Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2010 16:43 - Подземният храм в с. Гърло, Брезнишко - Николай Борисов
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 7144 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 26.11.2010 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Поредната забравена част от културно-историческото ни наследство
Село Гърло се намира в Западна България, по пътя от гр. Брезник към гр. Трън, Пернишка област. До селото се стига като се тръгне по отбивка (в дясно) от главния път (на два километра от Брезник). Над селото има построен язовир, който е вододайна зона. Селцето е доста малко, няма известни забележителности. Но в околностите на селото има едно мистично място, потънало измежду дърветата и храстите в забрава -
подземният куполовиден „храм”.
 image         


Стигането до с. Гърло е лесно и безпроблемно.
Намирането на обекта е малко по-трудно, защото мястото е затънтено и е нужно да се отиде с водач. Ние го намерихме благодарение на карта, публикувана в интернет. Първата цел, движейки се по картата, е язовира. До него може да се достигне с високо проходима кола, пътят е черен, а по някога бива заливан и от близката река. Другият начин е пеша. Пътят лъкатуши през много живописна местност. След достигането на язовира се тръгва по язовирната стена, минава се преливника. Наблизо има ограда от бодлива тел, като на едно място т е скъсана и се минава от там. Виждат се леки очертания на пътечка. Следващата цел е каптажа за вода, до който води пътеката. След неговото достигане се тръгва право нагоре по баира. След известно изкачване и повече внимание се достига до останки от защитното съоръжение. Именно на там се продължава и измежду търкалящите се греди се забелязват спускащи се надолу стъпала. Това е входа на търсения подземен храм.

   Стълбите се спускат надясно, като те са очертани от стени от градеж от ломени камъни без спойка. Стига се до вход, заострен и тесен в горната част и разширяващ се надолу. В горната част на стените, непосредствено преди входа, от ляво и дясно, се забелязват два отвора на еднаква височина. След влизането се попада в голямо куполно помещение, диаметър около 6м, височина около 4 м., с голям отвор на тавана около 1.5 м. в диаметър, а на пода има отвор, наподобяващ зидан кладенец, дълбок около 4-5 м, диаметър около 1м. На дъното му има греди, пръст и камъни, резултат от иманярска дейност. Градежа е изцяло каменен, отново без спойка между тях.

Чудно как храмът е издържал толкова дълго време, как стените и куполът му носят цялата пръст и тежест, това говори за уникални строителни познания. При огледа на куполното помещение се забелязва странен, особен символ до входа- на влизане се намира отдясно. Издълбан е в един от камъните. На около 30 см. вляво от него се вижда и издълбан кръст, предполагам от доста по-късно време. Целият храм е добре запазен. Спорен е въпроса дали отвора на тавана е бил първоначално обособен или е резултат от по-късни разрушителни действия.

   Храмът е открит през 1970 г. от Димитрина Митова- Джонова. Тя го датира около XІІ в. пр. Хр. Не е ясно каква функция точно е изпълнявал и поради неяснотите около отвора на тавана. Без съмнение той е култово място, но извършваните свещенодействия остават за момента загадка.

   Следите от защитна постройка показват, че някой все пак някога се е грижил за мястото. В момента то e заобиколено от храсталаци и е поредното, оставено на произвола на съдбата и иманярите. За популяризирането на обекта няма никаква активност от българска страна, а дори има информация, че италианци се интересуват от мястото, защото е аналогично на подобни храмове в Италия, които са много по-малки от нашия. Ние посетихме храма през лятото и не всеки би издържал на буйната растителност, която почти е заличила пътеките до него и пречи за нормалното преминаване, но желанието за запознаване с нещо толкова старо, внушително и мистериозно надделява. Също така около подземния храм се намират и останки от римска вила, а на върха на хълма има и останки от крепост. С малко повече питане и късмет може да се открият и каменните кръстове в селото.

(За съжаление снимките не се отварят - поне при мен!)

 За да разгледате снимките, отворете оригиналната публикация: 

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image  

 


   Достигането и намирането на подземния храм в с. Гърло е сблъсък с мистичното и древното, със загадките и въпросите скрити под купола на храма. Да се надяваме, че някой ще направи нещо за спасяването на този уникален за България обект, преди той да е разрушен и да потъне в забрава като много други. Защото всяко такова място е парче от пъзела на нашето културно-историческо наследство, което не трябва да погубваме.

 адрес на оригиналната публикация, от където можете да разгледата снимките:

http://history.rodenkrai.com/new/trakiiski_hramove/podzemniqt_hram_v_s._gyrlo.html

http://history.rodenkrai.com/new/trakiiski_hramove/podzemniqt_hram_v_s._gyrlo.html

За село Гърло - предаде Роден Край



Гласувай:
4



1. анонимен - Браво на вас...
26.11.2010 17:14
много ме заинтригувахте, как е възможно всички така дълбоко да са заспали и даже път да няма до това място, толкова години вече...
цитирай
2. eltimir - Храмовете
26.11.2010 17:59
Тоя ли храм търсихме през лятото? Но и онова, което видяхме беше много трогателно, никога няма да го забравя. Хора са идвали в полуразрушения храм, но не като иманяри, а за да остават в олтарната ниша иконки и левчета. Значи Вярата е жива! Гриша, ти можеш да го потвърдиш.
цитирай
3. grigorsimov - На eltimir
26.11.2010 18:13
Не, тогава търсехме един новопостроен храм, но намерихме само руините на стария храм и манастир, край село Кривонос. А това, в тази публиокация е древен тракийски, т.е. наш, храм или светилище, умишлено оставено на произвола на безвремието!
цитирай
4. eltimir - Копирах го
26.11.2010 20:03
Копирах материала във втория си сайт:
http://erigkan.ucoz.ru/
посоченият от теб линк обаче не е валиден, дава ми това:
"404: Not Found
Sorry, but the content you requested could not be found"
Намерих други снимки с Гугъла и ги приложих към статията. Подобни сведения за нашата древност трябва да се разпространяват навсякъде и да ги четат калкото може повече хора.
цитирай
5. grigorsimov - Сега линкът към оригиналната публикация вече действа
26.11.2010 20:58
Причината е била, че адресът беше разположен в два реда. Ето го и тук:
http://history.rodenkrai.com/new/trakiiski_hramove/podzemniqt_hram_v_s._gyrlo.html

Извинявайте за недостатъците в моите добавки към текста, но нито можах да добавя адреса, както трябва, нито можах да редактирам публикацията, въпреки многото опити, и въпреки опита ми в блог.бг.!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28312257
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031