Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2009 23:42 - Един по един ни напускат учителите по демокрация. Зейнеп Ибрахимова
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2476 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 20.12.2009 23:46


Замина си Илия Минев, след него Нури Тургут, а сега и Едуард Генов... Вестта за ранната смърт на Едуард Генов още веднъж ни убеди колко успешна е била операцията на Държавна сигурност за експулсиране на най-изявените организатори и членове на «Независимото дружество за защита правата на човека», явяващо се първата легална правозащитна организация в България. Така смелите защитници на правата на гражданите, членове на Дружеството, а по-късно и дейците от другите последвали го неформални сдружения бяха разпръснати по различни краища на света, за да не пречат на плановете за бъдещето на страната, които щяха да се реализират много скоро.


А когато се решаваше съдбата на ""нова"" България, дори малкото честни хора, успели да влязат в редиците на управляващите, не си спомниха за хора като Едуард Генов, проявили смелост да се обявят против инвазията в Чехословакия и допринесли най-много за падането на тоталитарния режим. Новите политически сили в Народното събрание си приеха специален закон, който не позволява на граждани на България, притежаващи и паспорт на друга държава, да участват в политическия живот на страната. Така всички мостове и пътища, водещи към родината, бяха прекъснати. В политическия живот не трябваше да участват хора като Едуард Генов, които категорично не биха седнали с дявола на масата за преговори. Не случайно Държавна сигурност се отърва от Едуард Генов още през ноември 1988 година!

Той си отиде преди дни от този свят с чиста съвест и честно - така, както беше живял цял живот. Смелостта, с която се обявявяше в защита на слабите и в подкрепа на дръзналите да се борят против комунистическата тоталитарна машина, вдъхна кураж на стотици негови последователи.


За първи път чухме неговото име по западноевропейски радиопредавания във връзка с ""Апела на шестимата"", когато, след излежаване на присъдите ни в затвора, за втори път бяхме изселени в две села на бившия Михайловградски окръг. Заедно с другите автори на ""Апела"" Едуард Генов за нас стана символ на свободата, към която родителите ни и ние се стремяхме непрекъснато, без да успеем да я постигнем. Едуард Генов беше лъч светлина в непрогледната ни нощ, защото той не делеше хората по народност и вероизповедание. За него имаше само подтиснати и подтисници, честни и подлеци...

След това, от началото на 1988 г., когато името му непрекъснато се споменаваше по емисиите на различни западни страни, той стана още по-близък и на двете ни семейства. Впечатляваха ни неговите неимоверни усилия за защита на всички човешки ценности, за събаряне на комунистическия режим в България, чиито жертви ние бяхме от 1973-та година. Искрено повярвахме в смелите дейци на НДЗПЧ, сред коите особено се открояваше и дисидентът Едуард Генов.


Като изселени в Михайловградско, посредством Кемал Бабечки през лятото осъществихме връзка с Михайловградската група и по - специално с говорителя на НДЗПЧ Димитър Томов и станахме членове на Дружетсвото. Искахме да се научим от активистите им как да защитаваме собствените си права и правата на другите, особено на турците и мюсюлманите, на които тоталитарният режим беше отнел дори имената. Защото затворите бяха пълни с обявилите се против насилствената асимилация турци, около нас във всяко село на Михайловградски окръг живееше най-малко едно интернирано семейство или човек. Такова беше положението и в други райони на страната, където живееха предимно само етнически българи.

Нямахме право да пътуваме (освен Кемал Бабечки, който като малолетен през 1985 не беше осъден) и не можехме да осъществим пряка връзка с активистите на Дружеството. Когато през ноември ни върнаха в село Климент, Шуменско, където последно бяхме живели до осъждането (за да ни отдалечат от Михайловградските активисти на Дружеството и да предотвратят интервюто ни с холандски журналист), имахме възможността лично да се запознаем с почти всички негови основатели. Но понеже Едуард Генов междувременно беше експулсиран, никога не можахме да се видим. Отначало в България, а по-късно и от Турция следяхме за известно време неговата дейност в Америка. Той продължаваше да ни вълнува с изказванията си, с прекрасните си интерпретации на политическата обстановка в страната.


Едуард Генов остана смел и честен човек, чието човеколюбие не се ограничаваше само с България, защото то не признаваше никакви граници.

А сега, когато го загубихме, без дори да успеем да си стиснем ръцете и да му кажем какво е бил той за нас, как е осмислял нашите дни по време на интернирането ни, си мислим, че на България й са нужни именно такива хора като Едуард Генов. Иска ни се да вярваме, че младото поколение ще съумее да възпита личности като него.

В лицето на Едуард Генов загубихме една изключителна личност, направила толкова много за освобождението на България от комунистическата тоталитарна машина.


Изразяваме най-искрените си съболезнования към близките на Едуард Генов. Изразяваме съболезнования и към българските граждани – бивши и настоящи

.

Поклон пред светлата му памет!


О група членове на НДЗПЧ, живеещи в Турция:

Зейнеп Ибрахимова

Ибрахим Ибрахимов

Юсуф Бабечки

Вахиде Бабечка

Кемал Бабечки

Неделя, 20 Декември 2009




Гласувай:
3



1. eltimir - Еди
21.12.2009 08:00
Не си спомням точно преди колко години беше. Никола Алтънков ме извика в София, защото си е дошла Сабина, съпругата на Еуард. Та да се видим. Седнахме и Сабина извади снимки. Не знам каква физиономия съм направил, но тя ми рече: "Ама Еди не е чак толкова зле, колкото изглежда". Да, ама не. Зле е бил. И за него американската демокрация не се оказа много здравословна, също като за нас тукашната. И Коци Иванов си отиде безвреме, а за други, като Лъчезар Матеев - Зарко не съм чувал нищо от години. Терорът срещу нас след 1989 година не само не спря, но се ожесточи. И аз наистина почвам да се питам дали си заслужаваше да съсипваме целия си живот и бял ден да не видим? Разменихме си по някое писмо и с Георги Касабов, от град Стамболийски. Той също е зле. Та питам дали изобщо някой от нашите е добре? Май такъв няма.
цитирай
2. анонимен - :)
22.12.2009 01:23
"И аз наистина почвам да се питам дали си заслужаваше да съсипваме целия си живот и бял ден да не видим?"
Не мисля че си е заслужавало.Вие не донесохте промените,те щяха да си дойдат и без вас,тъй като комунизма рухна в световен мащаб.(Абе той и толкоз рухна,целия ни елит е стария).Колко души бяхте в България-шепа хора.В България всеки се спасява поединично,явно такава ни е народопсихологията,в исторически план (близкото минало) въстанията са били срамота,в сравнение с гръцките и сръбските.Кой е чувал вашите имена-моето поколение по правило не се интересува много от политика (аз съм 80ти набор) но и тези дето се интересуват не са чули за никой от вас.Аз се интересувах от политика и за Илич Минев чух по Свободна Европа едва когато умря.За Вас,Генов,Симов и другите никой представа си няма.Изолираха ви успешно.Сега тъй като няма как да запушат устата на Интернет може и да прочетем нещо от вас,амаколко души четат вашите блогове?
цитирай
3. анонимен - :)
22.12.2009 01:25
Гледам че съм сбъркал името на човека.Вместо Илия Минев съм написал Илич Минев.
цитирай
4. eltimir - Документи
22.12.2009 09:45
Тук:
http://eltimir.ucoz.ru/photo/4
Пуснах още малко документи за НДЗПЧ и в частност за Едуард Генов. Няколко изрезки от издавания по онова време вестник на български език "Свободен народ". В галерията има и други писма и документи за Дружеството.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28316858
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031