Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2011 13:47 - Царете на схемите (на измамите)! Цитати от реч на премиера пред най-голямата бизнес организация. Автор: slav80
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 2674 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.11.2011 13:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Били много чуждестранните инвестиции навремето, а сега намалели. Требва да ви кажа - такива инвестиции по-добре да не са идвали никога, защото в големия си обем те са такива инвестиции, че всъщност ние и сега от малкия бюджет, който имаме за преразпределяне, вадиме, за да дотираме тези 15-20-годишни договори, които са подписани.
***
2020-та година има нотифициран план за въвеждане на възобновяемите източници. Възобновяеми източници, господа, е и водната енергия. България има реки, има язовири, има дефилета, има каскади, от която точно толкова и много по-изгодно е да произвеждаме зелена енергия, отколкото да си превръщаме нивите само в слънчеви и вятърни централи. И по стария закон, то не, че новият е много поевтинял, сега за слънце е 580 лв., и 190 мисля, беше за вятър, където го намалихме, но всичко това отива на електромера на хората." (Коментарите в червено са от Григор Симов: Т.е. неколкократно по-скъпата енергия, от слънцето и от вятъра, се заплаща от държавата директно на производителя - чуждестранен инвеститор, а неоправдано високата цена се включва в сметките на потребителите на електричество.  Т.е. - целта не е "екологична енергия" а изсмукване парите на потребителите, чрез изкуствено завишени производствени цени на тока - от слнце и други вятърничави източници)
***
И даже днеска Бъчварова пак ми е дала писмо, в което една много голяма компания пак ми напомня за пореден път, че трябва да ги присъединиме (към далаверата), щото това е една прекрасна печалба. "Козлодуй" дава тока на 42 лева, ние го плащахме (на чуждестранните инвеститори) 800 преди, сега 600. Всичкият този ток (с двадесеткратно завишена цена!) отива и на електромера на предприятието, и на електромера на българския гражданин. Това е единият тип инвеститори."
***
"Вторият тип инвеститори, знаете добре, е в тези големи вериги, от които в момента малкият и средният производител пищят кански. Трябва да помислим, и затова на мен ми е важна една подобна среща с браншовете, да видиме как можеме да ги подпомогнеме и да ги спасиме (малките производители) от тези големи хватки, в които сме поставени."
***
"Другото беше инвестициите в строителството – спекулативно, огромно, без инфраструктура. Виждате ние сега София, правиме две-три-четири години, след това правим инфраструктурата към тези огромни комплекси, които се построиха."
***
"С една дума, ако се направи един анализ колко инвестиции са дошли в реалния сектор, фабрики, заводи, предприятия с работни места или туризъм, ...ще видите, че процентът на тези инвестиции е много малък. Обикновено всичките са в сфери, където се изважда принадената стойност от държавата. Електроразпределителни дружества – на електромера на хората, мобилни оператори – на слушалката (джоба на абонатите), където отива вечер човекът да напазарува, големите енергийни компании – главно в слънце и вятър.
Нещо друго да се сещаме, като големи инвестиции да сте чули? Имаме в енергетиката с 15-20-годишни договори, Левон знае, че сме се задължили да изкупуваме скъпа енергия, 174 лева, сега мисля, че успяхме да я понамалиме на 134."
***
"Та и тука държавната ТЕЦ "Марица-Изток-2" токът им излиза 52 лв. А със същия кюмюр, на другите плащаме 134 лв. Всичко това отива, миксира се и заминава при обикновения човечец – да плати милите "инвестиции", които са дошли през годините."
***
"Ако ние тръгнем да правим нещо такова (подаръци) за българска компания, да помогнем по някакъв начин, то ще бъдем обвинени във всички грехове. И затова аз много се радвам, виждам, че се разраства КРИБ като организация, получава все по-голяма представителност, на нас ни е нужно вие да ни подкрепите във взимането на такива решения. Аз нямам случай да съм изпратил български посланик при който и да е премиер в света, да отиде и да лобира, и да защитава какъвто и да било интерес на български фирми. На мен ми трябвате тука да ме подпрете, да ми помогнете, когато отстояваме тези свои интереси.
И в момента, в който ние спряхме, примерно, и на електроразпределителните дружества аутсорсването на дейността... знаете какво правеха – за да обиколят закона, те го обикаляха перфектно, големи компании, те това не си го позволяват да го правят в Европа, в техните държави, но тука половината от дейността я аутсорсват през техна дъщерна фирма. И парите от това не отиват в инвестиции в трафопостове, стълбове, жици, да електрифицираме там, където няма или да се подменят старите, а направо си отиват към фирмите-майки. Така е и с мобилните оператори, знаете. И това е от 10-15 години."

"С една дума, ние сме много гостоприемен народ. Много, но не бива чак толкова, не бива чак толкова и затова повтарям – много е важно да бъдеме единни в отстояването на националния интерес. Разбира се, добре дошли са всички инвеститори, добре дошли са главно тези, които на нас ни трябват да инвестират главно в реалната икономика, да откриват работни места и печалбата им да остава тука, в България и да се развиваме като икономика."

Те са царе на схемите, аз съм убеден, че вие като бизнесмени не можете да вникнете и да направите такива схеми. Да де, но тя схемата така е направена, че застрахователната компания, понеже България не е страна с риск, не я застрахова и директно отива в Министерството на икономиката на Германия. Сега като й носят на канцлера Меркел бюджета, там записани 150 млн. за България. Защо, защото българите не искат да си платят. Дали тя ще ги извади да ги плати за България, питайте ме. И какъв е натискът върху нас, айде сега и лихвите платете, айде и главницата, само че откъде да ги вземем."

Еврооблигации

"Казват, емитирането на еврооблигации е хубава сделка. Може и да е хубава. Аз разбирам, ако от това сме спечелили примерно 1 млрд. евро и с тях сме... построили магистрала, или сме построили завод, или сме построили еди какво си и да го покажат."

Фрегати без агрегати

"Имаме още 82 млн. да платиме "Пантери"-те, тая година, 2012-та, за да приключиме с всичките тези хеликоптери. Пак брилянтна схема, не можете да я измислите. Даваме авансово пари, за да разработят хеликоптерите, ние сме толкова богати в България, че даваме на големите заводи в Европа да направят иновации, да произведат нещо, което го нямат френската полиция, френската армия, те нямат такива хеликоптери. Правят лупинги. Това за българите е изключително важно. Един хеликоптер да прави лупинг и да се бори с подводниците. Много е важно, като напънат по Черно море подводниците и ние да ги...само че те не са купени с въоръжение, така че ние ще летиме, но немаме торпеда за тех. Просто уникално. Белгийски фрегати без агрегати – две години, докато сега ги платихме, та ги купихме. Две години работи 24 часа. Може ли от вас некой да си купи, която да не я гаси, щото не иска да си купи да я включи към тока, към пристанището съоръжението. И тея хиляди конски сили двигатели бухат по 24 часа мазут..."

"...За да ви кажа просто, защото е много важно за бизнеса да знаете схеми. Даваме авансово пари, сключваме с една банка, да не ни се обиди банката, тогавашното правителство, разбира се, договор, който договор позволява на банката директно от бюджета държавния на Министерството на отбраната да си взима парите. Щото тогава са казали "може да дойде некой друг и може да започне да пита: "Що сте взели толкова "Пантери", "Кугъри", "Спартани" и какво ли не? Кого ще нападаме, как ще се биеме"? Бойни хеликоптери.., а в същото време по аерогарите стоят десетки, стотици, да не кажа, самолети, които, ако малко ги преправят, сиреч в навигацията, могат да свършат същата работа. Па когато станеме икономически силни, ще купиме и "Фантом"-и, ще купим каквот трябва, всичко..."

"Те да направят схема и сега банката, без да ни пита "имате ли, немате ли", директно си вади парите и приключва. Добре ли е направено? Дай Боже, на всички ви пожелавам да намерите страни, в които като инвеститори да ви поканят тамошните премиери, да ви закичат с некоя българска банка, директно да си взимате парите от техния бюджет, истински го пожелавам на целия български бизнес. Трябва да ви кажа, че никога няма да направят това никъде по света, включително, може би и в Африка, което е правила България."


Белене и централите

"80 мегавата струва 1 млрд. лв. Питате ме сега, даваме символично повече, да и това е своего рода, как да кажеме, и ние се водиме по течението. Намаляваме парите за сигурност, защото всичките говорят в тази посока и даваме повече за образование, наука, иновации, култура, спорт. Звучи добре. Даваме по два, по три, по пет милиона, 15 повече, но е повече. В същото време тая държава за 80 мегавата ток дава 1 млрд. лв (на коя фирма?). Дойдоха колегите от Русия и казват: "Виж кво, понеже казваш, че се колебаеш, 6 млрд. ти е скъпо "Белене", искаш 5. Само че по нашата проста сметка 80 мегавата щом е 1 млрд. лв., 2000 мегавата по 1 млрд. колко правят? (25 милиарда!!) Тя излиза над 20 млрд. вашата централа. Значи едното не ти е скъпо, а другото ти е скъпо. Добре, вие като държава, имате ли план, стратегия..."
***
"Не ви пожелавам да участвате на такива преговори. Освен да обясняваш нещо, свързано с геостратегически, извънвселенски и какви ли не други ситуации, нема нищо, то няма логично обяснение. На едни централи плащаш по 170 тока, а казваш, че 120 примерно на другата ти е скъпо."
 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28317590
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031