Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 22:49 - Лютите чушки обезболяват и унищожават туморни клетки
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1717 Коментари: 0 Гласове:
0



Капсаицинът, съдържащ се в пикантните храни може да убиват ракови клетки. До този извод са стигнали учени от Нотингамския университет, които са изследвали механизма, по който влияят лютите храни върху туморните клетки.

Капсаицинът е активното вещество в лютия пипер, което провокира дразнене на рецепторите в устната кухина и причиняват усещанията за люто. 
 

Учените са на мнение, че лечебните свойства на веществото се дължат на факта, че то  действа върху митохондриите на туморните клетки, като по този начин предизвиква клетъчната им смърт и забавя или дори спира разрастването на раковите образувания.
 

Лабораторните изследвания, показват, че капсаицинът се свързва с протеини в митохондриите на туморните клетки и предизвиква клетъчната им смърт.

 

Тъй като биохимичните процеси, които се извършват в митохондрията на туморните клетки се различават от тези, протичащи в здравите соматични клетки, капсаицинът предизвиква смърт само на раковите клетки. В същото време, веществото не влияе върху развитието на здравите клетки. 

Експертите наричат това естествена селективна ранимост на туморните клетки. За да се докаже хипотезата, били проведени експериментални тестове с клетъчни проби от рак на панкреаса и на белия дроб. 

Според автора на проучването, д-р Тимоти Бейтс обяснява, капсаицинът атакува сърцевината на туморните клетки, и забавя растежа им. Той успокоява, че дозата капсаицин, предизвикваща смъртта на раковите клетки, е напълно безопасна за здравите и не повлиява жизненият им цикъл. Доказателство за безопасността на капсаицина е и фактът, че той се открива в много растения, които се използват за храна, както от човека, така и от тревопасни животни. 
.............................................. 

Освен в борбата с тумурните клетки, капсаицинът дава забележителни резултати и като локален анестетик. До този извод са стигнали учени от харвардския университет, след като са комбинирали инактивен дериват на локален анестетик, наречен QX314 с екстракт, изолиран от лютите чушки. Изследванията показват, че капаисцинът действа върху нервните влакна, провеждащи усета за болка. 
 
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_3189.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28352086
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930