Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 17:05 - Изход от системата?
Автор: brink Категория: Политика   
Прочетен: 4121 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 23.02.2011 17:06


 Има изход, но има и проблем с него. Решението е просто на теория, но ще срещне много силна съпротива от страна на елита.

Първо, за да се пребори елита, трябва да се види откъде произтича неговата сила. Заедно с други фактори, които евентуално ще разгледаме отделно, тя основно идва от приходите от една финансова спекулация - т.нар. "частичен банков резерв" по депозитите, която в момента е уредена със закон. Ако не сте наясно с детайлите, моля пишете ми и ще ги изложа обстойно. Междувременно - в поредицата от постове "Обещание за плащане" (засега недовършена) има доста полезна информация за това как действа системата. Препоръчвам да прочетете и "Цитати относно банкерството, банките и паричната система".
С две думи - трябва да се забрани практиката на частичен банков резерв и да се въведе 100% резерв по депозитите (такава система е съществувала преди възхода на частните банки). По този начин ще се ликвидира възможността на банките да печелят твърде големи печалби (изразът е слаб) използвайки парите на вложителите и раздувайки излишно паричната маса в обръщение, и същите ще се принудят да ползват за кредитиране свои пари. Такова предложение ще срещне моментална и яростна съпротива от цяла плеяда икономисти и банкери и то със звания в икономическата наука, които са обучени и имат интерес да защитават сегашното положение на нещата. Аргументите им ще варират от "необходимостта" от "velocity of money", през необходимостта от банки за консолидиране на капитала и осъществяване на кредитирането, през "банките нямат свои пари с които да кредитират", до обвинение, че такава мярка би разрушила банковата система (което е съвсем вярно, но и също толкова правилно действие що се отнася до сегашната форма на съществуване на тази система). Истината е, че е възможно законово урегулиране на консолидацията на капитал с цел кредитиране за инвестиционни цели без да има необходимост от банка или друг частен субект като трета страна по такъв договор.

Втророто нещо, което би трябвало да се направи е да се установи по-голям, по-скоро пълен контрол от страна на правителството или парламента върху БНБ и да се контролира стриктно паричната маса да е в синхрон с нуждите на икономиката (в момента заради "частичния резервпо депозитите" и масовото кредитиране количеството пари в обръщение не е адекватно и няма връзка с нуждите на икономиката). Още един проблем е, че сме в условията на валутен борд, а това е ангажимент, който много силно ограничава правомощията на българската власт относно собствената й парична политика. Интеграцията ни в ЕС ще прави все по-трудно изпълнима евентуална самостоятелна парична политика.

Трето, също много важно условие - въвеждане на прогресивен данък. Ще си позволя да използвам предписания от един друг източник - т.нар. "Протоколи на Ционските Мъдреци", за да обясня смисъла на такъв данък. Бих искал да помоля по-запознатите да не прибързват да ме съдят за използването именно на "Протоколите", тъй като дори и крайно противоречиви в етично отношение и откровено деспотични по дух, те съдържат ценни предписания, що се отнася до държавното устройство и по-специално неговите финанси - тяхното сегашно състояние и това, което би трябвало да бъде, от които могат да се отсеят полезни съвети, приложими във всяка държава.
"2. Когато ние дойдем в нашето царуване, нашето автократично правителство, от принцип за самосъхранение ще избягва сериозно да натоварва народните маси с данъци, помнейки, че то играе ролята на баща и защитник. Но, тъй като Държавната организация струва скъпо, все пак е нужно да се добият средствата, необходими за нея. За това правителството ще разработи с особена предпазливост проблема за равновесието по този въпрос. 
3. ... попълването на фиска би ставало най-добре чрез прогресивен данък върху собствеността. По този начин данъците ще се плащат без затруднение или разорение, под формата на процент от количеството собственост. Богатите трябва да знаят, че е техен дълг да предоставят част от своите излишъци на разположение на Държавата, тъй като Държавата им гарантира сигурността на владението на останалата част от тяхната собственост и правото на честна печалба...
4. Тази социална реформа трябва да дойде отгоре, тъй като времето за нея е назряло - тя е належаща като залог за мир.
5. Данъчното бреме върху сиромаха е семе на революция и работи в ущърб на Държавата, която преследвайки дребното, пропуска голямото.  От друга страна облагането на капиталистите намалява растежа на богатството в частни ръце, в които ние в днешно време сме го концентрирали като противовес на правителствената сила на гоите (народите) - техните Държавни финанси.  6. Данък, нарастващ като процент пропорционално на капитала ще даде много по-голям приход за държавната хазна от сегашния индивидуален данък или данък върху имуществото (или плосък данък бел.Б.Н.), които сега са полезни за нас единствено защото възбуждат проблеми и недоволство сред гоите (народите).  7. Силата върху която ще почива нашия цар се съдържа в равновесието и гаранцията за мир, за които неща е належащо капиталистите да дават част от своите приходи в името на спокойната работа на държавната машина. Държавните нужди трябва да се плащат от тези, които не ще усетят товара и имат достатъчно от което да се вземе.  8. Такава мярка ще унищожи омразата на бедния към богатия, в когото той ще вижда необходима финансова опора за Държавата, ще го вижда като организатор на мира и добруването, тъй като ще види, че богатия е този който плаща необходимите средства за постигането на тези неща.
9. За да може платците от образованите класи да не се наскърбяват твърде много от новите данъци, те ще получават пълен отчет за използването на тези плащания..."
Дори ако приемем, че едно мотивирано от, да кажем народното недоволство правителство преодолее силния натиск от страна на агентите в икономиката, политиката и медиите и придвижи тези реформи, това неминуемо би го конфронтирало с външни сили като ЕС, САЩ, а вероятно и доста неочаквани други държави, където международната агентура на ционизма има позиции. Необходима е голяма и силна коалиция от държави, подкрепена и с военен съюз, където подобна реформа да се осъществи почти едновременно и след това да удържи на външния натиск.
  Ще се радвам да получа коментари с вашето виждане по тези въпроси и да продължим една такава дискусия.



Гласувай:
3



1. анонимен - ТОВА Е СТРАШНО ИНТЕРЕСНО!
23.02.2011 18:40
В СВЕТЛИНАТА НА ПРЕДИШНИЯ ПОСТИНГ, МИСЛЯ ,ЧЕ ТЕЗАТА Е ТВЪРДЕ ТОЧНА!
НЕ СЪМ ИКОНОМИСТ ИЛИ ФИНАНСИСТ , НО ТЕМАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
цитирай
2. brink - позволявам си няколко цитата
23.02.2011 19:17
позволявам си няколко цитата от предишен мой пост, за да подчертая какво са казали по темата няколко големи имена:
Бенджамин Франклин (1706-1790), един от основателите на САЩ, обяснявайки на Банк ъф Ингланд идеите си за това защо Колониите са толкова проспериращи (1763г.):
"Много е просто. В Колониите ние издаваме наши собствени пари. Те се наричат Колониални хартиени пари. Ние ги издаваме в правилната пропорция спрямо нуждите на търговията и индустрията, така че да спомогнем продуктите да преминават лесно от производителя към потребителя. По този начин, създавайки за нас, наши собствени хартиени пари, ние контролираме тяхната покупателна способност и не плащаме лихви на никого."

Ейбрахам Линкълн, президент на САЩ 1861-5, създал правителствено издавани пари по време на Гражданската война, по-късно е убит при покушение:
"Правителството трябва да създава и контролира цялата валута и кредит, необходими за задоволяване на покупателната способност на правителството и потребителита. Възприемането на този принцип би спестило на данъкоплатците безмерни суми от лихви. Парите ще престанат да бъдат господар, а ще се превърнат в слуга на човечеството."

Ото фон Бисмарк (1815-1898), германски канцлер, по повод убийството на Линкълн:
"Смъртта на Линкълн е нещастие за християнския свят. Няма човек в Съединените Щати, достатъчно велик да носи неговите обуща и банкерите с нова сила ще се опитат да завземат богатствата. Страхувам се, че чуждестранните банкери, с тяхното лукавство и засукани трикове ще контролират напълно обилните богатства на Америка и ще ги използват за систематично покваряване и разлагане на цивилизацията."
цитирай
3. grigorsimov - Не е реалистично
23.02.2011 22:07
Защото банките винаги са били еврейски, независимо че се наричат - "Национална" или "Народна" банка, или пък "Федерален резерв"!! И банкерите решават кое, как и кога да се прави. Затова една от основните им грижи е да не се допуска да добиват популярност, а още по-малко - да се осъществяват идеи, които заплашват и най-малко банкерския монопол върху парите, в частност, и върху световната политика, като цяло.
Ето затова - заклинателно се твърди и "научно" се "доказва", че няма и не може да има друга приемлива или рационална политическа система, освен фалшивата "западна демокрация".
Но да речем, стане някакво чудо и се пръкне някоя власт, решена да е независима от световните банкери - евреи, и да печата наистина свои реални пари, по свой план и според своите нужди и интереси, - тогава медиите и правителствата на целия свят ще ревнат в един глас, че се възраждал фашизма, или АлКайда или АлГайда (понеже медиите са еврейски, а властите са подвластни на световното еврейство). И незабавно ще се обяви пълна блокада на тази непослушна държава, и ако държавата е слаба, веднага ще бъде окупирана, а ако е силна, ще се създаде някаква "коалиция на желаещите", както преди войната срещу Ирак...
Изходът не е в нереалистични теории, а в информираност и информиране на обществото, за истинското положение в света.
Което също не е никак лесно. Но е задължение, понеже човек трябва да прави каквото трябва, пък да става каквото ще. А накрая ще стане това, което Божията воля!
цитирай
4. анонимен - Информираността е много важна, но ...
23.02.2011 22:17
Информираността е много важна, но тя сама по себе си няма да реши проблема. Едно е да знаеш какво става, съвсем друго е да предприемеш нещо, за да го промениш. Ако това не се получава, остава да се създаде друго тайно общество, противник на сегашния елит, което дълги години да събира сила и поддръжници (както те са го направили) до момента в който не е достатъчно силно, за да им се противопостави...
цитирай
5. анонимен - ИМАМ ВЪПРОС КЪМ АВТОРА:
24.02.2011 00:09
КОИ СА ФАКТОРИТЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КОНТРОЛА, ВЪРХУ ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО!
цитирай
6. brink - Да уточним...
24.02.2011 14:15
Преди да отговоря на въпроса, бих искал да уточним - Вас не Ви интересуват факторите, влияещи върху покупателната способност, а факторите въз основа на които да се контролира, тоест увеличава и намалява тази способност, така ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brink
Категория: Политика
Прочетен: 586143
Постинги: 147
Коментари: 414
Гласове: 534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031