Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2010 09:17 - Интервю с Румен ВОДЕНИЧАРОВ от електронен вестник "Писна ни!" Автор: 300diavoli
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3276 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Господин Воденичаров, Вие сте един от основателите на СДС. Как Ви се вижда днес синята идея, остана ли нещо от нея?
- Синята идея приключи много отдавна, още в началото на 90-те години. СДС беше регистриран за изборите през 1990 г. като коалиция от партии и сдружения, а не като политическа партия. Но партиите в него като че ли се успокоиха под крилото на СДС, вместо да се заемат с изграждането на свои собствени партийни структури. След края на Великото народно събрание Съюзът трябваше да се саморазпусне, но тогава се реши да бъде използвана набраната инерция и СДС да участва в изборите и за обикновено Народно събрание в този вид. По-късно приватизирането му беше извършено от лицето Иван Костов, когато той превърна СДС в партия, а партиите, от които се състоеше съюза така и не можаха да се съвземат.

Само това ли е причината нещата в България да не се развият в посоката, в която хората очакваха?
- Не, разбира се. Другата причина е, че се заложи единствено и само на антикомунизъм. Това може да трае временно. Трябваше да се даде друга визия на обществото. Не може непрекъснато да повтаряш че държавата е лоша, че с по-малко държава е по-добре, отколкото с повече държава. И видяхме какво се случи, когато държавата се оттегли от редица области - избуя престъпността - лихварство, проституция, корупция, безработица... А който можа да си напълни личната кошница, си я напълни. 
 
Навремето Доган казваше на своите хора „Вие не купувате земя- купувате територия." Има опасност рано или късно те да предявят териториални претенции. И до този момент не съм се уморил да повтарям, че мястото на сепаратисти като Ахмед Доган е в затвора.

Сега всички знаят, че Асен Агов е кредитен милионер, но въпреки това този човек продължава да бъде народен представите и никой не го упреква за това. И останаха безнаказани всички „герои" на прехода. Хората с право получиха отвращение от политиката. Ясно им е, че избранниците им са там, за да се обогатяват в личен план.

Може ли един депутат от БСП - социалната партия уж, вместо да се извини, да обяснява, че неговия мобифон бил два пъти по-скъп от тези, които щели да им подарят.

Кога започна разграбването на България?  И защо се случи?
- То, разграбването, започна веднага след 89-та. Започна се Луканов, който прибра оборотните пари на предприятията и те започнаха да загиват. После Филип Димитров и Желю Митев Желев ликвидираха селското стопанство. Така започна жестоката разруха и голямата кражба. И за съжаление разграбването продължава и до днес...

А как се случи това във Вашата област, Вие сте работил  в НИХФИ, разработвали сте лекарства с колегите си там...
- Бяхме екип от над 500 учени специалисти. В Научно-изследователския химикофармацевтичен институт съм навъртял основния си трудов стаж. Но накрая бяхме уволнени, много предвидливо... година преди да се пенсионирам, останах без работа, при това бях уволнен от правителството на Костов, а лично с тези уволнения се занимаваше Александър Божков.

Веднага след промените започна охулване на нашите лекарства на база аналгетици- седалгин, седалгин  нео, аналгин-хинин. Защо? - Бил вреден! Да де, ама това още никой не го е доказал. Фармахим имаше утвърдени пазари и милиард и двеста милиона годишен оборот. Всичко това се направи, за да могат на пазара да навлязат чуждите препарати. За да може някой да вземе процент от сделките. Всички медии ни заляха с реклами за фервекс... прахчета - модерни илачи и забележете, че всяка реклама завършва със "съдържа парацетамол, прочетете листовката" и прочее...

Истината е обаче, че нашето поколение, тези, дето сме се лекували с нашите си лекарства, сме доста по-здрави от хората на модерната фармация.   

Накъде вървим сега, накъде води страната правителството на ГЕРБ?
- Хареса ми една реплика тези дни - "Бойко е продавач на фалшиви надежди". Е да, но българинът много обича да бъде лъган. Бойко е елементарен и достъпен и допада на хората, с това, че казва нещата едно към едно, не шикалкави особено, това го прави любим герой на народа. Той обаче е авторитарен тип и е очевидно, че без него не се взимат никакви решения. Единственото му спасение е да бъде заобиколен с много добри съветници, а не сутрин да каже едно, вечер друго.

Поговорката "Прост народ - слаба държава" днес е съвсем актуална. "Демокрация" вече е термин, който не може да обнадеждава младите. Вместо тоталитарна държава, по израза на руския философ Александър Зиновиев, ние се сдобихме с "тоталитарна демокрация". А кадровик на държавата е лидерът на ГЕРБ.

Герберите са хора, забогатели в мътните времена на държавен разпад и на ръба на закона. Те са анонимни депутати. С изключение на министрите от кабинета, които пък претендират, че са експерти. Николай Младенов и д-р Лъчезар Иванов подскачат от партия в партия, а присъствието на Симеон Дянков вече цяла година в България си е направо обезспокоително.

Разбрах, че Ви предстои експедиция в Хималаите, към Еверест ли сте се запътили?
- Е, не е чак експедиция, събираме се приятели. Няма да ходим към Еверест, в друга част на Хималаите ще се разходим. Преди година се бяхме запътили натам, но в Цариград седнахме да пушим наргилета и изпуснахме самолета. Иначе през две години правим така нареченото презареждане, защото когато човек отиде в Хималаите, общува с бедни, но щастливи хора. Те не са претенциозни, не мрънкат по цял ден. Закачат по една кошница на главата си и си пеят песни по планинските пътеки. А живота им е по-тежък от нашия.

Та като постои човек месец-два там, се връща с друго настроение тук и може да изтрае най-различни калинки-малинки и тям подобни.


Тагове:   Луканов,   СДС,


Гласувай:
8



1. анонимен - шемет
19.12.2010 19:31
Шо не каза другаря Воденичаров като разбира от илачи за фармацевтичната война и срещу народа му.
цитирай
2. анонимен - РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ....
19.12.2010 22:38
....Е ОТЯВЛЕН ДОНОСНИК НА ДС!!!!!!
ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА "ПРОМЕНИТЕ"!

КАКВО СТАВА,БЕ.....ДАЛИ СВЪРШИХА КАДРИТЕ НА ДС,ТА ГО "ВЪЗКРЕСИХА" ТОЯ ТРУП....????!!!
МАЙ И ТАМ, "МАТряла", Е НА ПРИВЪРШВАНЕ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28311733
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031