Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2011 19:02 - Интеграцията изисква жертви! Автор: locke - http://locke.blog.bg/politika/2011/08/16/integraciiata-iziskva-jertvi.802613
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2113 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 16.08.2011 23:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Отишла кокошката при свинята с бизнес предложение:

- Хайде да се интегрираме и да направим фирма за износ на яйца и месо в чужбина!

- Ама как, ти ще снасяш, но мен ще трябва да ме заколят! – възпротивила се свинята.

- Ти интеграция без жертви виждала ли си? – репликирала кокошката.

Вицът е класика. Странното е, че датира от времената на перестройката, а е мега актуален днес. Ние от 10 години сме в процес на интеграция. Евроинтеграция! И този процес сигурно ще продължи още 20 години, стига ЕС да просъществува толкова дълго.

Миналата седмица си купих от женски пазар домати по 25 стотинки килото и картофи по 30 стотинки. Грехота! Преди десет години, когато дойде царя, бяха по-скъпи... Боли ме, като знам колко труд е отишъл в тези домати и картофи, а колко ниско е платен той. Защото това е цената на пазара, на борсата е 10-15 стотинки...

Всичко това се дължи на интеграцията, евроинтеграцията. И на интеграторите, евроинтеграторите – Кунева, Плугчиева, Калфин (все евреи - Г.С.)  Земеделците ни издъхват... А и как иначе?!? Стандартно новоприсъединените страни-членки получават само процент от земеделските субсидии за старите страни, като този процент постепенно се вдига в течение на 9 години. И ако тази процедура се води стандартна, то по нея има много детайли, които са свободно договаряеми.

Бойко Борисов и румънският му колега в момента лобират пред ЕС двете балкански страни да получават пълна земеделска субсидия от 2014-та вместо от 2016-та година. Дали нямаше да е по-лесно жълточервените кухи лейки да поискат това още при присъединяването ни? 100%!

При интеграцията пазарите се отварят. Ако все още има мита за йорданските домати, македонските чушки и турските ягоди, за гръцките дини и полските картофи мита няма и не може да има. Всъщност можеше да има, но същите кухи жълточервени лейки не се сетиха (или не поискаха) да договорят. И не вярвайте, че не са го направили, защото подобни практики няма! Забравихте ли, че българските граждани все още нямат право да работят в някои страни от ЕС, защото те си договориха ограничен достъп до пазарите на работна ръка! Значи и ние можеше да договорим ограничен достъп до пазарите за стоки и услуги! Но не би!

Помните ли как в Пиринско миналата седмица изхвърляха домати?!? И как се оплакваха, че получават субсидия на единица площ, а не на килограм произведена продукция? Да пояснявам ли, че такава договореност обслужва интересите на зърнопроизводителите, а не на отглеждащите домати и краставици? Да ви подсетя ли, кой е договорил субсидията по такъв модел? Или можете сами да поставите думите ‘зърно’, ‘жълти’ и ‘червени’ в едно изречение? Добавете и Доган в него, защото по настояване на Сокола за българските тютюнопроизводители бяха осигурени субсидии до 2011-та година за сметка на десетки други отрасли от земеделието. Защото българският тютюн хем не струва, хем ЕС отдавна иска да спре насърчаването на пушенето и свързаните с него земеделски и производствени дейности. Министър Найденов едва това лято успя да договори известно количество пари за допълнителни плащания на килограм продукция.

А млечните ферми? Говоря за онези, малките, които още не са покрили евронормативите и трябва да хлопнат съвсем скоро кепенци! Дано издействат удължаване на срока за привеждането им към критериите на общността! Но, ако трябва да се търси източника на всяко зло в случая с млечните ферми, това са еврофондовете, които две години и половина отлежаваха документално из прашни министерски папки.

Не мислете, че хваля ГЕРБ! Това, което се прави, е недостатъчно и щях да вдигам шум до бога, че не подпомагат достатъчно земеделието, стига да не беше финансовата криза! Сега просто вдигам по-малко шум. Може би, защото правя сравнение с бившите европреговарящи Кунева, Калфин и Плугчиева.

Двама от великолепната тройка са на турне из страната, за да ви убедят да гласувате за тях и да ги изберете за президент на държавата ни. Попитайте ги, когато дойдат на среща във вашия град или село, защо избраха таква интеграция, че всички се оказахме в ролята на свинята от вица. Попитайте ги за земеделието, за забавените еврофондове, за затворените блокове на АЕЦ Козлудуй!

Питайте! Питайте! Питайте!




Гласувай:
5



1. locke - Питай, преди да правиш такива работи!
16.08.2011 19:44
Няма да ти откажа!
Сега сложи в началото на текста, ако обичаш, линк и към оригиналния пост:
http://locke.blog.bg/politika/2011/08/16/integraciiata-iziskva-jertvi.802613
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28354595
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930