Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 14:42 - Беларус – ценовият оазис на Европа (затова евробюрократите така неистово мразят беларуския икономически модел). Автор: krizata
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 3373 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Как Ви се струва да се возите в градския транспорт и да платите за услугата 27 ст. Или (ако сте пушач) да си купите кутия цигари за 55 ст. Или да пълните резорвоара на колата срещу 1,1 лв. за литър бензин. Или разходите по жилището и изхранването Ви да са символични, на фона на грабежа на чуждите монополисти у нас. И всичко това, при съпоставими доходи между средния работещ българин и обикновения беларуски бачкатор!

Сега, надявам се, Ви става ясно откъде идва тази неистова омраза на провалените еврочиновници, спрямо беларуския икономически модел, който не само, че успява да развива практически цялата гама от местни производства, при това на световно ниво, но и да поддържа стандарт за собственото население, постижим само за най-богатите страни на планетата.

 

И още сравнения: когато официозната безработица у нас отдавна е прехвърлила 12-те процента (тук не броим милионите ни гастарбайтери в чужбина), в тази северна страна продължава да тежи с пълна сила проблемът за недостига на работна сила в много от отраслите на индустрията им. В Беларус практически няма безработни, като 50-те хиляди, регистрирани като такива са основно хора, отдали се на водката и „удоволствията“, които гарантира този порок!

 

Единственото утешение в тези убийствени, за нас, сравнения, са непрекъснатите клетви на водещите ни политици (в т.ч. и на европейско ниво), че сполетялата ни преди няколко години поредна икономическа криза, аха-аха, да приключи и отново да се върне онова измамно чувство за „стабилно благополучие“, царило през цялото първо десетилетие на XXI век.

 

Да си припомним колко пъти един Дянков, например, „предричаше“ края на кризата! Пригласяха му разните официозни икономисти, на ясла при Сорос, затова, че кризата е само „краткотрайна“ и „циклична“, че „рецесията вече е свършила“ (или въобще не е започвала) и други подобни безочливи небивалици.

 

 

След това последваха приказки за започващи икономически ръстове, клетви, че приетите мерки непременно ще дадат положителни резултати, че „зелените ръстове“ вече покълват и всичко се връща по своите места. Още повече, че последните данни от края на миналата и началото на тази година даваха на тази позиция сериозни нотки на увереност.

 

Докато течаха тези заклинания, властите в Беларус проведоха поредната краткотрайна, но решителна девалвация, която практически изхвърли от местния пазар на потребителски стоки почти целия боклук, с който транснационалните корпорации заливат прилежащите им територии на някога независимата Източна Европа.

 

Вярно е, че днес в страната е скъпо да си купиш едно Marlboro, например, но това дава шанс за реализация на местните работници, които могат да се трудят достойно в собствените фабрики, без да им се налага да се потят в качеството на съвременни роби в някоя от испанските или гръцките плантации.

А пък и обективното развитие на събитията в нашата част на Европа продължава да буди все повече негативни предчуствия, въпреки неистовите усилия на официалните статистически органи да скрият истината и реалното състояние на нещата в нашата свръхдържава, позната като Европейски съюз.

 

Вчера, например, бяха публикувани последните данни по безработицата в еврозоната. Според данните на Евростат, през февруари незаетите са вече 10,8% като такива негативни резултати европейците не познават от 1997 г. Ако сравним тези данни с показателите за миналата година, излиза, че безработните в еврозоната са нараснали с почти милион и половина човека и са прескочили бариерата от 17 млн. „Лидират“ Испания (с почти 25%) и Гърция (около 21%) като и в двете страни младежката безработица стабилно се държи над 50-те процента.

 

Струва ли си да си припомняме ситуацията в България, където крайният фундаменталист Дянков успя да втълпи на простоватия Бойко, че ликвидирането на някой и друг милион от българското племе не е чак толкова лош резултат в името на така лелеяната „финансова стабилност“, в която българското правителство плува вече три години.

Очевидно е, че ситуацията на Стария континент вече излиза извън рамките на чистата икономика. Наличието на 50%-на безработица сред младежта вече е социална катастрофа едновременно по няколко причини.

Най-напред, тя не дава перспективи нормално да се издържа едно семейство, което за младите означава невъзможност да бъде създадено такова! А това, по чисто биологически причини, означава отказ на отделния индивид от социална отговорност.

Ако към 30-та си година средностатистическият мъж не е създал семейство, то едва ли от него може да се очаква да се превърне в нормален, отговорен член на обществото. Ситуацията с жените е малко по-благоприятна, тъй като все пак те се стараят да си родят и отгледат поне едно детенце, за което така или иначе са принудени да се грижат.

 

На второ място, желанието за учене преминава някъде след 25-та година. Ако дотогава човекът няма професия (каквато и да е), той почти гарантирано се превръща в лумпен, когото практически ще е невъзможно да накараш впоследствие да научи нещо, дори под страх от прилагането на някакви крайни мерки. И тук отделният индивид не може да бъде обвиняван по никакъв начин – просто биологичният часовник неумолимо отмерва етапите от жизнения цикъл на всеки един от нас.

 

Трето, такава ситуация напълно разрушава цялата система за социална стабилност в държавата. Хората, осъзнаващи, че са били лишени от възможността за нормален живот (при това - завинаги), неминуемо ще се превърнат в разрушители на статуквото. Те ще попълнят редиците на уличните банди, на наркодилърите, на различните терористични организации, само за да получат тези средства, които не могат да спечелят с честен труд, за да живеят „като останалите“.

 

Подобна ситуация не е била възможна до XIX век, тъй като тогавашните религиозни традиции и изградени ценности са установявали строга система от забрани за подобно поведение, но либералната революция напълно разруши всичко това, с произтичащите оттук последствия.

 

Тази апокалиптична картина поразително се различава от ситуацията в Беларус, където младото поколение чувства непрекъснато особеното внимание, което държавата му обръща на всяка стъпка от неговото жизнено израстване и реализация!

 

Часовникът на времето продължава неумолимо да тиктака – глобалната икономическа криза все повече се задълбочава, а това означава, че пропуснатото да се направи днес, ще трябва да се наваксва в утрешния ден, но на тройно по-висока цена.

 

 

И в това отношение можем да констатираме, че е щастлив от съдбата си този народ, чийто управляващи се ръководят в действията си, от интересите на по-голяма част от гражданите на собствената страна, а не от прищевките на едни или други олигархични групи, отгледани с единствената цел да изпълняват ролята на колониални представители, служещи на интереси, нямащи нищо общо с въжделенията и стремежите на обикновения местен човек!



Тагове:   Беларус,   Оазис,


Гласувай:
7



1. samvoin - Не е зле да напомним, че на фона на ...
05.05.2012 00:40
Не е зле да напомним, че на фона на тези цени, за Нова година Лукашенко обеща средна заплата от поне 500 долара.
Не е зле и да посочим, че в Беларус безработицата няма и 4%, няма хора по кофите за боклук и хора спящи по улицата, няма просяци по тротари и главни улици и проститутки по магистралите и това са потвърдили пред мен, поне няколко души ходили там.
Това обаче, според "другарите" в този блог - пишманконсерватори и пишман - "антикомунисти" е "комунизъм" и "сталинизъм", както и това да си срещу ЕС и да не бръснеш плужеците от Брюксел за слива...
Лукашенко е истински държавник!
цитирай
2. samvoin - http://samvoin. blog. bg/poli...
05.05.2012 00:42
http://samvoin.blog.bg/politika/2012/01/03/film-za-quot-diktatorskata-i-izostanala-quot-belarus.876230

http://samvoin.blog.bg/politika/2012/01/04/inovacii-i-tehnicheski-progres-v-quot-izostanalata-quot-bela.876698

http://samvoin.blog.bg/politika/2012/03/17/nova-beloruska-banknota.922232

http://samvoin.blog.bg/politika/2012/01/29/imenata-na-podstrekatelite-sreshtu-lukashenko-v-belarus-bez-.891702

http://samvoin.blog.bg/politika/2012/03/16/syvmestno-iziavlenie-na-rusiia-belarus-i-kazahstan.922043
цитирай
3. ok3223 - Така е...
05.05.2012 11:37
Не сме на прав път, но дано се осъзнаем като народ кое е добро и кое лошо за нас.
А днешното. Режима на герб полицейщината и тоталната некомпетентност на управляващата върхушка ни докара само беди и беди.
Което се и случва днес.
Бог да пази България...
С наша решителна помощ, разбира се.
Поздрави.ок
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28314276
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031