Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 22:14 - След гърците, да видим откъде произхождат АЛБАНЦИТЕ (АРБАНАСИТЕ). Превод от сръбски сайт
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 5286 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 12.04.2012 09:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Албанците произлизат от Кавказка Албания. Земята от която произхождат, чужденците и казвали Албания, по името на град Албане, на Каспийско море. Това е планинска страна, която е обхващала части от днешните Азърбейджан и Дагестан. В тази планинска земя, по източните долини на Кавказ са живели 26 племена, които говорели на 12 наречия или езика. Главен град на тази страна е бил Ардебил.

През осми век са водени големи войни между хазарите и арабите. Арабите са били носители на исляма, а хазарите – турско племе – били приели юдаизма, и затова техният конфликт е бил от верски характер
(Г.С: Хазарите са персийски евреи!!http://www//grigorsimov.blog.bg/politika/2012/01/15/iudeo-hazarite-sa-persiiski-evrei-a-istoriiata-s-quot-priema.883487&sa).
Арабите са показвали повече благосклонности и пощада към местното население, и част от тези народи приели исляма. А когато хазарският принц Баруил влязъл в кавказка Албания 730 г. заповядал на войниците си да избият цялото население, което е приело исляма. В гр. Ардебил са избити всички мюсулмани и градът е опустошен. Част от Албанците – мюсулмани успели да избягат при арабите, които събрали тези бежанци в две групи, и едната изпратили в Сирия, а другата в Арабия. Отишлите в Сирия се слели с местните жители и следите им се губят (? баските ? - Г.С).

А които отишли в Арабия, били заселени в пустинна област покрай Червено море. Но това място не било подходящо за кавказките животновъди.

Не се знае колко време са останали там, преди да бъдат преселени в Сицилия. А Сицилия тогава е била поделена между арабите и Византия, и новозаселените трябвало да подсилят мюсулманското присъствие.

Атанасий Урошевич, 1929 г. разпитвал арбанашките племена в Косово и Метохия, за техния произход, според запазеното между тяй предание. Всичките Арбанаси, без изключение, му разказали една и съща история, а и ходжите им, също.

Най често преданието им се състои в това, че за най-стара родина на всички арбанаси се приема Арабия. Всички знаели, че от Арабия, ту ги е довел човек, наричан Ажрети Имер.

Меду арабите има спомени, че арбанасите са живеели в Арабия, край Червено море.

Такова свидетелство привежда и познатият албанолог Йохан Георг фон Хан.

В своето произведение “През поречието на Дрима и Вардар”, той привежда едно арабско свидетелство, където арабите казват, че арбанасите са живеели покрай Червено море, и че са се изселили от там. На стр 20 в споменатото произведение, Хан цитира Лапински, който казва, че Абазите - черкезко племе – твърдят, че с Арбансаите са един народ, А и арбанасите поддържат, че са братя с Абазите.

Джеймс Бейкър, изследовател на Арбанасите, казва: Там на Кавказ (в съвременния Дагестан) е другата Албания и някои писатели мислят, че нейните жители са същият народ, като този в Турция. Известно е че има голяма прилика между племето Тоска в Албания и черкезите от Кавказ.

В средиземноморието са водени чести войни между арабите – мюсулмани и Ромеите – християни. Арабите, които отнели от ромеите по-голямата част от Сицилия и част от Южна Италия, за да подсилят ислямското население, преселили там бегълците от Кавказ. Борбите между ромеите и арабите в Сицилия продължили дълго време и впериода от 827 до 878 г. Сицилия била разделена на две части, и от там идва названието “Двете Сицилии”.

В 980 г. ромеите успяли да завладеят арабската част от Сицилия и там намерили Арбанасите. И за половин век на тяхното владение те привлекли част от тамошното население към християнството.

Идването на арбанасите, на балканите

 

Събитието, предизвикало преселението на арбанасите е войната между Византия и Сърбия(?), есента на 1042 г. Ромеите с голяма войска нападнали Сърбия и боевете се водели в Новия Епир – днешната територия на Албания. В две големи битки сърбите страшно поразили ромеите, и тове предизвикало размирици във Византия. Един от бунтовниците бил военачалникът Джордже Манияк, който командвал византийаката войска в Сицилия и Южна Италия. Понеже безпричинно го сменили, решил да се разбунтува и с войската си тръгнал да вземе властта в Цариград. Повел войската която командвал, а и една част от Кавказките Арбанаси, или Албанци, както тогава ги наричали, като помощна чета.

С арбанасите вървяли техните семейства, какъвто бил обичаят тогава. Маняк с войската си слязъл на брега в Драч, в началото на март 1043 г. На път за Цариград, край Остров, се сблъскал с ромейската войска, верна на Цариград, и там загинал. След гибелта на вожда си, войската му се предала. Тези събития е описал съвременникът, византийският историк Михаил Аталиота.

Тогава за първи път албанците се споменават в Европа. Това признават и арбанашките историци.

Византийците приели войниците на Манияк, които се предали, но не искали да приемата Албанците, понеже били чужденци. Те не са можали да се върнат обратно в Сицилия, понеже корабите с които били дошли, били пленени. И те помолили сърбите да им позволят, да се заселят някъде, понеже били животновъди, и ще отглеждат добитък, за себе си и за сръбската власт.

Воислав им позволил да се заселят в Рабана, малко населено място в подножието на планината Ябланица.

Колко многоброен е бил този народ не е известно, но според историческата преценка, те не са били по-малко от 5 хиляди, нито повече от 20. В Сърбия пристигнали само 4 албански племена: Геги, Тоски, Япи (Ляпи) и Шамиди. Гегите, при арменските историци, са Госк или Гог. Шамиди са азиатските Шумикси. Последните две племена са били малки или са били само части от тези племена, и затова бързо се претопили между първите две.

По името на Градчето Рабана, ние сме ги нарекли Арбанаси. Чужденците ги наричат Албанци, а те наричат себе си – Шкьипетари, което на техния език значи – планинци. Турците ги наричали Арнаути, което е арабска дума, означаваща – “които не се върнали” в Сицилия”. Всичко западни учени, проучвали Арбанасите, приемат че Шкипетари, значи – планинци.

Пределите около Рабана, където живеели арбанасите е наречен Арбанон. В тринадесети век, когато арбанасите вече са заемали определена територия, Арбанон се простирал между реките Мача, на север и Шкумба, на юг, без Драч и околността. Но в горното течение Арбанасите са преминавали река Шкумба и са допирали до горното течение на река Девол, в пределите на град Коньуха. А този град римляните, по река Шкумба, наричали Скампа, а султан Мехмед втори го наричал Елбасан. Областта южно от Шкумба и Девол, с център Белиград, е наричан Албания или Воянития. Името Албаниа не е във връзка с албанците, а е превод на латински, на Белиград.

Името Албания първи са употребили норманите 1081 г. когато завзели Валона, Белиград и Драч. Белиград е бил църковно средище, което преди тпва е било в Драч. След изтласкването на норманите, името Албания се губи, все до 1272 г. когато отново го употребява Карл Анжуйски, след като завладял Драч, Белиград и Валона. Това свое владение той наричал Регнум Албания. В тази негова Албания не е бил включен Арбанон, така че имаме Албания, където не е имало албанци и Арбанон или Арбания, в която те са живеели. Арбанасите се проширили на територията на Албания, чак по време на турците, където унищожили цели “сръбски” и християнски градове, като Москополе например.

Когато Аталиот споменава арбанасите 1078, той ги нарича жители на Рабана – Арбанон. В боевете против норманите Византия включила и арбанасите, както описва Ана Комнина. И византийците ги наричат арбанаси (арваните), а не албанци. Така ги споменава и Йоан Скилица. И това е съвсем логично, понеже и те самите не са се наричали албанци, но чужденците така са ги наричали, по земята, в която живеят.

Името на Белиград е познато в историята и много пъти е променяно. Белиград е родно място на прочутия македонски военачалник и държавник Антип Йолин, главен войвода на Филип и Александър Велики. В трети век преди Христа, Белиград, по името на Антип, се нарича Антипатрия. През втори век, след Христа, отново се нарича Белиград. Географът Клауди Птоломей, Белиград споменава на латински – Албанополис. Гръците са превеждали Белиград, като Пулхерополис. Тази дума те са взели от латинския, където пулхер, значи красив, хубав. Така белиград е бил синоним на Хубав град.

Името Берзития се губи след 12-ти век, заради Арбанон, а името на Вайонития се е запазило до края на 15-ти век.

Джон Кембъл за името на албанците казва:

“Албанците себе си не наричат с това име, понеже то е на предишните жители на тази земя. Те са Шкиптари, което значи – планинци... техният кападокийски произход е установен”

Лаоник Халкокондилас казва в15-ти век, че Трибали, Илири, Польаци и Сармати говорят един език. И Сарматският език е същия, като илирския и венетския.

Киприян Робер установил, че названието за едно от арбанаските племена – Митридите, произлиза от персийското – Мардаите, което значи – храбрите.

Освен историята и етнографията, откриваме кавказкия произход на арбанасите и по езика. Решаващи са названията на числата 1 и 100, с чиято помощ се определя принадлежността на даден език, към определена група езици. Арбанасите, за числото 1 имат три названия: ньа, нье и ньи. Официално е прието “нье”. Тези названия нямат никаква връзка с европейските езици, но имат с азиатските. Монголското название за 1, е “нег”; на езика Таи, е “ньуг”; на лао, е неунг. А арбанашкото название за 100 “ньечинд” е директно свързано с дагестанския език – бежта, където се произнася – “хоньчит”. Когато говорят за 1 стотна (част), арбанасите казват – чинда, а на дагестанския диалект - бежта, казват - “чинта”. Ето към коя езикова група принадлежи албанския...

Сега, повече от всякога можем да кажем:

VERITAS IMMUTABILIS EST, ET PERPETUA!

ИСТИНАТА Е НЕПРОМЕНЛИВА И ВЕЧНА!

..................................................................................

Превод от сръбски със съкращения, но без промени (независимо от явните им пристрастия).

   



Гласувай:
3



1. eltimir - Копирах го
12.04.2012 09:18
Копирах текста в сайта си под заглавие "Албанската еврейщина" и с кратко предисловие:
http://eltimir.ucoz.ru/
Е, както си му е реда при мен, поставих илюстрация за прегледност.
цитирай
2. eltimir - Чеченци и евреи
12.04.2012 12:06
В моя сайт
http://eltimir.ucoz.ru/
започнах публикуването на серия статии за връзката между чеченци и евреи. Статиите са на руски език, но не са публицистика, а строго научни. С множество примери и доказателства. Аз от своя страна твърдя, че без намесата на Изсраел, Саудитска Арабия, Турция и САЩ тази война отдавна да е приключила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28311854
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031