисов по адрес на БСП. Той е категоричен:

 

– Първият шамар получих, когато завърших гимназията с отличен. Заради дядо ми забраниха да кандидатствам в първи и втори факултет на института (държавна сигурност и милицията в школата на МВР).

 

Спорна е истината му. Няма никакви документи, че премиерът ни е кандидатствал за тях. Пък и на относително леките изпити в пожарникарския факултет оценката му не е онзи отличен, извоюван в школото в Банкя.

 

Според семейното предание, прадядото е бил запален земеделец и поддръжник на Александър Стамболийски. По негово време е станал кмет на с. Хераково. Управлявал е до военния преврат през 1934 г., когато за първи път са го арестували и почти пребили от бой. Твърди се, че след събитията от 9 септември е изчезнал безследно. Според разказа на родата Асен Войнов дори се е зарадвал, когато дошла народната власт. Но не минало много време и го задигнали от нивата. Според някои от версиите е разстрелян на една или друга дата направо в царевичака. Според други това е станало в кауша. Според трети - вместо да го гърмят, са го изтезавали до смърт.

 

Според последната хипотеза са го усмъртили с побоиша в Софийския затвор. „Когато преди 4 години почина съпругът ми, го сложихме до гроба на дядо Асен - вече знаехме къде точно е" - споменава Павлина Скобелева.

 

Когато роднините го прибрали да го погребат, по него нямало здрав кокал. Разбрало се, че е агонизирал шест часа в затворническия лазарет след последния побой. В същия ден пребили още 18 души в затвора! - разказвал на Павлина, баща й Райчо. Споменавал, че едва го събрал, за да го сложат в ковчега. Тялото откупила със злато бабата - била е заможна.

 

„Все едно, че дядо не е съществувал, в кметството нямаше нито една следа от него, всичко е било заличено", кълне се лелята на Бойко Борисов. Намерили само кръщелно свиде­телство, в което пише, че е роден на 1 януари 1888 г. и повече никакви следи. Открили и смъртен акт. Той бил представен в съда в Сливница, защото за всички безследно изчезнали при демокрацията се водели дела, с които се доказва смъртта им. Местният свещеник установил, че единствено книгата с погребения от 1944 г. липсвала от архива.

 

– Посвещавам този ден на дядо ми, убит на 9-ти сеотамври – заяви бъдещият премиер, откривайки пресконференцията си в НДК, в онази знаменателна нощ на триумфа.  Личната драма и успех, за мен никога не са имали публично значение. Аз мисля, че това беше едно възмездие, един реванш на историята за стотици хиляди. ...

В моето досие има един кадровик – разказва Генерала пред Николай Бареков.  Мисля че се казва - Даскалов, не знам дали е жив, ако е жив, ще прочете това и сигурно ще го каже, че ме беше викнал и ми беше показал, там пишеше:

Бойко Методиев Борисов - дядо му враг на народната власт, монархофашист. Да не се допуска до ръководни постове, - подчертано с червено.

 

Прадядото обаче не е монархофашист, а николапетковист! Затова е и ял толкова бой след преврата от 1934 г., установил едноличната власт на цар Борис.

 

Май детайлите нещо не се връзват. Макар че мрази комунистите, Бойко Борисов отказа да се деполитизира през 1990 г. Поиска да си остане член на БКП.

– „Махнах се от института, защото дойде деполитизацията на МВР - може ли един поп за една нощ да си хвърли килимявката? Партийните секретари първи се деполитизираха и първи се отказаха от партията." - аргументира се той.

 

По онова време славата, макар за малко, макар и мимолетно, го обгражда с ласките си. Червеният партиен орган в. „Дума" го сочи за пример в кампанията си срещу деполитизацията на органите за сигурност и разтурянето на първичните партийни организации по месторабота. Коментира комунистическото минало на родата му, което офицерът не предал!

 

По-същественото обаче е, че други детайли също не съвпадат, не кореспондират помежду си.

 

Прапрадядото хем го съдят, хем е убит, ту на самия 9 септември, в дните непосредствено след това, ту на 22-и или 23-и, понякога и на 26-и... Хем изчезва на някоя от тези дати, хем въоръжени го прибират от дома му, без да се представят или го задигат направо от къра. От една страна родата си го е взела от затвора - натрошен целия, от друга - дори не знаела къде са костите му, та питала местния свещеник, който също свил рамене. От трета страна - съпругът на лела Павлина е погребан до прадядото Асен. т.е. гробът се знае. От четвърта - не е възможно да се води някой за безследно изчезнал, а трупът му да е налице! И най-сетне в местното гробище местата също са кът, както в софийските. Но този толкова мистериозен гроб не е от последните, от онези през 90-те години - някъде в края на терена, а на доста видно място. Със сигурност то е платено и използвано преди много десетилетия.

 

Най-сетне са откупили със злато тялото, но тленните останки „открили" чак след идването на демокрацията. Нищо не са знаели за случилото се с него до 1994 г., когато намерили документите с диагнозата „червен вятър", но пък са категорични за боя с тояги, а не за други изтезания като причина за смъртта.

 

Лелята, родата и самият Бойко Борисов говорят в разногласие, сами се объркват, пък и се менят освен дати и причини - от Народен съд до разправа без съд и присъда, от побой до разстрел...

 

А ето какво разказва самият премиер за момента, когато е научил битието си на „враг на народа":

 

– Само че тогава може би изживях най-големия срив в живота си. Една вечер татко ме изведе от нас, за да поговорим. Каза ми: „Заради дядо ти не можеш да кандидатстваш. Водят го враг на народната власт. Единственото изключение, което може да се направи, е да кандидатстваш във факултета на пожарната". Кандидатствах и когато ме приеха в пожарникарския, отидох в Школата в Плевен да карам казарма. Смазан. Като говореше така татко с мен, ми се напълниха очите. Той ми каза, че трябва да се примиря с това, че никога няма да мога да израсна в живота поради тази причина, но ако съм мъж, никога да не казвам на майка, защото нейният баща е обявен за враг и тя ще страда много. А тя е човекът, когото най-много съм обичал!

 

Враг, не враг, но „противникът" с ликвидиран прадядо, без проблеми е приет в редовете на БКП. Без спънки прави блестяща кариера точно в тези факултети, които се оказват забранени за него. Сбогува се със званието „курсант" в тях, но получава званието техен преподавател и ръководител на катедра.

 

За последната версия около дядото-антикомунист неволно се изпусна самата Евгения Живкова:

 

– Имате ли обяснение за ожесточения антикомунизъм, който Бойко Борисов изповядва сега?

 

– Да, имам. Бойко трябваше да намери своето място вляво или вдясно. И понеже вляво това бе трудно, насочи се вдясно. А антикомунизмът е най-лесната пътека, по която можеше да мине - не толкова с трагичната история на неговия дядо, която той сега разказва и която не знам дали е истинска.

 

Странно е, че Жени и Бойко, Бойко и Живков не са ко­ментирали тази история. Възможно е бодигардът да е бил повече от деликатен, възможно е да се е страхувал да не изгуби ангажимента си при семейството. Но едно обстоятелство прави впечатление. До началото на политическата си кариера, до главното си секретарство в МВР той никъде и никога, по никакъв повод не е споделял за семейната драма. Все едно, че такава няма.

 

А най-странното е, че размаханото публично петно „враг на народа" въобще не се е оказало недостатък в иначе тоталитарните времена! По никакъв начин! Нищо, че се твърди точно обратното.

 

СТАНДАРТНА ЧОВЕКОЕДИНИЦА

 

Поне в началото на жизнения му път Бойко Борисов и родителите му са били най-обикновени хора - нито онеправдани от социализма, нито облагодетелствани от него. Поне дотогава, когато съдбата обръща благосклонно лице към сина им.

 

Бъдещият главен секретар на МВР и политик е роден на 13 юни 1959 г. в с. Банкя. Едва през 1969 г. то е обявено за град, а се превръща в част от Столичната община, след още 10 години. Нищо не отличава семейството от съгражданите им. Бащата Методи е обикновен пожарникар, а майката Венета - начална учителка. Тя е починала от рак на 10 октомври 1998 г. По всичко изглежда, че баща му е емигрант в Испания - в провинция Гуадалахара. В тре- зорите на социалното осигуряване неговото име се води под № 5314.

 

Първите години от живота си бъдещият премиер е прекарал заедно със сестра си Краси в с. Хераково - при леля си Павлина Скобелева. Тя и досега галено го нарича „Боби". Лелята е била акушерка във Втора градска болница в столицата. Там я уредила нейна позната - зам.-министърката на здравеопазването Сибила Радева. Знаели се от Хераково, където карала докторския си стаж, обяснява Павлина. Сега в същата болница работи сестрата на Генерала - д-р Красимира Георгиева.

 

Бойко завършва с пълна шестица училището, в което преподава и майка му. Според класната му, децата били много амбициозни и все отличници. На чина до него е седяла нейната щерка, но трепетите на първата обич не преминали между двамата, май със съжаление отбелязва учителката.

 

Въпреки че е комсомолски секретар, там са го запомнили най-вече с лудориите, които е правил. Той е бил сред най-големите немирници в родната Банкя. Още от малък се е превърнал в лидер - като победител в махленските двубои го избрали за главатар на детската банда „Пакост". Редовно тарашели чуждите градини, подсмихват се сега съседите му. След всеки набег из комшийските ягоди е играела пръчка - „възпитателка", но и това не е помагало.

 

– Майка ми имаше една много малка пръчица - много тънка. Само като ме виждаше, казваше: „Пръчката!". Тичах с едни къси гащета, само като й чуех гласчето, и се прибирах. Това е превенцията! - признава самият той.

 

„Спомням си, че в 11 клас в училището пристигна една млада учителка по математика, казваше се Тепавичарова - разказва бившата му класна Мария Ранкова. - След часа тя дойде в класната стая и заяви, че не може да работи повече, защото Борисов и приятелите му я ухажвали. Аз рядко се карам, но тогава доста го нахоках.".

 

Съучениците му от онези години твърдят, че отдавна не поддържат връзка с него. Не желаят да споделят за юношеството си - или няма какво да си спомнят, или пък предпочитат да замълчат. Нищо не се знае за приятелката му - Ленчето. Бойко й станал кавалера на абитуриенския бал.

 

Като малък бях много активен в спорта и ако всичко вървеше нормално, сега може би щях да съм футболист - споделя той самият в свое интервю с Миролюба Бенатова.

 

Журналистката не знае, но един от далечните роднини на майка му - Воин Войнов, е сред знаменитите футболисти на „Левски" и известен треньор, Той е и учредител на Съюза на командосите в България, в чиито редици Бойко Борисов е повече от почетен член. - Но тогава краката ме заболяха, медицината още не беше напреднала, израснах за месец с 10-15 сантиметра, вследствие на което костта ми не се втвърдяваше и лекарите казаха, че веднага трябва да прекратя активния спорт, за да не окуцея. Това беше голям шамар за мен. Освен че ми доставяше удоволствие, вече ми беше станало и навик да играя. Тогава реших да се отдам на учението. Станах златен медалист на гимназията без нито една петица.

 

Толкова ли е важно това за вас? - пита журналистката.

 

Обичах да се състезавам с другите. Исках да съм първенец. Състезавах се с болестта. Исках, като не мога да съм спортист, да съм отличник. Тогава свирех на акордеон, бях солист на представителния оркестър. По-близките ми хора знаят, че много хубаво свиря на китара. Свиря и на кларнет - имам снимки на една манифестация на 24 май... Между другото, когато откривахме обновените кучкарници за полицейските кучета, се оказа, че ветеринарният доктор на полицията е другия кларнетист от оркестъра. Не се бяхме виждали от години. Много се смяхме...

 

Навремето като ученици свирили през лятото по почивните станции в Банкя. Обикновено изпълнявали „Червена роза", любима на пенсионерите. После поднасяли ученическата фуражка и кой колкото даде. „Изкарвахме по 5 лева, а това беше храната за цяла седмица" - спомня си премиерът.

 

Хобитата на Бойко Борисов са многобройни. Освен че играе тенис и футбол, премиерът има и по-духовни занятия. Той отглежда и популяризира породата кучета „балканска (българска) каракачанка". Единственото нещо, за което съм си позволил да помоля Симеон П, е да помогне да регистрират в света българската овчарка - отбелязва премиерът. - Това е страхотно куче, вярно, непретенциозно към храната и външните условия, податливо на дресировка. Никога няма да посегне на свой човек от дома, но е безкомпромисно в битката с враговете си. Това е нещо за България, не е лично за мен!".

 

Много обича да рисува. Навремето дори се е издържал с това - правил е копия на картините на известни художници. Твърди се, че е продавал произведения дори на легендарния иманяр Желязко Демирев - Императора. Не е ясно нито кой и кога ги е свързал, нито как е реагирала тогавашната милиция, следяща неотлъчно контрабандиста на антики. Рисувал е и Рембрандт, но любим му остава руския художник Иван Айвазовски и неговото платно „Деветият вал". И сега се разтоварва по този начин.

 

Винаги, когато имам време, взимам четката! - обяснява самият той. - Рисувах, докато бях главен секретар на МВР. Вечер, когато не можех да спя, започвах да творя върху платното. Ставам от леглото и рисувам....

 

Казва, че от малък се страхува да лети и да го боцкат с инжекции. Напълно неизвестно е, че в младежките си години е имитирал рокерите - ходил е с кожени дрехи и дълга коса. За тази си отлика от своите връстници Бойко Борисов никога не разказва.

 

 




Гласувай:
7



1. анонимен - :)
16.11.2009 11:02
Макар, че цитирате, отношението ми към Григор Лилов, е като към цвета, с който сте повдигнали част от цитатите. В стремежа му към комерсиалност, съм го чувал да цитира по различни телевизии неща, предизвикващи усмивка, вероятно и в тинейджъри. Може и да има зърно, но плявата......:((
цитирай
2. grigorsimov - Казването на истините, не е комерсиалност!
16.11.2009 18:19
А ако мислите че се печели от книги, опитайте! А ако истината не ви интересува, жалко за вас.
цитирай
3. анонимен - Г-н grigorsimov,
17.11.2009 11:06
Аз съм един друг "анонимен",а не "анонимен 1"(това,
само за пояснение).А сега,по "същество":
По моето скромно мнение,Вие сте изложили една
твърде машабна картина относно възхода на ББ.А спо-
ред мен нещата са значително по-прости(те и затова
са и ефективни).С други думи,Конюктурата в Бълга-
рия създаде тази среда,която на свой ред трябваше
да изтика на преден план личности от типа на ББ,
а това,че е точно той е случайно проявление,което
е без каквото и да е значение за Конюктурата - той
ИСКА,ИЛИ,НЕ ще действа по Нейните изисквания и
ще доведе до търсените от Нея резултати.
Основните фактори(според мен),които формират
Конюктурата в дадена страна(а и в света,като цяло),са:
1-Финансовата система и нейната динамика.
2-Медийната среда
3- Образователната среда,включваща образователната
система+ всички съпътствъващи я фактори:семейна
среда,улицата,модата,рекламата и т.н.
Владеещият тези фактори,формиращи конюктурата,
може да създава условията,които с голяма доза точ-
ност да доведат до исканите резултати.Това,впро-
чем въобще не е мое откритие,а еустановено отдавна
и прилагано многократно в човешката история.Мое
е само едно от поредните заключения на тази основа,
получено въз основа на едно от поредните наблюдения върху Живота.
Лицето,или лицата,които вл;адеят тези лостове могат
да постигат търсените от тях резултати,въобще без
да се интересуват от каквато и да е конкретика от-
носно средствата с които ще бъдат постигнати(кон-
кретните хора,места и събития).Защото те знаят,че
създавайки дадена среда,тя сама ще изтика на пре-
ден план необходимите и такива.Поради тази при-
чина аз не виждам никаква необходимост от какъвто
и да е План и от някакви Кодове.
Бойко Борисов,както и предшестващите го "полити-
чески безличия",бяха изтикани на преден План от
Конюктурата,защото най-добре пасваха на нашата
народопсихология,във всяка една отсъздаващите се
последователно конюктури.Така,както са пасвали на
създадените за времето си конюктури и "личности"
като Ленин,Сталин,Мусолини,Хитлер и т.н.В създа-
вания тогава социален хаос,предизвикан от и след
Първата световна война,съответните народи са из-
викали на политическата сцена твърдата ръка,отгова-
ряща на дадената народопсихология.И едва ли някой
специално е "създавал" тези фигури.Те просто са си
били налични и при една друга Конюктура биха били
невидими и биха си останали такива.Виж,по-различ-
но стои въпроса за създателите на тази Конюктура.
Тук може би имате право относно някаква визия за
"световна конспирация".Аз сущо мисля,е е напълно
възможно коорниране и съгласуване на финансови
операции в локален и глобален мащаб,с цел пости-
гане на определени финансово икономически и съ-
пътстващи ги политически резултати,но без какви-
то и да било "световни конспирации".Защо би тряб-
вало да се усложняват нещата,за да се постигнат
точно определени резултати с изразходването на
много хора и ресурси,с риск в така усложнената
и даже ритуално обременена ситуажия да се полу-
чи някакъв срив.Затова ,според мен,тук е по-важното
болшинството от хората,в глобален аспект,да съумеят
да променят глобалната финансова система така,
че да се изземат тези функции,които изпълнява тя
сега и се предадат в ръцете на мрежа от центрове под някаква форма на непосредствен и "фидим"
контрол от обществото.Иначе,ако трябва да вземем
предвид всичко писано от Вас,относно "световната
конспирация",осеяна със сатанински групировки
и при натрапващата се от това безднадеждност и
безпомощност,би трябвало най-добре да си сложим
край на живота.
Е,това е само едно мнение,при това,по всяка вероятност и крайно погрешно.





цитирай
4. grigorsimov - Да, малцина могат да понесат истината за жестоките реалности
17.11.2009 16:29
Много е добре, че разсъждавате логично, и на основа на знанията и логоката търсите и намирате решения, но... Но само логиката е безсилна или недостатъчна, когато липсват ключови факти, - скривани и затова малко известни на по-широк кръг хора. Тези факти и множество доказателства за тяхната автентичност, ги има, но са единици, заляти с хиляди лъжи, заблуждаващи теории и полуистини.
Правилно казвате, че който владее финансите, образованието, "културата" и почти всичко около нас, а и в нас, той може да намери подходящите хора и подходящия момент. Само че, Те (задкулисните господари) въобще не чакат на случайността, макар че и нея използват, а всичко насочват и организират.
Не е нужно да изреждам отново и отново всичко, заото е много и не е възможно, но и всичко е описано и систематизирано, поне от едно столетие насам. Прочетете първо "протоколите", потърсете и четирите тома на тази тема от Хенри Форд – бащата на конвеирното производство, на автомобили за народа, а не само за "хайлайфа", както е било преди това. И така нататък...
Основните факти и доказателства ги има и в моя блог, но както съм се убедил от собствен опит, който не разбира от една дума, няма да разбере и от сто.
Това, разбира се, не се отнася непременно за вас, защото все още се интересувате, макар и да се съмнявате, което е напълно нормално, но само до определено време!
цитирай
5. анонимен - Г-н grigorsimov,
18.11.2009 18:35
А какво ще кажете относно моите заключителни думи:
..ако трябва да вземем предвид всичко писано от Вас,
относно "световната конспирация",осеяна със сатанински групировки и при натрапващата се от това
безнадеждност и безпомощност,би трябвало по-
добре да си сложим край на живота.
И ще добавя: като единствено,засега,възможно и за-
висещо само от нас решение и действие"
Е,какво ще кажете?
цитирай
6. grigorsimov - Извинявайте анонимен 5!
19.11.2009 00:11
Този пропуск е от бързането. Когато вече бях щракнал - "Изпрати" (коментара), се сетих за изпуснатото важно допълнение, относно вашия коментар. Но първо за последния ви въпрос:
– Единственото, за сега, възможно и зависещо само от нас, действие е – активно търсене и разпространяване на скриваните истини за света в който живеем!
И това, което пропуснах в отговора си на предишния ви коментар: – Нека правим каквото трябва, пък да става каквото Бог е решил! Защото единствената реална надежда е в Бога на истината, правдата и любовта! А нашият Господ не е казал напразно: "Княз на света е Сатана"! "Но не бойте се, прочее, не се ли продават две врабчета за един асарий, и ни едно от тях няма да падне на земята, без волята на вашия Отец. А на вас и космите на глвата са преброени"
Но и друго е казано: "Вяра, без дела е мъртва"!
Така че, нека вярваме и се оповаваме, но да не чакаме само от Бога, а всеки на своята "леха" да върши това, което счита за най-важно. Защото накрая всеки се оценява по делата. И не за да се самодоказваме, а за да правим или творим добро – за всички!
цитирай
7. анонимен - "конюКтурата"
28.01.2010 06:31
То всичко хубаво, ама все пак се казва конюНтура, бе човек. На френски и оттам на английски conjuNcture.
цитирай
8. анонимен - анонимен7,
14.04.2010 16:53
А бе,"човек",ние на граматически и лингвистичен спор ли сме се събрали,или
на "нещо" съвсем различно?Аз може и да съм сгрешил в правилността на изписването на упоменатата от теб грешка,за което се извинявам,но пък явно в
твоята "глава" се въртят единствено граматически правила,заобиколени от...ва-
куум...
..Който може да запълните единствено с мултиплицирани граматически правила.
Поздравления за переспективния вакуум в главата ти!
цитирай
9. vmitkov - конюНКтура -
18.11.2010 02:23
създало се положение. Справка - Български тълковен речник.

Не "конюКтура", нито "конюНтура".

Що ли използвате думи, които са ви непознати? За да строите на тяхна база глупостите си ли?

В даден език думите се ползват такива каквито са познати в същия този език, а не в чуждия, от който произхождат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317288
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031