Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 12:06 - 'НЕЗАВИСИМО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА В БЪЛГАРИЯ' 16.01.1988г.
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4800 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 31.01.2011 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ОТ ДНЕС В МРЕЖАТА СТАВАТ ДОСТЪПНИ ЗА ВСЕКИ ИНТЕРЕСУВАЩ СЕ ТРИТЕ ОСНОВНИ ДОКУМЕНТА С КОИТО СЕ ОБЯВЯВА ПУБЛИЧНО ОСНОВАВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
1 - УЧРЕДИТЕЛЕН ПРОТОКОЛ
2 - ЗАЯВЛЕНИЕ УВЕДОМЛЕНИЕ ДО ОФИЦИАЛНИТЕ ВЛАСТИ
3 - ПРЕС-СЪОБЩЕНИЕ


 

 


 


image image

imageimage



 

Дължим на ЕДУАРД ГЕНОВ - на снимката, и на неговото семейство, факта, да бъдат запазени в годините тези толкова отричани и търсени от ДС документи. В скоро време съпругата му Сабина Генова и синовеите им, ще разкажат по-подробно историята и перипетиите около тези документи с рядка историческа стойност. Снимката и гласът на Председателят на дружествот Илия МИНЕВ са постоянно в лявата колонка на следния сайт:
http://democrata92.blogspot.com/2011/01/blog-post_4613.html

Основаването на дружеството се предшествува от писмото, влязло в историята като АПЕЛА НА ШЕСТИМАТА адресирано до ЕВРОПЕЙСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО, КОЯТО ПРЕЗ 1986-1987 година заседаваше в столицата на АВСТРИЯ - ВИЕНА. Писмото има своето историческо значение защото беше уважено от делегациите на СВОБОДНИЯ СВЯТ и те го внесоха за разискване в заседанията.

Ето и текстът на псимото:

     До конференцията във Виена, разглеждаща изпълнението на договореностите от Хелзинки

 

О Т К Р И Т О   П И С М О    А П Е Л

 

от български радетели за човешки права,

– дългогодишни политически затворници

 

           Уважаеми представители на европейските страни, на САЩ и Канада.  Ние се обръщаме към вас и към широката европейска общественост, с апел:  конференцията във Виена да не приключва своята работа, преди да бъдат осигурени най-елементарни човешки права за всички европейски народи, – като:  право на свободно движение и емиграция; право на обективна информация и право на свободна трудова дейност!

           Докато не дойде ден, когато всеки гражданин в Европа, ще може свободно и без страх от преследване, да изразява своите мисли, мнения и убеждения, в писмена или устна форма, – хелзинкският процес няма да оправдае оказаното му доверие!

           Ние сме напълно убедени, че без елементарни права и свободи, истински мир и сигурност, не може и няма да има!  

           Ако на конференцията във Виена не се удаде да постигне напредък по ключовия раздел от хелзинкските споразумения – раздела за човешките права – ние предлагаме, да бъде съставена постоянна европейска, междуправителствена комисия, която непрекъснато да следи и да разобличава, пред своите правителства и пред европейската общественост, онези правителства, за които подписването на раздела за човешките права от хелзинкския документ, е било само една от заблуждаващите маневри, и които и до ден днешен, единадесет години след Хелзинки, не са осигурили нито едно от основните човешки права за своите народи!

 

             (Но ето вече 20 години след 10-ти ноември, това открито писмо, не само че не е публикувано, но не се и споменава!)
  
 

       Едновременно с "Откритото писмо – апел",  на отделен лист, както се бяхме уговорили с Илия  Минев, написах:

 

ДЕКЛАРАЦИЯ  ЗА  ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

         Долуподписаните български граждани, бивши политически затворници, декларираме, че се присъединяваме към меморандума от четирите источноевропейски страни, по случай     годишнината от унгарското въстание и във връзка със събитята в Берлин, Варшава и Прага!



А ето и как комунистическата власт е реагирала на Откритото писмо:

ИНФОРМАЦИЯ НА МВР МИНИСТЪРА НА БЪЛГАРИЯ ДО ЧЛЕНА НА ПОЛИТБЮРО МИЛКО БАЛЕВ относно пропагандни спекулации срещу НР България


Страницата ще се попълва прогресивно

Публикувано от Peter BOYADJIEV image

Изпращане по имейл.
Публикувайте в блога си!
Споделяне в Twitter.
Споделяне във Facebook.
Споделяне в Google Buzz



Вижте оригиналния сайт на Бояджиев:
http://democrata92.blogspot.com/2011/01/blog-post_4613.html




Гласувай:
6



1. eltimir - Фейсбук
31.01.2011 22:28
Преди около час получих покана от фейсбук да се присъединя към честванията, посветени на Деня за почит към жертвите на комунизма. Писал съм и знаете, че не влизам във Фейсбук. Този път реших да направя изключение. Влязох и написах коментар. Не пазя копие, но в общи линии си го спомням и ще се опитам да го повторя.
Възмущава ме фактът, че ДСБ е инициатор на събитието. Именно Иван Костов по времето, когато беше премиер осъществи най-жестоките репресии срещу мъчениците на комунизма. И то не за някакви престъпления, а под предлог, че извършвали антидемократична пропаганда.
На второ място съм длъжен да отбележа, че поне у нас демокрацията се оказа не отрицание, а продължание на комунизма. При това по-жестоко, по-безчовечно продължение от самия комунизъм. Погледнете как живеят, по-точно как едва преживяват днес жертвите на комунизма. Как репресивните действия на властта срещу тях не са спирали нито за миг и продължават и до ден-днешен. Погледнете и тогава коментирайте. Другото е лицемерие.
В общи линии това беше моят коментар. Никакви епитети. Никакви обиди. Никакви ругатни. Никакви заплахи. Когато погледнах пак, коментарът вече го нямаше, хванала го бе липсата. Ще ме попита ли някой защо не искам да влизам в тая еврейска ченгеджийница, наречена Фейсбук?
Коментарът все пак е съхранен. Копирах го и го пратих на един човек. Не пазя копие от писмото си до него, но ще му пиша и той ще ми го копира обратно. И тогава ще можем да отворим тема за Фейсбук. Вярвам, че по въпроса има какво да се каже. Не за да им връщам, не за да се доказвам. Далеч съм от такава мисъл. Ако отворя тема, тя ще е за вас, които все още влизате в ченгеджийницата. Просто искам да ви предпазя като ви дам нагледен пример за техните действия. А изводите ще си ги направите сами.
цитирай
2. mediatore - Ама и......
15.02.2016 06:43
..... вие сте намерили църква ,къде да се прекръстите.!?Желая ви успех,но според мен,от там само ще ви баламосват и ще ви използват за свои цели.
които не съвпадат с вашите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28318652
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031