Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2010 20:10 - 'Изгубената България' в предаването 'Тема +', на Ваня Манолова, по Екологичната телевизия на България VTV.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2697 Коментари: 2 Гласове:
2



Нацията ни пропищя. Химнът за полицията я събуди естетически. И тя хорово извика колко той е - соцсинджирмарка. Да, и на мен така ми звучи. И “Листопад” ми звучи като филм - вариант на “Илиенци”. И “Стъклен дом” е от същата студия. Но майките ни ги гледат.  Може ли някой да ми каже какво да правят, като сметките са им по-големи не само от пенсиите. Привечер те придобиват в съзнанията им чудовищно застрашителни размери. Несравними. Или сравними само с цялата празнота, в която ги  запокитиха 45 години атеизъм, социалистически реализъм и Димитровградски устрем на ударничките. Гният болни по олющените си панелки, “душат газ” от  сутрешни блокове, в които чезне последната надежда в последното спасително чудо на демократичния преход и съжаляват, че “поне веднаж да бяха кръшнали в брака, може би щеше да им се отвори друг свят на чувства и чувственост”.   Да, майките си имат своето утешение в тъжната есен на погубените си животи.  Те гледат “Листопад”, защото там става дума за морал, ред и любов. И нацията ни бе доведена дотам, че “да влезе” “Листопад” – като победител.  Е, по същата логика чудно ли е, че Веселин Маринов пее за нашата полиция толкова смешно, че музикалният финес на същата тази нация “се разкрещя”. Прописаха нови и стари автори, които нито веднаж не са се изказали публично срещу порнокултурната мантра, което се лее от ювелирно монтирани клипове, бордове и подиуми. Упражниха се икономисти и  интелектуалци, които не пропускат преставление на цялата  аморфна смес от изкуство, култура и визия, която вместо да разпознаем с истинското и име – тържесство на демоночовека, я номинираме, класираме и спонсорски обгрижваме. Често я наричаме духовност, забравяйки че не става дума дори за душевност, а за пощурелите ни тела. Аз не се учудвам, че майките ни плачат от и по”Листопад”. Че бащите ни харесваха Тончо Русев и повечето тайно слушат химна как “нашата полиция ни пази”. Мен ме е по-страх за децата ни. Те няма да харесат химна, изпят от приятеля на  вътрешния министър. Ще  се  надсмеят, че дискусия “за” и “против” химна развърза езиците ни. Точно както на баба им, която гледа “Листопад”. Няма да искат да се омъжат, защото “това е отживелица”. Или направо ще отидат на гей парад, заедно с Европейските депутати, защото са “толерантни”. Ще грешат. Ще мълчат, защото не искат да падат до изповедалнята на “Биг брадър”. И ... Ще им даде ли Някой истинска изповедалня – етически, естетически и нравствено издържана. И истински спасителна.

 

 

 

Чакам Вашите предложения, идеи и коментари по темата за “Изгубената България” /застрашените райони/ в предаването “Тема +” . Най-вероятно тази събота от 17.50 предаването ще е посветено на Северозападна България. Вече говорихме за Трънско.

Следващото издание ще е посветено на повдигнатата тема за децата ни  и липсата на избор. Предаването се излъчва по Екологичната телевизия на България VTV.

 

Водещ: Ваня Манолова




Гласувай:
2



1. анонимен - Старата ценностна система,върху която беше изграден
08.07.2010 20:35
предишният социалистически строй се срина заедно с него.Нова - не беше изградена.Нашето общество е изградено върху пясък.Тъй като родителите ни бяха атеисти ,а и ние в някаква степен,дори десетте божии заповеди не сме поставили за основа.Тъжно,но факт.
цитирай
2. liliyanaandreeva - кичът е ГМО
16.07.2010 20:44
Кичът,чалгата,простотията,мърсотията са средства, унищожаващи плодовитостта и превръщат обществото в робско безплодно ГМО - Геноцидно Малтретирано Общество.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28355097
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930