Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2011 14:49 - Златната тракийска книга - от 600 г преди Христа - скрита в НИМ. Автор: dolsineq
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 11111 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 25.06.2011 19:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Явно някой много се страхува от тази книга, щом вместо  в самостоятелна зала с фотографирани страници, а те са само 6, книгата е сбутана и й е отредено съвсем  незабелижимо  място.
   Питам се, защо за тленните останки на св. Йоан, Божидар  Димитров беше така ревностен защитник за общодостъпен показ. Помните, колко много се шумя миналата година, а при този артефакт е направено всичко възможно, тя да остане забулена в тайнственост. Все пак книгата си е самодостатъчна да предизвика интереса и без неговата "защита", но и малкото, което би могло да се направи не е сторено... Кой е против "Златната книга" и защо? Аз поне не открих в нета никакви илюстрации или каквато и да е друга  информация за нея.



Ето, само за пример, началото на една от игнорираните стотици наши древни предисторически ведически песни, наречени "Веда Словена", записани на местния диалект в Родопите и Източна Македония:

  Излела ми стара майка
Излела ми утъ сарае,
Фъ десна хи рока ясна борница
Ясна борница ясенъ огънь,
Фъ лева хи рока бела книга
Бела книга царну писму,
Рукнала са подрукнала,
Гласумъ рука песна пее
Песна пее бела книга
Бела книга царну писму...

               златната книга
              
image
                                    
През май 2003 година в Националния исторически музей в София е изложена древна книга, състояща се от 6 страници, изработени от 24-каратово злато, с размери 5 см на 4,5 см, свързани със златни пръстени.
Върху плочите е издълбан текст с етруски букви и рисунки на кон, конник, сирена, лира и войници. Според археолозите това е най-старата съхранила се книга на света, създадена 600 години преди Христа.
Съдържанието на книгата подсказва, че тя е направена във връзка с погребението на аристократ, изповядващ култа на Орфей. Гръцкият философ Питагор е популяризирал този култ, произхождащ от Тракия, в Южна Италия и сред съседните племена. Досега са открити около 30 отделни страници от етруски книги, но само в България е открита цяла книга, чиито страници са съединени със златни пръстени.
Книгата, която е изложена в залите на НИМ, е била намерена преди около 60 години от войник, работил при прокопаването на канал около р. Струма, но скрита и дарена анонимно от 87-годишния й собственик.

...........................................................

         Ето и малко частна  информация за самата книга:

„В Националния исторически музей в София е изложена древна книга, състояща се от 6 страници, изработени от 23,82-каратово злато, с размери 5 см на 4,5 см, свързани със златни пръстени.
……………….
Вие спокойно можете да я поместите върху дланта си. Мистериозната книга, която се състои от шест пластини, направени от 23.82 карата злато с размер само 4.5 на 5 см. Рисунки на кон, конник, лира и войни могат да се "прочетат" на страниците й. Двама експерти потвърдиха, че реликвата датира от 5 или 4 век преди н.е.
В просторния и почти безлюден национален исторически музей, разположен в официалната държавна резиденция в Бояна в покрайнините на София, книгата е поставена върху малка поставка до тракийска фреска, която изобразява войн с шлем.
Това е първата напълно съхранена книга от този род, достъпна както за специалисти така и за широката публика. По света има около 30 страници от такива етруски "книги", смята Елка Пенкова, която оглавява археологичния отдел на музея.
Обикновено златните пластини са били слагани върху гърдите на починалите, за да представляват "пътна карта" за душата в нейното пътешествие във вечността, в търсенето на божествата. Счита се, че книгата в София е била използвана за погребението на етруски аристократ, който е владеел Учението на легендарния тракийски магьосник и певец Орфей.
Философът Питагор е разпространил учението на Орфей в гръцките градове в Южна Италия. В крайна сметка идеите на Орфей са достигнали до съседните етруски племена, които са били известни с артистичното си майсторство. Учените се надяват, че книгата в София може да помогне за разкриване на загадката на етруската писменост, която още не е разчетена.
Друга мистерия представлява начина, по който книгата е попаднала в националния исторически музей. Тя е била предадена на изкуствоведите от 87-годишен мъж, който е казал, че я намерил преди 60 години, когато е бил войник. По време на строежа на път покрай река Струма на юг, той се е натъкнал на тракийска гробница и е намерил златната книга. Той е съхранявал съкровището заедно с фреска от гробницата.”
www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php
 ............................................................

          „Размисли на един небезразличен посетител

До д-р Божидар Димитров,
директор на НИМ

Драги господин Димитров,
……….
Най-шокиращ за мен обаче е начинът, по който е изложена златната орфическа книга. Поставката й е в коридор, сбутана между две по-големи, извън всякакъв обозрим контекст, което я прави незабележима. Тази находка, която би трябвало да заема централно място и да е обградена от обяснителни материали, носи енигматичния етикет "Златна орфическа книга, дарена от родолюбив българин..." Няма дори приблизителна датировка. Няма и помен от обяснение какво е вероятното й предназначение или дори какво изобразяват 6-те й златни листа. Намирам това за скандално. В други музеи такава находка би имала поне увеличително стъкло и пана с факсимилета на останалите страници, които не са видими от витрината. За дигитално устройство за обстойно оглеждане и повече подробности относно орфическите вярвания и мистерии явно не бива и да отварям дума.
……..
С уважение,

Мария Спирова

Магистър по Криминология и Криминално право (Оксфорд) „
..........................................................

"Подкрепям написаното от Мария Спирова. Сбутването на тази книга е неудобство от Истината. Обикновено така се процедира. Още повече, че Златната книга има "археологически паспорт". Мисля, че мъжът, който я е предал е указал и точното място на намирането. Бях го чел някъде.
Фотоси от нея в интернет почти няма, мисля,че тези дето сме публикували, са първите два. Информация за нея няма. Още повече, не знаем какво точно е съдържанието на 6-те листа. Никой не ги е заснел и представил пред нас. Нека отговорните институции не излизат с твърденията, че сега се "изучава от специалистите", все едно, че ние сме говеда и не можем да преценим, това, което виждаме и сами.
Искаме да видим съдържанието й!
Защото безотговорно и престъпно е да се поставят квалификации "етруска", без това да бъде обяснено и разработено аргументирано в една студия, придружена със съответния онагледяващ фотосен материал, за да видим кое е "етруското". Макар, че самия етноним "етруски", не е обиден за нас, ние пак можем да си го прочетем като "древнобългарски". Въпроса е принципен."  -  

коментар на Йордан 13. 


    
Присъединявам се към неговия коментар. Това за мен е също  скандално.
    Защо тази книга без да е изследвана е представена за "етруска", а е намерена в тракийска гробница?  Защо са тези  опити за омаловажаване на тракийската култура?

      .........................................................
Явно, някой много се страхува от тази книга, щом й е отредено толкова малко внимание. Вместо в самостоятелна зала с фотографирани страници, а те са само 6 и поставени за общ достъп за разглеждане, книгата е сбутана и й е отредено съвсем незабелижимо място.
Питам се, защо за тленните останки на св. Йоан, Б. Димитров беше така ревностен защитник за общодостъпен показ. Помните коло много се шумя миналата година, а при този артефакт е направено всичко възможно, тя да остане забулена в тайнственост? Все пак книгата си е самодостатъчна да предизвика интереса и без неговата "защита", но и малкото, което би могло да се направи не е сторено. Кой е против "Златната книга" и защо? Аз поне не открих в нета никакви илюстрации или каквато и да е друга информация за нея.


коментар от  
sparotok :

Кой знае, ако в книгата има написано нещо ( ние виждаме само първата страница), то текста може да е неудобен за нечии теории. Току виж станало ясно, че траките са говорили древен вариант на българския език:)

Книгата може да се датира само по стила на буквите, това също би довело до проблеми за някои хора защото има разлика между писменост от 8-ми век пр. Христа и такава от по-късен период. Ако етруския текст се окаже тракийски ще трябва с въздишка някои хора да признаят, че траките са имали писменост преди гърците.

По повод на това цитирам Алкидамант: "Тук траки положиха Орфей, жреца на музите, когото гръмовержеца Зевс уби, милият син на Оеагър, учителят на Херакъл, ОТКРИЛ НА ХОРАТА БУКВИТЕ И МЪДРОСТТА! "

Последния пасаж е много интересен нали :)



Гласувай:
8



1. eltimir - Има и други случаи
23.06.2011 14:59
Ударите срещу българската история не могат да се изброят. Унищожава се всичко, което би могло да издигне националната ни гордост. Или в най-добрлия случай се потулва и омаловажава. Последният пример е с потулването на истината за гроба на Кан Алцек в Италия. Родолюбиви българи са се заели да търсят истината, да издирват факти и да събират доказателства. Над техните открития обаче тегне гробно мълчание. Гробно, като дълбокия гроб, в който така наречените политици искат да ни натикат. Вижте тук за Кан Алцек и предполагаемия негов гроб:
http://eltimir.ucoz.ru/news/kan_alcek/2011-06-19-2109
цитирай
2. boristodorov56 - Това е невероятно. Не знаех!
23.06.2011 15:02
Това е невероятно.
Не знаех!
цитирай
3. grigorsimov - Затова трябва да се четат "тайните протоколи"
23.06.2011 19:04
Ето кратка извадка от един от 24-те протокола:
"Ще заличим от паметта на народите всички спомени за миналите векове и ще оставим само онези, които са в наш интерес".
цитирай
4. grigorsimov - И още една достатъчно многозначителна извадка:
23.06.2011 19:07
"Ние винаги трябва да се стремим да унижаваме гоите, макар и без конкретен повод, и накрая така да ги унизим, както само нашето гениално племе умее".
цитирай
5. ivantodorov1 - Статията е на ydara.com
19.10.2014 08:25
Ще се радваме да поставите правилния линк към статиите които копирате
Статията има развитие и е допълнена с Желязната и Бронзовата книга.

http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2734:q-q-600-&catid=143:2013-08-13-07-12-24&Itemid=228

Благодаря предварително за уважението!
цитирай
6. balkan1 - Българската култура в основата на световната
19.07.2016 18:08
http://balkan1.blog/politika/2011/12/19/bylgarskata-kultura-v-osnovata-na-svetovnata.869224
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28316884
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031