Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2011 13:21 - Митоветете за ниската ни производителност и, съответно, ниските заплати. Г.Даскалов Автор: bulgarianation
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3539 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 16.06.2011 13:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ето само част от митовете и легендите, които са ни набити в главите.

1.    Производителността в България е ниска и поради тази причина и заплатите са ниски. Това е невярно. Производителността в България е около 40 на сто от средната за ЕС. Това означава, че ако минималната заплата в ЕС средно е 600 евро (тя е малко повече) в България трябва да е 40% от нея, 240 евро. Същото се отнася и за пенсиите.

2.    България има нужда от много реформи. Дълбоко невярно. 20 години правим реформи и става все по-зле. Ще дам 5 лева на всеки, който ми докаже убедително, че е имало реформа, която да е подобрила качеството на нещо в България и, което е по-важно, да е довела до повишаване на доходите в реално измерение.  (А всъщност, винаги се случва точно обратното, и несъмнено това е било и е целта!) Не е нужно да се правят големи и непрекъснати реформи, достатъчно е само да се изпълнят като хората започнатите. Ама това не става.

3.    Евтиният труд е стратегическо предимство на България и стимул за чуждестранните инвестиции. Това също не е вярно. Вярно е, че разходите за заплати са може би най-голямото перо, но чуждестранните инвеститори в България идват най-вече заради високата норма на печалба и възможностите за спекулации. В банковия сектор, който е отличник в привличането на чужди инвестиции, решаващото са високите нива на лихвите по кредитите, немислими за цивилизованите части на континента. Същото е и в енергосектора – гарантирана държавно печалба от 16 и повече процента и възможности за източване. Чужденците с удоволствие биха плащали двойни заплати при тези условия. Но не им се налага. Защо тогава да го правят?

4.    България не е в Еврозоната и затова лихвите по кредитите са два пъти по-високи, отколкото например в Германия. Невярно. Практически България е в Еврозоната, понеже левът е фиксиран към еврото.

5.    Валутният борд е условие за стабилност. Вярно. Валутният борд е условие за стабилност, но е гаранция за стагнация и бедност.
Замислен като начин за обуздаване на разхитителната администрация, бордът все повече се превръща в наказание за работещите българи, понеже, след като не може да печата пари, коя да е администрация провежда политика, която изземва доходи от хората. Преразпределението през бюджета достига фантастичните за бедна държава като България 40%. Това е чудовищно.

6.    Ако бизнесът получава финансови и данъчни облекчения, той ще отваря нови работни места и ще расте благосъстоянието на нацията. 20 години бизнесът е първа грижа на всякакви правителства, но се увеличават само “Ламборджини”-тата и хотелите по морето.

7.    Пазарът определя цените, понеже имаме пазарна икономика. Това е най-вредното внушение, в което са повярвали огромен брой българи. Българската икономика не е пазарна, тя е дирижирана. Огромна част от икономическите субекти в България са назначени за такива от държавата и с нейна постоянна помощ определят цените по начини, които нямат нищо общо с пазарните.

8.    Ако банковата система рухне, ще настане апокалипсис. Невярно! – Която и българска банка да се срине, тя ще бъде спасена от чуждестранната си майка. Това го гледаме в цяла Европа.

Мога да дам още примери за упорито набивани пропагандни клишета, но няма нужда. Хората, които са свикнали да мислят с главите си, а не с телевизора, разбират всичко.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
-------------------------------



Гласувай:
2



1. анонимен - за голямо съжаление,
16.06.2011 21:19
огромната част от българите са зомбирани,или,по-точно самозомбирани.Нищо вече не може да ги изведе от това състояние.Имам усещането,че даже с някакво пер-
верзно злорадство чакат сгромолясването на държавата - така кърлежите,които ги
смучат ще загинат заедно с труповете,върху които са...
...А докато чакат,непрекъснато изливат помия срещу себеподобните.Помия,злоба,
злорадство.Това е вече единственото,което може да обедини нашият саморазкапващ се "народ"-механичен сбор от безродници,скитащи из най-мрачните дебри на оскотелите си души....
цитирай
2. allvin - Така е,защото мнозина от политиците и бизнесмените са слуги на силите на злото ...
16.06.2011 21:49
Мене обаче най-много ме потресе последното изречение на горния коментар: ,,... механичен сбор от безродници,скитащи из най-мрачните дебри на на оскотелите си души ... " Потресаващо!!!
цитирай
3. hatanasov - По точка 1.
29.03.2012 00:49
Абсолютно невярно за пенсиите. Защото пенсионните и други фондове бяха ограбени от комунистите. А пенсиите не са обвързани с производителност на труда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314578
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031