Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 23:44 - Политически затворници и лагеристи представиха в европейския парламент съпротивата срещу българския комунизъм. Автор: strannica
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 982 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.11.2010 23:47


Председателят на ЕП Йежи Бузек заяви, че ако Европа е знаела за противопоставянето на комунизтическия режим, то България е нямало да бъ определяна като най-верен сателит на Москва.

Репресирани от комунистическия режим земеделци, представители на съпротивителното движение "Горяни" и български турци, преследвани по време на "възродителния" процес, представиха свидетелства за българската съпротива срещу комунизма в Европейския съвет. Това стана в сряда на конференция "Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989г." организирана от българския евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ).

"Целта на форума е да запознаем европейската общественост със съпротивата на българите срещу комунизма, както и реакцията на режима спрямо дисидентите и инакомислещите", заяви той пред "Капитал".

Подобно събитие от българска страна е първото по рода си в европейския парламент и се състоя ден, след като в ЕП беше отбелязана 30-годишнината от създаването на полската "Солидарност" в присъствието на нейния лидер при комунизма и полски президент след промените Лех Валенса.

Жертвите на комунизма, преминали през лагери и затвори, някои от които и със смъртни присъди, в емоционални послания разказаха пред евродепутати и гости на ЕП своите драматични съдби.

Осъденият на смърт през 50-те години Георги Саръиванов разказа, как надзирателите в Софийския затвор са се гаврили в полунощ със смъртниците, подлагайки ги на психически тормоз с фалшиви повиквания за изпълнение на присъдите. Той дори показа внушителна верига, с която е бил прикован в килията.

Фреди Фосколо, осъден на 15 години затвор през 1966 г. за разпространяване на позиви, призоваващи за демократични промени и приобщаване към свободна Европа, говори за съпротивата срещу режима през последните 30 години от съществуването му.

Сабри Искендер, арестуван през 1985 г. при "възродителния" процес и въдворен в Белене, свидетелства за системата, през която са минали българските турци, оказали съпротива. Искендер е един от основателите на Демократичната лига за правата на човека през 1986 г. и един от хората, които разказват още тогава по западните радиостанции за насилственото преименуване на българските турци.

В дискусията участие взеха и други репресирани, сред които Добрин Радин, Петко Огойски, Зейнеп Ибрахимова, Иван Николов, Васил Къдринов, Лиляна Радева и други.

Пред залата на конференцията беше представена изложба на рисунки на лагериста Крум Хорозов, а художникът Костадин Събев, прекарал повече от 4 години в лагера Белене, показа сбирката си от портрети на
горяни, чието движение оказва най-продължителната въоръжена съпротива срещу комунистическия режим от страните в Източна Европа.

Репресираните се обединиха около мнението, че истината за комунизма трябва да влезе в учебниците по история в училищата и да се изучава в университетите.

Конференцията беше приветствана от председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, както и от председателят на Европейската народна партия в ЕП Жозеф Дол.

Председателят на ЕП Йежи Бузек заяви, България заслужава своя принос, за това че е страдала от комунизма. "Ако европейците знаеха какво е ставало в България в периода 1944-1989 г. те биха разбрали, че твърдението, че тя е най-сервилният съветски сателит не отговаря на истината и че е имала важна роля в съпротивата срещу тоталитаризма", посочи той. Бузек подчерта, че никога не бива да се забравя, че комунизмът не просъществува в резултат на подкрепа, а благодарение на насилието.

На излизане председателят на европарламента наруши протокола и се върна на трибуната, където продължи емоционалната си реч, след като получилият двойна смъртна присъда Атанас Костандиев го изненада и му подари досието си преди да напусне залата. Жестът беше последван от още репресирани, които предадаха в ръцете на Йежи Бузек други архивни свидетелства за репресиите по време на комунизма в България. "Всички те ще бъдат заведени в библиотеката на парламента", увери Бузек видимо развълнуван.

...

Въпреки, че бяха поканени, българските евродепутати, излъчени от БСП, не уважиха конференцията, както това направиха представителите на СДС и "Атака".

...........................
Цялата статия: 
http://www.capital.bg/blogove/dosieta/2010/11/18/9957
81_represirani_predstaviha_v_evropeiskiia_parlament/


   



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28358878
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930