Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 16:28 - Що е това “пазарен механизъм” и производителност на труда, и кой се ползва от тях? Автор: watchtowerman
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 7035 Коментари: 11 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди много години - някъде през трийсете на миналия век, било така...  Моят дядо - млад, енергичен, имал семейство от три деца и съпруга, която се грижела за дома, а не ходела на работа. Дядо ми работил като кинооператор в кино „Солун” и заплатата, която получавал му давала възможността да поддържа финансите, а от там и статута на семейството. Не живеели охолно, но не се и лишавали. През есента каруца дини в мазето, стигали до средата на януари. За Рождество – грозд банани, както са свалени от дървото, по 10-20 кг всеки. През лятото – чести излети сред природата с приятелски семейства, с обща софра. Срещи в заведения като „Под липите”.

Но дошло по-ново време. Друго време. Комунистите дадоха на жената равни права. И я задължиха да се труди наравно с мъжа.

Изведена от кръга на семейството и вкарана в производството превърнаха жената не само в работен добитък, но и в беззащитна, леснодостъпна плячка на сексуалните похоти на всякаква йерархична паплач – директори, профсъюзни деятели, функционери на Партията, комсомолски деятели, ченгесари, охранени от труда доносници. Поддалите се да бъдат ползвани жени растяха в заплащане, в кариера, вреждаха се за държавно или стопанско жилище, значително по-бързо от неподдалите се на ТОВА ползване. Стана престижно да си любовница на Властта. Реализира се отколешна мечта на илюминатите-комунисти – жената да бъде изведена от семействеността и да стане обща сексуална собственост.

 

Новото време нанесе и друг удар върху семействеността. За издръжката на 3-4 членно семейство бяха ВЕЧЕ нужни парите от труда и НЕ САМО на мъжа, но и на жената.

 

Сравнявайки стария с новия икономически модел излиза, че спрямо доходността в семейството, новият прибира парите от труда на жената. Но, ако погледнем по-внимателно ще видим по-съществени разлики.

Новият модел не дава 100%-во заплащане за труда на мъжа, както стария, а 50%, поради което жената е принудена да се включи в пазара на труда. Но и жената със своя труд не получава 100%-вото заплащане по критериите на стария, (защото тогава, само нейната заплата би поддържала финансите на семейството), а 50%. Т.е. при новия икономически модел мъжът и жената получават два пъти по-малко заплащане. За да поддържат съществуванието на семейството е нужна сумата от доходите и на двамата. Спрямо семейната доходност обаче, намалението на заплащането на труда е 4 пъти, всравнение със стария модел.

За по-голяма яснота ще дам пример.

По модела на стария икономически механизъм са били необходими 100 лв за да се поддържа финансов стабилиет на семейството, които 100 лв са възнаграждението за труда САМО на мъжа. Новият икономически механизъм въвежда такъв модел, че тези 100 лв финансова стабилност за семейството да се заработят и от мъжа и от жената. Казано с други думи заплатата и на двамата поотделно е сведена до 50 лв, но сумата им е 100лв.

По критериите на стария икономически модел сумата от заплатите на двама работещи е 200лв, по механизма на новия – сумата от заплащането в семейството е 100лв, а заплащането на труда на мъжа е 50лв. По критериите на стария модел САМО заплатата на мъжа е обезпечавала финасовата стабилност на семейството, при новия – тя е 50лв, а при него, за да има семейна финансова стабилност са нужни 200 лв . Затова казвам, че новият икономически модел въведен от комунистите прибра ѕ от заработените доходи на семейството.

 
      Така, кокетирайки с еманципирането на жената, новият икономически модел изяжда 75% от заработката в семейството.


Дойде още по-ново време. В него сме вкарани вече 20-та година. Характерното при него е, че заплащането на труда е такова, че едвам стига(а за много и не стига) за индивидуално физическо оцеляване. При мен, като 4-и членно семейство, заплатите на жена ми и моята са крайно недостатъчни за обезпечаване на финансова семейна стабилност. Затова децата тръгнаха веднага на работа щом завършиха училище. Заплащането е такова, че парите стигат САМО за индиидуалната издръжка на живот.

Т.е. за разлика от Вчера, когато за семейната финансова стабилност бяха необходими двама работещи, Днес са нужни 4-ма работещи.

Ако сравним Днес с Онзи ден каква ще е разликата?

Да следваме логиката на горния пример.

Днес работят 4-ма за да имаме 100 лв заплата за семействеността, което ще рече 25лв заплащане само един човек. Според икономическия модел на Онзи ден заплащането на труда за 4-ма работещи трябва да е 400лв, което е издръжката на семейството Днес, но този модел дава заплата само от 25 лв. Т.е. Днешният икономически механизъм наречен “пазарен” прибира 15/16 от доходите на семейството.

В общи линии това е разликата в заплащането между нашия и западния модел. – 15 пъти.

Приказките, че производителността у нас била ниска, имат за цел да обслужат онези, които ни прибират 15/16 от изработеното от нас за да си купуват острови, да си строят дворци – у нас и по чужбина, да карат лъскавите си лимузини, корабни лайнери и самолети, на които би завидял и западняка.

Като ел. техник моят работодател ми е спуснал норматив 0,48лв за монтиран ел. контакт,ел.ключ. За монтирането на един ми трябва време средно около 8 минути. Това за час работа прави 7-8 броя, за 10 часа напрегната работа – 80. Което ще рече 80х0,48=38,40 лв заработка за деня, а обърнато в евро – 19,20. А това е една от най-ниските ставки за заплащане САМО за час работа на Запад. А един западняк едва ли ще може да монтира 80 бройки за ден, още повече, ако е 8 часов. Това ли е ниската ни производителност ? Цените на жилищата у нас достигнаха западните, а заплащането на онези, които ги създават е 15 пъти по-малко. Затова, босът на строителната фирма в момент на откровение сподели пред неколцина електричари - "Замислил съм се да закривам фирмата. Натрупах толкова пари, че съм обезпечил съществуването на фамилията си за три поколения напред." И това за не повече от 10 годишно съществувание на фирмата, и то не столична, а от провинцията. Като каза това дали се е сетил, че обезпечава нашите семейства с 270 лв официален доход, другите - 600-800лв, "на ръка", за да не плаща осигуровки, "черни" пари от икономиката в "сянка", за да е "светло" НЕГОВОТО , ТЯХНОТО бъдеще...

Работих в белгийската фирма Melexis за 200 евро на месец. За извършена работа по количество и качество равностойна на работещите на Запад колеги, които обаче получават заплата от 2500 евро. След година работа увеличават – не само на мен, заплатата ми със 15% - т.е. 30 евро. В същото време научавам, че колегите от Запада също им увеличават заплатите - с 20%, което е 500 евро. Попитах шефа – белгиец, на софийския филиал на фирмата, защо се получава така в разликата на заплащането на труда, а той ми отговори: пазар на труда! Отговорих му, че и Алфред Круп, по времето на 2-та световна война се е възползвал от „пазара на труда“, осигурен му от нацистка Германия, чрез милионите концлагеристи, но на Нюрнбергския процес е бил осъден на 12 години затвор, заради „престъпление срещу човечеството“ - ограбване и ползване на роби на труда от концлагерите...Е, при първата възможност ме уволниха...

 

Голата истина е, че ние заработваме доходи, съотвестващи на западните, но ПАЗАРНИЯТ МОДЕЛ – роден и глобален, заграбва заработеното - 15/16 от него. Но къде останаха Декларациите на Световната органиция, които всички държави подписаха, че ще спазват:

 

              Обща Декларация на човешките права 
                            (10 Декември 1948)

 

       Член 23: ...
       Всеки, без разлика, има правото на еднакво възнаграждение при една и съща работа. Всеки който работи, има право на справедливо и задоволително възнаграждение, което да осигури на него и неговото семейство съответстващо на човешкото достойнство съществуване, когато е необходимо допълнено от други социални защитни мерки.

 

     Член 25: Всеки има правото на жизнен стандарт, който да осъществява на него и семейството му здраве и благополучие, включително прехрана, дрехи, жилище, медицинско обслужване и необходимите социални услуги, както и правото на сигурност в случай на безработица, болест, инвалидност или овдовяване, при старост, както и при други понататъшни загуби на средствата за издръжка по независещи от него обстоятелства. "


     
Спазва ли Европейският съюз Декларацията на ООН за човешките права?!

       Спазва ли България Декларацията на ООН за човешките права?!




Гласувай:
2



1. raders - Така е прав си. Но има една подроб...
31.08.2010 21:44
Така е прав си. Но има една подробност. Ако сега се вдигнат заплатите драстично, веднага ще секнат инвестициите. Те обикновено отиват там където има евтина работна ръка и низки данъци. А е нужно в страната да влязат още много инвестиции, за да се каже, че има работеща икономика /не съди само по контактите; общо взето все още се ползват в производството стари технологии и стара техника/. И след като секнат инвестициите работата ще стане още по-задръстена. Изобщо лоша работа; щем нещем трябва да чакаме, а сега с тая криза хептен...
цитирай
2. genadi2000 - Браво!
31.08.2010 22:24
добро описание
цитирай
3. анонимен - не съм съгласен!
01.09.2010 09:10
raders написа:
Така е прав си. Но има една подробност. Ако сега се вдигнат заплатите драстично, веднага ще секнат инвестициите. Те обикновено отиват там където има евтина работна ръка и низки данъци. А е нужно в страната да влязат още много инвестиции, за да се каже, че има работеща икономика /не съди само по контактите; общо взето все още се ползват в производството стари технологии и стара техника/. И след като секнат инвестициите работата ще стане още по-задръстена. Изобщо лоша работа; щем нещем трябва да чакаме, а сега с тая криза хептен...

Изобщо не съм съгласен с тебе,че се касае за некви инвестиции,че производството е остаряло и прочие глупости!Човекът ти казва,че работи директно за белгийската фирма,наравно със западняка,а взема в пъти по-малко за една и съща работа!И напълно те подкрепям в изказването ти за Алфред Круп,ти направо си му бръкнал в задника на мизерника,шибания белгиец!Идват тука само щото могат да се гаврят с нас,да ни подхвърлят жълти стотинки,и да ни гледат отвисоко!Явно че държавата не ни защитава,затова нека сами отстояваме достойнството си!
цитирай
4. анонимен - Аз пък изобщо не съм съгласен
01.09.2010 10:26
Първо - белгиецът ако трябваше да ти плаща колкото на работниците си в Белгия никога нямаше да направи клон в България, а просто щеше да разшири произовдството си в Белгия. С други думи, човекът ти е осигурил работа. Да, плаща ти по-малко отколкото на белгийците, но съобразно с местния стандарт на живот и средна заплата. Ако той не беше изнесъл част от бизнеса в България нямаше да взимаш и тези 200 евро. Знаеш ли, че за да взимаш ти тук тези 200 евро някой в Белгия е останал без работа (защото производството е изнесено в България)? Дали на белгийците им е гот, а?
Второ - ти си знаел за каква заплата ще работиш при белгиеца. Доколкото разбирам си сключил доброволно трудов договор с него. Защо след като си сключил договора си започнал да се оплакваш от заплатата? Ти не си насила там, сам си отишъл като си знаел предварително условията. След като си преценил, че можеш да си продадеш труда за тази цена защо се оплакваш?
Трето - как разбра, че един западняк не може да монтира толкова ключове и контакти на ден колкото ти? Състезавал ли се с такъв, бил ли си там и засичал ли си или просто си чешеш езика?
За комунистите си прав. Относно илюминатите - мисля, че Дан Браун не е най-достоверният източник на информация за тях и нещата са силно преувеличени. С митове и легенди трудно може да се спори. Знам, че нещата които казвам за заплатите сигурно не звучат добре на всички, но трябва да разберем, че ние си продаваме труда и след като сме се съгласили на дадена цена не трябва да мрънкаме, а да работим. Когато работиш добре и бизнесът върви добре, рано или късно заплатата ще тръгне нагоре, защото тогава ще има търсене на качествени работници. При криза е нормално да има орязване на всички разходи. Аз работя за пари, които ми позволяват да издържам сам семейството ми. Никой нищо не ми е дал наготово, затова не приемам гледане в чуждата чиния. Всеки сам се оценява и предлага на пазара на труда.
цитирай
5. mahatma - Към №4.
01.09.2010 11:12
Анонимецо! Авторът е цитирал Общата Декларация на ООН за човешките права: за равен труд равна заплата!!!!! Какво го шикалкавиш като оял се комуняга. Нюрнбергски процес ще има и над Глобалния пазар, защото е довел до безпомощно - заради ГЛАДА!, състояние много народи, и по този начин ги ПРИНУЖДАВА да работят за стотинки. Българинът го принудиха да работи за заплата, с която дори не покрива разходите си за храна, докато за западняка, разходът за храна му е около 10% от заплатата...Само в робовладелския строй и в концлагерите се работи за едното хранене на ден...Населението на България намаля през тези двайсет години с два милиона, поради глада, и мизерията, до която го дакараха всички, които претендират, че се са замогнали през същото време. Тъй е в концлагера, живот за Управата и надзираващите, а за другите - каторга и пещите...Какво друго, ако не концлагерен пазарен механизъм!!! Ама и западни копелета гледат да намажат от келепира...
цитирай
6. raders - Анонимецо! Авторът е цитирал Об...
01.09.2010 13:07
mahatma написа:
Анонимецо! Авторът е цитирал Общата Декларация на ООН за човешките права: за равен труд равна заплата!!!!! Какво го шикалкавиш като оял се комуняга. Нюрнбергски процес ще има и над Глобалния пазар, защото е довел до безпомощно - заради ГЛАДА!, състояние много народи, и по този начин ги ПРИНУЖДАВА да работят за стотинки. Българинът го принудиха да работи за заплата, с която дори не покрива разходите си за храна, докато за западняка, разходът за храна му е около 10% от заплатата...Само в робовладелския строй и в концлагерите се работи за едното хранене на ден...Населението на България намаля през тези двайсет години с два милиона, поради глада, и мизерията, до която го дакараха всички, които претендират, че се са замогнали през същото време. Тъй е в концлагера, живот за Управата и надзираващите, а за другите - каторга и пещите...Какво друго, ако не концлагерен пазарен механизъм!!! Ама и западни копелета гледат да намажат от келепира...


Бе то е така. Но условията се поставят от този, който държи парите. И той е дошъл тук с парите си; може и да си отиде, изборът е негов. Общата декларация за правата на човека при бизнеса звучи като хумореска. Ние имаме право само да се надупим и май нищо друго. Общо взето това е
цитирай
7. анонимен - Може и да си докарате устобол от п...
01.09.2010 13:18
Може и да си докарате устобол от пънене и разни чуждици, ала все си мисля, че макар и Рим да е поизчезнал, робоството все още си е тука! Е, викат му по друг начин и го покриват с разни заглавичкващи фрази, но същността си му остава същата. Както и начинът на употреба - сега просто е по-демократичен!
цитирай
8. анонимен - БРАВО
01.09.2010 16:09
По-точно не може да се обясни. Абсолютно верни изводи! Робството е живо.
цитирай
9. mahatma - Мисля,
02.09.2010 14:25
че западняците биха плащали повече, но нашият разбойнически бизнес не допуска това - ще им се наложи да вдигат заплатите и те, а те са на принципа: кради докрай!
цитирай
10. анонимен - СТАТИЯТА Е ЧУДЕСНА!
03.09.2010 22:36
ТОВА, ХАРЕСВАМ НА НАШИТЕ ТУРЦИ:
----МОЖЕ ДА Е РАБОТА ЗА 2-ч., АМА ЩЕ СЕ ПАЗАРЯТ ЦЯЛ ДЕН И ПАЗАРЛЪКА СЕ ВОДИ-САМО ОТ ЕДИН!
-----ПРИ БЪЛГАРИТЕ Е ОБРАТНОТО:
...НИКОГА НЕ СЕ ПАЗАРЯТ, И....АКО ГО ПРАВЯТ, ВСЕКИ ГЛЕДА ДА ПРЕЦАКА ДРУГИТЕ С ПО-НИСКА ОФЕРТА!

НЕ СЪМ СИГУРЕН, ДАЛИ Е "РОБСКИ" ИЛИ "ПРОЛЕТАРСКИ" СИНДРОМ!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
11. анонимен - от вОДЕСос до автора
04.09.2010 11:26
Абсолютно е прав Автора !
Същото разделение при заплащането на труда, съм го наблюдавал при инженерно-технически кадри на Сименс и Алкател, във филилалите им, съответно Б-я и Румъния. Разликата е в няколко пъти ! Признакът за разделение, е по това - Къде е роден съответният специалист(на изток или запад от "Желязната завеса").
Но най-голям "смях настава", ако отворите учебниците по Икономикс на ВУЗ-овете в България и видите ... какви глупости ръсят, по този въпрос, разни господа и дами, с половинкилометрови научни титли пред имената си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312616
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031