Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 20:09 - СЕНЗАЦИЯТА, КОЯТО БЕ ОСЪДЕНА ДА ОСТАНЕ В СЯНКА - Автор: sparotok
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3378 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.05.2011 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

През лятото на 1986 година проведох ожесточен спор хора смятащи се за специалисти по археология. Те упорито твърдяха, че Панагюрското златно съкровище не е тракийско, а гръцко, или по-точно направено е от гръцки майстор. “Специалистите” се уповаваха на едно херодотово сведение, че траките презирали занаятите, предпочитали лова и войната. Подчертаха също, че е глупаво от моя страна да сравнявам високо развит народ като древните елини с храбрите, но водещи варварски живот траки.

 

 

Като защита на своето виждане аз казах, че в случая бащата на историята не говори за траките като цяло, а само за една малка група - аристокрацията. Напълно нормално е благородническата класа да презира ръчния труд и да предпочита лова и войната. Знаем добре, че нито египетските фараони, нито хетските царе, или пък римските императори са се занимавали с грънчарство, ковачество, или златарство. Те са били военоначалници, а в свободното си време са ловували...Добавих също, че най-старото обработено злато е намерено не къде да е, а в земите на траките – Варненския некропол. Това убедително показва, че най-старата златарска традиция принадлежи на народът на Орфей...

 

 

Ответната реакция бе толкова бурна, че ако бях сритал тези хора по пищялите по-малко щяха да викат. Втурнаха се разпалено да ми обясняват, че цивилизацията край Варна не принадлежи на траки, че те идват доста по късно. За това свидетелствал хиатуса ( прекъсването ) между Медно-Каменната и Бронзова епоха, появата на апсидални жилища, жертване на коне в гробове.Всичко това било доказателство за появата на нов народ...Отвърнах им, че е невъзможно нов народ да се появи от регион ( Румъния и Украйна), в които керамиката ( форма и орнаменти), идолите, жилищата и погребалните ритуали са идентични с тези от нашите земи поне от времето на Медно-Каменната епоха. Промените започващи в края на Медно-Каменната епоха се дължат на естествено развитие, а не на пристигане на чужд народ. Река Дунав не е била граница на етноси, както на север, така и на юг от нея са живели едни и същи хора...Тогава господата утихнаха, не пожелаха да коментират казаното от мен, махнаха пренибрежително с ръка и казаха – Ти пък какво разбираш! Голям познавач се извъди бе! Не разправяй тия глупости на друго място, че ще ти се смеят, на траките и скитите им дай меч и грабеж, не изкуство, то е било за гърците.И Панагюрското съкровище, а и всичко друго, което не е примитивно е правено я в Атина, я по колониите.

 

 

С представянето на такива “аргументи” спора разбира се приключи, но вътре в себе си аз бях дълбоко убеден, че нито траките, нито скитите обитавали нашата Добруджа са отстъпвали на гърците по отношение на изкуство и занаяти. Стилът на толкова много тракийски и скитски находки няма нищо общо с този на гърците. Методите на обработка са също различни, защо тогава майсторите да не са траки и скити? За съжаление направените от нашите учени датировки на изящни тракийски и скитски находки от благородни метали бяха все от периода на гръцката колонизация... Трябваше да бъде намерено нещо, което да е от по-старо време, когато южните ни съседи все още не са смеели да дойдат в земите ни. Зачаках търпеливо да се появи нещо ново и то дойде...след петнадесет години.

 

 

В едно студено февруарско утро на 2001 година телефона извъня и когато вдигнах слушалката мой приятел историк почти крещейки ми поднесе добрата новина:

- Да знаеш само какво е станало! Историята се променя, край на догмата за гръцкото величие, такова откритие е направено в Сибир, че шапката ще ти падне! Германски и руски археолози са открили майсторски обработено скитско злато, хиляди предмети, направо шедьоври ти казвам! Артефактите са от 8-ми -7-ми век преди Христа, а това означава, че създателите са скити, така казват и учените!...

 
             
image

http://www.itogi.ru/archive/2002/9/93979.html

 

 

 

 

 

Стоях онемял от възторг и не знаех какво да кажа...после си спомних думите на дядо ми – Бог е добър, той си знае работата...В този момент се уверих, че е наистина така. Дългогодишното чакане бе дало резултат...и то какъв! Според моят приятел в скоро време заблудите за траките и техните роднини скитите щяха да бъдат забравени и би се наложило становището, че предците ни са стояли най-малко на едно и също ниво на развитие с гърците по отношение на изкуството... защото според старите автори скитите обитаващи Средна Азия са същите хора, които са живели и в нашата Добруджа...

 

 

Приятните изненади продължиха когато се добрах до повече подробности от царското погребение намерено в далечния Сибир, Аржанска могила -2 ( република Тува). Гробницата се оказа от абсолютно същия тип като тези от Фригия, Тракия и Черноморските степи. Стените бяха облицовани с добре одялани масивни дървени трупи. Върховете на стрелите бяха неразличими от тези на траки и скити. Златните пластики бяха изпълнени в същия стил, който бе типичен за траки и скити... А някои от фигурките на животни намерени в Аржанската могила бяха неразличими от тези на бронзовата матрица от Гърчиново.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:NHMB-Garchinovo-Stamp-anvil-5centuryBC--copy.jpg

 

 

След време на забележителното откритие в Тува бяха посветени доста публикации на руски, немски и английски, а у нас бяха открити гробницата в Старосел, невероятно красиви златни тракийски маски, а и много други артефакти от благородни метали. На повечето хора ( но май само в чужбина) им стана ясно, че освен богове на войната нашите деди са разбирали от изкуство не по-малко от южните ни съседи...Вече бях сигурен, че никой нямаше да ми се присмива, ако кажа, че Панагюрското златно съкровище е направено от тракиец...

 

 

Човек би си казал, че след всичките тези открития и доказателства най-после ще бъдат заличени старите заблуди определящи траките като варвари, а елините като извор на култура. Това обаче не стана, все още  както чужди, така и наши учени отказват да приемат високото ниво на култура на траки и скити, все едно, че през последните десет – единадесет години нищо не се е случвало. Няма я сензацията от Тува,  няма ги тракйските маски, пекторали, торкви и пръстени...Поради една, или друга причина учените отказват да променят старите си виждания въпреки важните и променящи историята открития. Студентите продължават да учат неверни неща...Какво чудо още трябва  да се случи?

 

 

Искаме ли признание за древната си култура трябва ние самите да настояваме за истината, да популяризираме  нашето минало в блогове и форуми. Чужденци вече виждат в Тракия и Дакия най-старата европейска цивилизация, предхождаща тази на гърците с хилядолетия. Добре ще е да се възползваме от този благоприятен момент!

 

 

http://heritage-key.com/category/tags/-lost-world-old-europe-danube-valley

 

 

 

 

 

 

 

http://www.ashmolean.org/assets/docs/Exhibitions/AshmoleanPressKit-LostWorld.pdf

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=8cHLnAgXLMY

 

 

 

 

 

 

 

 

За хубавото човек трябва да се бори! Както южните ни съседи ревностно защитават корените си, така е редно да постъпим и ние. Преди доста време Левски каза– Чуждото не искаме, но и своето не даваме!

 

 

 

Полезна информация:

 

 

 

 

http://www.fotuva.org/history/archaeology.html

 

Russian scholars from the

 

StateHermitageMuseum have concluded that a discovery of Scythian gold in a Siberian grave last summer is the earliest of its kind ever found and that it predates Greek influence. The find is leading to a change in how scholars view the supposed barbaric, nomadic tribes that once roamed the Eurasian steppes.

 

http://www.nytimes.com/2002/01/09/arts/design/09GOLD.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://en.tuvaonline.ru/2001/08/29/arzhaan.html

 

 

 

 

 

 

http://www.arzhan2.nw.ru/publ/minerva.pdf

 

http://terra-x.zdf.de/ZDFde/inhalt/28/0,1872,2020156,00.html

 

Artless barbarians? Hardly. The Scythian horsemen of the ancient Siberian steppe had a golden touch. http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/0306/feature7/index.html

 

 

http://www-sbras.nsc.ru/HBC/2002/n11/f03.html

  Нагоре  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28356706
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930