Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2009 00:05 - Борисов показва воля за “тиха лустрация”
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1524 Коментари: 0 Гласове:
1



С Евтим КОСТАДИНОВ, председател на комисията по досиетата, разговаря Лилия Цачева

- Г-н Костадинов, наскоро премиерът Бойко Борисов обяви, че зад големите скандали в държавата все стоят агенти от ДС. Така ли е?

- Това го коментирам още от създаването на комисията ни. С всяко наше решение за обявяване на агенти винаги сме стигали до извода, че има закономерни процеси, съпътствали демократичния преход в България, които са в тясна зависимост от агенти на социалистическите тайни служби. Затова и споделям думите на премиера.

image
- Дайте пример за такъв скандал. И съпричастните към тоталитарните служби инициатори ли са на скандалите или пасивни участници?

- Ако не са те активната страна, обикновено са в основата на разрастването на скандалите. А някъде по средата се оттеглят безшумно и скандалът поема в една или друга посока. Ако се върнем назад, в първите месеци на демокрацията, ако направим и съпоставка кои бяха първите лица, които се появиха като радетели на демокрацията, ще видим, че голяма част от тях са имали нещо общо с Държавна сигурност...

- Е, за първите открити досиета на депутати от ВНС се коментира, че нарочно са посочени все хора от демократичните среди, които са тормозени от режима и са се съгласили да сътрудничат след заплахи срещу тях и семействата им?

- Това не мога да го приема докрай. И за себе си съм търсил отговор, донякъде оправдание за тези хора, че са били притискани да сътрудничат. Но от документите, които са минали през комисията, не мога да намеря 100%оправдание за тези хора, че са били в безизходица, и от немайкъде са дали съгласие и са работили за тайните служби. Вярно, че сега е лесно да се коментират събитията на чужд гръб. Но от това, което е минало като списък от лица, не мога да намеря ясно потвърждение, че не са имали друг изход.

- Все пак има и такива, които са разписали, за да оставят тях и семействата им на мира, но реално не са сътрудничили на ДС, нали?

- За мен остава винаги съмнение. И си задавам въпроса защо най-често точно на такива хора документите са унищожени. Това поражда съмнение и ми дава основание да не съм на 100% на тяхна страна. Ако бяха запазени техните документи, да можем да ги прочетем, да ги видим кой какво е правил - тогава бих казал да, тези хора са заставени и са подписали, за да запазят собствения си живот, живота на близките си, били са в безизходица. Но в голямата част точно на тези лица, които претендират, че са натискани, документите им липсват и е оставена само регистрацията в ДС.

- От 1990 г. се говори, че има едни документи, които са уж унищожени, но още са пазят в частни колекции или тайни хранилища. Досега някакви техни дири открихте ли?

- В закона, по който работим, има текст, който даваше възможност на всеки, който има някакви документи на ДС, да дойде и да ги предаде на комисията. Срокът изтече, но никой нищо не донесе. Хубавото е, че в закона е предвидена наказателна разпоредба и никой няма право да оповестява такива документи освен комисията. Това поне създаде предпоставка да се спре публичният рекет и изнудване на хора с папки от частни колекции, ако има такива.

- Скандалите в ДАНС пак около ДС се въртят - Петко Сертов, Алексей Петров, Иван Драшков и т. н. са били в ДС, нали?

- Още при създаването на ДАНС и назначаването на ръководство неведнъж съм казвал, че тази в служба, за да работи с новите изисквания към България като страна членка на ЕС и НАТО, трябва да има нови кадри. Там трябва да има хора, доказали, че са променили манталитета си на управленци по новите демократични изисквания. В тези служби не трябва да се работи със старите методи на Държавна сигурност. Обществените отношения, конституцията, начинът на привличане на агентура трябва да стават по нов начин. Но не знам дали са променени дори инструкциите за работа от онова време. Смятам обаче, че посоката за промяна в службите, поета от новото правителство, е правилна. И връщането на статута на ГДБОП в МВР с цел ДАНС да се преориентира към анализ и събиране на информация в полза на националната сигурност са добри. За да заработят службите за сигурност, първо трябва да се изчистят от старите си взаимоотношения. Аз не споделях подетата в началото политика ДАНС да се превръща в пристанище на бивши кадри на ДС, защото, видите ли, били най-големите професионалисти. Аз разчитам, че с твърдата кадрова политика на новото управление ще се сложи ново начало и за тези служби.

- Трябва ли това да се скрепи с лустрационни текстове или цял закон?

- Това, което прави кабинетът на ГЕРБ, и примерът с Народното събрание, което в правилника си ограничи депутати с агентурно минало да оглавяват комисии, дава ясни сигнали, че се взимат съответните мерки при назначенията. Твърд лустрационен закон 20 години след старта на прехода много трудно ще проработи. Но с твърди и решителни мерки при назначенията и поемане на отговорност от този , който назначава бивши агенти, може да замени лустрационния закон. Това се прави в момента. Вземете пример с министър-председателя Борисов - той лично пое отговорността за избора на Божидар Димитров. Това трябва да служи за пример на всички ръководители. Това е една “тиха лустрация”.

- Кога да чакаме проверката за агенти на ДС в управлението на ГЕРБ?

- Доскоро правителството още извършваше своите назначения на ниво зам.- министри. Но вероятно тази седмица комисията трябва да излезе с решение. Моята прогноза е, че едва ли ще има изненади. Ще припомня, че партия ГЕРБ единствена освен “Синята коалиция” се възползва от предварителната проверка на кадрите си преди парламентарните избори. ГЕРБ най-подредено и систематизирано предоставиха кандидатите си по области за проверка. И сега работят с този масив от хора при назначенията си.

- Служители на ДС от ГЕРБ има в настоящия парламент...

- Това е политически ангажимент на ръководството на партията.

- Кога да чакаме да обявите и агентите на ДС в печатните медии?

- Да, интересът към тази проверка е много голям, затова комисията работи усилено. Решили сме преди Нова година, вероятно последното ни решение за 2009 г., да е за печатните издания. Ще направя предварителната уговорка, че резултатът от проверката излиза на части заради големия обем от документи. Но първото решение ще е за водещите печатни издания в страната. Вече проверяваме и МВР,ДАНС, военните. Мисля, че там процентът на агенти рязко ще скочи. Тази проверка се чака в началото на 2010 г.

- Покрай скандала за посланическите отзовавания пак изплува темата за папката “Гоце” и от десницата пак питат има ли изчезнали страници от нея. Защо?

-Тази тема постоянно циркулира и според мен ще отшуми през 2011 г., когато ще свърши мандатът на президента Георги Първанов. Документите, с които разполага комисията, са получени през 2007 г. и ние излязохме със съответното решение по тях. Към настоящия момент нови документи и данни не сме получавали. Това, което дава някакво основание на тези, които са се занимавали с архиви, да се съмняват, че е имало и други страници, е различна номерация на листовете в папката. Оттук нататък остава на изследователите да потвърдят или отхвърлят тази хипотеза.

- Казвате, че проверявате службите, МВР, военните. Колко писма за скриване на агенти получихте?

- Досега са над 60 или 70, откакто комисията работи. Но комисията не е използвала още правомощието си да прикрие агенти на ДС. Първо, защото нито едно от писмата не е било мотивирано добре. Единственото, което сме правили, е ,че има някои страници от папки, достъпът до които е ограничен. Никъде обаче няма прикрито име на публична личност, сътрудничила на ДС в архивите. Искам и да разсея подозренията, че евентуалното засекретяване на листове става с еднолично решение на председателя на комисията. Всички членове на комисията имат достъп до цялата документация и на заседание взимат решение дали да бъде ограничен достъпът до даден документ. Председателят само изпълнява това решение.

- А имало ли е червени куфарчета с пари? В прочетеното в тайните архиви, инструкции, документи намирали ли сте подобни данни?

- Аз лично на такава документация към момента не съм попадал. Но по начина, по който се говори за тези куфарчета, ми се струва, че ако е имало подобни неща, те не са се правили с някакви заповеди и колективни решения.

- А доказателства за това, че избухването на демокрацията преди 20 г. всъщност е добре режисирано и кои са били режисьорите, открихте ли?

- За това всеки може да си направи сам изводите. Но от това, което сам съм преживял, и според документите, които съм прочел, мисля, че е имало сценарий. Друг е въпросът, че сценарият е излязъл извън релсите. Режисьорите не са си преценили риска. А кои са замесените хора - погледнете списъците на агенти във ВНС и лицата, които бяха на първа линия...

- Доволен ли сте от бюджет 2010 и кога ще е гово архивохранилището в Банкя?

- Ние приемаме финансовите ограничения, които са за всички, но сме направили искане за малка корекция в парите за капиталови разходи. Причината е, че имаме нужда от средства за частично оборудване на сградата в Банкя. Идеята е от януари догодина архивохранилището ни да заработи. До края на годината очакваме част от него дори да бъде пуснато.

ТРУД

    Автор: slivenplus


Тагове:   лустрация,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28319492
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031