Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 12:06 - Базови техники за социална манипулация. Автор: idimitrov.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 8353 Коментари: 15 Гласове:
7

Последна промяна: 29.08.2010 12:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

1   Хиперболизация – даден факт или група факти за отделни събития и личности, се екстраполират и приписват на цяла социална прослойка или –дори на национална група или нацията:

         Напр. в началото на прехода, а и сега, престъпленията на комунистическата върхушка бе приписано на всички членове на партията /един милион към 1989г./. Естествено, по 80-90% от тях нито имаха пряка вина, нито пряко участие в тези престъпления. При този тип манипулация  се получава двоен ефект – „Скриване на иглата в купа  сено” и „ Демонизиране на колективният враг”. При колективната отговорност от една страна се губи реалността на личната отговорност, а от друга страна се манипулират едновременно две групи, които се настройват една срещу друга напълно безсмислено. Така този тип манипулация от началото на 90-тте постигна консолидация на бкп – тези 80-90% членове на партията се почувстваха напълно несправедливо и персонално застрашени и намериха „защитника”-бсп, която самите те недолюбваха, от страх пред „демона” на несправедливостта в лицето на сдс и обратно. В резултат, истинските палачи потънаха в масата и чрез масата несправедливо обвинени, самите те започнаха да градят ореол на „невинност” и „несправедливо” набедени.

2   Подмяна на акценти в тезите. Тъй като по своят характер, самите социално-икономически процеси са комплексни, това е също толкова мощен лост за манипулация. И е многовариантен:

Напр. подмяна на логическа последователност. Най-ясният пример е „турският тероризъм и национализъм”. Акцентира се върху няколкото реални терористични актове на „турците”, като се „забравя” логиката на събитията, а именно, че политиката на бкп за „преименуване” и „интеграция” е истинският стимулатор на този процес. При така разменените акценти и логика на събиитята, проблема „престъпна политика на управляващите” се подменя с действията на „лошата Турция, искаща завладяване на България”.

Друг вариант е подчертаване на даден факт и тотално пренебрегване/подценяване на друг. Този модел се прилага при оценка на икономическото положение на страната преди и след 10-ти ноември. Акцентира се изцяло върху факта, че България има тежка промишленост, електроника и пр.че в електрониката и ай-ти технологиите е една от първите в соц/!/лагера. Което е вярно. Но само за добре информирани специалисти е ясно, че тези индустрии са безкрайно изостанали технологично-дори не спрямо „Запада”, но и спрямо да кажем Ю.Корея, Тайланд, Тайван и т.н. Същевременно те са и напълно НЕконкурентоспособни дори в рамките на СИВ и 3-то – за всеки лев износ на такава продукция са необходими поне по 1,25 долара внос! Т.е. цената на това „развитие” е фалит на страната!

По същият начин се оценява и пр. образователното равнище преди и след 9-ти септември. Акцента е върху „бурното” развитие на образование и „здравеопазване” в соц. България спрямо кап. България. Уловката е, че се "забравя" структурата на неграмотността. Преди 9-ти – България е безспорно статистически доказано най-„грамотната” страна не само на Балканите, но и в Южна Европа /изключая Франция и северна Италия” и СССР. Всъщност, ком.партията е онази която привлича тотално неграмотните в България – над 50% от състава на управляващата БКП по това време е с грамотност до 4-то отделение/клас... И там „грамотността” се развива бурно за сметка на... партийни школи „даващи” образователни степени.

3   Подмяна на социалните актьори.

Това е най-масовата и най-перфидна форма на манипулация. Същността й е в това, не точно какво се казва, а кой го казва. Напр. блестящ пример е Г.Коритаров- Алберт. 15 години, той беше рупор на анти”комунистическото” и анти”ченгесарско” говорене. Той бе нещо като морален императив в тази насока. И само истински професионалисти, виждаха в интервютата и екранното му поведение куклата на конци. За да нямате съмнения, моля вижте изблиците му, след като го употребиха и разкриха досието му.

Ще добавя само, че между 35-55% от ръководството на сдс на „надеждата” са били агенти на ДС.

4   Мълчание. Тази форма на манипулация е най-трудна и най-ефективна. Това са напр. пълното мълчание относно факти като:, кои са били агентите на КГБ/ГРУ в България, контролиращи БКП и мълчанието относно икономическите престъпления /реални кражби, корупция, контрабанда за лична изгода и проч./ на хора от висшата комунистическа върхушка и чиито досиета са тотално унищожени с набързо разформированото 6-то и Комитета за Държавен и Народен Контрол.

1.5   Подмяна на понятия. Най-яркият пример – всички масово знаят, че в България е имало „фашизъм”. Докато само малцина знаят, че това практически не е така и че режима в България след 1934г. е идентичен с този в Белгия, но в омекотен вариант.

6   Разнообразни комбинации от гореизброените методи.

Напр. предаването на националната Независимост на България, на СССР, след 9-ти се маскира както чрез обвиняване на целия народ - „русофилство”, така и чрез промяна на акцентите и тезите – напр. събитията 1878-1888 и 1923-1925 и 06.09.1944 – 1947-а, и чрез Мълчание – напр. липса на обществено познание на реални исторически факти като: това, че болният създател на БКП – Д.Благоев е категорично против 23.09.1923-а, или, че и Димитров и Коларов  практически са назначени неколкократно лично от Сталин за водачи на БКП след 1925г. тъй като практически цялата комунистическа емиграция в СССР е против тях като страхливци и  предатели на бкп, (мълчание и) за това, че жертвите на сталинските репресии сред българските комунисти надвишават броя на жертвите дадени в борбата срещу „монархо-фашизма”; за това, че напр. К.Георгиев – автора на двата „монархо-фашистки преврата” 1923  и 1934-а е и основният двигател на преврата от 909.09.1944г. и т.н.

Тези типове манипулация обаче са възможни единствено и само при есеистично-патетично и политическо говорене. Защото и двата типа са предназначени за емоционална, а не за рационална оценка на фактите. Цели се не знание, а даване на оценка, цели се не търсене на отговори, а готови първосигнални реакции.

И, съдейки по нашия 20 годишен опит – манипулацията е повече от успешна.

  1. Конкретни журналистически методи за манипулация.

Без да считам, че е напълно изчерпателно, все пак вижте и това изследване:

http://www.analitika.org/article.php?story=20050228105957654

В заключение, бих искал да подчертая, че няма начин да установим истинско гражданско общество (а и това на практика е чиста илюзия), ако не разберем теорията и практиката на това как ни манипулират. И огромната опасност от политическото и емоционално говорене.

Вярно е, че първичният ни двигател за действие и изказ е емоцията, но оставяйки се на нейните вълни, ние фактически ставаме и прекалено уязвими за манипулиране.

В този смисъл, когато предлагам да сведем до минимум емоционалният дискурс в сайта/форума на Предизвикателството / http://idimitrov.blog.bg/politika/2010/08/24/proekt-predizvikatelstvo-grajdanskoto-obshtestvo.595641/, по същество предлагам да ограничим възможностите за манипулация и самоманипулация, а да пораснем до нивото на анализа и синтеза на реалността. И именно на база рационален прагматизъм да започнем да отвоюваме територии за Гражданското общество.

 



Тагове:   манипулацията,


Гласувай:
7



1. анонимен - Интересно. Преди 89 се борехте с...
29.08.2010 12:22
Интересно. Преди 89 се борехте срещу комунизма, сега се борите срещу демокрацията. Май само на вас, активните борци, не можа да ви се угоди.
цитирай
2. анонимен - Е,...КАК ДА ИМ СЕ УГОДИ....
29.08.2010 13:04
...КАТО ИСКАТ ДА СА ВИНАГИ КАТО МАСЛО НАД ВОДАТА.....ВИНАГИ НА ВЛАСТ
ЗА ДА ПЛЮСКАТ НЕПРЕСТАННО!!!
КАКВО ДА СЕ ПРАВИ...ТЪРСЯТ СИ ЮГОВИНА ,ХОРАТА......!
ПОЛИТИКАТА В БЪЛГАРИЯ ,Е......НАЙ-ГОЛЕМИЯ БИЗНЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ЗАТОВА И.....НИЩО ДРУГО НЕ ВЪРВИ.......САМО ПРИКАЗКИ И ОБЕЩАНИЯ!!!
цитирай
3. анонимен - Сик
29.08.2010 13:55
Сик
цитирай
4. анонимен - Сикуритате имаше в Ромъния. . Е. . ...
29.08.2010 14:05
Сикуритате имаше в Ромъния.. Е.. Нашите подобни изроди победиха.. Иво Инджев Куритаров . И други отрепки.. Те взеха че станаха големите бизнесмени.. Бизнеса.. Олигарси.. Яхти.. Костов.. Тея журналя пострадаха.. Но те са актьори.. Те са навсякъде.. - българските сикуритате!!
цитирай
5. grigorsimov - На анонимни 1 и 2:
29.08.2010 14:33
Напишете или коментирайте нещо - по същество, във връзка с тази публикация. Ако въобще разбирате за какво става дума? Но се съмнявам.
цитирай
6. misbis - много
29.08.2010 16:59
ми хареса точното и професионално оисание на методите за манипулация на общественото съзнание. Добра анализа.-)
цитирай
7. misbis - а тук си прав.промитите вече мозъци няма как да схванат темата, жалко за тях и нас,защото ние,които рачзбираме, излизаме противниците
29.08.2010 17:00
grigorsimov написа:
Напишете или коментирайте нещо - по същество, във връзка с тази публикация. Ако въобще разбирате за какво става дума? Но се съмнявам.

цитирай
8. misbis - и още нещо
29.08.2010 17:07
тук не става въпрос за политика,защото тези методи се използват от абсолютно всички държавни власти. Въпросът е Кой стои зад всичко това? Защо въпреки смените на политическите системи, обществото продължава да се манипулира
цитирай
9. misbis - извинен си и от мен,един читател-)
30.08.2010 08:17
но ти разбирам чувствата,
за съзнания,здраво хванати в майнд контрол матрицата, хората които казват истината изглеждат абсурдни...а вече няма време за сън...напечено е

colobur написа:
Извинявам се на автора на блога г-н Симов, че прекалих с бруталния си език, но вече не мога да търпя олигофренските бленувания!

цитирай
10. liliyanaandreeva - Това е схема за тоталитарно завладяване на властта от малка група хора чрез терор,тормоз,рекет,
30.08.2010 08:48
привилегии и репресии с цел конфликти и противопоставяне между групи от поробеното население с цел отклоняване на вниманието от истинските виновници за тежкото положение.
Този модел действа вече повече от 3 000 години безотказно, а тълпата се държи като ученик,който заизустява задачите и всеки път като му сменят броя на тръбите в басейна - той не може да реши задачата защото не е открил ПРИНЦИПА ( за тотално манипулиране на общественото мнение ).
И ако тълпата не се "въоръжи" с модела за мирно битие в календарни градове, то всеки път ще губи кото спартанци, непобедими в боя, но без модел за справедливо мирно битие.
цитирай
11. misbis - 13 умно,умно,умно
30.08.2010 09:15
....то всеки път ще губи кото спартанци, непобедими в боя, но без модел за справедливо мирно битие.
цитирай
12. razkazvachka - И веднага в коментарите се появиха ефектите: изместване на рационалното с емоции чрез съчетание на
30.08.2010 09:23
асоциативни емоционални стартери с ad homonem:)))

Цитираната статия е ценна с това, че конкретизира теоретични принципи на манипулацията в конкретните проявления на обществения разговор - и също манипулира, но е удоволствие, когато го прави професионалист:)))
Поздравления за избора!
цитирай
13. анонимен - @9, 10 и 11
30.08.2010 09:24
Абе, голобар, много изнервен ми се виждаш нещо. Ако си продал козите от първия етаж, удари си една злобарка, може да ти поолекне.
цитирай
14. misbis - анонимния го хвана простотията....
30.08.2010 09:41
анонимен написа:
Абе, голобар, много изнервен ми се виждаш нещо. Ако си продал козите от първия етаж, удари си една злобарка, може да ти поолекне.

цитирай
15. анонимен - 17. misbis - анонимния го хвана простотията....
30.08.2010 10:09
Сред каквито попаднеш, такъв ставаш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314707
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031