Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2010 23:21 - НАТО се опитва да заглуши журналист казващ истината за убийства на селяни и бременни жени в Афганистан. Автор: worldissue
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1087 Коментари: 0 Гласове:
2



Защо САЩ и съюзните им войски в Афганистан се опитват по всякакъв начин да оклеветят един журналист? Дерик Кроу. – Защото казва истината за нощна офанзива, при която биват убити мирни афганци, включително бременни жени.

Миналата седмица говорих с работещия в Афганистан журналист Джеръм Старки относно репортажа му касаещ действията на спецчастите, причинили смъртта на мирни жители, и учудващата и разочароваща реакция на НАТО. Това видео (може да го видите в сайта, от който взех статията – бел. прев.) съдържа обезпокояващи кадри и още по-обезпокояващ разказ за насилие, и опит за запушване устата на журналист, опитващ се да каже истината. Това показва колко важно е да продължаваме да се съпротивляваме срещу информационната машина на Пентагона.

През последните няколко месеца Старки излага на показ два инцидента, при които НАТО първоначално заявява, че е унищожила бунтовници, докато на практика убитите са мирни жители, включително деца в училищна възраст и бременни жени. И в двата случая, при представянето на разкази на очевидци получени от Старки, недвусмислено опровергаващи първоначалните заявления на НАТО, Алиансът отказва публично оттегляне на заявленията си.

В първия случай официалните представители на НАТО казват на журналиста, че не вярват, че офанзивата би била оправдана, ако тогава са знаели това, което знаят сега, но никой не би се съгласил да сложи името си под това твърдение.

Във втория случай НАТО отначало излиза със сензационно твърдение, че по време на рейда те намират телата на вързани и екзекутирани бременни жени, чиито уста били запушени. Репортажът на Старки решително отхвърля тези твърдения. Вместо просто да оттеглят твърденията си, НАТО стигат дотам, че да се опитват да подкопаят истинността на репортажа на Старки, като казват на други журналисти работещи в Кабул, че в Алианса имат доказателства, че журналистът е цитирал неправилно говорителя на ISAF - контраадмирал Грег Смит. Когато Старки поисква копие на записа, НАТО отначало го игнорира,  доказвайки, по такъв начин, че такъв запис няма. НАТО признават, че историята им е грешна чрез опровержение, забутано в края на пресрелийз, започващ с атака срещу достоверността на Старки.  

Под командването на Ген. Стенли МакКристъл, НАТО устройва истински шоута с разни извинения, в случаи, когато мирни жители биват убити посред бял ден. Но репортажът на Старки и реакцията на ISAF срещу него показват, че обичайната им склонност да бягат от отговорност остава силна и действена, мислейки си, че кървавите грешки могат да им се разминат под прикритието на тъмнината.

Global Research 29 март, 2010
Rethink Afghanistan 28 март 2010

Помогнете на
Rethink Afghanistan като станете техен почитател във Фейсбук




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28311963
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031