Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 11:29 - Абсурд: частни рейтингови агенции решават съдбите на цели държави. Автор: meto76
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2004 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 29.04.2010 17:26


"Банки, рейтингови агенции, анономни международни капитали, анономни многонационално компании" – следва да се чете: еврейски рейтингови агенции, еврейски световен капитал, еврейски "многонационални" компании!  Защото световните капитали, още преди векове, с всички престъпни мафиотски прийоми, са концентрирани в едни ръце, и фактически са ЕДНОЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ на еврейския Синедрион.  Така че, "абсурд" е самата ни реалност!
Нереално, неразумно и неморално е, че от незнание или поради автоцензура, мнозина си затварят очите, пред истината!
Да!  "Който не знае, не е виновен", но който не иска да знае, няма оправдание! (горното е коментар от  grigorsimov)


image

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пурс" издаде смъртна присъда на Гърция: тя даде за кредитоспособността на страната най-ниската възможна оценка и по този начин предизвика паника на финансовите пазари. А сега накъде? Гърция е във фалит. След като статутът на държавните облигации получи оценката "джънк" - в превод приблизително "безполезна хартия", закъсалата евродържава вече не може да взима кредити при поносими условия на свободния капиталов пазар. Гърция е заплашена от неплатежоспособност. Независимо дали искат или не, ЕС и МВФ вече трябва да се намесят и да набавят пари за Гърция. Сега и германската канцлерка Ангела Меркел ще трябва да отстъпи от колебливата си позиция. Многогласно изразената липса на единно мнение сред германските министри и парламентаристи по темата "Гърция" допълнително ускори срива. Защо?


Гърция - само първата плочка от доминото

Вложителите изпитваха съмнения дали и кога ЕС действително ще помогне с кредити. Всичко се разви неприятно бързо. Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пурс" за по-малко от едно денонощие издаде смъртна присъда на Гърция. Но Гърция е само първата плочка от доминото: вече се разклати и следващата - Португалия, която също изгуби от кредитоспособността си. Тежки дългове притискат и тази неголяма страна. Анонимните финансови пазари насочват сега оръдията си за милиарди към Португалия.

Ако ЕС не застане сега единно пред закъсалите си членове, тогава всичко ще бъде загубено. Европа не бива да се оставя повече да бъде манипулирана от финансовите пазари. Европа трябва да действа! В случая с Гърция може да помогне само разсрочване на дълга, т.е. контролирана неплатежоспособност, която да се поеме от всички, които са закупили гръцки държавни облигации и са печелили досега от тях. Частни и държавни банки, вложители и хеджфондове ще трябва да се откажат от част от залозите си, направени на голямата гръцка рулетка. Нищо чудно това да доведе до фалити на банки в Германия и Франция.

Сега могат да триумфират онези фондови мениджъри и вложители, които са се подсигурили със застраховки срещу липсата на капитали за Гърция. Това би могло да се отнася и за вложители, които лично изобщо не притежават гръцки държавни облигации. Един перверзен ефект на излезлия извън контрол хищнически капитализъм, какъвто с ужас наблюдаваме през двете години на кризата. Стигна се твърде далеч: частни рейтингови агенции като "Стандарт енд Пурс" решават съдбите на цели държави и народи. В Гърция днес нещата не са по-различни от завчера. Но изведнъж хората, стоките, хотелите, фабриките на Гърция бяха окачествени от рейтинговата агенция като "безполезна хартия".

Рейтингов хиенизъм

Това е виртуална игра, която вече няма нищо общо с действителността. Възможно ли е рейтинговите хиени да са съучастници на притежателите на застраховки срещу липсата на капитали? Не се ли вкарва Гърция съзнателно в капана на фалита, като залогът е против еврото? Няма ли скрупули?

В света има само три големи рейтингови агенции. Официално те не отправят препоръки за купуване, а дефинират оценките си като мнения. Претенции за обезщетения при грешни оценки са изключени. Преди финансовата криза рейтинговите агенции определяха и най-несигурните ценни книжа като сигурни. Но агенциите не са безгрешни, дори напротив. С други думи: системата е дотолкова болна, че би трябвало да се отмени.

От помощ би било, ако държавите от ЕС и Европейската централна банка сега започнат масово да изкупуват държавните облигации на Гърция и Португалия, за да спрат спекулантите. Наистина, това не е разрешено съгласно договорите на ЕС, но подобна ситуация не е била предвидена от създателите на общата европейска валута преди 15 години. Договорите могат да се променят. А и трябва! Защото Европа не бива да се разпада.

Б. Ригерт
www.dw-world.de

http://www.blitz.bg/news/article/76982


Тагове:   капитали,


Гласувай:
0



1. анонимен - BgJew
01.05.2010 11:40
Да то понеже тези агенции дето не са собственост на евреи не манипулират? НЕ! Всички са в кюпа! За наше щастие има независими сайтове, където всички е достоверно (то за това толкова искат да поемат контрол върху него)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28318304
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031